Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Lansarea unui documentar captivant despre viața Marthei Bibescu

Pe 15 septembrie Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”  a anunțat lansarea unui film documentar incitant “Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” / „Martha Bibescu, Nimfa Europa” .

Lansarea filmului a marcat împlinirea a 50 de ani de la dispariția Marthei Bibescu.

„Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” este regizat de Sabina Pop cunoscutul regizor de film documentar.

Georgiana Pogonaru, președintele Asociației Culturale „Patrimoniu pentru Viitor” a declarat - „Suntem foarte bucuroși să prezentăm publicului documentarul nostru. Martha Bibescu a fost una dintre personalitățile feminine remarcabile ale României, care a contribuit la modelarea destinului nostru național.”

Regizorul și scenaristul Laurențiu Damian declară - „Acest documentar nu este doar o recuperare, este un film care are de toate, are informație culturală, are informație istorică, are cursivitate, are eleganță. Publicul va fi supus unei călătorii timp de 40 de minute într-o altă lume. Din păcate, această lume nu mai există, dar sentimentul acesta și ideea de patrimoniu spre viitor, pe care doamna Pogonaru a avut-o, mi se pare esențială. Trebuie să pornim în viitor cu patrimoniul pe care îl ducem cu noi. Amintirile noastre, personalitățile noastre și astfel cum, din fotografii, din imagini foarte rare, din vorbe, foarte alese, s-a născut un film regal.”

Criticul de film Marian Țuțui spune - „Un film sau mai degrabă în acest caz un eseu cu mijloace vizuale despre Martha Bibescu constituie în sine un eveniment. Însă mai important este faptul că autoarea, Sabina Pop, a abordat acest subiect impozant, cu modestie, dar fără să se lase dominată de statura eroinei filmului. Precum toate firmele valoroase, nu ne oferă concluzii, ci mai degrabă întrebări. De pildă, dacă mai contează patriotismul? Ce înseamnă o europeană azi, în epoca actuală? Lucrurile astea sunt puse sub semnul întrebării. Filmul scoate la iveală clasicismul unei regizoare consacrate, care a găsit o formulă în care integrează precis contrapunctul muzicii, ritmul și imaginile cu Martha Bibescu, unele care apar pentru prima dată, obținute din Franța, pe care niciun român nu le-a văzut până acum.”

Documentarul este disponibil gratuit pe site-ul dedicat, www.marthabibescu.eu precum și www.patrimoniu-viitor.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 25.09.2023 09:46 | 5776 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 31 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

441 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN