Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministerul Educației anunță lansarea apelului competitiv de proiecte „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”

Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”.

Proiectul vine în sprijinul zonelor rurale prin acordarea de granturi pentru construirea a minimum trei campusuri școlare moderne, contribuind astfel la dezvoltarea bazei materiale educaționale, precum și a serviciilor aferente. Fondurile vor fi alocate pentru dotarea sau construirea de:

  • săli de curs;
  • spații pentru activități de tip școală după școală;
  • săli și terenuri de sport;
  • spații pentru ateliere de practică;
  • laboratoare;
  • spații pentru desfășurarea activităților extracurriculare;
  • spații pentru luat masa/cantine;
  • spații de cazare pentru elevi etc.

Scopul prezentului apel îl reprezintă acordarea de granturi pentru construirea și dotarea infrastructurii a trei campusuri școlare rurale, fiecare dintre acestea asigurând suportul necesar desfășurării actului educațional pentru minimum 300 de elevi/copii din unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

Potrivit Ghidului solicitantului, campusul școlar este definit ca “infrastructură școlară construită și destinată desfășurării activității didactice și practice cu elevii din mediul rural, dotată cu ateliere și laboratoare, spații pentru activități de tip școala după școală (SDS), săli și terenuri de sport, facilități pentru desfășurarea activităților nonformale, bucătărie și facilități de cazare pentru elevi, precum și facilități pentru cadrele didactice etc.”

Astfel, este încurajată creșterea accesului elevilor din zonele cu declin demografic, la educație de calitate, prin accesul la consorții școlare rurale moderne, care să consolideze mediul educațional rural.

Potrivit Ghidului solicitantului, “această investiție se adresează elevilor din sate și municipalități mici, în vederea îmbunătățirii accesului acestora la o educație de calitate în cadrul unor campusuri moderne din școlile rurale. Conform art. 21(1) din Legea nr 198/2023, cu modificările ulterioare, în vederea asigurării calității educației și a optimizării gestionării resurselor, unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale și autoritățile administrației publice locale pot decide înființarea consorțiilor școlare, în baza unor acorduri de parteneriat între unitățile de învățământ, prin care asigură, în principal, mobilitatea personalului între unitățile membre ale consorțiului și utilizarea în comun a resurselor materiale ale unităților de învățământ din consorțiu.”

Proiectele se vor depune exclusiv în platforma PNRRdata de deschidere a platformei este 18 martie 2024.

Dată-limită pentru depunerea proiectelor: 8 mai 2024, ora 17:00.

Suma alocată: 29.970.000 de euro (fără TVA), echivalentul a 149.109.741,00 lei (fără TVA), calculat la cursul InforEuro din luna ianuarie 2024 (1 euro = 4,9753 lei).

Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă a unui proiect este de 7,5 milioane de euro (fără TVA), echivalentul a 37.314.750,00 lei (fără TVA), ccalculat la cursul InforEuro din luna ianuarie 2024 (1 euro = 4,9753 lei).

Valoarea totală a Contractului de finanțare poate depăși valoarea asistenței financiare nerambursabile, în funcție de cuantumul sumei puse la dispoziție de consorțiu pentru derularea activităților proiectului, diferență suportată în întregime de beneficiarul finanțării nerambursabile.

Care sunt categoriile de solicitanți eligibili:

  • Grupurile de acțiune locală (GAL), care trebuie să includă obligatoriu ca entități partenere unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în care se află unitățile de învățământ unde sunt înmatriculați elevii/copiii (care reprezintă grupul-țintă al proiectului);
  • Parteneriate locale constituite prin Acordul de parteneriat (Anexa 1.11), care pot fi formate din grupurile de acțiune locală (GAL)/asocieri de grupuri de acțiune locală (asocieri de GAL), unități de învățământ și unități administrativ-teritoriale;
  • Alte forme de asociere ale unităților administrativ-teritoriale (UAT), în conformitate cu  art. 89 din OUG nr. 57/2019.

În cadrul unui parteneriat eligibil este obligatorie fie existența unui Grup de acțiune locală (GAL), fie a unei asocieri de UAT-uri pentru a solicita finanțare. 

Puteți afla mai multe informații adresând contactând adresa de e-mail consortii.rurale@edu.gov.ro.

Aflați mai multe despre proiect și descărcați documentele necesare pentru procesul de aplicare:

 Sursa: Edu.ro

Sursă foto: Freepik.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 19.03.2024 15:40 | 1455 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

439 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN