Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Studiu. Cum influențează tonul vocii profesorilor atitudinea elevilor față de aceștia

Tonul vocii cadrelor didactice poate influența felul în care elevii reacționează în interacțiunea cu acestea.

Un studiu recent realizat în cadrul Universității din Essex și al Universității din Reading a cercetat felul în care elevii cu vârste între 10 și 16 ani reacționează la tonul autoritar al profesorilor. Concluziile indică faptul că tonul autoritar al cadrelor didactice poate fi asociat în rândul elevilor cu mai multe comportamente rebele, o stare emoțională mai negativă și mai puțină deschidere când vine vorba de problemele cu care se confruntă – de exemplu, bullying-ul sau hărțuirea.

Toate acestea se datorează faptului că elevii se simt mai puțin capabili să se exprime atunci când interacționează cu profesori care au un ton mai aspru sau mai autoritar. Pe de altă parte, un ton blând și încurajator al vocii încurajează o conexiune emoțională cu cadrele didactice și, implicit, tendința elevilor de a coopera cu acestea.

Autorii studiului arată: “Ne gândim mai des la ceea ce profesorii spun elevilor, dar rareori ne gândim la felul în care profesorii vorbesc acestora.  Dar tonul pe care îl folosesc profesorii contează cu adevărat și felul în care ne folosim propria voce poate avea efecte profunde asupra interlocutorilor.”

Cum s-a desfășurat studiul

250 de elevi au ascultat materiale audio ale profesorilor cu diferite tonuri ale vocii. Apoi copiii au răspuns la întrebări despre felul în care au perceput vocea fiecărui profesor: cât de competenți par, câtă încredere inspiră, ce emoții trezesc copiilor și cum le influențează intenția de a coopera cu aceștia. Copiii au avut reacții mai pozitive la profesorii cu voci blânde față de profesorii cu voci autoritare.

“Tonul vocii este o modalitate importantă de a transmite înțelegerea, deschiderea și afecțiunea profesorilor. Este ușor să uităm acest lucru când suntem stresați sau obosiți, dar profesorii pot crea un mediu pozitiv de învățare atunci când acordă atenție felului în care își folosesc vocea.”

Sursă studiu: ScienceDaily.com

Sursă foto: Freepik.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 14.03.2024 21:36 | 1130 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 31 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

440 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN