Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Descoperă micul patrimoniu

Asociaţia Culturală „PATRIMONIU PENTRU VIITOR” şi Didactic.ro anunţă un nou concurs:

Descoperă patrimoniul românesc

Tema: Micul patrimoniu: fântâni, porți, uși, statui, podețe, troițe, cruci

Perioada de desfăşurare

Perioada de înscriere a fost prelungită până la 18 iulie 2014, inclusiv.

Concursul se desfăşoară în perioada 24 mai 2014 – 19 iunie 2014 ora 24:00, în 2 etape:

Înscrierea proiectelor: 24 mai 2014 – 18 iulie 2014

Votarea proiectelor:19 iulie 2014 - 15 august 2014

Câștigătorii vor fi anunțați în luna septembrie 2014.

Tema concursului:

Alegeţi obiecte din patrimoniul mic, încărcate de istorie şi care poartă cu ele poveşti ce merită istorisite mai departe. Unele dintre ele, le veţi putea găsi doar în mediul rural, dar altele sunt şi în oraşe şi cu siguranţă aţi trecut pe lângă ele.
Căutați:

- poduleţe,

- fântâni (arteziene sau cumpănă),

- porţi frumoase sau uşi,

- statui,

- mori,

- cuptoare,

- troiţe sau cruci.

Materiale de pregătire

Citeşte cu mare atenţie materialele auxiliare pregătite  astfel încât propunerile  pentru concurs să fie în conformitate cu sugestiile şi cerinţele exprimate de organizatori.

Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător

Ghidul general al micului cercetător

Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală

Ghid de redactare: Micul patrimoniu

Criterii de evaluare a proiectului

Criterii eliminatorii

  • originalitatea proiectului (fără texte copiate), cu citarea corectă a surselor. Proiectul este în întregime realizat de tine împreună cu colegii tăi, dacă este cazul
  • exprimare corectă, fără greşeli gramaticale

Criterii de evaluare

  • adecvarea la temă
  • calitatea documentării, valoarea informaţiei
  • documentarea vizuală originală (foto, video)
  • organizarea / structurarea prezentării proiectului
  • creativitatea / imaginaţia

Juriul este format din:

  • Alexandra Chiliman Juvara – arhitect specialist, atestat de Ministerul culturii pentru restaurarea monumentelor istorice, membru în consiliul şi în juriul Europa Nostra în perioada 2009-2013, fost membru in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice
  • Măriuca Talpeş – matematician, Intuitext
  • Luiza Zamora - istoric de artă
  • Sabina Pop este regizor şi producător, autor a peste 100 filme documentare, producţii tv şi audiovizuale, laureată a cca 50 distincţii naţionale şi internaţionale. În TVR a coordonat redacţia emisiunilor culturale, predă Regia de film/TV la Univ. Hyperion, este Preşedinta Asociaţiei Române a Filmului Documentar şi Ambasador în Romania a European Documentary Network.
  • Laura Grunberg este sociolog, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și scriitoare de literatură pentru copii fiind membră asociată a Uniunii Scriitorilor din România (www.vestidesprepovesti.ro). Are o bogată experiență de lucru cu copiii în cadrul unor ateliere de creație și concursuri diverse la care a participat.
  • Sorina Neacşu este licenţiată in istoria artei, specialist în educaţie muzeală şi reprezentant Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor.

Premii

Cei care realizează proiecte valoroase vor deveni membri ai Asociaţiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor şi vor primi insigna Membru Junior în Asociația Patrimoniu pentru Viitor

Proiectele valoroase vor fi înscrise pe harta virtuală a patrimoniului mic – un proiect unic în România.

Lucrările bune vor putea fi incluse într-un album special.

Urmăreşte pe site-urile www.didactic.ro pentru rezultatele concursului. Întrebările se pot trimite pe adresa webmaster@didactic.ro.

Condiţii de participare:

  • Un utilizator poate înscrie un singur proiect în concurs (care poate conţine fişiere multiple, cu mai multe creaţii).
  • Cadrele didactice pot înscrie în concurs lucrările elevilor dânşilor - specificând autorul fiecărui material.
  • Participanţii la concurs acceptă implicit termenii şi condiţiile de utilizare a site-ului Didactic.ro.

Rolul profesorului sau al parintelui

-îi îndrumă pe copii pe tot parcursul cercetării şi documentării, legat de organizarea şi completitudinea proiectului (rugămintea este să nu interveniţi în prezentarea scrisă a elevului);

- îi însoţeşte pe teren în timpul cercetării.

 

Didactic.ro în colaborare cu ”Asociatia Culturală Patrimoniu pentru Viitor” lansează proiectul ”Descoperă Patrimoniul Românesc”, proiect care se adresează copiilor și tinerilor interesați de moștenirea culturală, istorică și artistică lăsată de înaintașii noștri și dornici de a învăța cum se poate păstra și pune în valoare această comoară inestimabilă a unui popor.

Proiectul are o componentă educativă-de informare și formare și una aplicativa - de realizare a unor activități concrete de recuperare a patrimoniului românesc. Prin intermediul unor materiale diverse oferite de specialiști (ghiduri), copiii vor învăţa multe lucruri despre patrimoniu şi importanţa lui pentru viitorul unui popor precum și despre cum poate fi acesta readus în memoria colectivă a tinerei generații. Sprijiniți de profesori și experți ei vor fi îndrumați pas cu pas în cadrul activităților, învățând ce înseamnă respectul pentru trecut dar și munca de documentare și cercetare, de organizare, elaborare și scriere a un proiect în jurul unei teme date.

Materiale de pregătire

Ghiduri generale

Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător

Ghidul general al micului cercetător

Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală

 

Ghid de redactare a proiectului în curs

Ghid de redactare: Micul patrimoniu

 

Alte ghiduri

Ghid de documentare: Meserii de altădată

Lista meseriilor de altădata, pe cale de dispariţie

 

Pe parcursul anului școlar vom lansa o serie de concursuri în jurul unor teme importante pentru domeniu precum: Meserii de altădată; Personalități ale comunității ca valori de patrimoniu; Jocurile de demult ale copiilor (patrimoniu imaterial); Fântâni, troițe, porți (patrimoniu mic). În jurul acestor teme, în funcție de interesele și talentele lor, copii vor fi încurajați și ajutați să se documenteze temeinic și să facă filme documentare, fotografii, eseuri, povești, interviuri cu personalități, analize de conținut ale unor documente de epocă, planuri de reabilitare sau de promovare ale unor obiective, etc. Cele mai bune și originale realizări vor fi promovate și premiate în diverse moduri (vezi regulament).

Ca elev ai multe motive să faci parte din acest proiect. Vei afla multe lucruri despre ce înseamnă ”protejarea patrimoniului”; vei putea contribui efectiv, prin proiectele tale, la alcătuirea unei hărți virtuale a patrimoniului-un proiect unicat în România; vei putea deveni membru în clubul ”Patrimoniu pentru viitor”; lucrările tale vor putea fi incluse într-un album special; vei primi diverse premii (insigna Micul cercetător de patrimoniu”, vizite la București cu ocazia unor evenimente, alte recompense). Ca profesor coordonator vei putea folosi oportunitățile oferite de acest proiect pentru o serie de activități extrașcolare și vei primi recunoașterea cuvenită (diplome, vizibilitate în comunitate, etc.).

Dragi elevi și profesori-vă invităm să participați alături de noi la această inițiativă. Împreună vom readuce la lumină locuri, meserii, obiceiuri, opere de artă, personalități uitate pe nedrpet care fac parte din istoria și cultura țării noastre. Împreună vom da un viitor trecutului!

Felicitări tuturor participanților la concursul Micul patrimoniu! Toate lucrările înscrise în concurs vor fi adăugate pe Harta digitală a micului patrimoniu din România.

Iată proiectele câștigătoare:

Premiul I

MOARA DE LEMN de la ROȘIA

Premiul II

POVESTEA FASCINANTA A FEMEILOR – STATUI DIN SATUL HALMEAG TARA FAGARASULUI

Premiul III

MONUMENTUL EROILOR REVOLUȚIEI DE LA 1989 DIN CADRUL ÎNTREPRINDERII FAUR

Mențiune

Parcul Podisor-loc încărcat de istorie și tradiție

Monumentul "Sfantul Ioan de Nepomuk"

PORŢILE DE LEMN DIN SATUL CIUGHEŞ, COMUNA PALANCA, JUDEŢUL BACĂU

Monumentul ostașilor români căzuți în luptele din august 1944

 

Profesorii coordonatori vor fi contactați pe email pentru a intra în posesia premiilor: tabletă pentru premiile I, II și III și 2 produse Intuitext pentru mențiune.

Felicitări și vă așteptăm la următorul concurs dedicat patrimoniului.

Azi: 34 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

429 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN