Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Spaţiul virtual eTwinning – un nou orizont educaţional, Prof. Gabriela Ionescu, Colegiul Tehnic Nr.2, Tîrgu-Jiu, Gorj

Am descoperit de ceva vreme un cadru al comunicării internaţionale cu scop didactic despre care auzisem doar sporadic, fără a realiza foarte bine la ce se referă. Acest cadru este platforma electronică eTwinning, un spaţiu care oferă profesorilor şi elevilor un nou orizont, materializat într-un mediu virtual sigur, de nivel internaţional, în care putem să căutăm împreună idei  eficiente procesului instructiv-educativ şi în care să învăţăm şi să ne dezvoltăm colaborând cu alte şcoli europene.

Portalul european eTwinning face parte din programul sectorial Comenius, prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, iniţiat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi promovează colaborarea şi relaţionarea între şcolile europene prin intermediul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC).

Printre cele mai apreciate caracteristici ale portalului eTwinning sunt flexibilitatea şi lipsa oricăror constrângeri şi formalităţi, profesorii având posibilitatea de a decide ce, cum şi când e bine să-şi realizeze proiectele; singurele cerinţe fiind utilizarea TIC şi colaborarea cu alte şcoli europene. E-Twinning pune la dispoziţie  instrumente online care ne ajută să găsim parteneri şi să dezvoltăm proiecte de colaborare între şcoli, suport pedagogic, posibilitatea de a cunoaşte ceea ce alţi profesori au realizat deja, de a participa la cursuri online şi nu numai. Pe lângă posibilitatea de a găsi parteneri pentru derularea proiectelor, eTwinning atrage printr-o varietate de activităţi, workshopuri şi grupuri tematice în care profesorii se pot integra în funcţie de propriile interese.

E-Twinning a început ca un spaţiu dedicat derulării proiectelor iniţiate de şcolile europene şi s-a dezvoltat foarte repede într-o adevărată comunitate virtuală, coordonată de mii de profesori, directori de şcoli şi elevi din întreaga Europă. Acum este locul în care profesori şi elevi împreună, pot dezvolta şi experimenta noi metode în abordarea procesului de învăţare  şi constă într-un ansamblu de resurse, oferă recomandări, idei şi instrumente şcolilor pentru a le ajuta să stabilească parteneriate şi să iniţieze proiecte în colaborare, în orice domeniu.

Parteneriatele eTwinning urmăresc mai mult decât un simplu schimb de informaţii. Scopul parteneriatelor constă în elaborarea unor proiecte, prin intermediul cărora profesori şi elevi din diferite ţări să înveţe împreună. Portalul european eTwinning funcţionează, aşadar, ca un site web în întregime multilingv, care oferă instrumente de  colaborare şi servicii prin intermediul cărora profesorii se pot înregistra, pot găsi parteneri şi pot lucra împreună cu aceştia. Acesta serveşte, de asemenea, ca punct de întâlnire unde toţi profesorii interesaţi pot partaja resurse şi pot discuta şi găsi parteneri pentru alte acţiuni în cadrul programului Comenius.

În ceea ce priveşte scopurile urmărite prin intermediul acestei platforme electronice, pe lângă integrarea şcolilor într-o comunitate europeană, sprijinirea dezvoltării instituţionale sau a dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, se urmăreşte ameliorarea procesului de predare-învăţare prin schimbări de metodologie şi de proiectare didactică. Pentru că proiectele nu sunt altceva decât metode de învăţare. Proiectele, în general, sunt modalităţi de instruire şi autoinstruire, datorită cărora elevii sunt implicaţi în activităţi care decurg din obiective prestabilite şi care se finalizează într-un produs. Sunt provocări care presupun activităţi foarte complexe, atractive pentru elevi şi foarte utile şi determină profesorii să caute noi oportunităţi de învăţare, de diversificare a activităţii didactice.

Calitatea activităţilor depuse de cadre didactice şi şcoli în cadrul proiectelor eTwinning este recunoscută prin Certificatul Naţional de Calitate, care joacă rolul unei aprecieri publice a eforturilor depuse, reprezentând o declaraţie publică a angajamentului de a promova calitatea şi deschiderea în activităţile de colaborare europeană.

Cadrele didactice şi proiectele recompensate devin astfel exemple pentru ceilalţi, vizavi de rezultatele ce se pot obţine în cadrul programului eTwinning. Iar din septembrie 2011 se recompensează şi efortul depus de elevi în desfăşurarea proiectelor printr-un Certificat Naţional de Calitate pentru elevi. În cazul în care cel puţin doi parteneri primesc Certificate Naţionale de Calitate pentru acelaşi proiect, atunci vor primi automat şi Certificatul European de Calitate, care  reprezintă o condiţie prealabilă pentru a participa la Premiile europene. De reţinut că varianta europeană a certificatului se acordă doar o dată pe an (în septembrie).

Siteografie:

http://www.etwinning.net
http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme
http://www.anpcdefp.ro

Prof. Gabriela Ionescu
Colegiul Tehnic Nr.2, Tîrgu-Jiu, Gorj

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN