Proiectul 'Alege şcoala! 2' reprezintă un nou început
Potrivit Mirelei Slusaru, specialist comunicare şi relaţii publice la World Vision România, la aniversarea a 20 de ani de activitate în ţara noastră organizaţia pe care o reprezintă se poate mândri cu implicarea în activităţi de integrare a copiilor în comunitate prin colaborarea în spiritul credinţei creştine cu Patriarhia Română. Preotul Constantin Năclad, coordonatorul proiectului "Alege şcoala!", a făcut o evaluare a proiectului, menţionând că noul program "Alege şcoala pentru restul ţării" ("Alege şcoala! 2" - n.r.) va implica peste 3.500 de preoţi şi tot atâtea comunităţi.
"Ne referim clar la educaţia religioasă şi la faptul că, prin şcoală, copilul poate ajunge la Biserică şi la Dumnezeu", a subliniat preotul. Proiectul "Alege şcoala! 2", derulat de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2. În anul 2009, Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România au iniţiat proiectul "Alege şcoala! 1" (aflat în derulare până în 2012 în 10 eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei) cu scopul prevenirii şi combaterii fenomenului abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile prin dezvoltarea unor soluţii educaţionale alternative de tipul şcolii de duminică, necesare motivaţiei pentru educaţie a copiilor din mediul rural şi urban cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.
Proiectul "Alege şcoala!" va fi derulat pe parcursul a trei ani (2010 - 2013), în celelalte eparhii din ţară ale Patriarhiei Române, principalele activităţi constând în formarea specifică (în cadrul a 145 de sesiuni de formare) a 2.000 de preoţi şi profesori de religie implicaţi în prevenirea fenomenului abandonului şcolar în vederea dezvoltării deprinderilor de lucru cu copiii şi a aptitudinilor psiho-pedagogice. De asemenea, proiectul include organizarea de întâlniri de tipul şcolii de duminică pentru aproximativ 18.000 de copii din mediul rural şi urban, organizarea a 144 de tabere de creaţie la care vor participa peste 6.000 de copii şi a unui concurs naţional pe teme religioase cu premii.
Sursa: AGERPRES
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: cdiasimi | 02.09.2010 12:36 | 4469 vizualizări
Comentarii (13)
02.09.2010 19:41 professorbujor
Inca o forma fara fond ; "prin scoala copilul poate ajunge la Biserica" ; si ce sa faca acolo ? Sa inalte rugaciuni catre cei care nu au timp sa se uite la nevoile lui ?
02.09.2010 20:39 cdiasimi - Autor
Nu e vorba ca trebuie sa "inalte rugaciuni", e vorba despre faptul ca este benefic pentru copii sa aiba mai multe posibilitati de activitati pentru a nu sta pe strazi, pentru a nu intra in vreo "gasca". Este un gen de activitate pe care poate s-o faca fara sa fie constrans de cineva (la fel cum poate alege activitati la Palatul Copiilor, la diferite ONG-uri etc.)
Haideti sa facem remarci si comentarii constructive ... si sa incercam sa vedem partea buna a lucrurilor. Copiii nostri trebuie sa aiba de unde sa aleaga ... domeniile pentru ei sunt vaste ... Scoala dupa scoala etc.
Sa auzim numai de bine.
02.09.2010 22:44 suzisim
Daca si biserica s-ar implica cu adevarat in educatie, ar fi sanse pentru acei copii sau tineri care nu stiu sa aleaga.
Din nefericire, tot spre scoala vine indemnul de a -i determina pe copii sa invete.
Biserica trebuie sa desfasoare astfel de actiuni, iar noi, adica copiii sa fie beneficiarii.
Este interesant proiectul, dar chiar mai credeti ca vor dori profesorii sa se implice ?Iar proiecte care intra in obligativitatea noastra...
Oricum, va felicit pentru curajul si tenacitattea de a desfasura in astfel de imprejurari actiuni de amploare !
Succes !
03.09.2010 08:55 angas
Exista oameni in tara noastra care se straduiesc sa implementeze aceste educatii alternative de ani de zile. Devotamentul lor este remarcabil, egaland si intrecand uneori ambitia profesorala sau dedicatia religioasa. Mult succes noului program! Ar fi interesant de aflat si alte date: obiective, metode, evaluare, monitorizare. Si mai ales rezultate!
05.09.2010 11:47 coriliv_72
Ar fi de dorit sa aflam mai multe amanunte despre acest program, daca se desfasoara in toate localitatile, cum sunt recrutati elevii, de catre cine, cum putem sa colaboram cu fetele bisericesti. As avea cativa copii, care ar avea nevoie pana nu e prea tarziu.
05.09.2010 16:17 voicuelena
Am participat la seminarul de formare din cadrul proiectului "Alege scoala" in iunie 2010. A fost o experienta extrem de utila si interesanta. Lectiile de cateheza vin sa completeze educatia formala a elevilor. Parerea mea este ca nu putem realiza cu adevarat educatie fara sa avem in vedere valorile morale si virtutile pe care le transmite Biserica. Am trimis in tabara de creatie 3 elevi. Experienta acestora a fost cu adevarat de neuitat. In plus au fost premiati pentru produsele realizate de ei in tabara de creatie.
09.09.2010 13:31 professorbujor
Dar ,ce ,scoala transmite antivalori ?
Invatamantul este laic sau bisericesc ?
Deja se intrevad tendinte clare de organizare a unor sisteme paralele cu invatamantul de stat care trebuie sa fie laic.Elevul are de ales ,la ora actuala ,intre mai multe teorii privind aparitia vietii; in scoala invata teoria darwinista dar si pe cea a lui Gregor Mendel,dar si ce zice proful de religie.
Daca elevul are timp si alte resurse ,se poate intreba pe sine cine este si de unde vine ! Cred ! Daca nu o face inseamna ca nu-si merita statutul de om, ca fiinta care reflecta ,care gandeste.
09.09.2010 19:45 sportiv
De 20 de ani,scoala-un nou inceput! Cand vom vedea mijlocul?
09.09.2010 20:34 cdiasimi - Autor
Proiectul acesta este o forma de educatie alternativa. Acest gen de proiect cu activitati specifice poate fi desfasurat si de alte institutii publice sau organizatii nonguvernamentale ... importan este ca elevii (copiii) nostri sa fie angrenati in activitati care sa-i sustraga de la privitul la televizor, statul pe mess si vorbaria "fara forma si fara fond".
Haideti sa fim mai constructivi in afirmatii ... nu avem cum sa le stim pe toate. Cu cat mai multe activitati organizate pentru ei si cu ei elevii pot alege ...
10.09.2010 20:40 mari_lilliana
As dori sa ma implic si eu in acest proiect. Predau disciplina religie ortodoxa la un liceu din Iasi si am desfasurat si desfasor activitati extrascolare cu elevii. Ce ar trebui sa fac sa particip la activitatile de formare?
11.09.2010 14:06 professorbujor
Pai, cum si ce sa aleaga ? Este scolerul capabil de a discerne ce e bine ,ce e rau ? Ce e adevarat ,ce e fals ?Sa fim seriosi ,nici voi ,acestia care veniti cu forme alternative de "educatie " nu aveti habar daca o propozitie de o natura oarecare este adevarata sau nu .
Daca aveti impresia ca stiti unde sta adevarul ,atunci sunteti fericiti .
23.09.2010 20:37 apavamaria
Un proiect mai mult decat binevenit, intr-o societate putreda, depravata, unde morala nu-si mai are demult locul, unde nu mai exista nici rusine, nici frica de dumnezeu!!!!!!!!!!!!!Acest proiect este potrivit nu numai copiilor, ci si adultilor, care nu prea mai au timp sa-si duca copilul de mana la Sfanta Biserica, asa cum o faceau parintii nostri. Eu ma rog lui Dumnezeu sa-i dea fiicei mele intelepciune si credinta. Daca le va dobandi voi fi o mama implinita! Succes in derularea proiectului! Cu stima.
12.10.2010 22:12 cdiasimi - Autor
Pt mari liliana
Luati legatura cu biserica din zona scolii si ... spor la treaba.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.