Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

5 instrumente utile pe didactic.ro la început de an şcolar

1. Creaţi un proiect

Aplicaţia de proiecte este un spaţiu de lucru al clasei, unde elevii lucrează împreună la un proiect, coordonaţi de la distanţă de profesor.

În loc să primiţi pe email sau pe stick prezentarile powerpoint ale elevilor, le puteţi vedea publicate în cadrul proiectului  de către elevii înşişi, aşezate frumos pe categorii şi secţiuni. Elevii pot adăuga nu doar ataşamente, ci şi filme video, fotografii, articole.

Cum funcţionează

1. Deschideţi un proiect. Cea mai importantă parte este să definiţi secţiunile proiectului, în care elevii vor posta materialele create.

Puteţi crea o secţiune pentru fiecare echipă din proiect  - de exemplu: Echipa 1, Echipa 2, Echipa 3 etc.

Sau puteţi crea secţiuni în funcţie de tema de cercetare, documentare a fiecărei grupe, în cazul în care echipele au roluri şi sarcini diferite (de exemplu - Thales, Pitagora, Gauss - pentru un proiect de istoria matematicii).

La aceste secţiuni, puteţi adăuga altele suplimentare, care să îi ajute pe elevi să lucreze mai eficient: bibliografie, rezultate aşteptate, fişe de evaluare, linkuri utile, etc.

2. Invitaţi elevii în proiect. Ei vor primi pe adresa de email un link al proiectului.

De îndată ce s-au logat, pot începe să posteze materiale în secţiunile create pentru ei, pot să voteze materialele colegilor sau să comenteze.

Dumneavoastră doar observaţi de la distanţă modul cum evoluează proiectul şi cum se implică fiecare elev.

2. Creaţi o planificare calendaristică.

Proiectările pe unităţi de învăţare se generează automat

Dacă v-aţi întocmit deja planificările cu aplicaţia de pe didactic, poate aţi observat că în pagina Planificările mele s-au generat automat proiectările pe unităţi de învăţare. Trebuie doar să intraţi în fiecare dintre ele şi să completaţi prin câteva bife rubricile Resurse, Tipuri de evaluare etc.

La sfârşit, printaţi şi gata! Reveniţi periodic de-a lungul anului pentru a completa proiectările pe unităţi de învăţare.

3. Creaţi un rebus

În perioada de recapitulări, un rebus pentru elevi poate fi uşor integrat într-unul din momentele lecţiei. Dar ce-aţi zice ca rebusul să fie dat ca temă pentru acasă, pentru ca elevii să verifice singuri în ce măsură şi-au fixat noţiunile principale din ziua respectivă?

Cum funcţionează

1.Creaţi rebusul

În aplicaţie, scrieţi definiţiile şi răspunsurile aşteptate, precum şi cuvântul-cheie care se va forma pe verticala AB, la completarea corectă a rebusului. Aplicaţia va genera automat rebusul, pe baza informaţiilor oferite.

2. Trimiteţi rebusul elevilor pentru a-l rezolva online

Acum îl puteţi trimite elevilor pe email sau puteţi cere publicarea, pentru ca oricine să îl vadă şi să îl folosească.

Elevii pot intra pe pagina rebusului ca să îl rezolve online contra cronometru! Dumneavoastră veţi vedea în lista de rezolvitori toţi elevii care au rezolvat rebusul, precum şi performanţele lor: timpul de rezolvare şi numărul de greşeli.

Rebusurile create pot fi şi printate pentru a fi utilizate la clasă în timpul lecţiei.

Mai sunt şi alte idei: puteţi  cere elevilor să creeze un rebus pe o temă dată şi să vă trimită linkul. Nu doar că vor arăta ce au învăţat, însă pot avea surpriza să descopere că alţi copii rezolvă rebusurile create de ei!

4. Publicaţi revista şcolii pe didactic

Dacă nu aţi făcut-o încă, puteţi publica revista şcolii  pe didactic.ro, cu toate numerele de la înfiinţare până în prezent.

5. Creaţi un calendar şcolar personalizat

E foarte simplu: intraţi în aplicaţie şi încărcaţi câte o fotografie la alegere pentru fiecare lună a anului, din septembrie 2013 până în august 2014. Zilele libere şi vacanţele sunt marcate diferit.

Nu doar dvs, dar şi elevii pot crea calendare pe o temă dată. Apoi îl pot încărca în aplicaţia de proiecte!

Dumneavoastră ce instrumente Didactic.ro folosiți în aceste zile?

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 24.09.2013 19:29 | 7495 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Tristetea sau depresia de sarbatori

Momente de sarbatoare

Comentarii (2)

0 0

29.09.2013 15:25 iulianadraghici

Felicitari!

Folosirea unor astfel de instrumente ar trebui sa fie deja "loc comun" pentru fiecare dascal, dar nu e niciodata prea tarziu... Ar mai trebui, insa, "lucrat" si la dotarea cu calculatoare a scolilor... E frustrant cand nu ai acces la calculatoare...nu?!

0 0

29.09.2013 15:36 dorinpetrut

planificarile calendaristice nu functioneaza si pentru liceu?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN