Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

Indiferent de domeniul în care activăm, fiecare dintre noi intră în contact cu banii. Intrăm în lumea finanțelor din momentul în care suntem remunerați pentru munca prestată și folosim banii pentru a cumpăra bunuri și servicii. Așadar, începem gestionarea finanțelor personale, a cheltuielilor, a economiei de bani și a investițiilor.
Aici intervine nevoia primordială de a fi educat financiar.

Educația financiară

Educația financiară se referă la noțiunile de bază legate de bani, pe care fiecare dintre noi trebuie să le aibă. Astfel de termeni, precum: finanțe personale, prioritizarea și planificarea cheltuielilor, administrarea veniturilor, economisirea și investițiile nu ar trebui să lipsească din vocabularul nostru, al tuturor.

Educația financiară este conceptul care te învață de unde provin banii, cum funcționează, cum sa-i economisești, cum să îi administrezi eficient și cum să îi investești corect pentru a-i înmulți.

Cât cheltuiești și pe ce?
Cât trebuie să economisești?
Cât, când și dacă trebuie să te îndatorezi?
Unde investești?

Educația financiară te ajută să răspunzi la aceste întrebări, pentru ca, în momentul în care ai o imagine clară asupra bugetului tău, să îți înțelegi și banii.

Din păcate, conform unui raport publicat de rețeaua de consultanți KPMG, România se află pe ultimul loc din Europa la capitolul de educație financiară, iar la nivel mondial, se situează pe locul 124 din 143 de țări.

Situația stă în felul acesta, deoarece un copil, până în clasa a 12-a, are mii de ore de matematică și de română, dar nicio lecție de educație financiară.

Oferirea unei educații financiare corespunzătoare este o sarcină prea importantă pentru a fi lăsată doar în grija școlii.
Temelia pentru o conștientizare a importanței gestionării corecte a finanțelor personale trebuie pusă încă de acasă.

De ce este educația financiară importantă?

  • Înveți să prioretizezi cheltuielile și să economisești pentru obiectivele pe termen lung. Practic, înveți diferența dintre nevoi și dorințe.
  • Cu o solidă educație financiară vei putea utiliza adecvat instrumentele de creditare. Aproximativ 96% dintre români își iau locuințele prin credit ipotecar și se angajează să plătească acel credit timp de 30 de ani. Pe lângă aceasta, mai accesează și credite de nevoi personale pentru lucruri pe care nu și le permit, fiind astfel nevoiți să trăiască toată viața cu datorii.

Având educație financiară, vei putea decide când să apelezi la creditare pentru satisfacerea nevoilor financiare și când economisirea este soluția optimă.

  • Educația financiară te face să îți însușești noțiuni de planificare financiară și să îți organizezi mai bine viitorul.
  • Oamenii cu educație financiară bună au mult mai multe șanse să atingă succesul în viață.

Familia este locul în care copiii aud pentru prima dată vorbindu-se despre bani. De aceea, familia este locul în care trebuie să înceapă educația financiară pentru copil. Acest aspect este la fel de important ca spălatul pe dinți, practicarea sportului sau mâncatul sănătos.

Un corp sănătos, o cultură generală vastă și o educație financiară solidă sunt unele dintre cele mai importante aspecte pentru o viață de succes a copilului.

Dar înainte de a oferi copilului o educație financiară corectă, este nevoie ca tu să fii sigur că posezi noțiunile de bază pe care să le transmiți.

Mai jos sunt indicate câteva formule de gestiune a banilor pe care un copil trebuie să și le însușească încă din familie.

  1. Venituri – Cheltuieli = 0.  – Greșit
  2. Venituri – Cheltuieli = Economii
    Economii – Cheltuieli = 0 – mai bine, dar este greșit
  3. Venituri – Economii = Cheltuieli
    Economii → Investiții = Venituri pasive – corect

Primul caz este un exemplu tipic de om care cheltuiește tot ce câștigă. Este foarte important să învățăm că nu contează cât câștigă o persoană, ci este mult mai important cum își gestionează banii.

Al doilea caz este un exemplu de persoană care, din veniturile sale, cheltuiește o mare parte din bani și ce îi rămâne, îi economisește pentru a-și cumpăra lucruri mai scumpe – telefon de ultima generație, laptop, mașină etc.

În primele două cazuri, persoanele sunt dependente de locul de muncă și de veniturile pe care le au de acolo. Orice criză, orice problemă ar putea să îi afecteze în cel mai imprevizibil mod.

Dar, există și al 3-lea tip de oameni care, în momentul în care au încasat un venit, economisesc o parte din el (10-20%) și abia atunci își acoperă cheltuielile necesare de zi cu zi. Aceste economii sunt investite în instrumente financiare sigure care generează venituri pasive. Acest om poate deveni liber din punct de vedere financiar, și nu mai este dependent de locul de muncă și de angajatorul său.

Dar cum putem oferi aceste concepte copiilor?

Putem începe cu 4 lucruri simple.

1. Cum se fac banii?

În această etapă puteți implica copiii în diverse sarcini pentru care să primească un mic comision. Este foarte important să alegeți sarcini externe pentru care copilul își dedică propriul timp (plimbarea animalului de companie, ștersul prafului prin casă, udatul florilor). Aici nu trebuie incluse sarcini legate de propriul corp sau educație ca: spălatul pe dinți, mâncarea sănătoasă, note bune la școală, lectura. Pentru sarcinile externe îi puteți plăti cu 1-5 lei. Astfel, copilul învață să fie responsabil, să-și organizeze timpul, să fie creativ.

2. Cum se economisesc banii?

Aici puteți crea un sistem simplu de 3 pușculițe. În prima pușculiță copilul va pune 30-40% din banii câștigați sau primiți cadou. Acești bani sunt alocați pentru obiectivele importante ale copilului: o bicicletă, skateboard, telefon etc. În această etapă, copilul va învăța să aibă grijă de lucrurile pe care le cumpără din banii proprii. Pe lângă asta va învăța să fie responsabil, răbdător, cumpătat, dar cel mai important lucru este că va putea amâna plăcerea imediată pentru lucruri și obiective mari.

3. Cum se cheltuiesc banii?

A doua pușculiță este pentru micile plăceri ale copilului ca: dulciuri, jucării, cărți. În această pușculiță copilul va pune 50% din banii primiți sau câștigați. Aici copilul învață care este valoarea bunurilor, cum să negocieze, va putea compara prețurile pentru a face cea mai bună achiziție.

4. Cum se dăruiesc banii?

A treia pușculiță este dedicată faptelor bune în care copilul va pune 10% din banii primiți sau câștigați. Acești bani sunt pentru procurarea jucăriilor sau dulciurilor pentru alți copii. Aici copilul învață să fie generos, altruist, echilibrat, să poată face sacrificii și să fie recunoscător pentru ceea ce are.

Dacă îi oferi copilului un buget, îi oferi încrederea necesară pe care o va purta cu el toată viața. Pe termen lung este mult mai important să înveți copilul principii financiare sănătoase decât să îi dai bani, dar să nu îl înveți cum să îi gestioneze corect. În același timp, provoacă copilul să-și dezvolte creativitatea, înlocuind expresia „N-avem bani” (expresie care blochează, limitează),  cu expresia „Cum facem?”, „De unde luăm?” care deschide mintea spre găsirea de noi soluții.

Și este foarte important să înțelegi că fiecare copil învață în primul rând din exemplele părinților și abia apoi din ce spun aceștia.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 12.04.2021 13:53 | 6599 vizualizări

Aflați mai multe despre MrFinance

Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

intuitext | 11.06.2021

0 comentarii

Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

intuitext | 11.05.2021

0 comentarii

Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

intuitext | 11.03.2021

0 comentarii

Investiţiile. Idei de investiţii pentru copii

intuitext | 11.02.2021

0 comentarii

Educația financiară la copii

intuitext | 11.01.2021

3 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

427 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN