Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ce cred dascălii şi părinţii despre portofoliul educaţional

Pe didactic.ro, 51% din cei 427 de respondenţi s-au pronunţat în favoarea portofoliului educaţional.

 

Iată câteva argumente pro:

chiritescustela, didactic.ro

O bună cunoaştere a nivelului de pregătire a elevilor îl ajută pe dascăl în proiectarea şi desfăşurarea activităţii didactice de predare-învăţare-evaluare.Rămâne de văzut importanţa acordată de cei care elaborează conţinul portofoliului şi de cei care îl completează.

 

shak_spawn, didactic.ro

Din păcate se pare că puţini au înţeles despre ce este vorba în acel portofoliu educaţional. Nu este vorba doar de materiale ca în portofoliile clasice, ci şi de notele sale, ca un fel de foaie matricolă, rezultate la teste cu interpretări, caracterizarea elevului şi multe alte lucruri care ajută profesorii să-si facă o idee despre elevul din clasa atât dpdv educaţional cât şi psiho-emoţional.
Eu zic că nu strică sa ne cunoaştem cu adevărat copiii. Portofoliul educaţional nu e o idee rea, însă trebuie să fie una practică. Avem şi asa destule hârţoage de întocmit fără să trebuiască să fac eseuri despre fiecare elev în parte.

 

taniacarla, didactic.ro

La învăţământul primar acest portofoliu al elevului se realizează de ceva ani. Aşadar, consider că poate oglindi atât achiziţiile cât şi performanţele, deprinderile, capacităţile, talentele elevului, cu condiţia ca rezultatele obţinute, evoluţia sau regresul copilului să fie observabile în toate materialele strânse şi, mai mult, obiectivitatea evaluării tuturor acestora, să fie esenţială.
Când copilul urmeză un nou ciclu de învăţământ, e bine sa aibă acest portofoliu; profesorii ar avea o idee despre nivelul acestuia.

 

 

Pe suntparinte.ro, doar 30% dintre părinţi au fost de acord că portofoliul e o bună metodă de urmărire a progresului şcolar al copilului. 70% dintre cei care s-au implicat în dezbaterea de pe suntparinte.ro au susţinut că portofoliul nu este o metodă eficientă de evaluare.

Iată argumentele lor:

 

1. Evaluarea prin portofoliul educational este subiectiva.

balasescu, parinte:

“Este foarte subiectiv acest portofoliu si nu tine de cunostiintele copilului la respectiva materie, ci de felul in care este "stimulat " profesorul de catre parinte. Nu are de-a face cu acumularea de cunostiinte.”

 

bruzu52, parinte

“Are o mare doza de subiectivism, este foarte greu de intretinut pe o perioada de 9-10 ani, pentru ca nu raman intotdeauna aceiasi profesori sau invatatori.”

 

2. Nu toti parintii isi permit sa isi inscrie copiii la concursuri pentru a le completa portofoliul cu diplome.

ceris, parinte:
Concursurile scolare care se desfasoara in prezent in scoli sunt contra cost si depind de organizatorii din fiecare scoala. Daca scoala nu organizeaza, copilul nu participa. Daca parintele nu-si permite sa plateasca participarea la concursuri, copilul nu participa”.

 

geaninamsv, parinte:

“Concursurile scolare sunt destul de scumpe. Vor fi alti bani dati in vant degeaba. Daca ai bani, inscrii copilul la x concurs, daca nu, nu.”

 

madlen222, parinte:

“Nu toti parintii au o situatie financiara buna ca sa-si permita sa le ofere copiilor sai o multitudine de cursuri pe baza carora sa li se emita certificate sau diplome. Atunci, cine nu are portofoliu, nu are sanse de admitere?”


3. Portofoliul va fi doar o munca in plus pentru cadrele didactice

mihaelamisi, parinte:

“Va fi o noua treaba in plus pentru cadrele didactice, care si asa scriu o multime de documente scolare si alte aberatii, care isi pregatesc materialele pentru adoua zi, care realizeaza planuri de lectii, care citesc mult pentru a educa copii conform etapelor de dezvoltare a fiecarui copil, precum si timpului in care traim, care predau tot felul de statistici, care corecteaza caiete si teste, care mai au si familie acasa. In plus, cadrele didactice nu sunt psihologi, ar trebui ca acesta sa fie intocmit de psihologul unitatii de invatamant, care si el, fiind unul singur, va fi depasit de situatie.”

 

Dumneavoastră ce părere aveţi despre argumentele părinţilor?

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 27.01.2011 18:30 | 5359 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (9)

0 0

29.01.2011 18:21 fiorina

Suntem in sfera celor care, banuiesc, au ceva materie cenusie. Conteaza doar ceea ce are omul inmagazinat, acela este adevaratul lui bagaj pentru examenele vietii.Portofoliul a fost inventat pentru ca omul sa fie tot timpul ocupat sa adune, de parca luam cu noi ceva material.
Noi traim acum in lumea imagologiei. Se fac trucaje, se pot fabrica diplome cate doriti.Repet, portofoliul este o mare prostie, care nu va destepta pe nimeni ,din contra va crea si mai multe blocaje si disensiuni intre oameni.

0 0

31.01.2011 15:00 anisoru

Portofoliul este o alta preocupare a profesorului, alta decât cea de baza, așadar ca sa piardă vremea cu alte hârtii și asa foarte multe, sta și aduna despre fiecare elev în parte.
Deci ii va fi sustrasa atenția de la principala sa activitate, aceea de educator și prin urmare, ca sa iasă bine în fata inspectorilor, va completa dosare cu hârtii iar educația copiilor va rămâne pe alt plan, mai îndepărtat.

0 0

31.01.2011 18:33 ckhristian

Majoritatea elevilor continua clasa a XI in aceeasi unitate. Deci practic portofoliul este inutil. Portofoliul intocmit de diriginte la terminarea gimnaziului cred ca e la fel de putin folositor, copiii schimbandu-se radical la trecerea in liceu. Cat despre cel facut la terminarea liceului......??? Ati auzit vre-un angajator care sa il ceara la incadrarea absolventului in campul muncii. Nici la facultate nu cred ca se pune pret pe el. Un cadru didactic cu experienta isi da seama in maxim 2 luni cu cine are de-a face. Si nu este singurul act de studii inutil eliberat de scoli. Acum avem certificate de competenta, diplome de absolvire a clasei a X-a, a XII-a.Astea ar trebui eliberate doar daca elevul nu continua sudiile dupa a X-a sau nu ia bac-ul. Dar ce sa faci daca o banala foaie de hartie costa sau costa anul trecut 10 lei (valoarea reala de fapt nu cred ca depaseste 1.5 lei) ajuta unele personaje sa castige o gramada de bani pe spinarea elevilor.

0 0

31.01.2011 21:18 constantin_obreja

1. "Prin trandafiri circula spini/Iata-i si-n inima mea/" Adrian Paunescu). Didactic.ro este o Cancelarie Nationala (evident destinata dascalilor) sau o 'cafenea' in care fiecare poate spune ce vrea? Nu stiu daca aveti un contract cu vreo firma care va plateste pe numar de litere sau de de 'clienti', dar cred ca ati uitat ce este CANCELARIA!
2. Acelasi lucru, ca in 'stirea' de fata, apare si in sondajul de opinie unde se spun cateva idei; de unde dedublarea? Cu ce scop? Un raspuns il pot da destul de repede, dar n-as vrea sa-l supar pe cel care-l consider un prieten 'de departe'! Haideti sa ne-adunam gandurile, fortele, stiinta, putinta si sa facem ca tara asta sa fie macar ceea ce-a fost 'inainte de impuscaturi'! Mai ales ca acum avem si alte informatii, alt fel de intelegere, alte posibilitati dar si mai multe ... greutati! Sa fim sanatosi sa le ducem pe toate; important e sa nu ne incurcam intre noi, 'din prea multa dragoste, bre'! Numai bine,

0 0

31.01.2011 22:08 nila

Portofoliul acesta va fi o foaie matricola mai completa care va cuprinde si caracterizarea elevului, comportamentul elevului , rezultate la evaluarile periodice. Nu se pun rezultatele la orice concurs.Am vazut undeva un model.Este oglinda fiecarui elev de unde se vede ce inclinatii are, ce rezultate, evolutia lui. Va fi ceva mai mult de completat decat intr-o foaie matricola obisnuita.

0 0

03.02.2011 00:00 Victorya

Se pare ca numai nila a inteles exact ce va cuprinde acest portofoliu. Nu cred ca va fi foarte greu de a completa cate o observatie din cand in cand, de ex.o data in 3 luni sau atunci, cand are dascalul 15 min libere. Nu la toti copiii trebuie scris ceva sau nu neaparat mult. Eu cred ,ca majoritatea legilor sunt facute spre binele nostru, numai ca noi intotdeauna gasim cai de a ingreuna lucrurile. Totusi, prin acest portofoliu dascalii vor avea grija sa fie cat se poate de obiectivi, fiindca altfel, cei ce vor prelua elevul vor avea surprize pe parcurs.

0 0

04.02.2011 14:28 ela52

Portofoliul va fi o imensa pierdere de timp, de energie, de viata ( si asa prea scurta si chinuita) pentru toti partenerii din actul educational : elevi, cadre didactice, parinti, comunitate locala.Important e ce stie , ce/cum/cand/cu ce face elevul in momentul in care e supus unei evaluari.Ei pot avea un portofoliu cat toate caramizile din zidul chinezesc si sa nu stie nici macar efectua o adunare cu trecere peste ordin, asa cum s-a consatat in M. Britanie, in urma unui studiu al BBC...

0 0

06.02.2011 17:49 florinstefan1964

Acest portofoliu ar fi util pentru elev la trecerea de la un ciclu la altul, de la o scoala la alta, etc. Important este insa ca acest portofoliu sa nu devina un scop in sine, un teanc de hartii care trebuie completate dar pe care nu le citeste nimeni sau pe care daca le citeste nu le acorda importanta. Ca si cadru didactic in invatamantul liceal sau gimnazial mi-ar place sa citesc o caracterizare reala si sa pot trece simplu si rapid peste "perioada de acomodare" a elevului cu noua situatie in care este pus. Ma tem insa ca multe persoane se vor achita de aceasta sarcina cu maxim formalism si nu va fi deloc relevant si eficient.

0 0

09.02.2011 00:06 Victorya

Nu "ca si cadru didactic", ci "fiind cadru didactic". Nu "mi-ar place",dar "mi-ar placea". Portofoliul va fi "Oglinda profesorului" in aceeasi masura ca si a elevului.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

194 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN