Încep testările-pilot la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a
9 şi 10 mai 2013 - evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a,
15 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a şi
22 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a.
Testele care vor fi administrate, precum şi baremele de corectare aferente, sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.
La clasa a II-a, acestea conţin două secţiuni: prima vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor, în vreme ce a doua abordează competenţe de matematică.
Rezultatele obţinute la evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea lor în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/tutorilor legal instituiţi asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a va include următoarele discipline: limba română, limba maternă - pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale - şi matematică.
Evaluarea nu se finalizează printr-o notă sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evaluării contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale şi sunt utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ primar.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea învăţării, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de învăţare şi pre-orientarea şcolară către un anumit tip de liceu.
Testele conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.
La şcoala dvs. s-a organizat evaluarea-pilot astăzi? Publicaţi subiectele date elevilor ca să le consultăm împreună şi să le apreciem dificultatea.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 09.05.2013 14:09 | 14345 vizualizări
Comentarii (19)
10.05.2013 16:40 lerus
Se pare ca si anul trecut au fost administrate astfel de teste in cateva scoli, dar nimeni (dintre "muritorii de rand")nu a stiut subiectele ... ce sa mai vorbim despre consultari, aprecieri despre dificultate sau alte pareri!
11.05.2013 15:27 cami_m81
De unde as putea face rost de subiecte?Vreau sa le dau elevilor mei ca teste de evaluare anuala.Multumesc
11.05.2013 22:17 anita123
,,Comisia de organizare și administrare a evaluării elevilor la finalul clasei a VI-a de la nivelul unității de învățământ are următoarele atribuții: ... c) asigură confidențialitatea testelor ,,citat extras din metodologia acestor evaluari-pilot
12.05.2013 07:36 leuxyz
Confidentialitate inainte de administrare ! Adica cinste , ceeace se intampla rar la noi la concursuri si testari.
12.05.2013 17:05 camdyg
Care este scopul acestor evaluari la casele mici I-IV ? Nu inteleg.Nu au senes, atata timp cat nu se tine cont de rezultate,doar stress pentru copii si dascali.Sa atragem copiii la scoala, si iata ce fac....ii speriem... Cine gandeste la ministeru" asta...aia sunt rupti de realiate. Sa li se dea clase la tara si apoi sa ia decizii. Scoala este gandita doar pentru mediul urban,restul nu conteaza, la fel ca in politica.
Acelasi lucru si evaluarea pentru clasa a 8-a...toti intra la liceu, chiar cu nota 2....???!!!
De ce nu se introduce admiterea la liceu, iar unde raman locuri se inscriu, cu note peste 5. Simplu.
12.05.2013 22:52 Huschi
daaaa.....e bine macar ca nu se trec notele in catalog;)))))Daca s-ar trece eu nu m-as duce la scoala!!!!Pai......se apropie si TEZELE,si testele astea PILOT,of of of......:(((((
E VAI SI AMAR DE NOI......;(((
Va salut,
ARUTZA!!!!!
12.05.2013 22:59 katoka59
Vă rog să le publicaţi aceste teste.Am clasa a II-a şi as vrea să le aplic şi eu. Din simplă curiozitate!!
12.05.2013 23:34 lili1981
fetita mea , care e clasa I, ma intreaba de doua saptamani, zilnic (de cand a auzit la tv de aceste testari), ce se va intampla cu ea daca nu ia fb la testare in clasa a II-a: va putea merge mai departe in urmatoarele clase, va intra la liceu ? i-am explicat despre ce e vorba, DAR OARE E NORMAL SA SE PUNA ATATA STRES IN MINTEA UNOR COPII DE 7-8 ANISORI????
15.05.2013 07:14 alirodi
De ce nu se publica subiectele? Am încercat sa le gasesc pe cele din anii trecuti, am inteles ca nici invatatorii din scolile ân care s-au dat evaluarile nu le stiu. Ce este cu secretomania asta? Sa ni se explice!
15.05.2013 14:56 rebeca9
dar se da in toate scolile?!noua nu ne-a spus nimeni nimic!!!!!!
15.05.2013 18:45 pasatcarmen
Daca sunt ,,pilot,,, nu se dau in toate scolile, doar in scolile ,,trase la sorti''. Totusi, din scolile in care s-au dat, nu este nimeni care sa le afiseze, sa vedem si noi gradul de dificultate, itemii, noutatile?
15.05.2013 21:30 cvatavu
Astazi a fost evaluarea la clasa a Iv-a la scoala mea, scoala pilot. Nu pot sa va spun care au fost subiectele pentru ca este foarte greu de spus. Elevii au primit cate un "caiet" cu 22-26 pagini cu denumirea Test 1 - Test 8. Deci 8 tipuri de caiete, 8 tipuri de subiecte intr-o clasa. Unele incepeau cu limba romana, altele cu matematica. In prima ora elevii au lucrat prima parte, unii la limba romana, altii la matematica dupa cum au fost concepute caietele. Au fost tip grila, s-a spus ca de dificultate medie. Aici vor putea spune cei din centrele de evaluare. La noi, dupa finalizarea celor 120 minute, caitele au fost duse spre evaluare la o alta scoala. Voi reveni dupa ce vom primi rezultatele de la evaluare si sper sa se faca publice subiectele, desi nu cred!
19.05.2013 08:57 anita123
scoala noastra este scoala pilot la clasa a VI-a ,testarea se va da peste 3 zile si nu stim nimic
19.05.2013 09:01 anita123
Unități de învățământ în care se vor pilota instrumentele de evaluare pentru Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
http://administraresite.edu.ro/index.php/articles/16686
19.05.2013 09:08 anita123
mai sus este lista scolilor care au participat anul trecut ,,la pilotare,,
la urmatoarea adresa gasiti lista scolilor participante,,la pilotare,, in anul scolar 2012-2013 http://administraresite.edu.ro/index.php/articles/18580
19.05.2013 13:46 alirodi
Am vazut subiectele date anul trecut(cred), la clasa aIVa. Texul la romana mi s-a parut mare. Sarcinile nu au fost foarte grele, dar presupuneau revenirea la text in permanenta, cautare pe text, sunt multe pagini. Nici la matematica nu mi s-a parut greu, dar la fel, multe pagini. La clasa aIIa era ceva legat de lectia ”Biletul” ( eu nici nu am ajuns la aceasta lectie, este penultima in manual) iar un alt subiect era cu un text stiintific. Din pacate nu le pot scana, sunt prea multe, dar voi reveni cu clarificari. Repet, sunt subiecte date in anii trecuti. Eu am inteles ca nu se comunica nici rezultatele.
20.05.2013 11:57 inamaia
Chiar la clasa mea (a IV-a)s-a aplicat. Persoana care a aplicat evaluarea este cadru didactic in alta scoala , nu mi s-a permis sa vad subiectele , nu stiu nici macar o pagina din brosura cum arata. Daca este secret atunci ar fi de preferat sa fie aduse sigilate , pt a vedea si noi ca e secret! Altfel ......!Secretul se aplica numai pentru cei evaluati _.....
20.05.2013 20:00 cioaba_ana
Nu este voie sa fie scanate sau reproduse in niciun fel. Cei care au elaborat subiectele, administratorii de test si evaluatorii au semnat declaratii de confidentialitate. Aceste teste sunt elaborate de invatatori de la clasa, cadre care au fost selectate in urma unui apel public la care au avut acces toate cadrele didactice interesate sa participe la eleborarea testelor nationale. Nu s-au publicat sau postat pe site/uri, pentru ca a fost in faza de pilot. In acest an au fost imbunatatite testele fata de anul trecut.
08.06.2013 14:05 elena29
Ne-au fost prezentate la consfatuiri cateva teste aplicate anul acesta. Unele erau de dificultate medie, altele insa nu! Ni s-a spus ca sunt conform programei, dar in opinia mea multe au depasit programa. De exemplu, unul dintre texte avea 2 pagini A4 ca lungime, scrise cu font 10, in aprecierea mea. Alt text vorbea, printre altele, despre gestatia (cu acest termen) ursilor Panda. Cum se potrivesc aceste text cu programa care spune ca la clasa a iv-a "Tematica textelor trebuie să reflecte universul copilăriei şi valorile proprii acestuia. Autorii de manuale pot utiliza texte literare, în proză sau în versuri, sau texte nonliterare, de mică întindere, până la 250-300 de cuvinte."? Deci noi la clasa, potrivit programei, trebuie sa lucrm pe texte cu o intendere de cel mult 300 de cuvinte, iar elevii sunt evaluati pe texte de mii de cuvinte, eventual despre gestatia ursilor Panda...
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.