Propuneri pentru o nouă structură a anului şcolar
"Semnalele sunt următoarele: că vacanţele n-ar fi tocmai bine gândite, că nu se ţine cont de curba de efort pe care trebuie s-o parcurgă elevul, că nu ţinem cont de specificul sărbătorilor noastre religioase, nu de acum sunt aceste semnale, ci de ani buni. Noi suntem datori să le luăm spre analiză, suntem datori să participăm pe orice dezbatere pe acest subiect şi la un moment dat să tragem linie şi să luăm o decizie”, a explicat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, pentru Evenimentul zilei.
Câteva dintre propunerile luate în calcul sunt următoarele:
- revenirea la sistemul pe trimestre;
- vacanţe de vară mai scurte şi vacanţe de iarnă mai lungi;
- adaptarea vacanţelor la perioadele de concediu ale părinţilor.
Vă invităm să faceţi şi alte propuneri şi să le susţineţi prin argumente, arătând avantajele pe care le-ar avea dacă ar fi adoptate.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 31.03.2011 11:55 | 13393 vizualizări
Comentarii (52)
31.03.2011 17:13 mariasidorel
Pe perioada de vara randamentul este o!La experienta si vechimea mea in invatamant va pot spune ca cel care nu are un ritm cat de cat rapid si nu ajunge cu parcurgerea materiei pana la 15 mai ,cand deja copiii au capacitatea de concentrare mult mai redusa datorita caldurii si oboselii semestrului al doilea-- pierdere de timp! Daca se schimba structura anului scolar eventual sa se revina la cele 3 trimestre cu vacanta de vara pana la 1 septembrie.Parintii au perioade de concediu diferite in functie de locurile lor de munca.Ce -ar insemna sa ia vacanta in functie de concediul parintilor ca n-au cum sa coincida concediile parintilor .Propunerea mea sincera;3 vacante ,3 trimestre ,in functie de sarbatori Craciunul.Pastele...Sf MarieVacantele mai lungi .( e vorba de primele vacante ,de iarna si primavara).
31.03.2011 18:37 lumynitza_gh
Ce nu era bine cand vacanta de iarna era de 3 saptamani si cea de Paste de 2?
31.03.2011 19:19 cartianu
Sunt de acord sa se revina la trei trimestre, cu vacanta de iarna de 3 saptamani si cea de primavara de 2sau 3 saptamani. Dar nu cred ca vom avea un randament mai bun vara, cand caldura este un factor de stres suplimentar si nu avem in scoli aer conditionat ca in alte tari civilizate. Apoi vara este ocupata cu examene de toate felurile, doar elevii au vacanta nu si profesorii, mai ales cei din licee. Daca e sa ne uitam in calendarul olimpiadelor, permanent in saptamana patimilor patimim si noi si elevii. Poate e mai bine pentru elevi sa fie evaluati trimestrial, asa poate devin mai interesati si mai motivati pentru educatie si formare, materia pentru teze nu mai este atat de multa si evaluarea ar fi in avantajul elevilor.
31.03.2011 19:36 ileanacornoiu
3trimestre,vacanta de Craciun de 4-5sapt., vacanta de Pasti de 2sapt.,an scolar inceput la 1 septembrie,scoasa vacanta de o saptamana din octombrie de la inv.primar...De acord cu afirmatiile lui cartianu
31.03.2011 20:03 leuxyz
Inainte de a discuta structura anului scolar se cere o regandire serioasa a incarcaturii curriculei . Personal , consider structurarea anului scolar in semestre un castig ( amintiti-va cat de dens si solicitant era vechiul trim. 3 ...). Cred ca putem trece la 1 sept. ca data a deschiderii anului scolar. Vacanta de Craciun sa fie de 3 saptamani , sa cuprinda toate sarbatorile ( Boboteaza , Sf. Ioan ) si sa fie si vacanta intersemestriala. Vacanta de Pasti sa fie de 2 saptamani. Desigur , pentru ciclul primar se cere , datorita particularitatilor varstei si vacanta intrasemestriala.
31.03.2011 20:25 georgesculum_ct
Sunt de acord ca vara randamentul scade datorita caldurii si a dorintei copiilor de a sta cat mai mult afara. In perioada calda creste si numarul absantelor. Prin urmare sustin mentinerea vacantei de vara asa cum este acum, vacnta de iarna de 3 saptamani si in primavara 2 saptamani. Ca structura consider ca impartirea in trei trimestre era mai buna.
31.03.2011 20:32 kormariamagdalena
Sunt de acord cu cele spuse de mai sus de către leuxzy. Singurul lucru ce mă nelinişteşte, cine va lua în seamă în sfârşit părerea noastră. Din păcate hotăresc oameni care nu au fost la claselele primare. Ar fi timpul să ne ieie şi pe noi seros! Plantarea aici începe......
31.03.2011 20:32 dany1202
da , 3 trimestre sa revina , trimestrul 1 sa se incheie in decembrie , si vara sa avem vacanta asa cum a fost , adica concediu , daca vor sa ne tina iarna acasa in concediu ,apoi SA NE DEA SALARIU MAI MAREEEE PE DECEMBRIE.De pasti sa fie 2 saptamani de vacanta , deoarece e trecerea de la iarna la "' vara si e cam greu fara aceasta vacanta ,,IAR BACALAUREATUL SA FIE BACALAUREAT , NU O JOACA PT ELEVI , si eXAMENE DE ADMITERE IN FACULTATI va rog SA SE INTRODUCA , CA ALTFEL , NOI PREDAM IN GOL ,LA PERETI ...SI VA MAI ROG CEVA , POT AFLA SI EU CARE SUNT JUDETELE CARE IAU SALARUL MARIT CU 50% ?? ,
31.03.2011 20:47 silvia-felicia
Consider ca ar fi f bine daca anul scolar ar avea 3 trimestre, vacanta-3 saptamani de Craciun si 2 saptamani de Pasti (inainte si dupa). Nu vad eficienta vacantei din octombrie deoarece elevii abia vin la scoala dupa o mare vacanta si, nu se familiarizeaza bine cu scoala ca vine iar vacanta.Vacanta mare ar trebui sa ramana la fel pentru ca elevii nu dau randament in perioada de vara.Vacanta in functie de concediul parintilor este o anomalie.Relizati ca din 2 in 2 saptamani am avea la clasa cel putin 3 elevi care vor pleca in vacanta?????????????. cum vor recupera acestia lectiile? LA SCOALA DE DUMINICA??????????. Si inca ceva: haideti sa facem un front comun si sa revenim la NOTARE.
31.03.2011 20:51 orasan_irina
Cred ca revenirea la 3 trimestre ar fi buna, 3 saptamani de vacanta la Craciun si 2 saptamani la Pasti.Evaluarea sumativa ar fi mai in favoarea elevilor.Sunt de aceeasi parere cu colega de mai sus ca,ar trebui date examene serioase atat la admiterea in liceu cat si la facultate iar "facultatile ciuperci" ar trebui sa dispara.Ele de fapt baga mana in buzunarul nostru dar nu ofera nicio pregatire de specialitate.
31.03.2011 21:17 dragomirlucian
Semestrul I: 1 septembrie - 17 decembrie
vacanta intersemestriala: 18 decembrie - 9 ianuarie
Semestrul II : 10 ianuarie - 10 iunie ( date aproximative), cu o vacanta de 2 saptamani care are in centru sarbatoarea Pastelui
Doar doua semestre, e mai bine pentru incheierea mediilor, pentru evaluare in general; vacanta mai mare in iarna, cel putin pentru economie de curent, gaz, la care se adauga necesitatea sarbatoririi in tihna, in familie...
31.03.2011 21:23 dragomirlucian
referitor la examene, daca ne aude cine trebuie: admitere la liceu, subiecte propuse de comisia din liceu ( asa isi alege fiecare liceu ce elevi doreste sa aiba, referitor la nivelul de cunostinte, de abilititati, aptitudini, ce doriti...), bacalaureatul - examen de absolvire, pentru facultate: examen de admitere ( asta e mai greu, fiecare institut de invatamant superior are autonomie, face ce si cum vrea)...oricum, in acest moment, din pacate, tara noastra nu e pregatita pentru actualul sistem ( dosare)...din pacate, in acest moment, inca persista, la dimensiuni incredibile, furtul ( sub diverse forme: copiatul, facilitarea fraudei, etc)...asta e, sunt multe de schimbat...
31.03.2011 21:37 acelena
Vacanta de vara este bine sa ramana intre 15 iunie si 15 septembrie. Elevii au nevoie de aceste 3 luni pentru a se relaxa dupa un an de studiu dar foarte important si pentru a relationa cu familia, pentru diverse activitati in comunitate, pentru a-si trai copilaria pur si simplu. Sigur scoala ar trebui sa puna la dispozitia elevilor, scoli de vara , cluburi, etc., pe teme recreative, creative, sportive, muzicale, pregatiri pentru concursuri diverse de dans, muzica, de gatit, concurs de povesti, cluburi de auditii pe diverse teme, filme educative, distractive, etc. Si nu vorbesc aici de "Clubul elevilor" ci de fiecare scoala, liceu care sa puna la dispozitia elevilor activitati placute dar si formative.
Vacanta de iarna trebuie sa aiba 4 saptamani. Pe gerul Bobotezei, pe viscol si zapada e inuman sa plimbi copii pe drumuri. Iar sarbatorile de iarna trebuie sa fie petrecute in tihna de elevi - e chiar viata lor la mijloc. Toate scolile si liceele ar trebui sa organiizeze serbari cu obiceiuri si traditii in aceasta perioada.
Vacanta de primavara ar trebui sa fie de 3 saptamani. Sa cuprinda saptamana dinainte de Pasti si cea de dupa si inca o saptamana .
Faptul ca in ultimii ani s-a tot lungit anul scolar ..... anul acesta la unele profile de la liceu scoala se incheie undeva prin iulie. Chiar credeti ca elevii mai vin la scoala dupa 15 iunie? - eu observ de multi ani ca nu prea, de fapt ii indemnam sa chiuleasca, prin politica ministerului, pentru ca exista o limita de suportabilitate la elevi si nu ii poti obliga sa vina la scoala vara decat pe cei foarte constiinciosi care vor nota 10, care cu timpul renunta si ei la atitudinea de elev ascultator.
De ce sa lucram impotriva elevilor cand putem sa folosim perioadele de relaxare, dupa care elevii vin la scoala odihniti si cu chef de scoala de la prima ora, pentru studiu intensiv .
Si neaparat trebuie analizat bine, ce vrem sa ii invatam pe elevi la scoala. Ce rezultate dorim sa obtinem dupa fiecare an de scoala si dupa fiecare ciclu de invatamant. De ce trebuie ca o materie - nu dau exemple - sa fie studiata in fiecare an , sa se intre in tot felul de detalii, amanunte si sa obligam elevii sa tina minte lucruri pe care le uita a doua zi dupa ce a luat nota. Nu ar fi mai bine ca pe un ciclu de invatamant anumite materii sa se studieze doar intr-un an, dar notiunile sa se invete prin aplicatii practice, raportand mereu la realitatea inconjuratoare ceea ce se invata si punand accent pe utilitatea lucrului invatat? Astfel elevul nu ar mai uita ce invata si putem vorbi de ---eficienta invatamantului---, Pentru ca acum eficienta e in medie cam 20%. Adica in medie din 100 de elevi doar 20 raman cu ceva cunostinte utile dupa terminarea studiilor preuniversitare. (parerea mea)
Pe scurt nu prea conteaza cate saptamani si cate ore pe zi tii copii in scoala ci cu adevarat important este ca copii sa invete la scoala, in timpul orelor si nu acasa cum cred unii ca la scoala se preda si de invatat elevul trebuie sa invete acasa. GRESIT - ELEVII TREBUIE SA INVETE LA SCOALA . Doar la liceu trebuie facuta trecerea spre studiul individual astfel incat la sfarsitul liceului sa poata invata si singur . Dar elevul intai trebuie invatat sa invete, lucruri utile, necesare si abia apoi ii poti cere sa invete pe cont propriu.
Hmmm, si despre salariu. Cum sa stau eu acasa sa imi pregatesc macar 4-5 ore pe zi lectiile de a 2-a zi, creativ, gandind la aplicabilitatea practica si la modul in care sa realizez asta pentru elevii mei, cand castig atat de putin incat sunt nevoita ca dupa amiaza sa fac pe vanzatoarea la un magazin de cartier, pentru ca nu imi ajung banii sa platesc caldura si sa iau paltoane la copii mei?
31.03.2011 21:38 emy09
Este o prostie sa se inceapa cursurile pe 1 sept. Nu uitati a mai fost asa intr-un an, cred ca prin 2000.Si ce efect a avut???
Copiii din zona rurala la inceputul lui septembrie ii ajuta pe parinti la recoltat, ca doar e toamna! Altii pleca cu parintii la mare pe bilete sociale.
Sint de acord sa avem 3 trimestre si vacanta de iarna putin mai lunga.Putem scoate vacanta intersemestriala si sa avem vacanta de primavara de 2 sapt.
De ce trebuie sa ne aliniem la invatamantul occidental?Din cate vad luam tot din occident fara sa adaptam la sistemul nostru.Asta inseamna kitch! Asta sa fie cauza din care invatamantul se duce de rapa?
Ganditi-va dl. Ministru ca nu putem invata pe caldurile alea din vara!!In occident este altfel, alta mentalitate!
31.03.2011 21:51 MirunaGabrielaMihai
* Pana in '89 era recunoscuta in intreaga lume valoarea invatamantului romanesc... Acum ... putem spune... "Care invatamant?". Si asta pentru ca .... Sunt multe motive!!!
* Pana in '89 erau 3 trimestre ( de la ce-o veni "tri-"? ), iar saptamana de scoala avea 6 zile pentru ca invatam si sambata... Era lege: 3 trimestre, 3 sapt. vacanta de iarna, 2 cea de Paste, anul scoalr incepea pe 15 sept si se sfarsea pe 15 iunie. Erau 210 -215 zile de scoala. Se puteau asimila/forma mai multe cunostinte/priceperi/deprinderi pentru ca se puteau sustine mai multe ore de consolidare.
* In schimb, acum, sunt 35 de saptamani intr-un an scolar ( adica 175 de zile de scoala). * Rezulta ca pana in '89 se desfasurau inca 40 de zile de cursuri!!!
* Idealul educational din zilele noastre este altul decat cel de pana in '89 ( nu mai trebuie sa fim "multilateral dezvoltati", ci trebuie sa ne putem adapta cat mai repede schimbarilor de orice fel.
___________________________________________________________________
Tragand linie, as putea spune ca daca vrem sa modificam ceva in beneficiul elevilor, ar trebui sa incepem de la continuturile invatarii, care sa fie "usurate", dat fiind numarul redus de ore alocate predarii/invatarii/evaluarii.
De asemenea, as dori sa se revina la planificarea simplista de pana in 1998 si sa se revina la notarea cu note si nu cu calificative. Sunt invatatoare si avem de scris ... degeaba ... teancuri de dosare, in detrimentul pregatirii pentru ora de curs urmatoare.
Daca se va degaja materia ( cu acordul cadrelor didactice care au profesat cel in putin ultimii 10 ani e zile), ar fi ideal daca anul scolar ar arata asa:
* 36 saptamani anul scolar;
* 2 semestre;
* 3 saptamani vacanta de iarna si 2 cea de Paste;
* vacanta intersemestriala sa ramana lafel.
Mai raman 10 saptamani pentru vacanta de vara Destule pentru a cuprinde si concediile parintilor. Cine a venit cu ideea de a le da vacanta elevilor atunci cand au parintii concediul?
31.03.2011 22:05 coco_stefania
NIMENI NU VA LUA IN CALCUL PAREREA noastra, a cadrelor didactice .
Adaptarea vacantelor la perioadele de concediu ale parintilor ? Aiurea. Ce , toti parintii au concediu in aceeasi perioada ?
Stimatul "DOMN MINISTRU " doreste economie iarna si " coacerea " elevilor , a cadrelor didactice vara. Ma-ntreb - se va putea respira-n clase ? Poate daca se pun aparate de aer conditionat in fiecare incapere cu elevi .
Dragilor cititori , vorbim aici ca sa ne aflam in treaba. Noi citim , cei interesati direct NU.
Scolile noastre sunt de plans. Materiale didactice invechite , suntem umiliti de elevi , de parinti, platiti..., de fapt sistemul noastru de invatamant lasa de dorit .
Am facut greve , am castigat in instanta drepturi . Si ? Ce-am rezolvat ? NIMIC. Tot ce hotaraste Ministerul asa ramane.
Si-acum aceasta aberatie. Simt un gust amar .
01.04.2011 00:30 angelailas - Autor
@all
S-a produs o neintelegere in legatura cu adaptarea vacantelor la perioadele de concediu ale parintilor.
Ideea nu este de a trimite in vacanta, pe rand, fiecare elev, in functe de perioada in care parintii lui sunt in concediu, ci de a analiza statistici la nivel national despre perioadele din an in care se acorda cele mai multe concedii si a le sincroniza cu vacantele elevilor.
01.04.2011 05:39 dan-anca
Scoala in timpul verii e un lucru mort.Numai prostii se pot gandi la asa ceva si sa incerce a experimenta.Copiii din clasele mici ( primar si gimnazial ) au nevoie de vacanta ca sa nu urasca scoala.Asa ca daca sunt mai multe vacante e mai bine.E importanta calitatea actului de invatamant in timpul scolii si nu lungimea trimestrelor / semestrelor.
E bine sa luam si din experienta altora dar , bine e sa incercam a adapta noi ceea ce stim ca se potriveste cel mai bine Romaniei.Nu au altii sistem de invatamant mai bun sau copii mai destepti : asta e betiei cu apa rece.Cei din vest in schimb stiu ce vreau si se duc neabatuti pe calea lor fara a se mai vaicari: asta trebuie sa facem si noi.
Dan Anca
01.04.2011 09:07 cristinaelenarosu
1. Revenirea la trimestre ar fi benefica daca ar fi impartite echitabil. 3 luni + 3 luni + 2 luni nu stiu daca e in regula. Semestrul al treilea de doua luni in care sa facem de toate: predare, calificative, recapitulare? Plus ca semestrul al treilea incheie anul, mediile.Va avea elevul destul randament sa termine optim anul scolar?
2. Vacante in acelasi timp cu parintii? Pai cum? Toti parintii au concediu in acelasi timp? Unii merg in concediu in extrasezon, cand e mai ieftin.
3. Vacanta de vara a fost gandita astfel de niste oameni cu cap candva. De pe la sfarsitul lui mai abia mai pot fi tinuti atenti la ore. Sa prelungim vacanta e cumplit pentru elevi si cadre care nu dau randamentul necesar la temperaturi mari. In plus aerul conditionat nu este recomandat intr-o sala de clasa cu elevi. Un copil trebuie sa beneficieze de aer curat si proaspat, de oxigen, nu de un aer recirculat continuu.
Pentru cei care nu stiu, oxigenul e cel care intretine viata. Noi respiram aerul cu oxigen. Aerul conditionat e doar aer racit recirculat la nesfarsit.
4. Mai bine pe timpul vacantelor sa se organizeze scoli de vara sub forma unor tabere. Invatamantul nostru este strict teoretic. Vara ar putea fi practica ce ne lipseste. Mergem in drumetii sa vedem cum arata o padure, ce este acela un castel etc.
5. Nu lungimea perioadei petrecute la scoala este importanta, ci calitatea invatamantului. Mai bine ar investi in baza materiala a scolilor si in formarea reala a cadrelor, nu cursuri fara rost.Ar verifica curriculumul si ar adapta la ceea ce este necesar in tara noastra.
6. Domnul ministru sa se gandeasca la copii si la oameni, nu la cat cheltuie cu intretinerea scolilor.E usor sa spui sa fie vacanta iarna si elevii sa stea acasa, sa nu se mai plateasca incalzirea in scoli si sa vina la scoala vara. Dar se gandeste cum ii va fi acelui copil pe timpul verii in scoala? Vara e anotimpul vacantei. Dumnealui i-ar fi convenit sa mearga la scoala vara?
Nu vom face decat sa ii indepartam. Vom avea absente si copii desinteresati.
01.04.2011 09:11 cristinaelenarosu
Aaaa, si am uitat un lucru important.Pe timpul vacantei de vara sunt examene: .ale elevilor si ale cadrelor. Cand este timp real pentru a invata. Sa fim seriosi. Cadrele didactice sunt oameni, au familii, responsabilitati, unii fac naveta si pierd timp pe drum, isi pregatesc lectiile. Cand sa invete daca nu in timpul vacantelor? Elevii au zilnic pana la 6-7 ore. Au de pregatit lectiile pentru aceste ore? Au timp sa parcurga si materia de la clasa si cea pentru un examen? Sau ei nu mai trebuie sa se recreeze, sa se odihneasca?
01.04.2011 09:29 alexandru1998
Desi pare stupid pentru unii,dar trebuie sa recunosc ca revenirea la vacantele trimestriale ar fi,dupa parerea mea cea mai buna solutie.De ce afirm acest lucru?.Daca ar fi sa analizam cit mai amanuntit am putea sa scriem pagini intregi cu pareri.In primul rind trebuie sa luam fiecare anotimp in parte, in al doi-lea rind ar trebui sa se tina cont si de cele 3 mari sarbatori de peste ani.
Poate ca ar fi bine realizarea unor studii mai amanuntit,pe urma elaborarea unui proiect bine pus la punct cu toate beneficiile si dezavantajele sale si pe urma ar fi dezbaterea rinind la urma ca solutia cea mai buna sa fie pusa in aplicare(testata)pe o anumita perioada,iar acest lucru nu se poate realiza de la o zi la alta.
O psibilitate ar mai fi ca reluarea anului scolar sa fie inceput pe 14 septembrie,dar cu conditia ca aceasta perioada de 1-15 septembrie sa fie recuperata in vacanta de iarna atunci cind conditiile atmosferice sint mai aspre,aici vorbesc de zapada si frig(ger),iar o parte ar putea fi recuperata atunci cind se sarbatoreste sfintele pasti,avind in vedere ca exista si un decalaj referitor la religia fiecarui elev.
Intr-o singura si simpla propozite fie spusa este "Ca lucrul cel mai eficient pentru elevi ar fi revenirea la anul scolar tremestrial".
01.04.2011 15:29 cetateanu
Cum era cand eram eu eleva era foarte bine: 3 trimestre,3 vacante,cea din iarna de trei saptamani,cea de primavara de 2 saptamani.Dar...ce sa mai spun?! Dupa 31 de ani truditi in invatamant stiu bine ca nimeni nu ne ia in seama pe cei de jos.Fac tot cum stiu ei.Suntem un experiment.Nu poate nimeni sa ma convinga ca s-a intreprins orice numai ca invatamantul sa decada.Si s-a realizat si acest lucru.Dar,hai sa mai vorbim si noi asa,pentru refulare pe cate un forum.
01.04.2011 18:31 felixmunteanu
Propun o vacanta pe viata pentru acest guvern. Suntem satui de experimente aberante! Ma mir ca nu se gandesc sa facem program de noapte...
Programul pe 2 semestre nu e rau, dar se simte nevoia cate unei saptamani in plus la Craciun (3) si la Pasti (2). Saptamana din noiembrie pentru primar nu e necesara.
01.04.2011 20:20 meddpi
voi ati inebunit cu toti, mai ganditiva si la bietii copii, la scoala li se cere sa invete foarte mult, cred ca voi nu mai stiti cume viata de elev. bietii copii cat sa mai stea si la scoala, cat sa mai invete,mai au nevoie si ei de vacante mai multe. un copil trebuie sa se duca la scoala de drag nu ca la servici. parerea mea e ca o sa fi mult mai bn tot asa cu 2 semestre, si vacante si sa ne mai scoateti din materi
01.04.2011 20:22 meddpi
voi profesori vreti ca bieti elevi sa faca cat mai multa carte, sa veniti cat mai mult la scoala, pentru bani...
01.04.2011 20:27 georgianarosu
vacanta de vara sa ramana intr 15 iunie si 15 septembrie sa avem vacanta de iarna 2 sapt. si vacanta de paste tot 2 sapt
01.04.2011 22:28 catnit
Care concedii ? Care din părinţi? Cei cu 4x4 sau cei şomeri? Care Paşte? Catolic sau ortodox? Şi de Ramadam ce facem ?!!
PERIOADA "ANULUI ŞCOLAR" A FOST UNA DINTRE CUTUMELE CELE MAI BLAMATE POSTREVOLUŢIONAR.
Dar se pare că era mai bine gândită treaba înainte !
dar avem o temă
realizaţi un portofoliu pe tema
"Cum poţi fi ministru cu 10 clase?
În ce ţări ale UE poţi fi absolvent de facultate fără Bacalaureat dat şi cum?"
01.04.2011 23:24 carmencreanga
Niste propuneri aberante! Mai bine acesti conducatori s -ar duce într-o vacanţă prelungităăă...
Ce condiţii există în şcolile şi comunităţile în care predăm ştiu aceşti bravi conducători????????
Câţi părinţi mai au un loc du muncă stabil (ex. din 25 de elevi doar 3 părinţi au un salariu) ? De faptul că ne luptăm să nu abandoneze şcoala, ştie cineva??? (nu au haine, nu au rechizite)
Ideea cu trei trimestre nu este de neglijat, 2 săpt. vacanţa de iarnă şi 2 săpt. vacanţa Paşti, iar vacanţa mare 15 iunie- 15 septembrie. Pot fi chiar şi 2 semestre.
Consider că vacanţa din noiembrie nu este benefică pentru elevii din ciclul primar.
Sincer, după 12 ani în acest sistem ....NIMENI NU VA ŢINE SEAMA de ceea ce am scris eu sau colegii. Tipic românesc!
02.04.2011 10:23 ghevoia59
Propun ca pe durata scolii Ministrul si d-na Badea s[ stea in vacan'a
02.04.2011 10:30 anaicad
Aplaud decizia Ministerului Educatiei de a adopta nivelul anteprescolar si sunt convinsa ca pe langa dezvoltarea infrastructurii si imbunatatirea calitatii educatiei pe acest sector de varsta se vor adauga multe schimbari.
Si daca tot se pune problema unei noi structuri a anului scolar, rog Ministerul Educatiei sa aiba in vedere si introducerea vacantelor in acest sector. Este extrem de importanta reorganizarea unitatilor de educatie anteprescolara sub toate aspectele. Desi probleme sunt multe, va rog sa aveti in vedere si imbunatatirea calitatii resurselor umane si calitatii muncii. Mi se pare deosebit de important acest lucru avand in vedere ca educatia, ingrijirea si protectia copilului este reflectata si de pregatirea profesionala dar si de multumirea sau nemultumirea personalului angajat in crese. In momentul de fata managementul si politica resurselor umane in crese sunt foarte slab reprezentate.
Calitatea psihologica a personalului este grav afectata avand in vedere oboseala psihica greu de descris in cuvinte si acumulata intr-un an in care singurele perioade de refacere sunt reprezentate de concediul din luna august de 15 zile si 6 zile in luna decembrie. Mult prea putin pentru incordarea psihica pe care personalul creselor trebuie sa o suporte acum.
Va aducem in atentie faptul ca si in crese se lucreaza tot cu copii. La ora actuala in crese se face pastorie (nr. copiilor inscrisi este mult peste nr. aprobat in actul de infiintare si pentru care a fost obtinuta acreditarea) si nimeni din conducerea SPAC nu este interesat sa reduca acest genocid emotional in randul copiilor si stresul si incordarea psihica in randul personalului. Actuala conducere nu este interesata sa reglementeze nici situatia salariilor minime pe economie din acest sector. In momentul de fata, consider ca sunt grav incalcate si drepturile copiilor dar si calitatea muncii. Nu avem sindicate, nu avem pe nimeni. Oare Min. Ed. ne va asculta? Pe noi cei care lucram in crese, nu pe cei care se afla la conducere si habar nu au cu ce ne confruntam zi de zi in crese si care sunt problemele reale. Ascultati-ne pe noi educatorii si ingrijitorii copiilor.
02.04.2011 13:30 ade_taf
Am citit cu interes toate comentariile de mai sus si concluzia este, se pare, unanima: scoala trebuie sa inceapa la data de 15 septembrie si sa se incheie pe 15 iunie!!!! Problema nu sta intr-o perioada prea scurta de timp de predare a materiei , ci materie prea multa, prea incarcata!!!! Deci, "onor-ministrul" nostru ar trebui sa vina cu niste idei mai putin "crete" decat cele de pana acum; astfel, ar fi necesara o revizuire a programei scolare si o aerisire evidenta a materiei! Bietii copii invata prea mult (si multe), prea intens si....prea fara sens!!!! Sunt atatea notiuni ce nu-si au rostul, poate doar de a umple niste pagini...
Asadar, vacanta de vara, de 3 luni, e mai mult decat meritata dupa un an scolar lung si obositor! Daca si de data aceasta ramanem doar la stadiul de...randuri aruncate pe ecranul monitorului...si ne lasam (a cata oara???) calcati in picioare de cei cu "minti luminate" si nu facem nimic , atunci, cu regret o spun NE MERITAM SOARTA!!! Treziti-va, oameni buni, si demonstrati ca putem fi si noi o FORTA!
02.04.2011 15:40 andreeamaria
DOMNULE Felix munteanu, Poate aveam si program de noapte dac mai era la minister d-na Melania Vergu pentru ca dansa a lucrat, am inteles, ca supraveghetor de noapte la un internat... Iar Funeriu, saracul, vine din Finlanda unde iarna nu poti sa iesi din casa la propriu din cauza ierniiaproape polare si atunci le dau bietilor oameni vacante si concedii... Eu zic sa se duuuuca de unde a venit !!! Cum credeti voi dragi colegi ca o sa faceti ore vara? De acum a intrat primavara in elevi si cu greu se concentreaza...La 38 de grade o sa facem ore la strand...Si cred ca are dreptate o colega de mai sus . Parca i-ar plati cineva de afara ca sa distruga invatamantul Romanesc... Nu stiu cu e la voi dar in Bucurest vaneaza incepand cu clasa aIXa elevii cei mai buni pentru licee si universitati de afara. La fica-mea in clasa au venit de 4 ori de la inceputul anului si deja 2 copii au plecat la licee afara(unul la Londra si altul la Viena...).
02.04.2011 15:53 andreeamaria
Catnit- Dl Funeriu pune ca era nu-stiu-ce profesor universitar sau cercetator pe afara... Asta ar insemna OBLIGATORIU un salariu de peste 100.000 de Euro pe an. De ce vine asa o somitate sa lucreze pe post de ministru cu un salariu de sub 1000euro. Si sa vedeti ce avere are... Credeti ca-l intereseaza de noi? de elevi?Oare ce interese l-au adus aici...si direct pe post de ministru...http://www.gov.ro/upload/articles/105930/1111-da-din-866.pdf
02.04.2011 17:21 maryclaus
Sunt profesor de 14 ani. Am doi copii de scoala, clasa a noua si a patra. Deci am doua calitati: de mama si profesor.
CONSIDER CA ACESTE SCHIMBARI ALE STRUCTURII ANUNLUI SCOLAR SUNT PREA DESE SI NAUCITOARE PENTRU TOATE PARTILE IMPLICATE. sUNT PENTRU MODERNIZAREA INVATAMANTULUI DAR CONSIDER CA NU TREBUIE SA ARUNCAM LA GUNOI CEEA CE ERA BUN IN TRECUT, DE DRAGUL SCHIMBARII.
DE ACEEA PROPUN TUTUROR COLEGILOR MEI, PARINTI IN ACELASI TIMP:
- VACANTA DE IARNA SA REVINA LA 3 SAPTAMANI
- VACANTA DE VARA SA RAMANA ACEEASI, PENTRU CA RAMDAMANTUL COPIILOR SCADE DUPA 15 MAI, ASA CUM BINE SESIZA UNUL DIN COLEGII DE MAI SUS
- VACANTA DE PASTI SA FIE 2 SAPTAMANI, SI SA MARCHEZE SEPARAREA TRIMESTRULUI 2 DE 3, DECI REVENIREA LA TRIMESTE. ADICA, TRIMESTRUL 2 SA INCEAPA LA 14-15 IANUARIE SI SA SE INCHEIE LA 7-8 APRILIE, SAU IN FUNCTIE DE MODUL CUM CADE PASTELE.
oNOR MINISTRU, CARE ESTE IN PLOP SI PLOPUL IN AER, CUM NE ZICEA NOUA UN PROFESOR DE FILOZOFIE CAND ERAM ELEVI, HABAR NU ARE ME MUNCA DE JOS A CADRELOR DIDACTICE SI DE EFORTUL INTELECTUAL AL ELEVILOR. EL TRAIESTE IN SFERE PREA INALTE PENTRU MURITORII DE RAND. AR TREBUI SA-L ADUCEM CU PICIOARELE PE PAMANT. A FACUT DESTUL RAU.
ASTEPT PAREREA DUMNEAVOASTRA.
02.04.2011 17:29 constantin_obreja
Facteti ce vreti:; ati distrus Romania in cativa ani, distrugeti si copii si orice urma c-am fi fost candva pe aici! Traiasca basescu si boc si intreaga lor satra refugiata in palate pe care abia azi le-as darama, nu in 1989! Acum daca mi-ar spune cineva sa merg ca se darama palatul parlementului cu parlamentari cu tot, palatul victoria cu intreg guvernul si acolitii lui, m-as urca in masina si as pleca la treaba mult folositoare; 'podul de piatra s-a daramat', nicio problema, vom face altul mai bun! Oricum tot noi l-am facut! Nu s-a aprobar pri ordonanta de urgenta legea educatiei? ei au decis prin lege structura anului scolar si toate celelalte si tot ei vin acum cu incercari de distragere a atentiei; eu as propune cate 4 zile de vacanta pe saptamana! Oare poate fi o intristare mai mare decat sa nu-ti mai placa trairea in tara in care te-ai nascut? Numai bine,
02.04.2011 17:41 maryclaus
dRAGI COLEGI, NU SUNTEM NOI O CATEGORIE PROFESIONALA UNITA, SUNTEM IMPARTITI IN TREI SINDICATE SI CHIAR IN CADRUL ACELEIASI SCOLI, NE SAPAM UNII PE ALTII, MAI ALES DACA SUNTEM LA UN COLEGIU DE PRESTIGIU CU ELEVI FOARTE BUNI SI FOARTE PERFORMANTI, UNDE TOTI TRAG DE EI.
lANSEZ UN APEL CATRE DVS. SA LASAM DEOPARTE TOATE CONFLICTELE SI INVIDIILE SI SA NE UNIM.
DE LA CUZA SI SPIRU HARET INCOACE, NICIUN GUVERN - LIBERAL, TARANIST, LEGIONAR, CARLIST, COMUNIST - NU A UMILIT ATAT CORPUL PROFESORAL SI NU SI-A BATUT JOC DE INVATAMANT. AM AJUNS PRESUL GUVERNANTILOR.
SA NU-L LASAM PE ACEST MINISTRU SA NE UMILEASCA SI MAI MULT. DACA VREA SA SCHIMBE SCHIMBAREA, ATUNCI SA NU O FACA FARA SA NE CONSULTE.
SI NOI AVEM COPII. SI NOI SUNTEM PARINTI.
IN CE PRIVESTE SALARIUL, STIATI CA IN PERIOADA INTERBELICA UN PROFESOR GRADUL I AVEA UN SALARIU MAI MULT DECAT DECENT, SI RESPECTUL ERA ATAT DE MARE !
uNDE AM FOST SI UNDE AM AJUNS!
02.04.2011 23:30 codrutvasile
cred ca vacantele mai lungi ar fi benefice
eu sunt profesor invatamant primar,am 20 ani vechime si gradul I
toate acestea sunt pentru mine pentru ca, din pacate, cei care ne conduc nu apreciaza eforturile pe care le depunem noi pentru ca noi suntem singurii care trebuie sa invatam si pentru noi si pentru copii in legatura cu salariul: vreau sa mentionez ca eu am acum salariul cu 200 de lei mai putin decat aveam ca invatator si asta dupa marea ,,marire" de 15%
de asemenea, pot sa va confirm ca in perioada interbelica un invatator avea atatia bani incat sa nu se ocupe decat cu scoala si asta inca de la inceputul carierei
cel putin asta mi-a povestit bunicul meu care mi-a mai spus ca numirile pe post erau in realizate in cadru festiv de catre autoritatile din acel moment
si pentru cei care ne conduc: daca sistemul nostru de invatamant e asa de prost, noi suntem foarte prost pregatiti, copiii sunt foarte slabi, atunci de ce inteligenta romaneasca e asa de cautata in exterior si de ce copiii nostri care merg la concursuri in strainatate sunt asa de ,,temuti" pentru ca ai nostri castiga cam tot ce pot, mai ales ca ai nostri invata in conditiile pe care ni le ofera cei de ,,sus"
03.04.2011 14:12 lory06
Chiar nu va dati seama ca acest lucru este praf in ochi pt a abate atentia de la plafonarea salariilor?????? TREZITI-VA si nu mai luati de buna orice gogorita a ministrului
04.04.2011 19:03 nstangaciu
trimestre-e si mai pedagogic
05.04.2011 00:38 dordevis
Vechea structura e binevenita: 3 trimestre, 3 vacante: de Craciun (3 saptamani), de Pasti(2 saptamani), Vacanta mare( 3 luni).Asta in conditiile in care materia trepuie restructurata si esentializata.
06.04.2011 06:49 pasatcarmen
sunt de aceeasi parere cu ,,dordevis''. trimestre!!! scoaterea vacantei din nov. si recuperarea celor 33% care ni se tot promit, dar constituie si o nada buna la alegeri, asa ca-s programati taman atunci. si mai incolo putin pt. prezidentiale. ce de bani vom avea, fratilor...
06.04.2011 17:27 dana10i
In urma experientei mele la catedra consider ca impartirea in 2 semestre este foarte buna, insa ar trebui ca structurarea semestrelor sa fie alta. Astfel primul semestru sa se termine cu o vacanta de 3 saptamani care sa cuprinda toate sarbatorile de iarna, fara vacanta pt clasele primare, din 15 sep, pana in 9 - 10 ianuarie *facem si economii la utilitati si in aceasta perioada e sezonul virozelor care se inmultesc in colectiv. Semestrul II din 10 ianuarie pana in 15 iunie, cu 2 sau 3 saptamani de Paste, vacanta ar fi mai mult decat suficient.
Le urez mult succes colegilor care in perioada mai - iunie cand se incalzeste mai pot face performanta cu elevii care sunt extrem de obositi. Nu cred ca Ministerul isi permite sa ofere gratuit potrivit Legii apa pt dascali si copii in zilele foarte calduroase.
Vacantele in functie de concediul parintilor? ---- prea putini parinti isi permit sa mearga in concediu. Nu suntem in Germania, unde, pt. fluidizarea traficului de pe autostrazi elevii intr-adevar primesc vacanta pe rand, in functie de regiune.
06.04.2011 17:58 elenapan
părerea mea este să se menţină structura pe 2 semestre , dar să se renunţe la săptamâna de vacanţă din noiembrie şi să se adauge vacanţei de iarnă.
07.04.2011 17:08 raibor
Cateva observatii la propunerile din stire:
- revenirea la trimestre inseamna o incarcare inutila a elevilor si profesorilor cu teze, incheieri de medii si ore pierdute!!!
- modificarea perioadelor vacantelor poate fi o solutie.
- adaptarea vacantelor cu perioadele de concediu ale parintilor, o prostioara.
As propune un sistem flexibil:
- semestrul I. din 1 sept. ==>16 saptamani, din care 1 saptamana vacanta pentru tot preuniversitarul in ultima saptamana din octombrie (raman 15 sapt. de activ.)
- urmeaza 3 sapt de vacanta de iarna, dupa care vin 3saptamani de evaluari si recapitulari la materia semestrului I. (in total 18 sapt. ptr.sem.I)
- o saptamana vacanta intersemestriala
- semestrul II. 20 saptamani, din care 2 saptamani vacanta de primavara (in perioada pastelui, cu saptamana mare si ceea urmatoare libera)
Clasele terminale sa finalizeze studiile mai repede cu 1-3 saptamani, perioada in care sa se organizeze admiterile si BAC-ul.
Daca vrei, poti!!!
11.04.2011 20:02 exdirfeb29
O structura echilibrata a anului scolar este cea pe trimestre. Sigur pe structura mai veche dar care era mult mai in acord cu potentialul intelectual al elevilor, cu sarbatorile traditionale si de ce nu cu anotimpurile ! Nu cred ca s-ar gasi o structura care sa concorde cu concediile parintilor elevilor, care ar multumi pe unii si ar nedreptati pe altii! Dar trimestrele scolare pot fi portionate in asa fel incat vacantele dintre ele sa fie prilej de odihna, de petrecere a sarbatorilor de iarna si de primavara, asigurand un efort intelectual gradat din partea elevilor, echilibrat pe tot parcursul, fara a depasi 15 iunie ca moment final al anului scolar. Sa ne gandim ca randamentul elevilor cand temperaturile sunt peste 20 de grade este foarte scazut. Iar 15 septembrie prin traditie ramane data inceperii anului scolar de catre elevi.
13.04.2011 14:42 mihpopa
Consider ca ar trebui sa se revina la vechea sructura, pe semestre, sa avem vacante asa cum ar trebui de sarbatori, scoala sa inceapa pe 15 septembrie si sa se termine pe 15 iunie. Vara nu mai poti lucra la fel de bine cu elevii, oricat de mult ai incerca. Si, asa cum am citit mai sus, ar fi mai bine sa revenimm la note, pentru ca atunci evaluarea ar fi mult mai obiectiva si mai exacta. Poate, daca ne unimm putem schima aceste "schimbari" care nu cred ca au adus ceva bun in sistemul nostru de invatamant.
14.04.2011 22:57 1xyz2p
Structura anului scolar este o problema serioasa si ar trebui sa tina cont de conditiile din tara noastra! Eu as propune sa incepem la 1 septembrie si sa inchidem la 31 mai! Semestrul I,1 sept-21 ian cu vacanta de iarna 22 dec-7 ian.Semestrul al II lea,22 ian.-31 mai cu vacanta de paste 2 saptamani sa incadreze Pastele.Ultimul cuvant sa l aiba pedagogii si psihologii,sa tinem cont si de ritmul elevilor,nu numai de...cerintele turismului!
16.04.2011 09:41 Nutzib
Structura anului scolar de pana-n '89 era foarte buna(cu trimestre ,cu vacante,cu examene de admitere la liceu si facultate)Facem schimbare de dragul schimabarii ,schimbare de forma in loc sa ne preocupam de schimbarea de fond.Si "da",revenirea la note ar fi benefica.
17.04.2011 09:53 marighiulai
Daca se mareste vacanta de iarna nu se mai poate sa fie inca doua trimestre - Pastele pica de regula spre sfarsitul lunii aprilie - si atunci... cat ar mai fi trimestrul 3? Sa fie tot 2 semestre:
- primul de la 1 septembrie pana pe 20 decembrie
-al doilea - din jumatatea lui ianuarie pana tot in jur de 15 iunie - cu vacanta de Pasti.
17.04.2011 17:22 maryclaus
LA MULTI ANI TUTUROR COLEGILOR, FLORII FRUMOASE SI PASTE FERICIT!
SANATATE, PUTERE SI SPERANTA, DACA INCA O MAI AVETI!
MAI E PUTIN DIN INCA UN AN SCOLAR TRIST SI DE CRIZA. LA TOAMNA INTRAM PE NOUA LEGE. VA UREZ TUTUROR SUCCES SI MULTARABDARE SA VA OBISNUITI CU NOILE SCHIMBARI. UREZ TUTUROR COLEGILOR CARE SUNT PARINTI CU COPII IN CLASELE I-XII, BAFTA SI INTELEGERE, RABDARE DE FIER PENTRU A TRECE CU BINE PRIN ACEASTA MARE TAMPENIE NUMITA LEGEA INVATAMANTULUI.
POATE DUMNEZEU ISI VA INTOARCE FATA SI CATRE BIATA TAGMA A DASCALILOR SI DREPTATEA, BINELE SI RESPECTUL VOR FI IAR ASA CUM AU MAI FOST.
PASTE FERICIT!
18.04.2011 21:16 exdirfeb29
Citind pe cei ce au postat comentarii pe acest site, inclin sa dau dreptate celor care au spus ca NIMENI NU VA LUA IN SEAMA PARERILE NOASTRE !!!! Oare chiar asa sa fie ????
Va urez la toti multa sanatate si sa va bucurati de sarbatorile care ne bat la usa! Un PASTE FERICIT !
19.04.2011 16:22 onyxg1979
Eu chiar nu am inteles de ce s-a schimbat structura anului scolar, pe semestre e o tampenie. Va spun din proprie experienta ca cel mai bine este pe trimestre, la fel ca inainte septembrie-decembrie, ianuarie-aprilie si mai-iunie, cel putin aici unde locuiesc eu asa este si mi se pare extrem de bine, chiar daca ultimul trimestru are doar 8 saptamani, grosul materiei se face in primele doua trimestre.
Va urez multa sanatate si sa petreceti cat mai bine sarbatorile de Paste alaturi de cei dragi!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.