Stilul de învăţare şi temperamentul şcolarilor – instrumente pentru o educaţie creativă
- Dezvoltarea competenţelor de tip „a învăţa să înveţi” este o preocupare majoră în optimizarea şi modernizarea actului didactic românesc.
În acest sens, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (FCRP) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) împreună cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) oferă şcolilor româneşti oportunitatea de a face parte din proiectul Stilul de învăţare şi temperamentul şcolarilor – instrumente pentru o educaţie creativă (POSDRU/87/1.3/S/61341) prin participarea concomitentă a doi profesori de limba română şi a unui profesor psiholog / consilier şcolar la cursurile de perfecţionare organizate în perioada iunie – decembrie 2012.
Proiectul Stilul de învăţare şi temperamentul şcolarilor – instrumente pentru o educaţie creativă reprezintă unul dintre eforturile de cercetare şi de implementare a celor mai moderne concepte în domeniul educaţiei naţionale, având ca scop principal dezvoltarea unui program inovativ, de scurtă durată, pentru formarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar prin folosirea de metode şi tehnici inovative de predare care au la baza stilul de învăţare al elevilor şi temperamentul şcolarilor.
Cursurile sunt acreditate de CNFP şi, la absolvire, se finalizează cu un atestat însoţit de lista disciplinelor din programul de formare şi de fişa competenţelor.
Cele mai importante activităţi în cadrul proiectului sunt:
- evaluarea temperamentului şi a stilului de învăţare 1 18 000 de elevi;
- instruirea a peste 700 de profesori de Limba şi literatura română pentru dezvoltarea metodelor de predare adaptate temperamentului elevilor şi stilului lor de învăţare;
- instruirea a peste 300 de psihologi / consilieri şcolari pentru aplicarea instrumentelor de evaluare a temperamentului şi stilului de învăţare la elevi;
- realizarea sesiunilor de mentorat cu profesorii înscrişi în program pentru utilizarea metodelor învăţate la cursurile de perfecţionare în activitatea de predare a disciplinei Limba şi literatura română;
- evaluarea rezultatelor la învăţătură ale elevilor ca urmare a aplicării acestei metode.
Prin urmare, invităm şcolile şi liceele din cele 6 regiuni (Bucureşti, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Vest) să participe cu câte două clase din ficare unitate de învățământ, împreună cu profesorii lor de Limba română (o clasă cu rezultate bune şi alta cu rezultate mai puţin bune la disciplina respectivă) în cadrul acestui proiect.
Elevii acestor clase (în medie 25 de elevi / clasă) vor fi testaţi pentru determinarea tipului de temperament şi a stilului de învăţare.
Chestionarele psihologice vor fi aplicate la clasă online sau în varianta creion-hârtie de consilierul şcolii sau de profesorul de psihologie. Interpretarea rezultatelor va fi făcută de către experţii din cadrul proiectului aparţinând FCRP, după care datele respective vor fi transmise către şcolile participante.
Susţinerea cursurilor de perfecţionare
Cursurile au ca principal scop instruirea şi familiarizarea profesorilor cu metodele de învăţare adaptate stilului de învăţare al elevilor şi utilizarea instrumentelor de determinare a tipului de temperament la elevi de către profesorii de psihologie şi consilierii şcolari.
Profesorii de limba română vor participa la următoarele cursuri de perfecţionare (64 de ore, 17 credite):
- Temperamentul şcolarilor;
- Arhitecturi de învăţare: design curs şi metode de predare inovative experienţiale;
- Comunicare şi interacţiune educaţională;
- Gândire performantă şi creativitate;
- Evaluarea personalizată a elevilor.
Psihologii/consilierii şcolari vor participa la următoarele cursuri de perfecţionare (64 de ore, 17 credite):
- Măsurarea psihologică a temperamentului;
- Elevi în situaţii speciale: devianţi şi supradotaţi;
- Consilierea şcolarilor, profesorilor şi familiilor.
Profesorii psihologi / consilierii vor avea posibilitatea de a identifica temperamentul elevilor claselor selectate şi de a-i consilia, iar profesorii de limba română vor putea aplica cunoştinţele dobândite la cursuri, în interacţiune cu aceştia.
Cursurile, seminariile şi evaluarea pe parcurs a cursanţilor se vor desfăşura pe platforma de e-learning a proiectului pentru care participanţii vor primi un user name şi parolă. Atelierele se vor desfăşura faţă în faţă în localităţile: Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Cluj.
După încheierea cursurilor, seminariilor şi evaluărilor, va urma un program amplu de mentorat şi de monitorizare a rezultatelor obţinute de elevi participanţi la proiect. Suporturile de curs sunt oferite în format electronic (CD-uri şi prin platforma de e-learning). Fiecare curs este însoţit de un caiet de seminar.
Pentru sesiunile de instruire se va asigura:
- Cazare (hotel de maxim 3 stele şi plafon de 150 de lei pe noapte) pentru persoanele din afara localităţilor menţionate mai sus;
2. Masă;
3. Transport plătit pentru cei aflaţi în afara localităţii unde se desfăşoară instruirea.
Informaţii suplimentare despre proiect şi modalitatea de înscriere se pot găsi accesând site-ul http://www.temperamentscolar.ro/ secțiunea „Documente utile” sau contactând reprezentanţii regionali folosind suportul e-mail sau telefon prezente în secţiunea „Contact”.
Cu stimă,
Prof. univ. dr. Ştefan Stanciu
Manager de proiect
Investeşte în oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării bazate pe cunoaştere”
Domeniul major de intervenţie 1.3 „Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesională”
Numărul de identificare al contractului: POSDRU/87/1.3/S/61341
Titlul proiectului: “Stilul de învăţare şi temperamentul şcolarilor – instrumente pentru o educaţie creativă”
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 30.05.2012 17:27 | 18402 vizualizări
Comentarii (19)
02.06.2012 08:48 rodiioana
Buna ziua,
Sunt prof. de rom. la un colegiu din Brasov si as vrea sa stiu in ce masura pot participa individual la acest curs.E obligatorie implicarea scolii? Multumesc!
02.06.2012 19:59 teoiulia
Buna ziua, Sunt si eu prof. de limba romana la un liceu din Sibiu si ma intereseaza ce trebuie sa fac ca sa intru in acest proiect. Multumesc
04.06.2012 19:12 dany-t
sunt si eu absolventa de psihologie si m-ar interesa aceste cursuri, sunt educatoare...
05.06.2012 09:21 midanabt
Dat fiind ca anuntul a fost publicat aici pe 30 mai, iar termenul limita de inscriere a scolii este 1 iunie, mai putem sa ne inscriem ?
Multumesc pentru raspuns!
06.06.2012 14:08 Maria_Dharma
Buna ziua
Sunt profesor inv. primar, absolventa psihologie, sunt interesata de aceste cursuri, atat individual, cat si implicand clasa de elevi
Multumesc pentru raspuns
Maria_Dharma
08.06.2012 15:21 oana_iloae
Eu am trimis un mail cerand informatii direct reprezentantei zonale si nu am primit niciun raspuns. Am observat si eu decalajul temporal dintre postare si termenul de inscriere.
Ce concluzie sa tragem?
10.06.2012 16:27 feliciamihai
aceste cursuri vor fi organizate si pentru alte discipline? si daca da, cam care ar fi orizontul de asteptare?
10.06.2012 17:55 loghinana
M-m înscris de anul trecut la acest proiect. Nu am primit nici un fel de răspuns!
11.06.2012 16:45 marcelutag
As fi interesata si eu de acest proiect numai ca pentru dezvoltare personala fara implicarea unei clase de elevi.Sunt licentiata in psihologie si mi se pare extrem de interesanta tema propusa!
12.06.2012 18:25 mary71
buna ziua ,
daca mai este valabil acest anunt, m-ar interesa si pe mine cursurile .
sunt absolventa fac de psihologie ,consilier scolar
13.06.2012 10:01 demetra_p
Sunt profesor la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu,Vulcan,Hunedoara doresc sa ma inscriu la aceste proiecte POSDRU .Va rog sa ma ajutati in acest sens.M-am intors din concediu de crestere a copilului,am tot incercat sa aflu informatii,dar nimenic......
Cu respect,
Dumitrita
13.06.2012 18:07 corina_morariu
As dori sa va intreb cum se fac inscrierile pentru acest curs?
13.06.2012 23:47 POPA_GICA
POPA _GICA
Desigur si eu as fi interesata ,mai ales ca am terminat masteratul la SNSPA-2011.
Asteptam noi indicatii.
Multumim!
14.06.2012 18:19 cazacudaniel
Buna ziua! Sunt profesoara la Colegiul "B. P. Hasdeu "din Buzau si as dori sa-mi raspundeti in ce masura mai pot sa ma inscriu la un astfel de curs si daca pot participa individual?
Cum se procedeaza pentru inscrieri si in ce conditii se aleg scolile ce pot intra in proiect? Cu deosebita stima , prof.dr. Luminita Cristina Cazacu.
15.06.2012 20:36 violetafilip
Eu sunt inscrisa in acest proiect..... am participat la cursuri, in Bucuresti...... si cam atat.... in rest, o liniste....suspecta.... nu se mai intampla nimic... stie cineva de ce???
19.06.2012 06:58 anded3029
Buna ziua,sunt profesoara de limba romana la o scoala din judetul Calarasi.Pot sa particip individual la acest curs,cat ne costa,si care ar fi datele exacte.
Multumesc anticipat si astept raspuns.
22.06.2012 21:12 temperamentscolar
Va multumim in mod deosebit pentru interesul dumneavoastra manifestat in participarea la acest proiect.
Deoarece am primit numeroase intrebari din partea dumneavoastra legate de modalitatea de participare in cadruI acestui proiect, dorim sa va informam urmatoarele: in prezent proiectul este in plina desfasurare, am parcurs primele sesiuni de ateliere (workshop) in trei din cele sase regiuni – Bucuresti-Ilfov, Sud-Est, Nord-Est, cu rezultate remarcabile, fiind primele regiuni pentru care s-au intrunit toate criteriile de selectie.
Incepand de maine 23 Iunie 2012 se vor derula ateliere (workshop) in regiunile Centru, Sud-Vest si Nord-Vest pentru echipele de consilieri / psihologi si profesori de limba romana din scolile si liceele inscrise pana in acest moment. Spunem pana in acest moment, deoarece in aceste regiuni nu am inregistrat un interes sustinut din partea institutiilor de invatamant, in special cele din zona rurala.
Intelegem si apreciem motivatia dumneavoastra in legatura cu participarea la acest proiect, totusi dorim sa va reamintim ca metodologia de selectie si participare specifica obiectivelor poiectului nu permite selectarea disparata a cadrelor didactice (profesori de limba romana sau consilieri / psihologi din scoli diferite). Modelul se bazeaza pe echipe de profesori de limba romana secondati de consilierul scolar / psihologul respectivei institutii – mai exact cate doi profesori de limba romana si un consilier scolar sau psiholog care participa impreuna cu 2 clase de elevi (o clasă cu rezultate bune la limba romana şi alta cu rezultate mai puţin bune).
In cazul institutiilor din mediul rural care nu detin 2 profesori de limba romana si tinand cont de faptul ca un consilier scolar / psiholog are arondate mai multe scoli din respeciva zona se poate lua in calcul varianta inscrierii profesorilor de limba romana cu clase din scoli diferite dar este obligatoriu ca psihologul / consilierul scolar sa aiba repartizate cele 2 scoli de unde provin respectivii profesori de limba romana.
Astfel, pentru zonele Centru, Sud-Vest si Nord-Vest vom desfasura inca o sesiune de ateliere (workshop) tinta noastra fiind atragerea cat mai multor scoli generale din mediul rural, toate avand cadre didactice (cate doi profesori de limba romana si un consilier scolar sau psiholog) cu domiciliul în mediul rural.
Sunt admise si scolile din mediul urban care au cadrele didactice respective domiciliate in mediul rural.
Asteptam cu drag cererile dumneavoastra de inscriere pana la data de 31 Iulie 2012 pe adresa temperament@comunicare.ro si rugam pe toti cei interesati sa contacteze reprezentantii nostri regionali.
Regiunea Centru (Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov).
Date de contact: Adrian Macarie, tel: 0744.373.522, e-mail:
centru@temperamentscolar.ro
Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare,
Salaj)
Date de contact: Elena Hornet, tel:0749.184.932, e-mail:
nordvest@temperamentscolar.ro
Regiunea Sud-Est (Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta)
Date de contact: Ramona Niculescu, tel: 0753.084.021, e-mail:
sudest@temperamentscolar.ro
Multumim
Echipa proiectului
26.06.2012 18:17 otiliacraciunpop
Merita sa faceti echipa cu psihologiul si sa participati. Eu am participat la primul workshop si a fost deosebit. Imi pare rau ca nu a tinut mai mult. Astept cu interes anul scolar urmator ca sa punem in aplicare testele si sa lucram cu clasele.
01.07.2012 00:01 StanSevastaSica
Pt. Ilfov pana cand ne putem inscrie prof.limba romana si consilier scolar?
Daca nu avem clase de 25 elevi?
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.