Un nou plan-cadru pentru clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2013- 2014
Noul plan-cadru ce va intra în vigoare încă din toamnă conţine schimbări importante.
Cadrele didactice nu vor mai avea posibilitatea să opteze pentru trunchi comun sau extindere în studiul unei discipline, astfel că numărul orelor alocate acestora va fi fix:
- 5 ore pentru Comunicare în limba română la clasa pregătitoare şi 7 la clasa I;
- 4 ore pentru Matematică şi explorarea mediului, atât la clasa pregătitoare, cât şi la clasa I.
De asemenea, se introduce în trunchiul comun o disciplină nouă - Limba modernă - care se va studia o ora pe săptămână şi la clasa pregătitoare, şi la clasa I.
Clasa pregătitoare
Numărul minim de ore a scăzut de la 21 la 19. A fost eliminată disciplina Educaţie pentru societate, dar a crescut numărul orelor alocate disciplinelor Muzică şi mişcare şi Dezvoltare personală, la 2 ore pe săptămână.
Clasa I
Numărul minim de ore a crescut de la 18 la 20, prin introducerea studiului unei limbi moderne şi creşterea numărului de ore la disciplina Muzică şi mişcare.
Clasele a II-a, a III-a şi a IV-a vor învăţa după planurile-cadru în vigoare în anul şcolar 2012-2013.
În fişierul ataşat, puteţi consulta noul plan-cadru pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a.
Ce părere aveţi despre modificările survenite? Sunt benefice pentru elevi?
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 30.04.2013 17:31 | 37416 vizualizări
Comentarii (13)
01.05.2013 00:50 elenapopa70
Ce rost au parerile noastre, ale cadrelor didactice, din moment ce s-a hotarat deja. Nu tine nimeni cont ca avem in fata niste copii cu varste foarte mici, diferiti unii de altii, din medii sociale diferite, cu probleme sociale diverse. Copilaria lor se termina odata cu scolaritatea timpurie. Programul scolar este mult prea incarcat. Nu mai tine nimeni cont de efortul intelectual si fizic pe care il depun acesti copii in cele peste 20 de ore saptamanal. Programa este stufoasa si prea solicitanta pentru niste pui de oameni treziti zilnic la 6-7 dimineata, care nu pot manca inainte de plecarea la ore, fie ca nu au ce,fie ca nu au timp, fie ca pur si simplu nici nu se trezesc bine...Capacitatea de intelegere a multor copii tine de factori variati. Dotarile cu materiale didactice si consumabile sunt inexistente sau sustinute din buzunarele cadrelor didactice si parintilor.
Ar fi trebuit ca inainte de aceste schimbari sa se asigure baza mareriala cu dotari corespunzatoare, sa se rezolve problemele sociale, sa se investeasca in educatie pe toate componentele ei.In Romania totul se incepe invers. In rest...numai de bine!
01.05.2013 08:53 inteldani
Programe noi cu manuale vechi de 13 ani la clasa I, ca de obicei, schimbare de dragul schimbarii si ..la ministri noi, idei noi...totul se experimenteaza pe nervii dascalilor si ai parintilor si pe sufletele copiilor! Punem caruta inaintea carului, ca de obicei.Clasa pregatitoare a fost fascinanta.....hai s-o ingropam cu manualele din 2000, reeditate a 13-a oara, hai sa asistam la spectacolul vietii intre "baronii "manualelor , care au avut la dispozitie programele noi dar, ca de obicei, se vaita cu cat se apropie toamna, hai sa invatam dupa manuale digitale cand nu avem computer in sala de clasa sau daca exista unul, hai sa ne adunam 30 de copii in jurul lui si sa facem invatamant de calitate! Hai sa inventam roata pe calculator ca in rest......Incepem sa ne pierdem entuziasmul ! Aducem iara continuturile la clasele mici si sa-i suprasolicitam pe copii, "inc-o data iar si iara", cum atat de bine stim noi, romanii.....
01.05.2013 09:29 inteldani
Si de ce sa fim constransi cu numar fix de ore? Atunci , acolo unde putem alege, adica la optional, alegem 0, adica renuntam ca sa nu-i suprasolicitam pe copii.Nu se specifica obligativitatea optionalului, deci putem sa nu-l alegem!
01.05.2013 10:08 sportiv
ART. 66
(1) Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este de maximum 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate, conform prezentei legi.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), numarul maxim de ore poate fi depasit cu numarul de ore prevazute pentru studierea limbii materne, a istoriei si traditiei minoritatilor nationale si a invatamantului bilingv.
(3) In cadrul Curriculumului national, disciplinele obligatorii au o pondere de 80% in planurile-cadru de la nivelul invatamantului obligatoriu si de 70% in cele de la nivelul liceului.
(4) In cadrul Curriculumului national, disciplinele optionale au o pondere de 20% in planurile-cadru pentru invatamantul obligatoriu si de 30% in cele pentru liceu.
Planuri concepute de ,,cercetători”, care n-au fost nicio oră la catedră!
În primul rând ,cu excepția clasei pregătitoare, S-A ÎNCĂLCAT LEGEA privind numărul maxim de ore/clasă (la clasa a IV-a chiar și cel minimn)! ?????????????De ce mai trebuia un maxim și un minim de ore dacă și-au permis să hotărască ei numărul de ore pe fiecare disciplină fără respectarea art 66 (4) ?
Comentăm așa, doar ca să spunem că ,,n-am fost pentru”, în rest............supuner!
01.05.2013 11:39 stelutza2011
@sportiv
subscriu...
02.05.2013 08:01 mela09dev
.....Urmeaza sa introduca si sambata in program ..... sa nu ne ,,vaitam" ca e programa prea incarcata! Ai dreptate CCCSSS! Dar oare cand se termina cu ,,brambureala"asta din invatamant ? Ce viseaza tovarasii noaptea... aplica dimineata. Sa avem rabdare si multa, multa intelepciune! Paste fericit!
03.05.2013 08:38 doru_o
Pentru a nu fi in eroare, va reamintesc faptul ca in decembrie 2012, doamna ministru Andronescu a modificat articolul 66 prin ordonanta 92.
03.05.2013 20:19 lucigiuroni
Iar nu se aminteste nimic de invatamantul cu predare simultana!Oare noi nu existam?
06.05.2013 14:18 omulvechi
Cel puţin orele de educaţie fizică să fie predate de profesorul de specialitate...
14.05.2013 14:58 ANGELINE
oricum, nu ne ia nimeni in seama... offff!!! iar ii obosim pe copii?
20.07.2013 15:08 florina2006
Retrăiesc anii comunismului pe care îi doream apuşi. Din nou ni se impun reguli, legi fără să fim consultaţi. Cât timp se mai fac experimente pe seama copiilor noştri, ale dascălilor şi ale părinţilor ? Cei care AU COPIAT programa şcolară din anii comunismului sunt în afară de tot ce implică activitatea didactică: PSIHOLOGIA ŞCOLARULUI MIC, DIDACTICILE DISCIPLINELOR AFERENTE CICLULUI PRIMAR, CA SĂ NU MAI AMINTESC DE LIPSA ACUTĂ A DOTĂRILOR MATERIALE. Cui îi pasă?????? NIMĂNUI. Am rămas aceiaşi simplii executanţi ca pe vremea comuniştilor. De experienţa şi părerea noastră nu ţine nimeni seama. Se vede clar lipsa de profesionalism a celor care ne sunt şefi la minister; incultura şi indolenţa este la ea acasă. Probabil că se doreşte distrugerea generaţiilor viitoare. Aşa nu vom avea copii bine pregătiţi. Cu astfel de pretenţii îi vom îndepărta şi mai mult de şcoală. ŞI AŞA MERGEM SPRE COMUNISM ÎN ZBOR !!
20.07.2013 15:10 florina2006
Corectez : Indolenţa şi incultura sunt la ele acasă.
15.08.2013 19:38 sportiv
Pentru a nu fi in eroare, va reamintesc faptul ca in decembrie 2012, doamna ministru Andronescu a modificat articolul 66 prin ordonanta 92.
CORECT doar două lucruri ,,deranjează”
1. Este o ordonanță ce modifică un articol de lege. (chestie politică)
2. Acea doamnă nu mai este ministru. (Doar noi am rămas)!
Toate bune!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.