Un nou tip de materiale pe didactic.ro: lecţii video în secţiunea Multimedia
Domnul Sorin Borodi, apreciat de comunitatea Didactic.ro pentru cele peste 400 de materiale de matematică publicate, a postat deja primele lecţii în secţiunea Multimedia.
Sumele Gauss sau teorema împărțirii cu rest sunt explicate într-un mod accesibil, pe înțelesul tuturor.
De asemenea, domnul Borodi ne-a răspuns câtorva întrebări privind modul de realizare al lecțiilor și utilitatea lor pentru elevi și părinți:
Ce aplicaţii aţi folosit pentru a realiza filmuleţele?
SB:Cele mai multe lecţii au conţinutul scris în prealabil într-un document “doc”, cu fonturi suficient de mari pentru a se distinge. În momentul în care începe derularea lecţiei, fac pur şi simplu captură de ecran plus sunet. Pentru aceasta, în ultimul timp folosesc softul “Debut Video Capture”. În final, dacă formatul “avi” obţinut nu este rezonabil ca dimensiuni pentru upload pe YouTube, îl trec în format “flv” folosind un soft de conversie.
Pentru indicarea elementelor importante, cursorul obişnuit al mouse-ului este înlocuit cu unul mult mai mare, albastru, pentru a fi vizibil.
Există şi filmuleţe în care suportul este o foaie de lucru “GeoGebra”.
Unele lecţii implică realizarea prealabilă a unor figuri sau încorporarea unor imagini; din acest motiv, timpul necesar elaborării şi finalizării unei lecţii variază între 1-3 ore.
Le-aţi folosit în procesul de predare-învăţare de la clasă? Cum anume?
SB:Le spun elevilor că acele lecţii există. Nu am pretenţia să le urmărască neapărat. În clasă nu le utilizez, mi s-ar părea inutil. Dar ele îşi dovedesc utilitatea în cel puţin două situaţii: elevul nu a reuşit să iasă din clasă cu lecţia înţeleasă şi, poate mai important, în cazul elevilor care au lipsit de la respectiva lecţie, din diverse motive. La matematică nu putem lăsa “goluri” , zone albe, în materie; elevul care nu este conştient de acest lucru, să fie convins că acesta este drumul cel mai sigur spre eşec.
Ce feedback aţi avut după publicarea lor?
SB:Numărul de vizionări arată că lecţiile au fost bine primite de către elevi (eventual, de către părinţi). Primesc uneori email-uri de la utilizatori. În unele mă laudă, altele conţin diverse indicaţii, iar altele imi impută diverse neajunsuri (de exemplu, că folosesc un ritm prea monoton…).
Sorin Borodi este profesor de matematică, având o vechime la catedră de 21 de ani. Din anul 1998 predă la Liceul Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, jud. Cluj.
Cum puteți publica clipuri video cu conținut educațional pe didactic.ro
1.Postați clipul pe youtube sau alte site-uri specializate
2. Pe didactic.ro, dați click pe Propuneți un material și alegeți Multimedia din lista Tip materiale. Vi se va cere linkul unde ați postat materialul.
3. Mai departe, completați formularul de propunere ca de obicei selectând nivelul de învățământ, disciplina și clasa. La final, dați click pe Verificare și Trimiteți.
Succes!
Și nu uitați: de acum înainte, pe lângă Teste, Lecții, Fișe de lucru, intrați și pe secțiunea Multimedia pentru a vedea cele mai noi clipuri publicate de didactici!
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 30.09.2012 16:30 | 12548 vizualizări
Comentarii (10)
30.09.2012 19:41 paraschiv_viorel
Este un ajutor util atat cadrelor tinere, dar, chiar si celor ce mai au cativa ani pana la pensie.Felicitari!
30.09.2012 19:57 kata
Felicitari !e o idee f buna.
30.09.2012 19:59 eph2158
Este o initiativa excelenta. Felicitari administratorilor site-ului.
30.09.2012 20:32 matty
Tineti-o tot asa.Sunteti supeeeer!
30.09.2012 21:26 lapusneanumaria
Este o modalitate de a veni in ajutorul cadrelor didactice, deosebit de eficienta...
01.10.2012 06:03 raceanu_nela
Felicitari pentru initiativa! Sper sa fie postate cat mai multe materiale si ,nu in ultimul rand , sa ne putem forma si noi sa realizam astfel de ,,filmulete".
01.10.2012 07:44 ics
Puteti folosi si Wink (http://www.debugmode.com/wink/) un software gratuit pentru realizarea unor lectii demonstrative/tutoriale (face capturi, capteaza miscarea cursorului pe ecran, puteti adauga comentarii/explicatii, insotite sau nu de voce)
01.10.2012 09:23 emil
Foarte buna recomandarea ics. Rog sa postati aceasta propunere si pe Forum la "laboratorul de resurse si idei"
01.10.2012 20:48 constantin_obreja
Mi se pare superba in onestitatea ei secventa:
"Le-aţi folosit în procesul de predare-învăţare de la clasă? Cum anume?
SB:Le spun elevilor că acele lecţii există. Nu am pretenţia să le urmărască neapărat. În clasă nu le utilizez, mi s-ar părea inutil."
Asta vrea sa spuna: V-am aratat in clasa si poate n-ati inteles, incercati sa intelegeti in alta formulare, in alt mod; eu lumea o vad cu ochii mei, voi aveti ochi si ce vedeti? Eu sunt langa voi cand doriti; voi ma vreti?
Macar pentru ideea asta, (?!), felicitari Sorine!
Numai bine,
06.10.2012 20:05 dobrila
felicitari, d-le Borodi!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.