Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Descoperă patrimoniul românesc: Meserii de altădată

Didactic.ro în colaborare cu ”Asociatia Culturală Patrimoniu pentru Viitor” lansează proiectul ”Descoperă Patrimoniul Românesc”, proiect care se adresează copiilor și tinerilor interesați de moștenirea culturală, istorică și artistică lăsată de înaintașii noștri și dornici de a învăța cum se poate păstra și pune în valoare această comoară inestimabilă a unui popor.

Proiectul are o componentă educativă-de informare și formare și una aplicativa - de realizare a unor activități concrete de recuperare a patrimoniului românesc. Prin intermediul unor materiale diverse oferite de specialiști (ghiduri), copiii vor învăţa multe lucruri despre patrimoniu şi importanţa lui pentru viitorul unui popor precum și despre cum poate fi acesta readus în memoria colectivă a tinerei generații. Sprijiniți de profesori și experți ei vor fi îndrumați pas cu pas în cadrul activităților, învățând ce înseamnă respectul pentru trecut dar și munca de documentare și cercetare, de organizare, elaborare și scriere a un proiect în jurul unei teme date.

Materiale de pregătire

Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător

Ghidul general al micului cercetător

Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală

Ghid de documentare: Meserii de altădată

Lista meseriilor de altădata, pe cale de dispariţie

Pe parcursul anului școlar vom lansa o serie de concursuri în jurul unor teme importante pentru domeniu precum: Meserii de altădată; Personalități ale comunității ca valori de patrimoniu; Jocurile de demult ale copiilor (patrimoniu imaterial); Fântâni, troițe, porți (patrimoniu mic). În jurul acestor teme, în funcție de interesele și talentele lor, copii vor fi încurajați și ajutați să se documenteze temeinic și să facă filme documentare, fotografii, eseuri, povești, interviuri cu personalități, analize de conținut ale unor documente de epocă, planuri de reabilitare sau de promovare ale unor obiective, etc. Cele mai bune și originale realizări vor fi promovate și premiate în diverse moduri (vezi regulament).

Ca elev ai multe motive să faci parte din acest proiect. Vei afla multe lucruri despre ce înseamnă ”protejarea patrimoniului”; vei putea contribui efectiv, prin proiectele tale, la alcătuirea unei hărți virtuale a patrimoniului-un proiect unicat în România; vei putea deveni membru în clubul ”Patrimoniu pentru viitor”; lucrările tale vor putea fi incluse într-un album special; vei primi diverse premii (insigna Micul cercetător de patrimoniu”, vizite la București cu ocazia unor evenimente, alte recompense). Ca profesor coordonator vei putea folosi oportunitățile oferite de acest proiect pentru o serie de activități extrașcolare și vei primi recunoașterea cuvenită (diplome, vizibilitate în comunitate, etc.).

Dragi elevi și profesori-vă invităm să participați alături de noi la această inițiativă. Împreună vom readuce la lumină locuri, meserii, obiceiuri, opere de artă, personalități uitate pe nedrpet care fac parte din istoria și cultura țării noastre. Împreună vom da un viitor trecutului!

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN