CĂRĂUŞIA CU ANIMALE DE TRACŢIUNE
Clasa a 5-a
Descoperă patrimoniul românesc: Meserii de altădată”
CĂRĂUŞIA CU ANIMALE DE TRACŢIUNE
Proiect realizat de eleva Popovici Adelina, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială, comuna Palanca, judeţul Bacău
COMUNA PALANCA este situată la extremitatea vestică a judeţului Bacău , pe cursul superior al râului Trotuşi este străjuită de culmile munţilor Tarcău spre N-NE si culmile munţilor Ciuc spre S-SV, la 30 km. de oraşul Comăneşti şi 60 km. de oraşul Miercurea Ciuc.
Majoritatea suprafeţelor sunt deluroase, acoperite cu păduri în proporţie de peste 50%, iar diferenţa este reprezentată de pajişti naturale, numai o mică parte este suprafaţă plană, care se pretează culturilor agricole.
Exploatarea lemnului a fost una dintre ocupaţiile de bază ale locuitorilor din comuna Palanca care a dus la comercializarea lemnului şi la apariţia unei ocupaţii secundare : cărăuşia.
Proprietarii unei căruţe cu tracţiune animală – boi mari sau cai, se angajau în efectuarea de chirii, transportând buşteni, cherestea în diferite târguri din Moldova, Transilvania şi Dobrogea. Din aceste zone erau aduse cereale, fructe, vin, sare, obiecte de uz casnic.
În zilele noastre cărăuşia se practică doar local, sporadic, revenirea la forma din secolul trecut nemaifiind posibilă datorită dezvoltării mijloacelor de transport moderne.
Propus de: atiragram | 28.01.2014 12:38
0 comentarii
Materiale înscrise:
CĂRĂUŞIA CU ANIMALE DE TRACŢIUNE
28.01.2014 12:41
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.