CE ALT DOMENIU CREZI CĂ AR TREBUI PREMIAT ŞI DE CE? CIBERNETICA
Clasa a 9-a
Colegiul Comercial "Carol I" Constanta, Constanta, Constanta
CE ALT DOMENIU CREZI CĂ AR TREBUI PREMIAT ŞI DE CE? CIBERNETICA
"Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Dacǎ mintea e goală, ochii privesc farǎ sǎ vadǎ" - savantul Ştefan Odobleja
În anul 1938, Stefan Odobleja stabilește temele de bazǎ ale ciberneticii în lucrarea Psihologia consonantistǎ, publicatǎ la Paris. Aceasta lucrare a aparut cu zece ani înaintea de tiparirea ideilor lui Norbert Wiener - care le-a dat un scop practic, și este cunoscut ca iniṭiator al ciberneticii.
Odobleja nu a dat o aplicaṭie practicǎ ideilor sale. El a dorit doar sǎ arate cum funcṭioneaza psihicul uman.
Ştiinṭa nascutǎ în mintea savantului român, cibernetica, se ocupa cu studiul feedback-ului, adicǎ efectelor care apar în cadrul unor mașini, organisme vii sau organizaṭii. Ea analizeazǎ principiile și legile comune ale funcṭionarii sistemelor de legǎturi, comandǎ și control la respectivele sisteme.
Termenul s-a răspândit mai ales în legătură cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupă de modul în care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucrează informațiile și reacționează la acestea; cibernetica se ocupă și de modul în care sistemele se modifică sau permit modificări pentru a-și optimiza acțiunile; cibernetica este disciplina care studiază comunicațiile și controlul între diferitele subsisteme ale unui organism viu sau ale unei mașini construite de om; „arta de a realiza eficienṭa acṭiunii”.
Cibernetica se ocupă cu studiul sistemelor. Principala sa componentă este feedbackul.
Cibernetica nu se ocupǎ de obiecte, ci de tipuri de comportamente. Nu întreabǎ Ce este acest lucru?, ci Ce face acest lucru? sau Ce poate face acest lucru?.
Confuzia ar fi cǎ cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc foarte mult de ciberneticǎ.
Conceptele studiate de ciberneticieni includ: învatarea, știintele cognitive, adaptabilitatea, mecanisme de organizare într-un grup, emergenṭa, eficienta, eficacitatea și conectivitatea.
Cibernetica este o știinṭǎ interdisciplinarǎ care combina domeniile de control al sistemelor, teoria reṭelelor electrice, ingineria mecanica, biologia, neurologia, antropologia si psihologia. Printre domeniile care au influenṭat cibernetica sau care au fost influenṭate de ciberneticǎ se numarǎ filosofia, arhitectura și psihologia – neuropsihologia, psihologia comportamentalǎ, psihologia cognitivǎ.
Propunerea mea pentru premierea cu Nobel, domeniul ”Cibernetica”, vine ca o recunoaștere a contribuṭiilor lui Ştefan Odobleja la nașterea acestei noi știinṭe - ce înseamna, "psihologie consonantistǎ", medicul Ştefan Odobleja credea cǎ sistemele au o tendinṭǎ specificǎ spre o stare de organizare internǎ și una de intrare în armonie cu mediul înconjurǎtor. Savantul a descris funcṭiile psihologice prin intermediul unei scheme generale a unui sistem cibernetic. A considerat ca organele de simṭ reprezintǎ intrǎrile, receptorii, și primesc informaṭii de la mediul înconjurǎtor. Ieșirile sunt consideraṭi muschii. Ştefan Odobleja a numit conexiunea inversǎ folosind cuvintele legatura reversibilǎ sau cerc vicios.
"Este vina societǎṭii și a familiei, a pedagogiei și a școlii ca cei creativi nu evolueazǎ spre destinul lor natural și cǎ atât de des ajung niște epave ale societǎṭii ,in loc sǎ constituie stelele" - savantul Ştefan Odobleja
Autor:
Radu Andrei Vasilicǎ
Clasa a IX- a A
Colegiul Dobrogea Castelu
Judeṭul Constanṭa
Ciobanu Ioana
Profesor Economist Turism-Titular
Colegiul Dobrogea Castelu
Judeṭul Constanṭa
Propus de: Ciobanu_Ioana | 07.11.2013 06:53
0 comentarii
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.