Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

,,GÂNDEŞTE ECO,FII CREATIV!''

Grupa mare
Altă instituţie, Fetesti-Gara, Ialomita

PROIECTUL ,,GÂNDEŞTE ECO, FII CREATIV!’’

Interesul şi dragostea pentru natură se educă prin activităţi concrete desfăşurate în mijlocul naturii, plasând copilul în centrul activităţilor ecologice şi oferindu-i exemple vii.
Preşcolarii trebuie învăţaţi să înţeleagă natura, să-i aprecieze valoarea, să-i vadă frumuseţea, să se apropie de ea şi să o protejeze.
Proiectul s-a desfăşurat în Parcul Central.
S-au stabilit programul desfăşurării activităţilor,regulile de desfăşurare a activităţilor de grup şi responsabilităţile fiecărui membru al grupului.
S-a realizat un pliant pentru prezentarea şi promovarea proiectului.Copiii au dorit să afle mai multe despre cursul vieţii copacilor din parc,modul lor de plantare şi au căutat date din surse variate privind pădurea,acţiunile stabilizatoare sau perturbatoare ale omului.
Copiii experimentează starea de a fi într-un parc,învaţă să respecte copacii, îşi îmbogăţesc cunoştinţele privind rolul parcurilor,fac legătura dintre teorie şi practică.
Fiind preocupată de educaţia ecologică în grădiniţă am selectat şi desfăşurat activităţi accesibile, cu caracter atractiv şi mobilizator care să insufle celor mici dragostea pentru natură, dorinţa de a o ocroti şi respecta, nevoia de a o cunoaşte prin experienţe directe, prin care să-şi îmbogăţească cunoştinţele.
Activităţile desfăşurate au condus la dezvoltarea unei atitudini ecologice. Au fost atraşi în aceste acţiuni şi părinţii copiilor, care s-au implicat util şi eficient.

ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE:
▪Activitate de ecologizare a parcului
Drumeţie în parc,unde copiii ecologizează un colţ din parc,unde desfăşoară jocuri didactice,observă ecosistemul copacilor şi schimbă informaţii despre acesta. Grupul de mici artişti a cules frunze,ghinde,crenguţe şi a realizat un colţ din natură pe polistiren.

▪Realizarea de felicitări,colaje şi obiecte cu tematică eco
Copiii au pictat,au realizat felicitări,colaje şi obiecte ,fiind organizată o expoziţie

▪Parada costumelor realizate din materiale reciclabile
Preşcolarii au prezentat în faţa părinţilor şi a cadrelor didactice costume realizate din deşeuri.

Campanie de sensibilizare a populaţiei privind protecţia mediului
În demersul de a educa pe cei mici în spirit ecologic, am întreprins o serie de acţiuni.Puterea exemplului e cea mai bună metodă pentru obţinerea scopului propus.Astfel, copiii au realizat ecusoane, bannere şi flyere ce conţineau îndemnuri ecologice:,,Gândeşte eco’’,,Nu rupeţi florile’’,,Nu distrugeţi spaţiile verzi’’,,Nu tăiaţi copacii’’,avem nevoie de oxigen’’,,Pădurea este izvorul vieţii’’,,Natura înseamnă sănătate’’. Acţiunea a avut un efect educativ deosebit asupra copiilor şi a trecătorilor.
Copii au redat în creioane colorate colţul de parc pe care îl cuprindeau cu privirea şi şi-au asigurat fondul muzical interpretand cu plăcere cantece despre natură.

ETAPA DE EVALUARE

Activităţi desfăşurate:
◦Au fost realizate afişe cu Regulile Ecologistului,ecusoane ,,Micul ecologist’’
◦S-a desfăşurat un concurs de recitare de poezii şi interpretare de cantece:,,Pădurea’’,,În pădure’’,,Copăcelul’’,,Pomişorul’’,,Cate unul pe cărare’’,,Cand am fost noi la pădure’’.Copiii au primit diploma,,Prietenul naturii’’.
◦Au fost vizionate prezentări ppt despre pădure.
◦Au fost prelucrate şi valorificate informaţiile obţinute pe teren,iar lucrările realizate pe parcursul activităţilor extraşcolare au fost cuprinse în portofoliul fiecărui copil.
Contactul direct cu natura înconjurătoare a fost foarte folositor şi instructiv.
Copiii au fost încantaţi de toate activităţile. Ei au înţeles că pădurea trebuie protejată,ea fiin mediu de viaţă,sursă de oxigen,mijloc de recreere şi odihnă,sursă de inspiraţie pentru poeţi şi pictori.
Lecturile după imagini, povestirile, materialele ppt, poeziile şi cântecele despre natură au sugerat preşcolarilor dorinţa de a petrece mai mult timp în natură, de a o ocroti, de a cunoaşte locuri minunate.Plimbările în parc au avut un caracter atractiv, oferindu-le informaţii din domeniul ecologic, trezindu-le interesul şi curiozitatea.
Copiii au fost lăsaţi să privească şi să redea în culori colţul de natură din faţa lor.Acţiunea a avut un mare impact oferind posibilitatea de a intra în contact direct cu natura.
Ei au înţeles că trebuie să devină prieteni ai naturii iar prin activităţile desfăşurate se poate crea un comportament civilizat şi responsabil.

Propus de: aurelovreiu | 26.08.2015 00:02

0 comentarii

4285 vizualizări
Mulţumesc 12 voturi

Galerie foto


Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

214 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN