Pagina mea - istocescu

Nicoleta Enculescu (istocescu) - profesor Limba şi literatura română

Învăţământ gimnazial - Scoala Gimnaziala Nr.87 "Mihai Botez"

Bucuresti, Bucuresti, Romania

http://www.flacaraarzand.blogspot.com

 

• Despre mine *

O tânără, abia intrată-n Viaţă, avu un vis: acela de a se găsi pe sine, de a se desăvârşi. De a cunoaşte cât mai multe. De a şti.
Mergând pe Drumul Vieţii, a avut şi tristeţi, şi bucurii. Soarele, când îi râdea, când se ascundea de ea. Însă... nu renunţa! Dorinţa şi încrederea că se va desăvârşi nu se desprindea de ea. Tânăra de atunci, înaintată în vârstă acum, se află printre voi, chinuindu-se – uneori foarte-foarte mult! – să meargă drept pe Calea strâmt-a Vieţii. Chinuindu-se, la propriu şi la modul figurat. De ce? Pentru că, în urma unui accident, suferit în aprilie 1998, s-a lovit la coloană, în căderea pe treptele unei scări, când pleca de la serviciu spre casă. O banală căzătură (mai avea doar două trepte de coborât!), dar cu consecinţe dintre cele mai... grele şi neplăcute.
În urma internărilor în spitalele bucureştene, a fost diagnosticată cu:
- Pareză de S.P.E. şi S.P.I. – nerv sciatic, membrul inferior stâng;
- Dicopatie lombară L4-L5 şi L5-S1, faza III / stadiul III;
- Discartroză cervicală C5-C6, cu sindrom iritativ;
- Sindrom coadă de cal.
Nu se ştie din ce motiv (probabil... – grijile zilei de mâine, grijile pe care şi le făcea în legătură cu cei apropiaţi, în legătură cu viitorul său etc.), în 2005, a fost diagnosticată, la Institutul „Parhon” din Bucureşti (doamna dr. Adina Ghemigian) şi cu MICRONODUL TUMORAL HIPOFIZAR LATERAL STÂNG, SECRETANT DE PROLACTINĂ.
Din cauza mersului dificil, stepat, toată greutatea preluând-o membrul inferior drept, sănătos, în martie 2008 a suferit o intervenţie chirurgicală la genunchiul acestuia, pentru CONDROMALACIE GRAD II CONDIL FEMUR INT. PLATOU TIBIAL ARTICULAŢIA GENUNCHIULUI DREPT, PLICĂ SINOVIALĂ SUPRAPATELARĂ GENUNCHI DREPT. Iar în ziua de 23 februarie 2010 a fost operată pentru Hernia de disc de la nivelul L5-S1, prin NUCLEOPLASTIE PERCUTANĂ, DECOMPRESIE MECANICĂ A NUCLEULUI PULPOS.
Spitalizările, medicamentele, tratamentele, ghetele ortopedice speciale cu arc şi plăcuţe pe laterale, pentru a-i susţine gleznele, asupra cărora nu are control din cauza parezei, costau şi costă o avere. Nici mai mult, nici mai puţin. Pentru unii, suma ar fi mică, totuşi, însă pentru ea – enormă. În condiţiile în care se ridică cu mult peste 800 RON lunar. Nepunând la socoteală „darurile” (sau „micile atenţii”) pe care trebuia şi trebuie să le facă unei armate întregi de cadre medicale. Pentru că altfel – a trăit-o, din plin, pe propria-i piele! – niciunul nu se uită la tine. Sau te tratează cu ironie, indiferenţă, bătaie de joc, amânare. Dulce-amăruie amânare („Nu avem loc, reveniţi!”, „da, avem loc, peste o săptămână. Reveniţi!”, „Aaaa, programarea. S-a ocupat locul... Nu ştiu ce să zic. Mai sunaţi.” etc.).
Pentru a putea contribui la cheltuielile casei, pentru a nu stagna în acel proces al devenirii de sine, pentru a culege, din nou, din Nectarul Vieţii, s-a hotărât să nu mai fie o povară pentru cei dragi ai săi. Pentru că sufereau şi ei, alături de ea, pentru că... se certau. Da! Se certau! Şi ea tânjea după linişte, după pacea aducătoare de senin, frumos şi bucurii. Nu-şi dorea să ajungă, în veci, a cerşi pe la colţ de stradă, ori prin curţile bisericilor, ale mănăstirilor, o bucată de pâine ori un leuţ. Nu! Nu suporta gândul acesta!
Încurajată şi plină de speranţă (datorită OUG 102/1999, modificată în 2002 şi 2005, datorită Legii 448 din 6 decembrie 2006), a susţinut şi susţine (dacă nu an de an, cel mult la 3 ani odată) examene, pentru a fi, numită, prin repartiţie, la muncă. Munca la catedră. La şcoală. În învăţământul preuniversitar de stat. Activitate la care tânjea încă de când era elevă, la Şcoala 169, şi se uita lung, foarte lung la scara profesorilor, pe care se imagina urcând veselă, purtând, sub braţ, faimosul catalog aducător de lacrimi şi de bucurie.
A obţinut, în urma unor astfel de concursuri, de examene, şi note de 7,60, de 7,70, de 6,00, de 9,12, 8, 57 (Concursul de Titularizare din 30 iulie 2013), fiind încadrată ca profesor. Profesor calificat, dar suplinitor.
S-a bucurat, tânăra noastră, de bucuria celor din preajma sa, s-a bucurat de reuşite, a plâns când atingea pământul, însă se ridica, mergea mai departe, tot mai departe. Înainta.
Poate, cu bucurie, ar fi trebuit să se termine povestea ei, a tinerei. Dar... prezentul dur, urât, negru trage de poveste înainte, înăbuşind-o în mantia-i neagră: Casa de Pensii pe raza căreia domiciliază a somat-o să-i returneze suma primită, ca „pensie necuvenită”, pe 3 ani în urmă.
Hm! „Pensie necuvenită”?!???
Pâmă în martie 2010, avea gradul II de invaliditate (cu pierderea, „în cea mai mare parte, a capacităţii de muncă”, cum atestă unele Certificate medicale de încadrare în grad de invaliditate, fără nicio indicaţie expresă, la rubrica „Recomandări profesionale”, cum că nu ar avea voie să muncească – cm se făcea odinioară, în primii ei ani de după accident – ) şi gradul accentuat de handicap locomotor. Grade stabilite în urma atâtor şi atâtor investigaţii medicale, în servicii de specialitate, aflate în spitale de renume.
Prezentul? E negru şi de nesuportat pentru ea! Casa de Pensii îşi vrea, în continuare, banii (care sunt cât 3-4 averi, ori mai mult: 123.770.000 lei vechi), trimiţându-i somaţie după somaţie, Tribunalul Municipiului Bucureşti şi Curtea de Apel catalogând ca „nefondate” acţiunile sale de încercare a ştergerii debitului instituit în sarcina sa. Sau, cel puţin, a diminuării acestuia, funcţie de context, de costuri.
Tânăra noastră, în ianuarie și în iunie 2012, a fost operată pentru TRIPLĂ ARTRODEZA SUBASTRAGALIANĂ+SUPRAASTRAGALIANĂ, ȘI PENTRU FRACTURĂ DE ASTRAGAL, o consecinţă neplăcută a accidentului banal suferit în anul 1998: din cauza parezei, nu avea control asupra gleznei stângi, la fiecare pas aceasta răsucindu-i-se foarte mult, ajungând să calce, practic, pe o jumătate de talpă. Numai că, la două săptămâni de la prima operație, pe 26 ianuarie 2012, tatăl ei a murit...
Casa de Pensii şi domnii judecători nu ştiu nici acest din urmă lucru: a mers (chinuindu-se) drept, înainte, suferind umilinţe, insulte din partea concetăţenilor săi, dar şi a celor mai mici decât ea, pe care îi iubea şi îi iubeşte necondiţionat, cărora dorea şi doreşte să le lase, în suflete, Lumină din Lumina sufletului său, cărora dorea şi doreşte să le împărtăşească sau să le dăruiască din prea plinul sufletului său: cunoştinţe diverse, bunătate, credinţă, smerenie. Poate şi puţină înţelepciune. Pentru aceasta are nevoie de pace, de siguranţa zilei de mâine, de ajutor. Da! Are nevoie de ajutor. De ajutorul fiecăruia dintre cei ce se află în jurul său, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi.
Aş vrea ca povestea sa să aibă, totuşi, un final. Un final cu lacrimi de bucurie, nu cu lacrimi de tristeţe.
Povestea sa... e... povestea mea...:
NICOLETA ENCULESCU, strada Călugăreni, nr.3, sector 3, cod poştal 031528, oficiul poştal 77, telefon număr 0746.398.753,
- LICENŢIATĂ ÎN FILOLOGIE, SPECIALIZAREA ROMĂNĂ – FRANCEZĂ, promoţia 1999 (media examenului de Licenţă: 8,25);
- STUDII APROFUNDATE ÎN ETNOLOGIE ŞI FOLCLOR, cu diplomă obţinută în iunie 2002 (media examenului de disertaţie: 10,00)
- PREMII I şi MENŢIUNI obţinute în urma participării la diferite concursuri literare naţionale şi internaţionale (Franţa), în perioada 2000 – 2004
- POEZII şi ESEURI, REPORTAJE – apăute în diferite ziare, reviste, săptămânale, în perioada 1992 – 2000, 2009, 2010 („La Datorie”, „Observatorul Militar”, „Opinia Naţională”, „Metrobus”, „Cruce şi Înviere”, „Buletinul parohiei Buna-Vestire” din sectorul 4 al Bucureştiului; revista „ASTO”), precum şi în volumul antologic „Lmpadeforii” (Editura MOREL, Bucureşti, 2001);
- VOLUM PROPRIU DE POEZII FLACĂRĂ ARZÂND (Editura UNIVERSITARĂ, Bucureşti, 2009), apărut în urma decernării Premiului Special pentru încurajarea debutului editorial, acordat de Fundaţia „Vâlcea 1”, prin preşedintele său, domnul Emilian Frâncu. (cu notificarea: premiul era acordat pentru publicarea unei alte lucrări, finalizate, dar care necesită o sumă uriaşă – 37.000.000 lei vechi -, de care nu are de unde să facă rost. Este vorba despre lucrarea intitulată SPIRITUALITATE ŞI ARTĂ ORTODOXĂ ÎN COMUNA COSTEŞTI, JUDEŢUL VÂLCEA)
- Participantă la Simpozioane Naţionale şi cu participare Internaţională, organizate cu aprobarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în colaborare cu
diverse inspectorate şcolare judeţene şi ale Municipiului Bucureşti, precum şi cu
instituţii de învăţământ liceal şi gimnazial;
- Premiul I la Concursul Național ”Cărticica mea de suflet”, ediția a V-a, 2011 (POEZIE);
-Premiul de Excelență, obținut în urma participării la Concursul Național de
Toacă de la Măldărești, județul Vâlcea, în 9 septembrie 2011;
- Premiul I la Concursul Național ”Cărticica mea de suflet”, ediția a VI-a, 2012
(ESEU).
- LICENȚIATĂ ÎN TEOLOGIE ORTODOXĂ, SPECIALIZAREA DIDCATICĂ, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” – Bucureşti, promotia 24 iunie 2012 (media examenului de licență: 8,62).

• Interese educaţionale

Îmi doresc să fiu un profesor bun, care să se perfecționeze continuu, să las în urmă LUMINĂ.

• Hobby-uri

Literatură beletristică, muzică bizantină, pictură bizantină, arhitectură bisericească; plimbări în aer liber (excursii la munte).

• Realizări în carieră *

- eleva Udrea Laura – Alexandra a fost admisă (Liceul Particular nr.1 „Octav Onicescu – Mihoc”, an şcolar 2002/2003) la Academia de Studii Economice – Facultatea de Relaţii Internaţionale (studii în limba franceză), în primii 20 (sesiunea iulie 2003);
- elevii Marincovici Maria si Duminicescu Mihai (Liceul Particular nr.1 „Octav Onicescu – Mihoc”, clasele a XI-a A si a XI-a B – an şcolar 2002/2003) au obţinut menţiuni pentru creaţii literare proprii în limba franceză, la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „L’Ile des Poètes – Rencontres”, desfăşurat în Franţa (Ste Geneviève des Bois);
- eleva Marinescu Cristina-Maria (clasa a X-a C, Liceul de stat „Octav Onicescu”, sector 4, Bucureşti) a obţinut MENŢIUNE (nota 8,00) la Olimpiada de Limba şi Literatura Română – faza pe sector (anul şcolar 2004-2005);
- eleva Bercuci Livia (clasa a X-a C, Liceul de stat „Octav Onicescu”, sector 4, Bucureşti, an şcolar 2004-2005) a obţinut, la Concursul Naţional de Creaţie Literară organizat de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” şi Primăria sectorului 2, MENŢIUNE;
- în anul şcolar 2008-2009, la Şcoala cu clasele I – VIII nr.81, Bucureşti, la Concursul Naţional de Limba şi Literatura Română „Ionel Teodoreanu”, elevii mei au obţinut următoarele rezultate:
Faza pe sector
Clasa a V-a
Floarea Ioana-Cristina = 108,5 p. din 120;
Cheşcheş Ioana = 107 p. din 120;
Hosu Ana = 102 p. din 120
Clasa a VI-a
Durdeu Diana = 111 p. din 120;
Dobrin Ana = 100 p. din 120

Faza pe municipiu
Cheşcheş Ioana = 100,5 p. din 120;
Hosu Ana = 100 p. din 120
Tot în anul şcolar 2008-2009, eleva Cheşcheş Ioana (clasa a V-a) s-a clasificat pentru etapa naţională a Concursului „+ / - Poezie”, desfăşurat în municipiul Timişoara.
Tot în anul şcolar 2008 – 2009, elevii mei, îndrumaţi de mine, participanţi la Concursul
Naţional „Copilăria – Poetica Matematică”, organizat de Şcoala cu clasele I – VIII nr.81,
sector 3 – Bucureşti, au obţinut următoarele rezultate:
1. Premiul I, Secțiunea 3 mec - eleva Cheşcheş Ioana Andreea, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
Profesor indrumator Enculescu Nicoleta;
2. Premiul I, Secțiuna 3 mec - eleva Hosu Ana, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
3. Premiul I, Secțiunea 3 mec – elevul Panaitescu-Liess Michael – Andrei, a V-a C, Şcoala
Nr. 81, profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
4. Premiul I, Secțiuna 3 mec - elevul Velicu Alexandru, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
5. Premiul II, Secțiunea 3 mec - eleva Apostol Denisa, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
6. Premiul II, Secțiunea 3 mec - elevul Bărîcă Anastasie-Gabriel, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
7. Premiul II, Secțiunea 3 mec – eleva Floarea Ioana-Cristina, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
8. Premiul II, Secțiunea 3 mec - elevul Mihalyi Raul, a VI-a A, Şcoala Nr. 81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
9. Premiul I, Secțiunea Eseu – elevul Panaitescu -Liess Michael-Andrei, aV-a C,
Şcoala Nr.81, profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
10. Premiul I, Secțiunea Eseu – eleva Albu Roxana, aV-a C, Şcoala Nr.81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
11. Premiul I, Secțiunea Eseu - eleva Cheşcheş Ioana-Andreea, aV-a C, Şcoala Nr.81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
12. Premiul I, Secțiunea Eseu - elevul Bărîcă Anastasie-Gabriel, aV-a C, Şcoala Nr.81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
13. Premiul II, Secțiunea Eseu - elevul Velicu Alexandru, a V-a C, Şcoala Nr.81,
15. Premiul II, Sectiunea Eseu - elevul Mihalyi Raul, a VI a A, Şcoala Nr.81, profesor indrumator Enculescu Nicoleta;
16. Premiul I, Sectiunea Poezii – eleva Sava Andreea-Miruna, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor indrumator Enculescu Nicoleta;
17. Premiul II, Sectiunea Poezii - eleva Neacşa Theodora, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor indrumator Enculescu Nicoleta;
18. Premiul II, Secțiunea Poezii - elevul Păştin-Răucea Theodor, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
profesor îndurmător Enculescu Nicoleta;
19. Premiul II, Secțiunea Poezii – elevul Bărîcă Anastasie-Gabriel, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
profesor îndurmător Enculescu Nicoleta;
20. Premiul III, Secțiunea Poezii - eleva Vlad Andra, a V-a C, Şcoala Nr. 81, profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
21. Premiul III, Secțiunea Poezii - eleva Chiriţă Cristina, a V-a C, Şcoala Nr. 81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
22. Premiul III, Secțiunea Poezii - eleva Cheşcheş Ioana-Andreea, a V-a C,
Şcoala Nr. 81,
profesor îndrumător Enculescu Nicoleta;
23. Premiul II, Secțiunea Poezii - elevul Mihalyi Raul, a VI-a A, Şcoala Nr. 81,
profesor
îndrumător Enculescu Nicoleta;
În anul şcolar 2009 / 2010: elevul Andrei-Alexandru Oprea a obtinut Premiul I pentru poezie.
țn anul şcolar 2010 – 2011, elevul Robert Butnaraşu din clasa a VI-a A,
Şcoala nr.311, Bucureşti, a obţinut Menţiune pentru eseu, la Concursul Naţional
„Cărticica mea de suflet”, organizat la Constanţa.


Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.