Cyberbullying-ul constituie o amenințare serioasă pentru copiii și tinerii care utilizează zilnic rețelele de socializare și Internetul.
CYBERBULLYING SAU HĂRȚUIREA ÎN MEDIUL VIRTUAL
Interes general | Toate disciplinele
Propus de: profesorbuzau | 13.08.2021 09:07 | Revista cadrelor didactice nr. 78/2021 | 1083 vizualizări
Cyberbullying-ul constituie o amenințare serioasă pentru copiii și tinerii care utilizează zilnic rețelele de socializare și Internetul.
Ce este Cyberbullying-ul?
Cyberbullying-ul reprezintă o formă a hărțuirii tradiționale, manifestată la nivel informatic, prin intermediul Internetului și a altor tehnologii moderne. Este vorba despre un comportament repetat al cărui scop este de a crea teama sau rușinea persoanelor agresate.
Glumă sau cyberbullying ?
Colegii, prietenii glumesc între ei, mai ales dincolo de ecran, și uneori este greu să-ți dai seama dacă o persoană glumește sau intenția ei este să rănească. « Glumeam » sau « Prea o iei în serios » este comentariul ei la reacția ta. Dar dacă te simți jignit și ai impresia că esti ținta răutăților, înseamnă că gluma a mers prea departe. Dacă acest lucru continuă chiar și după ce ai cerut colegului să înceteze, atunci este vorba de hărțuire.
Cum se manifestă ?
Cyberbullying-ul se manifestă prin mesaje pe telefoanele mobile, pe mail, pe chat, pe rețelele de socializare etc. Pot fi mesaje răutăcioase, insulte, amenințări, piratarea conturilor, publicarea unei fotografii sau a unei înregistrări video care poate umili, crearea unui profil fals cu pozele tale sau postarea de statusuri și comentarii ca venind din partea ta.
De asemenea, cyberbullying-ul poate include mai multe tipuri de discriminare: hărțuirea orientată spre rasism și religie, agresiunea legată de orientarea sexuală și intimidarea oamenilor cu nevoi speciale sau dizabilități.
Cine sunt agresorii ?
Agresorul din mediul virtual poate fi fată sau băiat și face parte din anturajul victimei ( un coleg de clasă sau din școală, un vecin, o cunoștință), are acces la telefon mobil sau la calculator și dorința de a hărțui. Sunt copii / adolescenți care nu sunt în relații foarte bune cu familia lor și își petrec timpul mai mult în fața calculatorului.
Cine sunt victimele ?
Sunt victime ale cyberbullying-ului elevii care adesea sunt hărțuiți la scoală. Pentru agresori Internetul oferă o recreație virtuală în care ei iau in râs, jignesc, agresează verbal un alt elev.
Ce impact are asupra victimei ?
Spre deosebire de bullying, impactul cyberbullying-ului este mult mai mare, agresorul poate fi anonim, mesajele ajung la un public larg, hărțuirea este și dincolo de scoală, nu mai poate fi controlată. Conținutul rămâne în mediul virtual chiar dacă hărțuirea încetează.
Consecințele asupra elevului sunt grave, el devine din ce în ce mai izolat și speriat, are dificultăți de concentrare, începe să lipsească de la ore, are insomnii, îi scade stima de sine. El este expus 24 de ore din 24, sapte zile pe săptămână, unei stări de nesiguranță și teamă, are impresia că este atacat din toate părțile, prin urmare impactul asupra sănătății mintale este major.
Cum trebuie să reacționăm ?
De cele mai multe ori copiii ascund aceasta situație. Conform unui studiu realizat de organizația Salvați copiii în 2020, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei cu un prieten.
Când un copil este hărțuit trebuie să ceară ajutorul unei persoane de încredere, părinților, unui apropiat al familiei sau unui alt adult. La școală poate vorbi cu dirigintele sau cu consilierul școlar. Dacă îi este greu să apeleze la cineva (de cele mai multe ori ei au sentimentul că este vina lor sau se tem că părinții le vor închide conturile de socializare sau le vor restricționa / interzice accesul la calculator sau telefon) pot apela la https://oradenet.ro/ctrl-ajutor unde un consilier îl poate sfătui și ajuta.
Primul pas este de a bloca agresorul și de a reclama comportamentul lui pe platforma utilizată. Rețelele de socializare au obligația legală de a asigura securitatea utilizatorilor. Este bine să adune probe cum ar fi capturi de ecran, SMS-uri pentru a arăta ce s-a întâmplat. În caz de pericol imediat trebuie să apeleze la poliție.
Ce responsabilitate au adulții ?
Toți adulții trebuie să acționeze împreună atât în prevenirea cât și în combaterea acestui fenomen.
Responsabilitatea familiei - Vârsta medie la care un copil are acces la Internet este de 9 ani și ea continuă să scadă. Din momentul în care un copil are la îndemână un telefon, o tabletă sau un calculator, părinții trebuie să-i însoțească în orice utilizare. Cum cyberbullying-ul este cel mai mare risc la care este expus, este de datoria lor să prevină și să combată intimidarea online.
Responsabilitatea școlii – Educația joacă un rol fundamental în a învăța copiii folosirea responsabilă a Internetului și în a-i informa despre importanța de a vorbi despre problemele lor cu adulții și de a veni în ajutorul victimelor. De asemenea, școala trebuie să-i informeze despre riscurile legate de folosirea rețelelor de socializare și protecția datelor personale, respectul vieții private și dreptul la imagine a colegilor lor. Cadrele didactice trebuie să favorizeze folosirea sigură și etică a Internetului și să dezvolte sentimentul de întrajutorare și de non toleranță a oricărei forme de violență.
Sitografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Agresiunea_pe_Internet
https://oradenet.ro/viata-ta-online/prietenii/ce-este-cyberbullying-ul
https://cig.ase.ro/wp-content/uploads/2016/06/7-Dobre.pdf
https://www.salvaticopiii.ro/afla-mai-multe/noutati/salvati-copiii-lupta-impotriva-cyberbullyingului
https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cyberbullying-ce-este-%C8%99i-cum-%C3%AEi-punem-cap%C4%83t#8
Ilustrație: Holdon Adela
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.