Şcoala cu
bune practici

50 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Influenţa televizorului asupra copilului

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: mariamadalinamorar | 01.03.2016 14:17 | Revista cadrelor didactice nr. 23/2016 | 2267 vizualizări

Articolul face referire atât la inflenţele negative pe care televizorul le are asupra dezvoltării personalităţii copilului, cât şi la cele pozitive. Profesor Mădălina Morar, Şcoala Gimnazială ,,Simonyi Imre" Satu-Nou, Arad

Televizorul este una dintre cele mai revoluționare descoperiri ale secolului XX, acesta fiind iubit de miliarde de oameni. Prin intermediul televizorul putem vizita indirect alte țări, alte timpuri, alte civilizații, ne putem documenta rapid despre realitățile mondene, putem să il utilizăm ca un mijloc de divertisment. Televizorul are, însă atât o influență pozitivă cât și una negativă asupra omului, copiii fiind, desigur, cei mai puternic inflențați de acest mijloc mass-media.
Televizorul își exercită influența cel mai semnificativ și concludent asupra copilului naiv și neexperimentat.
Televizorul este prezent în orice casa, copiii putând să îl utilizeze necontenit.Televizorul devine o amenințare pentru copil în momentul în care se ajunge la excese. Părinții sunt responsabili pentru excesele făcute de copii, aceștia au obligația să vegheze, să controleze acțiunile făcute de odreslele lor.Este evident că televizorul oferă o stare de relaxare, de divertisment vizionatorului, însă această stare de bine poate produce dependență precum drogurile.
Adulții, și mai ales copiii, trebuie să contoleze această nevoie vicioasă de a viziona programele oferite de televizor. Televizorul nu trebuie așezat în camera copilului deoarece în așa fel acesta are acces nelimitat la el. De asemenea, televizorul nu trebuie folosit în bucătărie, în timpul mesei deoarece poate inflența pofta de mâncare a copilului.
Influențele negative produse de televizor copilului:
- Poate produce dependență.
- În timp poate provoca probleme cu vederea.
- Poate produce insomii.
- Poate provoca stări de violență și revoltare.
-Produce reacții, atitudini, credințe și devieri comportamentale care duc la apariția și intensificarea sentimentului de frică.
- Obezitate.
- Copiii pot prezentat dificultăți în ascultarea cu atenție și înțelegrea unor mesaje orale.
- Împiedică dezvoltarea neuronală și configurarea rețelelor neuronale.
- Copilul nu are parte de experiența reală, palpabilă a realității, ci trăiește în ficțiunea desenelor animate.
-Copiii pot viziona programe pentru adulți care să le fure inocența.
- Gândirea reflexivă este inhibată în fața televizorului, precum și capacitatea de comunicare.
Mama trebuie să facă o selecție atentă a programelor pe care copilul le poate viziona. În așa fel riscul unor inflențe negative este mult diminuat. Alegerea programelor televizate pentru copil este, așadar, responsabilitatea părinților și în special a persoanei care își petrece majoritatea timpului cu acesta. Trebuie alese programe liniștitoare, distractive și nu în ultimul rând educative.
Odată facută selecția, mama trebuie să urmărească ce tip de programe urmărește copilui și mai ales cât timp stă în fața televizorului. Nu este recomandat ca privitul televizorului să devină un ritual care să se desfăsoare zilnic, indiferent de tipul programului televizat
Televizorul- o descoperire benefică
Deși cei mai mulți pun accent pe aspectele negative ale televizorului, trebuie evidențiat că televizorul are rolul său în societate. Rolul său primordial este cel de a informa sau cel puțin acesta ar trebui să fie.
Televizorul ajută la documentarea oamenilor și la relaxarea acestora. Acest lucru poate fi valabil și în cazul copiilor dacă părinții supravegheză atent ce vizionează și cât timp stau copiii lor în fața televizorului.
Efectele benefice exercitate de televizor asupra copiilor:
- Televizorul poate deveni instructiv, educativ și ludic pentru copii.
- Atunci când unele reguli sunt respectate, televizorul aduce multe beneficii. Televizorul nu are nimic diabolic, ci utilizarea acestuia de către copil contează. Dacă utilizarea acestuia este supraveghetă de către adulți nimic rău nu se poate întâmpla.
- Vizionarea unor programe educative și informative poate duce la dezvoltarea abilităților de comunicare ale copilului.
- Televizorul ii permite copilului să se inițieze și să se integreze în lumea care îl înconjoare.

Profesor Mădălina Morar, Şcoala Gimnazială ,,Simonyi Imre" Satu-Nou, Arad

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

643 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN