Concurs de roboţi
Un robot care detectează obiecte în mişcare a primit, ieri, cele mai multe premii la cea de-a treia ediţie a concursului "Ubbots 2010: Ziua roboţilor inteligenţi la UBB", organizat de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul universităţii clujene, potrivit Mediafax.
La concurs au participat 18 echipe cu 54 de studenţi din anul trei ai Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" care au prezentat proiecte ca robot zugrav, robot grădinar, robot curăţenie, BarmanBot, RoboFarming, Shoes Sorter, Robot constructor, Robot culegător fructe, Robot pentru udat flori, Robot care taie copaci, Robot Magazioner DVD.
Coordonatorul proiectului, conf. univ. Mihai Oltean, din cadrul facultăţii, a declarat că studenţii au folosit roboţi de producţie americană, senzori de ultrasunete, culoare, lumină, sunet, camere web, notebook-uri şi telefoane mobile.
"Avem la facultate un curs opţional de roboţi inteligenţi şi am cerut studenţilor să conceapă proiecte prin care roboţii să ajute oamenii la ceva. Concursul este, de fapt, un examen, iar studenţii au primit note pentru proiectele realizate. Notele au fost date în funcţie de utilitate, de succesul la public. Toţi studenţii implicaţi în aceste proiecte au primit 10", a spus Oltean.
De asemenea, studenţii celor 18 echipe au fost premiaţi şi de sponsori, care au acordat bani sau produse IT.
„Cerberus” a luat cele mai multe premii
Potrivit lui Oltean, cel mai premiat robot a fost "Cerberus", realizat de o echipă formată din patru studenţi, proiectul având utilitate în mai multe domenii, cum ar fi cel militar, media, pază şi protecţie.
"Proiectul constă într-o turelă capabilă de detectarea obiectelor în mişcare, urmărirea şi neutralizarea acestora, folosind o armă amplasată pe aceasta. Utilităţile unui astfel de proiect se întind pe mai multe domenii: militar, media, pază şi protecţie", a explicat unul dintre studenţii echipei.
Acesta a precizat că, în industria militară, robotul poate juca rolul unei turele care trage în ţinte, cu posiblitatea de a utiliza orice tip de armament, iar în media, acelaşi robot poate fi dotat cu un set de lumini şi cu o cameră de luat vederi, "fiind capabil să urmărească un anumit obiect sau actor".
"Şi aici se pot aduce îmbunătăţiri, un scenariu fiind detectarea numărului de înmatriculare, în cazul unei urmăriri, şi poziţionarea luminilor pe vehicului în mişcare", a spus studentul.
Alte două proiecte premiate, cu utilităţi în industrie, au fost cel privind robotul "moto-stivuitor" şi cel care oferă ajutor în construcţii.
Sursa: Evz.ro