Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Jurnal de tabără de vară româno-belgiană

În parteneriat cu asociaţia belgiană « Jeunes en Roumanie », ce are drept obiectiv desfăşurarea de activităţi de voluntariat în folosul comunităţilor locale  din România, în perioada 1-10 iulie 2013, Școala Gimnazială ”Ion Petrovici” a derulat proiectul ”Școala fără clopoțel-Tineri pentru România-club de vacanță 2013”, care a constat în organizarea unei tabere de scuţi (pionieri) belgieni.

Astfel am avut posibilitatea de a cunoaște 17 minunați adolescenți  belgieni și  șansa de a oferi elevilor noștri șansa de a petrece zece zile în mod diferit față de alte vacanțe. Pentru copiii care nu părăsesc orașul în această perioadă , această "tabără" de vară, a fost o binecuvântare.

Pentru cadrele didactice de la Școala"Ion Petrovici" Tecuci, a fost o experiență nouă. Echipa ”NON-STOP”: Vizitiu Mioara, Roșu Ionel, Ganea Fănică, Dăscălescu Eugenia, Huzum Carmen, Niculescu Daniela, Florina Borșan, Doca Ecaterina, Hulea Tincuța, Dumitrache Anton, paznicii Florea Jan și Voicu Vasile,  a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că șederea belgienilor în România să fie o amintire placută și a transforma școala într-o adevărată tabără, cu toate cele necesare: bucătărie, sală de mese, baie cu duș și apă caldă, dormitoare, sală de relaxare.

Pentru adolescentii belgieni , acordăm 10 cu felicitări: ascultători, respectuoși, harnici, sociabili. Ei s-au jucat cu elevii noștri , au comunicat verbal sau prin desen, cântec, dans. Terenul de sport a prins viață: desenele cu cretă colorată, șotroanele copilăriei, meciurile de fotbal, baschet, au dat valoare de tabără de vară școlii noastre. Atracția, magnetul taberei , a fost , atât pentru tecuceni cât și pentru belgieni, sala de gimnastică dotată cu masă de tenis și aparat de forță.
Adolescenții belgieni au lucrat cot la cot cu noi.

Împreună cu  bibliotecarul Ganea Fănică, contabila Dăscălescu Eugenia, profesorii Vizitiu Mioara, Huzum Carmen, Doca Ecaterina, Brăilescu Mihaela, Fleșeriu Dorina,  traducătoarea Borșan Florina și personalul de întreținere: Roșu Ionel, Dumitrache Anton, Melcea Iulia, Sava Constanța elevii  și studenții belgieni au mutat și ordonat alfabetic 8.000 de cărți în noul spațiu afectat bibliotecii.

Alături de personalul de întreținere și pază, belgienii au vopsit pupitrele din sălile de clasă,  au tuns gardul verde, au săpat și smuls buruiana din gradină.

A fost o încântare să-i vedem gătind și pregătind masa: curat, disciplinat. Am gătit pentru ei ciorba românească. Au gustat chiar și compotul de corcodușe ”furate” din curtea școlii domnului Miron, ”Gheorghe Petrașcu”.

Încet , încet, activitatea destinată doar școlii noastre, s-a extins la nivelul mai multor școli.  Astfel, proiectul a devenit de parteneriat local. Prietenia dintre   belgieni și cercetasii de la Colegiul ”Spiru Haret”, Școala ”Dimitrie Sturza”, ”Iorgu Iordan” s-a legat rapid. Însoțiți de cercetașele senioare ale orașului, profesoarele; Sava Viorica , Munteanu, Gheorghiu, Ardeleanu Cornelia, au vizitat orașul, monumentul Cercetașului, Insula cercetașului, Parcul Central. Doamna prof.Fleșeriu D le-a prezentat Catedrala ”Sfântul Gheorghe”.

Doamna Maria Postea, directoarea Școlii ”Elena Doamna”, a avut plăcerea de a ne invita musafirii să-i viziteze școala. În felul acesta, au putut face comparație între trei clădiri total diferite ca arhitectură, destinate educației: ”Ion Petrovici”, ”Elena Doamna”, ”Gheorghe Petrașcu”.

Jocurile  de cercetasi nu au frontiere. Copiii tecuceni au fost permanent cu zâmbetul pe buze și bune gazde.

Încântătoare au fost serile de  karaoke, film, dans. Cercetașii tecuceni au purtat în permanență , cu mare mândrie, uniforma.

Seara de 8 iulie a fost deosebită. S-au prins în dans popular românesc, disco, specific romanes, copii de la majoritatea școlilor din oraș.

Cofetăria ”DA-DA” a îndulcit despărțirea de noii prieteni.

Președintele Asociaţiei belgiane « Jeunes en Roumanie », domnul Daniel Coulon, a sosit pe neanunțate de la Bruxelles, miercuri, 9 iulie. A fost impresionat de aspectul școlii noastre și de modul în care am derulat toate activitățile.

Drapelul românesc va merge în Belgia. Pe el scrie Tecuci -2013 -România.

Am învățat din această experiență să avem, mai multă încredere în copiii noștri, să avem curajul de a-i educa să fie independenți și responsabili de  la o vârstă mai fragedă, să-i învăţăm valorile esenţiale, cum ar fi solidaritatea, ajutorarea şi respectul.

Am învățat să organizăm o tabără!

Dovezi foto care să confirme cele zise,  pot fi găsite pe Facebook  la adresa: Scoala Ion Petrovici Tecuci.

Director: prof . Mariana Vizitiu
Școala Gimnazială ”Ion Petrovici”, Tecuci, jud. Galați

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN