Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

„ COMORILE TRECUTULUI - TEZAURE MONETARE - SCOALA GIMNAZIALA CORBII MARI

Scoala Gimnaziala Corbii Mari, Corbii Mari, Dambovita
Clasa a 5-a, Clasa a 6-a, Clasa a 7-a, Clasa a 8-a

Tip de activitate: tehnico-ştiinţifice

Numismatica este ştiinţa care are drept obiect de studiu moneda. Numele provine de la termenul grecesc „numisma”, preluat apoi şi de romani sub forma „nummus”, dar şi „nomisma”, „atis”, care înseamnă monedă, ban. Numismatica are în vedere: tipurile monetare, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt confecţionate, raporturile dintre diferitele categorii de monedă, circulaţia monetară, alcătuirea Corpusurilor de monede.
Moneda constituie un izvor important pentru studierea nivelului economic al unui popor, pentru determinarea şi înţelegerea fluctuaţiilor economice, a crizelor din acest domeniu, când apar falsurile monetare, deprecierile din titlul metalului preţios, monede cu miez de aramă. O interpretare cât mai completă a descoperirilor monetare dintr-o zonă, conduce spre o prezentare cât mai exactă a vieţii comerciale, a circulaţiei bunurilor economice; se pot realiza interesante raporturi valorice între monedele diferitelor ţări, se poate stabili puterea de cumpărare a membrilor societăţii într-o anumită perioadă etc.
A fost vizitat un atelier de numismatică, de care copiii s-au arătat interesaţi. A fost prezentată povestea monedei, cum a apărut, din ce necesitate au apărut banii etc.
Participanţii au fost încurajaţi să colecţioneze monede şi nu numai, să preţuiască obiectele speciale, să înţeleagă cum ajung piesele în colecţiile muzeale . Elevii au fost familiarizaţi cu instrumentele pe care le utilizează un numismat şi anume: lupă, catalog numismatic, balanţă electronică etc. Au avut la îndemână monede din antichitate emise de împăratul Traian, dar şi monede emise de regatele dacice din Muntenia.
Elevii doresc să-şi mărească orizontul de cunoaştere despre tezaurele monetare, despre numismatică în general, despre valorile istoriei locale, judeţene, naţionale etc.

Propus de: mirelagrindei | 11.07.2014 18:03

0 comentarii

1709 vizualizări

Galerie foto


Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN