Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

SANATATEA CEL MAI PRETIOS DAR

Gradinita Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, Cluj
Grupa mare

Tip de activitate: de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos

Activitatea pe care am desfasurat-o cu prescolarii s-a incadrat perfect in Parteneriatul pe care unitatea noastra de invatamant il are cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj.
Activitatea a avut un impact deosebit asupra atitudinii prescolarilor referitoare la importanta muncii personalului medical din clinica de radiologie dentara, stomatologie si spitale(cadre medicale-medici si profesori universitari care predau la facultate- parinti ai copiilor nostri, studenti romani si straini care studiaza la noi).Continutul activitatii a fost deosebit de diversificat prin prezentarea celor mai noi metode referitoare la monitorizarea unei operatii in direct.Astfel , prescolarii au urmarit operatia de colecist in direct din amfiteatru, au discutat cu studentii in engleza si franceza(cei care stapanesc f. bine limbile).De asemenea au participat la teste experimentale:interpretarea unei ecografii abdominale si Doppler la nivelul vaselor abdominale si a inimii.Cativa prescolari au fost pacienti- la ecograf,a filmelor de la radiologie dentara si radiologie pulmonara(au fost prezentate cazuri concrete), au fost prezentate cazuri deosebite din spital(pacienti operati).Astfel s-a creat o activitate interdisciplinara deosebita imbinand domeniile :limba si comunicare, domeniul stiinta,precum si activitatile optionale desfasurate in gradinita:l. engleza si l. franceza (Centrul Cultural Francez Cluj).
Experienta a fost unica ,de neuitat, din care am avut f. multe de invatat.
Presolarii au invatat sa respecte regulile igenico sanitare din spitale:sa se spele pe maine, sa se dezinfecteze de microbi,sa foloseasca corect papucii de unica intrebuintare , mastile adecvate pentru protejarea impotriva infectiilor si microbilor.
Au invatat sa respecte igiena dentara si sa previna cariile prin adoptarea unui regim de viata sanatos,echilibrat, rational, sa manance produse naturale si mai putine dulciuri;au invatat sa respecte si sa aprecieze munca medicilor , sa-si doreasca sa invete si sa devina medici, sa acorde sprijin si ajutor, sa salveze vieti omenesti.
Prescolarii au participat in direct la derularea unei operatii de colecist prin monitorizarea acesteia din amfiteatru si au fost deosebit de impresionati si de interesati de tot ce se intampla ,de la aparatura folosita, la modul de operare in direct.
Prescolarii, parintii ,noi, cadrele didactice ,ne-au manifestat dorinta de continuare a acestei activitati si astfel am decis sa derulam activitati de parteneriat prin organizarea mai multor actiuni comune:prescolari, studenti, cadre didactice(vizite mai dese la cabinetul stomatologic, activitati demonstrative, jocuri didactice , activitati interdisciplinare, concursuri educative despre sanatate etc.)
Activitatea prezentata a fost propusa sa fie realizata deoarece avem parinti care isi desfasoara munca in aceste unitati medicale:d-na Hedesiu, d-na Bintintan, d-nul Bintintan, d-nul Mihaileanu, d-na Iancu-toti sunt medici si cadre didactice universitare-predau la UMF din Cluj. De asemenea a fost si propunerea copiilor din grupa ,deoarece si-au exprimat interesul pentru cunoasterea mai detaliata a corpului uman, a masurilor de protejare a sanatatii, a regulilor igenico-sanitare pe care trebuie sa le respecte.
Motivatie deosebita am avut-o si noi, cadrele didactice ,care am dorit sa alegem o asemenea activitate, pentru a colabora si mai bine in cadrul parteneriatului-gradinita -familie –societate,pentru ca exemplele folosite la gradinita , in diferite ocazii, sa fie credibile de catre prescolari, sa fie concrete si adevarate.
Am considerat ca aceasta activitate a fost un real succes pentru toti factorii implicati si anume :prescolarii in primul rand, cadrele didactice si nu in ultimul rand,parintii copiilor din grupa.
Argumente :
-toate actiunile initiate s-au desfasurat in mediul lor specific, real (clinica de radiologie dentara si pulmonara, chirurgie) :modalitatea de verificare si control a cariilor dentare,controlul stomatologic, radiografiile dentare ,mulajele,explicatiile cu privire la ingrijirea dintilor, au fost concrete ;
-spitalul cu tot ce inseamna :cadre medicale, control , pacienti operati si pregatiti de operatie cu diferite afectiuni si boli , controlul ecografic si Doppler s-au facut in mod real si concret ;
-prescolarii au fost mandri de parintii lor care lucreaza in spital , de munca lor si au apreciat-o si mai mult, au devenit mai recunoscatori ;
-operatia pe care au urmarit-o in direct pe monitoare , in amfiteatru ne-a impresionat in egala masura atat pe noi , cadrele didactice cat si pe copii, a fost o experienta unica de neuitat .

Propus de: marigalos | 22.05.2012 22:08

3 comentarii

1921 vizualizări

Galerie foto


Comentarii (3)

0 0

22.05.2012 22:24 marigalos - Autor

Acivitatea desfasurata in cadrul Scolii Altfel, apartine grupei mari din cadrul Gradinitei Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca.Cadrele didactice implicate in activitate sunt:
Mariana Galos-prof. inv. prescolar si Cynthia Bukovszki-educatoare .

0 0

24.05.2012 10:50 sgtotelecan

Saptamana scolara altfel a avut cu siguranta un impact deosebit asupra copiilor, iar activitatea ilustrata aici, la care au contribuit din plin atat Doamnele profesoare cat si unii dintre parintii - medici ai prescolarilor de la gradinita UBB (le multumim cu drag tuturora), a facut ca profesia de medic sa ajunga rapid in topul preferintelor micutilor si enorma cantitate de informatii furnizata de contextul observat sa le deschida curiozitatea spre noi zone de explorare.

0 0

28.05.2012 16:42 mncliv

Activitate excelenta!
Cred ca este foarte important pentru copii sa se familiarizeze de la varste fragede cu ceea ce se intampla intr-un spital din postura de vizitatori obiectivi si nu din postura de mici pacienti supusi tratamentului medical (care implica pentru ei doar aspecte neplacute).

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

64 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN