Sondajele Didactic.ro
In opinia dvs. ce-i determina pe elevi si parinti sa opteze pentru o anumita specializare la inscrierea in liceu?
Nr. total voturi: 96 Sondaje anterioare
17.06.2009 / 989 vizualizări
5 comentarii
Instrumente Didactic.ro
Creaţi un test online Propuneţi un material Propuneţi un eveniment Creaţi un rebus Creaţi pagina instituţiei Postaţi o revistă Creaţi un album Creaţi o diplomă şcolară Creaţi un calendar17.06.2009 / 989 vizualizări
5 comentarii
Comentarii (5)
17.06.2009 22:38 grigore_geta
Cred ca majoritatea elevilor si parintilor opteaza pentru mai multe licee si specializari, tinanad cont mai mult de media de admitere decat de specializarea oferita de liceu. De multe ori se indreapta spre clasele de mate-info doar pentru ca se stie ca acolo chiar se face carte, fara a dori sa urmeze facultati cu profil real. La filo merg fetele, rar baietii, chiar daca mai tarziu urmeaza facultati din care ies "FILOZOFI". Poate doar 20-30% sa aleaga in functie de aptitudinile copiului sau de pregatirea pentru facultate. La ultimele optiuni trec liceele industirale sau agricole, putini sunt realisti si chiar vor sa invete o eserie. Imi mintesc de diriginta fiicei mele care, la instruirea parintilor spunea: "Doamne pazeste sa ajunga la industrial", desi unii copii voiau sa se inscrie direct acolo, pentru ca voiau sa invete o meserie.
17.06.2009 23:20 burdusel
Din discuþiile cu elevii ºi cu pãrinþii acestora, acum la înscrierea în liceu, aproape toþi spun cã îºi aleg liceul ºi profilul care le vor asigura o intrare cât mai uºoarã la facultatea pe care ºi-au ales-o deja.Puþini elevi ºi pãrinþi spun cã dupã doi ani sau spre terminarea liceului îºi vor alege cursurile postliceale.
18.06.2009 06:43 floarebernad
Cum poti spune "Doamne fereste sa ajunga la industrial?"Nu se vede ca dispare cu repeziciune clasa mijlocie, ca nu mai sunt meseriasi calificati. Eu sunt dintr-o familie de meseriasi, oameni de o noblete si cumsecadenie cum rar ti-e dat sa intalnesti; am avut conditii mai bune decat pot oferi eu copiilor mei(din doua salarii de dascali).Nepotul meu a terminat energetica si lucreaza impreuna cu alt frate la amenajari interioare, meserie invatata de la el.Nu este o corelare intre profile si necesitati;si un bun muncitor se poate implini, abilitatile sale ii pot aduce satisfactii .Munca nu este o rusine, trebuie facuta cu daruire, sa faci ceea ce-ti place si ceea ce poti mai bine, dupa inzestrare.
18.06.2009 07:36 sorinborodi
In primul rand,este evident ca se poate vorbi despre o anumita "optiune" doar in cazul elevilor a caror medie de admitere se incadreaza peste o anumita limita.De exemplu,despre ce optiuni ar mai putea fi vorba in cazul unui elev ce are media 7,24 ? Pe acesta,algoritmul repartizarii il va arunca unde ....da Domnul.
In ce-i priveste pe elevii buni, intotdeauna a existat o tendinta de "grupare".Un elev cu o medie rezonabila va avea (aproape) intotdeauna optiunea....pe care o au ceilalti elevi cu medii mari.Pe vremea adolescentei mele,aceasta "grupare" se numea "profil matematica fizica".Acum se numeste "profil informatica".Peste cativa ani,probabil se va numi altfel.
18.06.2009 08:42 pope
Foarte putini elevi isi aleg un liceu de unde sa invete o meserie ,desi multi dupa liceu chiar fac o meserie pentru care nu sunt pregatiti ,deoarece le trebuie bani.Ei ,dar si parintii lor considera ca e rusinos azi sa urmezi un liceu de asemenea profil,desi la unii cam aceea le este valoarea. Aproape toti pun aceasta optiune pe ultimele locuri,crezand ca numai accidental vor ajunge acolo. E foarte mare presiunea parintilor ,care nu intotdeauna sunt constienti de capacitatile si aptitudinile copiilor lor.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.