Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

10 Octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mintale

În fiecare an, pe 10 Octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății Mintale, cu scopul de a promova importanța educației despre sănătatea mintală și de a încuraja eforturile de sprijinire a acesteia. În acest an, tema zilei este “Sănătatea mintală la locul de muncă”. Organizația Mondială a Sănătății arată că un mediu de muncă sigur și sănătos poate fi un factor de protecție al sănătății mintale. Pe de altă parte, condiții de muncă nesănătoase, care includ discriminarea sau riscul hărțuirii pot afecta în mod semnificativ sănătatea mintală, calitatea vieții și participarea și productivitatea angajaților.

Problemele de sănătate mintală pot duce la performanță scăzută, absențe de la muncă și un nivel crescut de fluctuație a angajaților. Depresia și anxietatea duc la o pierdere globală de 12 miliarde de zile lucrătoare pe an.

Organizația Mondială a Sănătății arată că riscurile asupra sănătății mintale a angajaților cresc atunci când aceștia sunt expuși la discriminare, condiții de lucru inadecvate sau autonomie limitată. Munca plătită insuficient sau locurile de muncă nesigure cresc de asemenea riscurile psihosociale pentru angajați.

Un mediu de lucru sigur din punct de vedere fizic și emoțional contribuie la sănătatea mintală, oferind stabilitate și sentimentul unui scop în viață. Un mediu de lucru nesigur însă va afecta starea de bine a angajaților, satisfacția profesională și productivitatea. În plus, angajații care se confruntă deja cu probleme de sănătate mintală, dar nu primesc sprijin pentru acestea, vor avea o încredere în sine scăzută, o capacitate de muncă redusă, un număr mai ridicat de absențe de la muncă și șanse mai scăzute de a obține un loc de muncă.

Indexul Stării de Bine în rândul Cadrelor Didactice din 2022 arată că în Marea Britanie:

  • 59% dintre cadrele didactice participante la studius-au gândit să își dea demisia în anul școlar anterior din cauza presiunii asupra sănătății mintale și a stării de bine
  • 55% dintre cadrele didactice au căutat în mod activ oportunități de a-și shcimba sau de a părăsi actualul loc de muncă
  • 68% dintre aceștia au declarat că principala cauză pentru decizia de a-și schimba profesia este cantitatea de muncă

Aceste cifre reflectă situația cadrelor didactice la nivel global, studiile  arătând că munca de profesor este asociată cu niveluri ridicate de stres, epuizare, anxietate și depresie.

5 activități care protejează echilibrul emotional al cadrelor didactice

Exerciții de recunoștință – la finalul zilei, încercați să identificați 3 lucruri care au mers bine în timpul zilei și pentru care sunteți recunoscător – nu neapărat legate de muncă și, mai ales, lucruri care nu depind de efortul dumneavoastră.

10 minute de râs în fiecare zi – fie că este vorba de video-uri amuzante, o carte sau un blog amuzant, ocaziile zilnice de a descoperi partea amuzantă a vieții contribuie în mod semnificativ la echilibrul emoțional.

Limite clare între muncă și viața personală. O regulă care ajută la reducerea stresului este evitarea comunicării despre muncă în afara programului de muncă. Cadrele didactice pot aduce acasă stresul legat de școală atunci când se simt presate să răspundă mesajelor sau email-urilor după ce orele s-au încheiat.

Timp petrecut în natură. O plimbare la finalul zilei în natură poate aduce beneficii importante echilibrului emoțional.

Exerciții de apreciere. Tendința de a observa mai ușor greșelile sau problemele este universală. Putem contrabalansa aceasta tendință făcând un efort conștient zilnic de a observa lucrurile pe care le-am făcut bine. Care au fost momentele reușite de la clasă? Ce strategii au funcționat azi și pot fi repetate și în alte circumstanțe? Răspunsurile la aceste întrebări ne pot orienta atenția către aprecierea rezultatelor bune pe care le-am obținut.

Descoperiți alte materiale pe această temă:

Sănătatea mintală la vârsta adolescenței - provocări, resurse, soluții

Sănătatea mintală - Educație pentru sănătate

Despre emoții - schiță de lecție clasa a V-a

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 10.10.2024 11:52 | 257 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

180 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN