Greva nebunilor în ţara înţelepţilor
Grevă de avertisment. O zi lungă, cenuşie, mohorâtă, ca însăşi viaţa şcolii româneşti aflate în zodia paroxismului. Educaţia presupune să ai pe cine educa şi cu cine educa. Sutele de mii de dascăli care, astăzi, se pregătesc pentru o lungă absenţă nemotivată de la catedră trebuie să pună ceva în locul acesteia. Dacă preşedintelui României, premierului, chiar societăţii în ansamblul ei, profesorimea le-ar putea spune orice şi destule, elevilor din clase ar trebui să le spună adevărul, şi numai adevărul.
Ce ar putea spune, aşadar, doamna profesoară?
Că se simte umilită şi dispreţuită.
Umilită, fiindcă, deşi n-a cerut nimic, când i s-a recunoscut ceva în ţara asta, gestul a fost făcut doar ca să condimenteze campania electorală. Dispreţuită, fiindcă atenţia clasei politice – care în inconştienţa ei a ales profesorimea pentru experiment demagogic – nu i s-a acordat pentru că ar respecta cineva ceea ce face doamna profesoară la clasă, ci pentru a se împăuna unii şi alţii cu câtă grijă au faţă de cei care ne învaţă carte.
Sătulă. Prea sătulă de atâta muncă în van.
Sigur, greva aceasta nu are nici o noimă.
Este inutil să te lupţi cu o maşinărie nevrotică – cum a devenit politica românească – în care minciuna, denaturarea faptelor, dispreţul faţă de lege, manipularea şi fanfaronada sunt cheia de boltă.
Speriată. Fiindcă s-a trezit dintr-odată, iarăşi fără să ceară aceasta, că este inamicul public nr. 1. A aflat peste noapte că oricând ar putea să-i ia locul la catedră oricine. Ce atâtea mofturi! Ar face bine doamnele şi domnii profesori să-şi vadă de treaba lor, că sunt şi alţii în ţara asta ce trăiesc din 700 de lei pe lună şi nu se mai dau aşa rotunzi! Apoi, nici nu prea merită doamnele şi domnii aceştia mai mult, fiindcă, nu-i aşa, ştim şi noi ce fac ei la şcoală, ce mare lucru, umplu tabla, învârt două hârtii şi pe deasupra nici nu ştiu să se poarte cu copiii noştri! Am putea să le luăm locul, că doar nu-i aşa de greu să-i înveţi pe ăia mici să adune doi cu doi.
Iertat să-mi fie, doamnelor şi domnilor profesori, dar sigur ştiţi că astfel se discută despre dumneavoastră şi pe stradă, şi la piaţă, şi în pauza de la serviciu, şi în media.
Revoltată, fiindcă nimeni nu mai pare raţional. Nici chiar tu.
A veni astăzi să spui că nu te interesează decât să dai un sens legii, că nu vrei decât ca aceasta să fie respectată, când agenţiile de rating şi ministrul de Finanţe spun că ţara se va prăbuşi, înseamnă a nu avea simţ civic şi naţional. Când însuşi premierul ţării îţi cere să fii înţelegător, sau când acelaşi se dă în vileag, cât de puturos şi pe spinarea poporului îţi duci tu viaţa, mai are vreun rost să încerci măcar să explici?
Obosită. Cu dor de ducă. Mai înţelept ar fi să înghiţi mârlănia, să-ţi vezi de treabă la catedră şi să dai un exemplu naţiei arătând cât de bine educat eşti tu, educatorule. Nu ştiu ce ar putea întreba elevul român. Ştiu, cu siguranţă, că el îl va înţelege însă pe dascălul său, chiar dacă în principal se va bucura doar că nu mai face lecţii. Iar dascălul, dacă va fi să facă grevă, cred că o va face în virtutea inerţiei. Orice cadru didactic ştie că uneori este inutil şi să te aperi şi să acuzi. În ţara surzilor, numai limbajul liniştii tăcute are sorţi.
Sursa: cotidianul ,,Gândul"
Interes general |
Toate disciplinele |
Ştiri
Propus de: fratiladorina | 02.11.2008 22:07 | 1851 vizualizări
Comentarii (26)
03.11.2008 16:40 neruta99
Cine este autorul? O ironie dulce-amara, atat de aproape de adevar! Cat de mult doare parerea celor pe care poate i-am invatat cate ceva si ei ne desconsidera atat de mult!Asa e, de data asta noi nu am cerut nimic dar ne doare desconsiderarea de care dau dovada cei multi, de sus, de foarte sus sau de jos sau din mijloc sau de oriunde, ca tuturor le-a fost daruit si din puterea si durerea dascalilor.
03.11.2008 17:08 negrutiuv
Excelent articolul din "Gandul"!Dascalii seriosi nu ies in strada, isi vad de treaba, nu vor sa devina masa de manevra pentru partidele politice, dar cer sa fie respectati,evaluati si platiti corect, in functie de studii si de calitatea muncii depuse!De ce nu se respeta incadrarea de profesor pentru inv. primar si prescolar si suntem platiti ca institutor ll, dupa 9 ani de studii pedagogice si 2 licente???
03.11.2008 18:16 marius_tudorache
Un merit atrage multi admiratori, dar putini prieteni si rareori binefacatori(G.T. Oxenstierna). Nici nu-mi inchipuiam ca politicienii nostri s-au transformat in binefactori de dragul... vremurilor apuse (si-au amintit brusc de banca de la geam, randul patru..., de cel care-i tinea creionul in mana sau se apleca usor asupra lui intrebandu-l cu voce calma ,,Te doare ceva?"); i-a apucat asa, pe nerasuflate, o nostalgie la auzul cuvantului invatator sau profesor. Nu, nu m-am gandit o clipa ca alesii nostri ne recunosc meritele si, in semn de recunostinta , ne ,,premiaza" cu aceasta marire de salariu. Va este cunoscut jocul miuta? Noi suntem mingea, iar cei care o paseaza sunt ... neprofesionisti ( lovesc cu putere, dau cu spitul, calca pe minge...).
Un drept al nostru ne-a fost amanat. Ei nu trebuie sa uite un lucru insa: V. Bogrea
03.11.2008 18:18 marius_tudorache
finalul comantariului: ,,Dreptatea se poate amana, dar zadarnici, niciodata" (V. Bogrea)
03.11.2008 18:21 flsabin
Adevarul salariilor cadrelor didactice
Marirea salariilor cadrelor didactice nu aduc beneficii personale celor din guvern.
Cand PSD-ul a aflat ca salariile profesorilor micsoreaza banii primiti de primarii lor,si-a schimbat atitudinea.Nastase cand a aflat ca firma siveco nu mai poate da tunul cu leptopurile-jucarii pentru elevii claselor a IX-a a aparut imediat pe posturile de televiziune ca sa-l apere pe tariceanu-umilit-de profesori de elev bun ce a fost.Alte exemple de afaceri contra salarii ,stiti si dvs.
Din "90 incoace Romania este condusa de hoti si numai de hoti.Dem.Cel mai simplu consilier din cea mai departata comuna ,cel putin 1 ha de pamant a furat.
03.11.2008 21:08 deleancarmen
Sa nu uitam ca avem posibilitatea sa ii notam pentru purtarea LOR.PE TOTI! Haideti la vot sa le dam nota la purtare pe care o merita!!!!!!!!!!!!
04.11.2008 06:18 albinutza
cui? toti sunt o apa si-un pamant!
04.11.2008 09:20 danut_olariu
Atat timp cat vom fi platiti cam cu cat a luat Ilie Moromete pe salcam,atat timp cat dascalul roman va trebui sa lucreze in timpul liber pe la potentatii vremii
pentru a-si putea plati sumedeniile de biruri,calitatea actului profesional va avea de suferit si va fi lasata pentru mai tarziu...
Dati-le cu stampila acolo unde merita!
04.11.2008 10:14 emil
Daca salariul va creste cu 100sau cu 500%, cum va creste calitatea actului profesional? ....
Daca vor scadea birurile si lucrul "in timpul liber la potentati" cum va creste calitatea educatiei?
...
04.11.2008 15:40 magadymonet
domnule emil,sunteti cadru didactic?greu de crezut in urma citiri replicilor dvs pe marginea unor activtati promovate pe site!sau va place sa criticati si apoi sa urmariti polemicile create?atitudinea dvs. nu justifica un om dintre ai nostri ci mai degraba o persoana nesigura si frustrata!
04.11.2008 18:08 marius_tudorache
Calitatea actului profesional creste, domnule emil, si daca exista marire de salariu si daca nu exista. V-ati indoit vreodata ca marea masa a colectivului didactic, repet, marea masa, se va feri in fata valului numit calitate? Dar oare pana acum nu a fost calitate? E un termen nou ce nu poate fi tradus momentan in fapte? Nu cred!
04.11.2008 18:12 professorbujor
Daca salariul va creste cu niste procente rezonabile,nu neaparat cu 50%,este de banuit ca si dascalul se va simti dator sa rasplateasca efortul bugetar.Altminteri,putem medita la salariile consistente din anumite sectoare bugetare care nu-si gasesc absolut deloc justificarea in prestatiile celor in cauza.Nici macar nu vreau sa dezvolt ideea caci ar insemna o pierdere de timp pentru cei care privesc lumea cu ochii altora.
04.11.2008 19:07 cititor
De ce grila salarizarii TUTUROR bugetarilor este tinuta la secret, ca sub comunism? reflectati si veti gasi atat raspunsul la intrebare, cat si caracterizarea personajelor nedezlipite de la putere de 19 ani, unii si mai vechi. Caci romania nu este nicidecum in UE.
04.11.2008 19:35 deleancarmen
da albinutza, ii putem ,,nota,, pe toti cu aceeasi nota. trebuie doar sa fim foarte multi care facem asta!!!!!!!!!!!!
04.11.2008 19:58 mioanghel
Apropo de calitate! Haideti sa nu ne ferim si sa punem in discutie cauzele scaderii calitatii in invatamant progresiv in ultimii 19 ani. Eu pun urmatoarea intrebare: cum se face ca acum 20 si mai bine de ani, cand programa era ceva "mai grasa" si faceam agricultura pana dupa 15 noiembrie si incepand cu 15 mai, toti elevii faceau fata subiectelor unor examene de admitere in liceu, iar azi ne este frica de ele? Sa nu mai vorbim de nivelul unui examen de admitere la facultate. Si mai ales sa nu mai vorbim de ce fel de elevi faceau facultatea in acele vremuri! Restul faceau meserie. Si erau meseriasi. Azi nu avem nici adevarati specialisti si nici adevarati meseriasi. Totul este promiscuitate. Vreti sa spuneti, domnule Emil, ca noi, cadrele didactice suntem de vina ca a scazut calitatea in invatamant, sau dv, cei din ISJ-uri, cei care observati degradarea si consecintele ei si nu sesizati si nu luati masurile de rigoare? De cate ori s-au modificat programele la matematica? De nenumarate ori...Niciodata,insa, unitar. Ba la ciclul primar, ba la gimnaziu, ba la liceu, ba la clasele I - II. Rezultatul? Azi este un haos tottal. Nu mai exista nici un fel de legatura intre ciclurile de invatamant. S-a spus ca se va descongestiona programa cu 30% la gimnaziu. Vi se pare ca a disparut ceva din programa de anul trecut? Nimic. S-a mutat cate un capitol de colo-colo. Nu vreau nici eu sa mai aduc in discutie modul in care functioneaza societatea si modelel pe care mass-media manipulatoare le promoveaza intarind in constiinta ignorantilor dornici de chilipiruri ca e suficient ca sa inveti de 7 si ajungi presedinte sau - si mai bine - nici nu e nevoie sa te prea duci la scoala, ci sa faci tot felul de misculatii imobiliare si apoi sa te dai bine pe langa bunul D-zeu construindu-i temple impopotonate si are El grija si te face cel mai "tare din parcare". Scoala si educatia a ramas pe mana unor oameni care si-aupierdut iluziile, idealul pentru care a invatat 17 ani pe putin, marginalizati fiind de societate. Orice argument ai aduce spre a reinvia traditia didactica de 2 secole ti se spune ca esti demodat, ba chiar comunist si-ti meriti saracia. S-au distrus sectoare bugetare vitale cum sunt Sanatatea si educatia prin nepasarea cu care au fost tratate 20 de ani si acum se impoasca cu miere - pe de o parte si cu venin - pe de alta parte in membrii celor doua sectoare. Nimeni nu e de vina! Numai acarul Paun!
Va doresc sa iesiti la pensie din functiile din care nu aveti demnitatea sa va dati demisia, dragii nostri sefi! Altfel mi-e teama ca ar trebui sa va gasiti alte locuri de munca, pentru ca nu cred ca in cancelariile de unde ati venit veti mai fi priviti cu aceeasi consideratie ca atunci cand ati plecat.
04.11.2008 22:12 emil
pentru magadymonet:
Sunt cadru didactic si am facut multe pentru sistem, am creat si acest didactic.ro pe care lucram cu totii!
Am resuit sa observ calitatea oamenilor si sa ma indoiesc de dorinta de a lucra in favorea elevilor la cel putin 67,3 % din colegi. Regret ca spun asta! Studiati si dvs. comentariile de pe forumuri, atitudinea oamenilor, uitati-va bine in jur. Ei bine, eu nu vreau cresteri de salariu pentru impostori...
Vreau sa se gasesca solutii pentru recunoasterea si PLATA VALORILOR!
...
04.11.2008 22:46 adimatu
De acord (partial) cu Emil.
Din 90 tot asteptam sa fie platita munca si avem parte de diplomaniada, puncte-viteza si forme de surogat de munca. Intre timp unii imbatranim si ne apropiem de pensie si ramanem tot "prapaditi". Copiii ne-au crescut/ne cresc si s-au obisnuit cu lipsurile. Cand in familie sunt doi dascali ai nevoie sa te ajute parintii... Asta nu mai merge cu intelegerea fata de sistem, economie si alte gogorite politicesti. Unii ne-am cam saturat si ca sa stie gogomanii, trebuie sa strigam, iar singura forma de strigat pe care ni-o permitem este greva. Nimeni nu face greva de dragul grevei. Am inteles ca liberalii nu pun nici un pret pe noi (nici macar declarativ) si cum ei guverneaza, trebuie sa suporte. Nu vor, e treaba lor. Eu sper sa nu-i mai vad la guvern. Astia au mintit cu rapoartele economice mai zdravan decat comunistii.
04.11.2008 23:17 emil
Adi ai dreptate! Din pacate, munca celor constiinciosi si cu vocatie este acoperita de latratorii, noiii posesori de diplome la metru, care nu au legatura cu un sistem de educatie sanatos. Pe aceia ii intreb daca o crestere de 500% le-ar face prestatia mai de calitate? ....
05.11.2008 06:51 floarebernad
Diplomele la metru- cine a permis sa poata fi posibil?Mi se pare prea mare procentul sugerat de d-l Emil(respect opinia), poate dintre dascalii scosi in ultima vreme la te miri ce "forma de invatamant"; de fapt, si o spun cu tristete, spre acest sector se indreapta acum nu cei "cu har" ci aceia care cred(dar se inseala) ca le-ar fi mai convenabil.Sunt dascali , si sunt multi, care, in ciuda umilintelor,presteaza o educatie de calitate si pun inainte de toate interesul copilului; o fac din pasiune, din bunsimt, dar si cu tristete.....
05.11.2008 19:46 rasmina
Au mare dreptate stimatii nostri colegi care afirma ca " salariul trebuie raportat la performanta" dar ma intreb cine poate aprecia corect acest lucru in conditiile in care sunt atatea diferente intre nivelul de pregatire al copiilor cu care lucram......eu de ex. primesc copii la clasa I care nici macar nu au la activ o ora de gradinita....pot compara oare acest copil cu unul care deja are 4 ani sau macar 3 in spate?...sa nu mai spun de faptul ca mai mult de jumatate din copii nu au mai mult de doua caiete unul pentru lb romana si altul pentru matematica restul materiilor nu exista pentru ei.....completam cu fise, le cumparam de cele mai multe ori caiete din buzunarul nostru.....ce ziceti???....pare cunoscut ceea ce am descris eu pe aici???....si sincer chiar ne straduim cu ei cu toate ca ne lovim si de multe probleme de sanatate....noi suntem obligati sa facem analize la inceput de an...dar faptul ca avem copii bolnavi de TBC ,de hepatite ,dermatoze si chiar paraziti nu intereseaza pe nimeni....asa ca....obiectivele stabilite la inceputul anului scolar se raporteaza strict la situatiile reale de care ne lovim iar performantele elevilor sunt total diferite de la scoala la scoala si de la un mediu la altul..rural sau urban...
05.11.2008 20:41 professorbujor
Cu exceptia invatamantului,restul societatii romanesti este performant;toate celelalte sectoare "duduie".Cum de este posibila aceasta stare de lucruri?
07.11.2008 22:04 marius_tudorache
rasmina, sunt unul dintre cei care-ti sustin afirmatiile. Am enuntat intr-un alt comentariu ca temenul calitate nu e nou, el a existat totdeauna in invatamant, nefiind doar apanajul unei minime parti a colectivului didactic. Nu cunosc in jurul meu impostori, dar sunt constient de faptul ca ,,padure fara uscaturi nu exista" si padurea- invatamant (scuzati-mi comparatia)ascunde in desisurile sale si astfel de crengi. Nu putem insa generaliza. Raportul d/lui emil ma infioara. Nu cred intr-o asemenea cifra. Am aflat ca goana dupa diplome e mai ceva decat cea dupa aur, dar chiar atat de multi s-au inscris in aceasta cursa? Putem incadra in limitele calitatii rezultatele, fie ele chiar si minime, unui copil ca unul dintre cei din clasa rasminei? Copilul acesta nu va concura la olimpiada, el nu stia aproape nimic la intrarea in scoala, desi trebuia sa stie,dar la sfarsitul clasei I stia sa numere, sa scrie, tinand creionul corect in mana (amintiti-va ca nu stia), sa se exprime (ma cheama Razvan, 7 ani, din Lunca...atat...raspundea cand il intrebai cum se numeste). Cat de mult inseamna calitate in rezultatele unui olimpic si cat in rezultatele acestui copil. Cate puncte primeste invatatorul primului si cate invatatorul celui de-al doilea elev? Nenorocite puncte! Cine v-au scornit?
08.11.2008 15:14 magadymonet
dragi colegi!
doresc un sfat de la voi:cum se procedeaza in scoli si gradinite pe perioada grevei de avertisment de pe 10.11?ce se- ntampla cu colegii nostri care au semnat pt greva dar nu au ore de la 12 la 14?
09.11.2008 19:25 mary10
Ma intreb cum mai poate cineva evalua corect performanta, cand in sistemul de invatamant este un haos total. Programele se schimba rapid;nici nu te-ai obisnuit bine cu precedenta ca vine alta, cica schimbata; vorba vine, caci e "aceeasi Marie, cu alta palarie".
Si daca invatamantul este cum este in zilele noastre nu sunt de vina cadrele didactice. E de vina sistemul actual de invatamant, in care nu se mai dau examene de admitere ci poate face scoala cine are bani, nu neaparat si minte. Nu inteleg, trebuie sa aiba toata lumea o scoala facuta si o diploma ca-l duce capul, ca nu. In ziua de azi fac liceu si cei care la vreamea lor abia treceau clasa. Ce sa mai zic de facultati: Cat de greu se intra la facultate si doar elevii foarte buni (olimpici)puteau aspira sa intre. Acum face facultate toata lumea, ca "e la moda". Si atunci sa facem un calcul rapid: liceu facut la fara frecventa, cu lucrari si teze date de altii (care stiu), apoi facultate facuta pe bani, si fara sa inveti prea mult si ajungi profesor. Cine e de vina: cei ce au absolvit astfel de scoli - nu pentru ca nu au incalcat nici o lege, ci cei ce le permit sa treaca asa usor prin scoala si sa-si ia diploma si daca nu stie bine citi sau daca nu stie tabla inmultirii.
Oare nu era mai bine cand era liceul pedagogic, decat acum cand de la un liceu oarecare, te mai stradui putin, dai 20 mil. lei vechi taxa pe an (nu te mai streseaza nimeni cu probe eliminatorii: sport, muzica, dictie, desen, caligrafie - e bine oricum) si dupa 3 ani ajungi cadru didactic, cu putina practica pedagogica facuta, cu putina metodica invatata, dar esti cu studii superioare.
11.11.2008 21:02 juliak
cine sunt nebunii si cine sunt inteleptii?/ la o adica, seful nebunilor cine este?/ ministrul invatamantului?
25.11.2008 22:15 popanmc
Şi nebunii sunt mai inteligenţi decât cei ce fac pe nebunii!Chiar aşa: cine- i înţeleptul care , sărmanul, tolerează această grevă a nebunilor?
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.