Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministerul Educatiei si CNA au lansat lucrarea "Esti cool si daca vorbesti corect!"

Ministreul Educatiei si Consiliul National al Audiovizualului au lansat brosura pe 11 decembrie la ora 12.00, la eveniment participand si Liliana Preoteasa, director general Invatamant Preuniversitar, Rasvan Popescu, presedintele CNA si Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane, anunta AmosNews. Brosura va servi drept material de studiu suplimentar pentru materia Limba si Literatura Romana si a fost editata de Ministerul Educatiei in cadrul unui protocol de colaborare incheiat cu CNA. Lucrarea cuprinde greseli de limba identificate in discursul jurnalistilor din audiovizual si cuprinde si formele corecte de exprimare. Informatiile cuprinse in lucrare au fost culese si analizate de catre un grup de cercetatori ai Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Romane. Lucrarea isi propune educarea elevilor in spiritul corectitudinii limbii romane. Au fost alese materiale care provin din audio-vizual ca urmare a influentei din ce in ce mai mare pe care acesta o exercita in educatia elevilor. Sursa: Ziare.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: amz | 30.12.2008 10:55 | 1918 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (15)

0 0

30.12.2008 21:09 negrutiuv

A te exprima corect in limba tarii de origine este o chestiune de bun simt, o dovada de respect pentru leaganul copilariei tale.Din pacate, sunt tot mai multe "vedete TV" care dau dovada ca nu stapanesc nici macar vocabularul unui elev din clasele primare, care fac dezacorduri...etc.

0 0

30.12.2008 21:33 emil

Din pacate, am vazut aici pe didactic persoane adulte care nu respecta norme elementare de adresare, de comunicare, folosesc limbajul de chat... dintr-o asa zisa tendinta de ...modernism. Va recomand sa folositi orice mijloace pentru LIMBA ROMANA CORECTA! Cautati lucrarea publicata.

0 0

31.12.2008 07:22 elaisa

Mda..."lucrarea cuprinde greseli de limba"...



Poate o mica virgula dupa "cool" n-ar fi stricat, desi se poate si fara...

0 0

31.12.2008 12:21 dovadovi

o idioţenie la fel de mare ca titlul pe care îl are

0 0

31.12.2008 13:47 constantin_obreja

De acord cu dovadovi: este INADMISIBIL ca un minister al EDUCATIEI sa transmita ceva elevilor sub un TITLU de .. gasca! Asa se chetuiesc banii publici? Sau poate se doreste ca TOTI ELEVII SA INVETE ARGOUL PE CARE INCA NU SI L-AU INSUSIT?

Citat: "Brosura "Esti cool si daca vorbesti corect!",distribuita in toate unitatile de invatamant din tara pentru a servi drept material de studiu suplimentar pentru limba romana.

Ministreul Educatiei si Consiliul National al Audiovizualului au lansat brosura pe 11 decembrie la ora 12.00, la eveniment participand si Liliana Preoteasa, director general Invatamant Preuniversitar, Rasvan Popescu, presedintele CNA si Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane, anunta AmosNews. Brosura va servi drept material de studiu suplimentar pentru materia Limba si Literatura Romana si a fost editata de Ministerul Educatiei in cadrul unui protocol de colaborare incheiat cu CNA."

Intrebarile, desi se aduna in valuri, ar putea fi selectate in:

1. Studierea acestor .. produse tebuie sa se faca in timpul alocat parcugerii programei scolare?

2. Termenii folositi (chiar si numai pentru prezentare) ar trebui implementati in LIMBAJUL UZUAL? Poate mai gasim sinonime si pentru 'nu-mi pasa", "termina, m-am plictisit" etc. pe care sa-i punem in ABECEDAR!

3. Cred ca brosura, editata in conditiile mentionate mai sus, ar putea constitui un SUFICIENT (dar nu si necesar) PRILEJ ca unele personaje sa se retraga din sfera prin care POT INFLUENTA EDUCATIA (nu numai a elevilor ci si a celor mari)! O.K.?

4. M-am saturat de romgleza de balta pe care unii vor s-o impuna! Cand nu mai stii ce sa faci, implementezi cateva diversiuni cu modulatii ... din vestul salbatic si i-ai pus pe toti cu botul pe labe! S-o creada preotesele zeitei ... SHIVA! Si va veni o vreme cand vor raspunde pentru ceea ce fac!

Numai bine,

0 0

31.12.2008 16:29 emil

Domnule coleg constantin_obreja. Sunteti, am observat, un razvratit si nu e rau sa mai fie si oameni ca dvs. Mesajul dvs. ma pune pe ganduri... Mie, cinstit sa fiu, mi-a placut ideea, am vazut si brosurica care nu mi s-a parut rea...Dar aveti dreptate asupra superficialitatii materialului si a modului de tratare. Totusi cineva avizat, specialist, ar trebui sa isi spuna cuvantul. Noi suntem doar niste bieti profesori de matematica si informatica ... Nu acuzati pe Liliana Preoteasa care mi se pare unul dintre cei mai buni si profesionisti directori din Ministerul Educatiei.. Trebuie criticati profesionistii care au lucrat daca intradevar aveti dreptate...

0 0

01.01.2009 19:38 felixmunteanu

O fi profesionista, dar, dupa cum am auzit-o vorbind la televizor despre "BACALOREAT" (si nu numai), cred ca doamna e prima care are nevoie de un astfel de ghid.

0 0

01.01.2009 21:28 emil

Pentru felixmunteanu Confundati persoanele...Preoteasa!!!

0 0

01.01.2009 22:06 felixmunteanu

Mea culpa!

Credeam ca e una singura, dar, de fapt, sunt doua. Eu ma refeream la a doua. Sa ma scuze prima!

0 0

02.01.2009 09:53 prof_bh

Sincer mie mi se pare un titlu foarte sugestiv.

0 0

02.01.2009 21:40 ionut60

Limba noastră este o comoară pe care trebuie să o promovăm în faţa iniţiativelor groteşti vehiculate de către "numeroasele personaje" care se perindă pe micul nostru ecran şi pe care vrem sau nu vrem le vizionăm datorită opulenţei lor.Ar trebui să ne respectăm mai mult ţara,indiferent de codiţiile în care trăim şi să nu permitem alterarea spirutului românesc pastrat intact atâtea veacuri indiferent de opresorii care au încercat să-l distrugă

0 0

04.01.2009 20:33 constantin_obreja

D-le Emil, nu sunt ce par a fi (pare a fi o parafraza, sper sa o recunoasteti!), adica NU SUNT UN RAZVRATIT IN SINE! Cred ca ati remarcat ca am FELICITAT (poate ar trebui si niste ghilimele) multe initiative BUNE: printre ele se numara si TSU (care ma scuteste sa inventez note mari! si cred ca sunt singurul din tara care a facut publice rezultatele elevilor lui), am felicitat (dar m-am si indoit de) acordarea unei mai mari atentii PALMASILOR DIN CAMPIILE EDUCATIEI si altele. Eu spun ceea ce nu-mi place: nu cred ca sub egida unui minister al educatiei sa se publice .... Stirile de la ora 17, intelegand prin aceasta PUNEREA PE HARTIE A UNUI ARGOU! Un copac a plans cand a vazut ca prietenul lui (oare de cati ani?) a fost sacrificat pentru a ajunge ...hartie! Si a mai plans odata cand a vazut ca din falnicul lui frate a rams doar .. maculatura submediocra! Trist e copacul, trist e .. cineva dintre voi, dar oare CINE SI PENTRU CE E FERICIT DIN TOATA ACEASTA TAIERE?

A vorbi in limba romana e ca o duminica. (N.Stanescu.)

Nu asa ca Eminescu e ... COOL?

Numai bine,

P.S. N-am criticat nicio persoana particulara: acolo era vorba de o zeita si ... trupa ei! Zeitele nu scriu carti; le dau girul divinitatii.

0 0

05.01.2009 19:37 gabriela_19652002

D-le Emil/D-na Emil,

Subscriu comentariilor colegului,,constantin-obreja",care nu-mi pare a fi asa,,razvratit".Chiar dvs,care atrageti atentia asupra exprimarii corecte,chiar dvs sustineti ,,nebuneala " aceea cu,,cool"?

Da,cineva a scris mai sus:,,Limba noastra-i o comoara"insa va ramane,,In adancuri infundata"daca promovam astfel de sintagme,,neortodoxe".Daca onoratul nostru Minister promoveaza asa ceva,nu-i de mirare ca manualele alternative sunt pretextul unor profituri banesti(,,Vasilica a fost un baiat rau;el a stricat cuibul unor randunele.Dumnezeu L-a pedepsit si l-a facut sa cada de pe scara").Pentru copiii care traiesc in conditii mizere ar fi o,,nota" adaugata la,,rabojul necazurilor": viata este plina de pedepse si lipsuri.De cat sa vorbim,,cool" mai bine invatam romaneste.In rest sanatate sa fie,caci sigur voi fi considerata(si eu)o,,razvratita!

0 0

06.01.2009 20:08 constantin_obreja

Adun sperante si tristeti,

Adun sau scad .... ce vreti!

Si visele le-am pus in cui,

La Cucuieti.



Dar orice-as face nu-i destul!

Doriti sa fiu contemporan

Cu cei ce-nvata intr-un an

Ca Eminescu nu e ... cool.



Dar incerca-voi ca sa fiu

Asa cum vreti ... pomanagiu,

Sa fac ce vreti, sa fac minuni

Pierdute-ntre minciuni.



Ca suntem buni sau suntem ... cool,

Saraci de suntem sau doar .. poor,

Ramane-n urma noastra pur

Stigmatul: poor and cool!

0 0

10.01.2009 13:40 madina

Felicitari!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

676 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN