Fara probe orale la Bacalaureat?
Dragi elevi de liceu, va paste inca o reforma a invatamantului. De data aceasta, Ministerul Educatiei vrea sa schimbe modul in care se da examenul de Bacalaureat, mai exact probele orale ar urma sa fie eliminate.
Si cum reprezentantii MECT vor sa afle parerea elevilor si profesorilor legata de aceasta idee, pe site-ul edu.ro a fost deschisa o dezbatere in acest sens.
Potrivit sondajului de pe forumul ministerului, 37% dintre cei care si-au exprimat parerea (elevi si profesori) sunt de acord ca probele orale sa fie eliminate de la Bac.
Dar ce ii supara de fapt pe contestatarii examenelor orale? Ideea generala avansata de diversi profesori si elevi este ca notele la aceste probe nu reflecta in mod real pregatirea elevilor.
Inca de la introducerea Bacalaureatului cu sase probe, absolventii de liceu au invatat lectia: probele orale sau cele practice, precum sportul, le ridica serios mediile de examen.
O privire aruncata pe liste arata clar acest lucru. Concludente sunt diferentele mari intre notele la romana, scris si oral. Sunt cazuri in care diferentele dintre notele de la cele doua probe depasesc si patru puncte. Un candidat se poate "descurca" de nota 10 la proba orala de romana, in schimb la proba scrisa nu reuseste sa ia mai mult de 5 sau 6.
Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care diferentele dintre proba orala si cea scrisa de romana se situeaza intre doua si trei puncte.
Anul acesta, la proba orala de limba romana s-a inregistrat o promovabilitate record de 99,86% la nivelul tarii, iar in 11 judete promovabilitatea a fost maxima. Astfel, din 211.055 candidati, doar 279 au fost declarati respinsi, nereusind sa obtina nota minima de trecere 5.
De asemenea, dat fiind faptul ca probele orale sunt eliminatorii pentru examenul de Bacalaureat, multi profesori examinatori prefera sa le dea elevilor o sansa de a participa la celelalte probe ale examenului.
Aceasta nu ar fi o problema, daca notele de la acest examen oral nu ar crea inechitati la admiterea in facultate. Profesorii universitari se plang ca, in ultimii ani, candidatii sunt foarte slabi, dar vin la admitere cu medii exagerat de mari obtinute la Bacalaureat.
Tocmai din cauza rezultatelor foarte mari obtinute de majoritatea elevilor, sunt din ce in ce mai multi cei care cer eliminarea acestor probe, deoarece nu ar reflecta realitatea.
Nota depinde de spaga, noroc si chef
Din pacate, notele obtinute de unii elevi depind de starea fizica si psihica a profesorilor examinatori.
Daca tinem cont de faptul ca dascalii stau aproape toata ziua in comisia de examen, oboseala isi spune de multe ori cuvantul, iar cei afectati sunt elevii. La primele ore ale diminetii, profesorii sunt mai binevoitori, iar spre dupa-amiaza notele scad odata cu aparitia plictiselii si tracasarii dascalilor.
Din pacate, in invatamantul romanesc, starea de spirit a profesorului examinator mai tine si de alti factori. Acuzatiile de coruptie si frauda s-au inmultit de la an la an. Un dascal poate deveni mai ursuz sau mai binevoitor si in functie de banii "de protocol", interzisi de minister, dar care inca se platesc in majoritatea liceelor.
S-a impamantenit ideea ca, daca are pe masa o banala sticla de apa plata, profesorul poate stramba din nas. In schimb, un plic bine plasat la inceputul zilei ii poate ridica substantial moralul.
In plus, daca la examenul scris toti copiii primesc aceleasi subiecte, la oral mai conteaza si norocul. Un elev poate sa aiba sansa sa "pice pe subiect" si atunci este avantajat fata de unul care trage un bilet cu o cerinta mai complexa sau care, pur si simplu, nu ii place.
Un alt argument in favoarea eliminarii probelor orale tine de gradul de emotivitate al celui evaluat. Elevii cu un psihic mai solid, care isi pot controla mai usor emotiile considera ca balaureatul oral ar trebui sa ramana in structura actuala a examenului pentru ca le ridica mediile.
In schimb, cei mai timizi spun ca sunt dezavantajati din start de sustinerea unui examen in fata unei comisii de profesori pentru ca nu tot omul s-a nascut mare orator si asta nu tine neaparat de competentele dobandite in liceu.
Sustinatorii probelor orale de la Bac sustin ca acestea obisnuiesc adolescentul cu acest tip de examinare. La facultate, multe examene se dau oral.
Iar la examinarea orala e mult mai greu de trisat, pe cand la scris metodele de copiat sunt din ce in ce mai eficiente si mai ingenioase.
Sursa: Ziare.com, Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 20:03
Autor: Bogdana Boga
Propus de: amz | 01.01.2009 20:11 | 3686 vizualizări
Comentarii (14)
02.01.2009 18:19 mmihaela66
Se pare ca revelionul nu a priit unora avand in vedere ca au inceput anul cu "stiri" lansate sa debusoleze.
02.01.2009 21:31 ionut60
Consider impetuos necesară menţinerea probelor orale la bacalaureat, deoarece prin folosirea acestora elevii pot demonstra asimilarea unui volum de cunoştiinţe destul de vast,dar în acelaşi timp constituie şi un model de exprimare pentru experienţele ulterioare.Personal am trecut prin aceste probe, iar impactul lor psihologic a fost unul destul de profund. Haideţi să păstrăm măcar câtuşi de puţin din tradiţia învăţămîntului românesc, atât cât a mai rămas din el.
02.01.2009 23:48 marian_dorin
sunt intru-totul de acord CU eliminarea acestor probe orale!!! CEVA BUN SA FIE!
03.01.2009 11:36 ioncicu
Dacă ne gândim că la orice angajare în sistem privat participi la cel putin două interviuri, care sunt un fel de examene orale, cred că probele orale de la bac ar trebui mentinute.
Cu privire la "Un elev poate sa aiba sansa sa "pice pe subiect" si atunci este avantajat fata de unul care trage un bilet cu o cerinta mai complexa sau care, pur si simplu, nu ii place." Acest lucru se poate întâmpla foarte bine şi la scris. Nu este un argument.
03.01.2009 12:22 sorinborodi
Nu pot decat sa revin cu niste mai vechi opinii:
In ultimii ani,examinarile orale de la examenul de Bacalaureat au fost un adevarat focar de incorectitudine ,cei dezavantajati fiind,in primul rand, elevii seriosi,care de obicei nu au pe nimeni “in spate”.Principala “buba” la aceste probe orale este inaltul grad de subiectivism care le caracterizeaza. Insist,nu peste tot se intampla ilegalitati / matraplazacuri.
Pe de alta parte,nu are rost sa ne amagim ca problemele invatamantului romanesc,in situatia de faţă ale probelor orale la Bac,vor fi rezolvate prin apel la constiinta celor implicati...
Experienta si numai experienta imi aminteste ca am vazut la examinarile orale mult prea multa jonglerie,mult prea multe cadouri / atentii,mult prea multe portbagaje pline,lantisoare de tot soiul,plicuri,mese somptuoase. Repet,nu peste tot este asa.
Hai sa recunoastem ca aceasta viţică mult prea mulsa de catre multi / multe ar trebui sacrificata.Mugetele ei se suprapun peste hohotele de plans ale acelor elevi nedreptatiti,ce se vad surclasati de catre odraslele smecherilor locali.
P.S.Lantisoare,sticle,portbagaje,plicuri nu reprezinta o figura de stil.Din nefericire, au fost/sunt dureros de reale.
03.01.2009 13:18 mi_bios
Perfect de acord FARA probe orale.In cel mai rau caz: "admis"/"respins" in locul notelor.
03.01.2009 13:34 adrian
Sondajul ala nu e ceva oficial.
03.01.2009 13:36 adrian
Si e din iulie stirea aia.
03.01.2009 20:31 elena_calin_2007
Am copila in clasa a XII-a. Cand o sa stie care si cate sunt probele la bacalaureatul de care nu o mai desparte decat 4-5 luni? La copii se mai gandeste cineva? Iar se schimba regulile in timpul jocului?
04.01.2009 11:08 gabriela_19652002
Subscriu comentariilor colegilor mei.Si fiul meu era un ,,timid" dar a,,supravietuit" probelor orale.Dragi colegi,noi eram mult mai mici cand am dat asa ceva(la Liceul Pedagogic se dadeau probele eliminatorii si n-a murit nimeni din asta!Dovada ca scriu acum aceste lucruri).Daca vi se par asa ,,simtitori"elevii zilelor noastre inseamna ca nu ati auzit ce,,limbaj vivace"au vis-a-vis de dascalii lor,despre lume si viata...In plus,la angajare multe firme sau institutii de Stat procedeaza cu interviuri.Este modalitatea prin intermediul careia adolescentul demonstreaza ca poseda si alte cunostinte afara de cel,,de zi cu zi"(ca sa nu spun altfel).Personal nu mai cred ca se vor petrece schimbari in bine daca nu-i pusa ,,la treaba" constiinta.In rest....numai sanatate!
04.01.2009 11:08 cocav
Regulile nu se vor schimba in timpul jocului.Se doreste acest lucru pentu anul scolar viitor, mai bine FARA probe orale,FARA probe practice(educatie fizica), e mai greu de TRISAT la scris.
04.01.2009 12:26 lumyana
Poate ca ar fi bine sa se reevalueze elevii care au obtinut la prima evaluare la o proba de bacalaureat nota diferita cu cel putin 2 punct fata de media anuala de la acea materie! Va fi si mai multa corectitudine in evaluarea profesorului.
04.01.2009 12:31 lumyana
Ce semnificatie are media de la scoala si cea de la bac? Este o diferenta uimitoare in multe cazuri!
04.01.2009 12:32 lumyana
Poate ca ar fi bine sa se reevalueze elevii care au obtinut la prima evaluare la o proba de bacalaureat nota diferita cu cel putin 2 punct fata de media anuala de la acea materie! Va fi si mai multa corectitudine in evaluarea profesorului.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.