Concursuri pentru elevi pe banii părinţilor
Raluca Curteanu Marţi, 20 Ianuarie 2009,EVZ
Competiţiile şcolare cu taxă s-au înmulţit, tolerate de profesori şi susţinute pecuniar de familiile copiilor.
Concursurile şcolare s-au înmulţit în ultimii ani precum ciupercile după ploaie. Cauza nu o reprezintă spiritul competitiv al elevilor, ci, mai degrabă, alergătura profesorilor după bonificaţii menite să le îngreuneze salariul. Totul având drept materie primă creierele din primii ani de şcoală şi darea de mână a părinţilor.
Deşi învăţământul în România e gratuit, participarea la cele mai multe concursuri nu scade sub taxa de 10 lei, bani pe care copiii îi achită fără a primi vreo chitanţă. Mai mult, în schimbul participării, micuţii nu primesc mai mult de o diplomă, în cazul ocupării unui loc pe podium.
Plată şi pentru absenţi
Metoda de organizare a unui concurs este descrisă ca o maşinărie de făcut bani, pe didactic.ro, locul virtual de întâlnire a cadrelor didactice din ţară. „Nişte băieţi isteţi pun de o fundaţie, încheie un acord de parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi apoi organizează concursul. Pentru aceasta, în Comitetul de organizare, e musai să fie cooptat şi un inspector de specialitate. Se porneşte maşinăria: se trimit anunţuri în toate şcolile, educatorii şi profesorii se transformă în agenţi comerciali. Profesorul adună banii de la copii şi-i predă fundaţiei, fără să i se elibereze vreo chitanţă. Taxa îşi urmează drumul ei firesc şi se redistribuie. Oare cui?“.
Scenariul e confirmat şi de Nadia Ciochină, o învăţătoare din Piteşti. Aceasta povesteşte cum, pentru Concursul Naţional „Evaluare în Educaţie“, a adunat de la elevii doritori, din clasa a II-a, câte 20 de lei. „În momentul în care am achitat banii de concurs, nimeni nu ne-a dat vreo chitanţă pentru sumele depuse. Gândiţi-vă că numai la nivelul judeţului Argeş au participat sute de copii! Mai mult, ni s-au cerut bani - la proba de matematică - chiar în ziua concursului, inclusiv pentru cei care s-au înscris, dar care, din motive de sănătate, nu s-au mai putut prezenta“, povesteşte Ciochină.
Recorectare din motive financiare
Dacă taxa de participare se plăteşte cu sfinţenie, premiile pentru cei care le merită se fac uitate. „La concursul acela, 27 de elevi au obţinut punctaj maxim, printre care şi şase elevi din clasa mea. Nu vă imaginaţi bucuria acestor copilaşi care au aflat că sunt premianţi!“, povesteşte învăţătoarea.
Bucuria a fost însă de scurtă durată: Fundaţia „Evaluare în Educaţie“ a considerat că sunt prea mulţi premianţi în Argeş şi „a recorectat“ lucrările cu punctaj maxim, schimbând regulamentul concursului după desfăşurarea acestuia şi ignorând baremul. „La două săptămâni după concurs, notele copiilor au fost modificate, probabil pentru că acest lucru micşora prea mult profiturile fundaţiei. Cum să mă duc acum să le spun copiilor că nu mai au premiul întâi?“, întreabă învăţătoarea.
Inspectoratul se jură că nu ştie
Inspectoratul şcolar se spală pe mâini, precizând că nu se ştie de existenţa unor astfel de competiţii. Cu toate că fiecare concurs, pentru a fi organizat, trebuie să aibă avizul instituţiei. „E strict interzis a se lua bani pentru participarea la concursurile şcolare.
E adevărat că noi nu asigurăm partea financiară, însă fundaţiile trebuie să-şi asigure fondurile din sponsorizări sau de la consiliile locale“, spune Marian Banu, inspector de imagine în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care conchide că, „oricum, elevii nu sunt obligaţi să participe“. Faptul că nu sunt obligaţi să participe este mai greu de explicat unui elev de 8 ani. „Se simte neglijat dacă vede că ceilalţi participă, şi atunci îi cere părintelui bani“, explică Ciochină cum creşte numărul participanţilor.
Soluţie: neparticiparea
Pe forumurile site-urilor educaţionale, profesorii blamează discriminarea pe care o creează astfel de competiţii. „Un concurs e bun dacă îi antrenează pe toţi elevii clasei, fără restricţii. Odată solicitate taxele, concursul devine discriminatoriu şi conduce la ideea că participanţii trebuie să fie recompensaţi, iar cadrele didactice să obţină puncte“, spune un forumist. Altcineva priveşte problema din punctul de vedere al copiilor: „Competiţia la vârste fragede e în detrimentul dezvoltării copilului. Unii psihologi spun că, până la 10 ani, copiii nu ar trebui implicaţi în competiţii. Copiii nu au discernă mânt, suferă enorm când sunt depăşiţi.
De aici rezultă neîncrederea în forţele proprii, pierderea respectului de sine“. „Evitarea concursurilor cu taxă“ - aceasta e rezolvarea pe care o propun profesorii. „Fiţi siguri, cineva profită, iar noi, profesorii, devenim nişte veritabili «agenţi comerciali». Spiritul competitiv poate fi întreţinut şi pe alte căi, mult mai puţin costisitoare. Se pot organiza concursuri în cadrul şcolii sau pe internet. Costurile ar fi practic nule“, spune profesorul Borodi. O altă soluţie ar fi ca dascălii să-i sfătuiască pe părinţi să nu-şi mai lase copiii să participe la concursurile cu taxă.
DE LA MIC LA MARE
Grădiniţele, aceeaşi poveste
La grădiniţă, spun autorităţile, concursurile nu şi-au făcut încă loc. „Se organizează un fel de concurs menit să le testeze copiilor abilitatea de a lucra cu calculatorul. Este organizat de grădiniţă şi nu-i costă pe părinţi niciun ban“, spune inspectorul Conona Petrescu. Părintele unui copil dintr-o grădiniţă din Capitală are însă o altă variantă: „În fiecare an, fetiţa mea participă la un concurs despre care nu ştiu prea multe. Fetiţa e mică şi nu ştie să-mi explice prea bine, iar educatoarea nu dă prea multe detalii. Plătesc câte 10-20 de lei, iar copilul primeşte, în schimb, o diplomă de participare şi nici un premiu“, spune mămica resemnată.
CONSTANŢA
Părinţii care nu au bani de înscriere sunt revoltaţi
Aproape trei sute de elevi din mai multe şcoli din judeţul Constanţa au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la prima ediţie a concursului naţional de matematică „Euclid“. Înscrierea la o asemenea competiţie se plăteşte. Mai exact, părinţii sunt cei cărora li se forţează mâna să plătească o taxă de 25 lei pentru fiecare din cele patru etape. La acest tip de concurs pot participa elevi din clasa a II-a până în clasa a XII-a. „Este, de fapt, un concurs privat, ca şi altele care se desfăşoară de mai mulţi ani în România, toate cu aprobarea Ministerului Educaţiei“, explică inspectorul de matematică al ISJ Constanţa, Cristian Pătrană.
„Copiii se simt marginalizaţi“
Elevii cu rezultate bune sau foarte bune la matematică, dar care provin din familii nevoiaşe sunt însă dezavantajaţi. Este cazul unei eleve de 8 ani, din Năvodari, ai cărei părinţi se declară depăşiţi de cheltuielile casei. „Unde vreţi să se mai sacrifice părinţii? Pentru unii dintre noi, 25 de lei e foarte mult. Fetiţa mea este cea mai bună la matematică şi anul trecut, când ne-au cerut 8 lei şi am dat banii, a câştigat locul întâi“, explică Gigi Petrovici, tatăl fetiţei.
„Ideea o fi bună pentru şcoală, dar nu este bună pentru copii. Ei văd că cei care îşi permit să plătească taxa şi obţin măcar o diplomă de participare sunt mai slabi la matematică şi atunci se simt marginalizaţi, încep să plângă şi cer bani“, spune Gigi Petrovici. „Dacă nu aş avea bani să mă duc, aş vedea eu, m-aş împrumuta numai ca să mă duc la concurs“, confirmă presiunile Andra Coman, din clasa a V-a.
Profesorul organizator al concursului „Euclid“ de la şcoala din Năvodari, Maria Burlaciuc, susţine însă că elevii nu sunt obligaţi să participe. „Un asemenea concurs îi obişnuieşte însă pe elevi de mici cu competiţia“, încearcă Burlaciuc să convingă. „De concurs se ocupă profesorii din diferite şcoli, care iau direct legătura cu organizatorii. E vorba despre o fundaţie din Bucureşti, a profesorului Ion Savu. Dumnealui are un protocol încheiat cu Ministerul Educaţiei, protocol în baza căruia are voie să organizeze concursul, iar subiectele vin pe e-mail“, explică profesoara.
Jumătate din banii colectaţi de la elevi ajung la fundaţia organizatoare, iar jumătate rămân la şcoală, pentru profesorii supraveghetori, corectori, consumabile. Pentru a fi mai atractiv, iniţiatorii anunţă în regulamentul de desfăşurare a concursului, postat pe internet, că, indiferent de punctajul obţinut, elevii participă la o tombolă. „Primesc un cod şi apoi ne anunţă pe site tragerea la sorţi, după modelul 6 din 49 de la Loteria Naţională, şi toţi elevii care au acest cod vor fi premiaţi cu memory stick-uri, MP3 playere, telefoane mobile sau poate să nu obţină niciunul“, explică profesoara.
„Un fel de condamnare subînţeleasă“
Spre deosebire de unitatea de la Năvodari, Şcoala Generală „Ion Jalea“ din Constanţa a refuzat participarea la concursul „Euclid“. „Sunt prea multe concursuri. Anul trecut am participat şi noi la Concursul Naţional pentru Evaluare în Educaţie, unde copiii au plătit o taxă de 20 lei“, explică directorul şcolii, Mihaela Calenici. Directorul este solidar cu copiii sârguincioşi, dar prea săraci pentru a participa. „Copilul care este foarte bun este mulţumit că are 10 la clasă. Pentru el nu mai contează competiţia externă, pentru că nu vizează un astfel de ţel. El ştie din start că este un fel de condamnare subînţeleasă“, consideră Calenici. (Feri Predescu)
EXPLICAŢII
„Trebuie să punem şcolile la dispoziţie“
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa susţine că nu este implicată în asemenea concursuri. „Dacă există aprobarea ministerului, noi trebuie să le punem unităţile şcolare la dispoziţie“, se explică inspectorul general şcolar Marian Sîrbu.
Şeful ISJ nu ştie dacă fundaţiile care organizează concursurile cu taxă sunt verificate de autorităţile de control financiar. „Pot fi câstiguri foarte mari şi, dacă ele sunt luate de nişte persoane care şi le folosesc pentru ele, atunci sigur că asta poate fi o mare problemă“, conchide Marian Sîrbu.
Interes general |
Toate disciplinele |
Ştiri
Propus de: sorinborodi | 21.01.2009 19:06 | 16401 vizualizări
Comentarii (71)
21.01.2009 20:50 uleanu
este trist ce se petrece , dar este adevarat . Cine are curajul sa sa schimbe sistemul de invatamant ?
21.01.2009 20:55 anomalia
Sistemul de acordare a aprobarilor pentru organizarea acestor concursuri trebuie modificat....concursurile scolare ar trebui sa fie gen Olimpiada,cum era pe vremea copilariei noastre,si gratuit!
21.01.2009 21:01 marian_dorin
nu-i chiar asa , cum se spune in comentariu! fiecare are dreptul sa aleaga la ce concurs sa participe! e bine ca ai de unde alege! e jale de aceia ce participa la toate si cer o gramada de bani elevilor si parintilor lor... Deci , cum ziceam anterior -in cazul meu- particip doar la ACELE concursuri care mi se par serioase si atractive , ce au o tema captivanta pentru elevi , iar regula mea de baza e : doar la acelea unde pot trimite de la toti copilasii din clasa!!! e discriminatoriu sa se trimita doar 2-3 ...cum motivam celorlalti colegi de-ai lor ( ai elevilor in cauza ) ca ei nu pot participa ...?? ASTA E LA NIVELUL CLASEI...bineinteles! Inteleg si partea cealalta , a celor ce organizeaza , in sensul ca nu pot suporta atatea cheltuieli... sunt de acord cu asta! Pana la urma , tine de cum ii "tratezi" pe elevi si incerci sa-i "aburesti"... nu-i asa?
21.01.2009 21:19 trisi
La concursul de "Evaluare in matematica " de anul trecut am participat la o prima etapa ( ar fi fost vreo 5 pe toata durata anului scolar)cu 6 elevi si o fetita de-a mea a primit cea mai mare nota din 38 de elevi de aceeasi varsta de la toate scolile din oras. Credeti ca a fost cumva evidentiata?? Si atunci am inteles ... si am renuntat.
Eu nu supun copiii la stress inutil. O fi buzunarul aluia cu fundatia important, dar nu pt. mine.
21.01.2009 21:59 adriana3
m-as astepta ca dintre cei care organizeaza sa aiba ceva de zis...ca doar si ei sunt pe didactic nu??? noi dintre cei neorganizatori suntem frustratii....poate se dezminte de cineva..daca are curajul...
21.01.2009 22:10 dana_t
Am "experimentat" aproape toate aceste concursuri. Nu trebuie sa generalizam. Consider o porcarie dupa modul de stabilire al subiectelor, anuntarea rezultatelor si premiere Eurojuniorul (JALE!), Pro Educatia si Winners-ul, iar la polul opus al calitatii consider concursurile Cangurul si Smart. Dar si acestea ar trebui sa micsoreze preturile sau sa ofere discount pentru elevii care participa la mai multe sectiuni!!!
21.01.2009 23:02 chrisa09
Am participat si eu in anii trecuti la astfel de concursuri , poate prea multe intr-un an scolar, si pot spune ca ...mi-au lasat un gust amar, in primul rand avalansa de oferte de concursuri care apar intr-o scoala, preturile mari pe care le impun si cel mai rau ...dezamagirea.... PREMIUL ...rasplata muncii. Adevarul e ca nimeni nu ne obliga sa participam, dar cum ii poti explica unui copil de 8 ani sa nu o faca.Am renuntat de 2 ani de a mai participa , nu in totalitate , dar aleg foarte strict concursurile la care doresc sa se inscrie elevii mei . Va dau doar un exemplu: o prietena imi spunea intr-o zi ca a primit acasa de la invatatoarea fiicei lista cu concursuri si totalul de plata era de aproximativ 100 ron. Schimbarea o putem face noi, dascalii . Eu le-am explicat parintilor elevilor mei ce inseamna aceste concursuri si atunci am stabilit impreuna un concurs de matematica si unul de limba romana la care sa participe, atractiv, serios si cu rasplata pe masura in functie de rezultate.Au fost de acord cu mine si ma sustin.
Ma bucur enorm sa vad acest articol, este in asentimentul meu si ... poate un semnal de alarma....
21.01.2009 23:05 chrisa09
Am participat si eu in anii trecuti la astfel de concursuri , poate prea multe intr-un an scolar, si pot spune ca ...mi-au lasat un gust amar, in primul rand avalansa de oferte de concursuri care apar intr-o scoala, preturile mari pe care le impun si cel mai rau ...dezamagirea.... PREMIUL ...rasplata muncii. Adevarul e ca nimeni nu ne obliga sa participam, dar cum ii poti explica unui copil de 8 ani sa nu o faca.Am renuntat de 2 ani de a mai participa , nu in totalitate , dar aleg foarte strict concursurile la care doresc sa se inscrie elevii mei . Va dau doar un exemplu: o prietena imi spunea intr-o zi ca a primit acasa de la invatatoarea fiicei lista cu concursuri si totalul de plata era de aproximativ 100 ron. Schimbarea o putem face noi, dascalii . Eu le-am explicat parintilor elevilor mei ce inseamna aceste concursuri si atunci am stabilit impreuna un concurs de matematica si unul de limba romana la care sa participe, atractiv, serios si cu rasplata pe masura in functie de rezultate.Au fost de acord cu mine si ma sustin.
Ma bucur enorm sa vad acest articol, este in asentimentul meu si ... poate un semnal de alarma....
21.01.2009 23:41 domnica_vrinceanu
Am participat la f. multe concursuri organizate de colegi din şcolile ţării dar am ales unde erau taxe mici pt că le-am sponsorizat eu,în afarăde cangur şi proeducaţia.Diplomele şi lucrările ale copilului iar punctul mic şi negru al meu/nostru.Eu aşa am procedat.
21.01.2009 23:47 tarchila
Este foarte trist ce se intampla in sistemul de invatamant din acest punct de vedere. Si mai trist este faptul ca noi, dascalii, sustinem aceste concursuri prezentandu-le copiilor si facilitandu-le participarea. Singura modalitate prin care am putea face ca aceste concursuri sa dispara ar fi boicotarea lor de catre cadrele didactice care ar trebui sa nu le mai popularizeze in randul copiilor. De ce sa dispara veti spune? Doar e democratie? Am si cateva argumente. In general taxa de participare se depune intr-un cont. Am avut supriza sa constat ca acest cont era al unei persoane fizice, cont prezentat in fluturasul de mediatizare a unui concurs ca fiind al fundatiei organizatoare. Nu mai vorbesc de modul de organizare, de evaluare, de premiere. Daca aceste concursuri ar fi organizate sub forma olimpiadelor, cu faza pe scoala, faza locala, judeteana, subiectele ar fi alcatuite in conformitate cu programa scolara si transmise securizat, corectarea sa se faca de catre o comisie impartiala etc. De ce totusi colegii le promoveaza? Pentru ca, din pacate, din acest an, unele dintre ele apar in grila de olimpiade si concursuri aprobate de Minister, postata pe edu.ro. si in felul acesta sunt valorizate la gradatii, salarii de merit, transferuri, reduceri.....Cum au ajuns acolo? Cum Ministerul care flutura lozinca referitoare la gratuitatea invatamantului si interzice profesorului sa adune bani de la elevi a introdus aceste concursuri in grila? Este o intrebare retorica. Nu mai este o tolerare a acestor concursuri, ci o recunoastere. Este rusinos!!!!
Nu voi putea schimba sistemul, sunt convinsa de acest lucru, dar am incercat sa fac ceva. Din acest an, desi e datoria mea de coordonator de proiecte si programe sa le organizez, am refuzat categoric sa ma mai implic in astfel de concursuri. Evident ca nu am putut interzice nimanui si nici nu am dorit acest lucru, sa participe si sa organizeze, asta insemnand ca celelalte colege au fost libere sa aleaga si, daca doresc, sa participe. Poate ca, daca mai multi ar face la fel, ar refuza sa se implice si sa participe in astfel de concursuri, viata lor ar fi scurta si ar disparea. Dorim concursuri? Vrem competitie? Suntem liberi sa organizam noi, cadrele didactice, la nivelul scolilor, judetelor, concursuri serioase, gratuite, deschise tuturor copiilor. Sunt sigura ca putem sa facem acest lucru.
21.01.2009 23:51 domnica_vrinceanu
Şi mai e un lucru:dacă se punctează participări /organizator concursuri internaţionale.naţionale ,judeţene locale ,dacă nu le-ar face nimeni ce am mai completa la salariu de merit, gradaţii,restrângeri de act? diploma Gh.Lazăr.....
22.01.2009 06:59 floarebernad
bine spune tarchila, dar uitati-va ca unele sunt initiate chiar de membri ai ministerului(Preda Viorica); cu siguranta ca sunt dedesupturi.Eu am incercat sa gasesc sponsori dar cu reusite minime; dar la noi a devenit goana dupa puncte, sistemul i-a impins pe dascali pe panta gresita. Degeaba desfasoara act de exceptie, atractive ca trebuie hartii la dosar(cat mai stufos). Ca sa semneze inspectoratul un proiect initiat de mine trebuie redactat in 5 exemplare din care 4 raman la inspectorat; se merge de multe ori pana obtii semnatura pentru ca nu este un orar de audiente in acest sens. Daca ai noroc te duci de vreo 2-3 ori daca nu.....iti vine sa te lasi.
22.01.2009 07:21 florintarnib
Vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acri. De ce n-a apelat doamna invatatoare la evz cand avea 6 locuri I ? Atunci era cea mai tare, nu?
Apoi a inceput sa arunce cu noroi in jur. Sunt atatea concursuri fara taxa, inclusiv la ea in judet, de ce nu aplica la acelea? Si te miri apoi ca ne considera lumea sursa de inflatie, ca din cauza noastra a crescut euro, ca vrem salarii cu 50% mai mari...
22.01.2009 11:03 sotil
nu cred ca ar fi bine sa se renunte la aceste concursuri. Pana la urma, orice diploma este buna la dosar chiar si pentru elevi. Dascalul ar trebui sa fie cel care alege concursurile la care participa elevii. Dar, cei care organizeaza aceste concursuri -mai ales la cele de matematica - sa fie mai atenti la nivelul de dificultate. Uneori se cam exagereaza, mai ales la clasele mici...
22.01.2009 12:58 constantanistor
Am citit cu mare atentie comentariile de mai sus si, marturisesc sincer, ca , din pacate, toti aveti dreptate! Nu ne obliga nimeni sa participam la aceste concursuri, dar ce ne facem cand ne aflam in situatia de restrangere a postului? Sau ce te faci cand doresti si tu, ca doar ai acest drept, sa participi la concursurile de obtinere a unui salariu sau gradatii de merit? Doar ati vazut grilele de evaluare!!!
Se incrimina mai sus, ca niciun organizator de concursuri nu „ povesteste” aici cum sta treaba cu veniturile incasate. Am sa va povestesc eu. Cu 2 ani in urma am initiat si coordonat un concurs interjudetean de matematica adresat claselor a III-a si a IV-a. Taxa de participare a fost de 10 lei, cu precizarea ca la 5 elevi platitori dintr-o clasa , al saselea este gratis. Banii i-am primit prin posta si i-am depus in casieria scolii. Fiecare invatator a primit chitanta ( eliberata de casieria scolii si stampilata) pentru suma platita + diploma de participare.
Elevii participanti la concurs au primit ( in contul taxei si nu numai) cate o revista de matematica „Micul Gauss” – revista realizata cu probleme propuse de ei si ai lor invatatori (4 lei revista) + 1 cutie de suc + 1 napolitana + consumabile.
Elevii premiati au primit diplome + premii consistente, pe care le-am transmis prin posta. La fiecare editie fondul de premiere a fost de 20 milioane lei ( suma obtinuta din sponsorizari + alte resurse extrabugetare. Pentru buna desfasurare a concursului am mobilizat: administrator, femei de serviciu, personal medical, secretare + colegii invatatori din scoala si din alte scoli, care au supravegheat/corectat pe … Gratis. (I-am tratat cu covrigi si cate o cafea – tot de la sponsori). Facand bilantul celor 2 editii desfasurate am constatat ca in scoala au ramas 0 lei si ca, daca nu as fi avut sponsorizari + colegi inimosi, aceasta actiune nu s-ar fi putut desfasura. Dincolo de aceste aspecte, a organiza un concurs nu e deloc simplu si presupune multa, multa munca si o echipa strasnica.
22.01.2009 13:51 77udi
Eu am organizat doua concursuri la nivel national fara taxa de participare. La primul am avut sponsorizare, la al II-lea ne-a ajutat primaria cu o suma foarte mica. Din dorinta de a putea participa cat mai multi elevi din toate scolile am hotarat ca aceste concursuri sa fie gratis. Se poate........dar este greu. drept urmare am avut inscrisi la ambele concursuri un numar de aproximativ 3000 elevi + cadrele didactice. Am participat si eu la concursuri pe bani, dar acesti bani ii puneam din buzunarul meu. Nu e corect........dar necesar uneori. Sunt foarte multi colegi care au organizat concursuri fara taxa. Bravo lor! Dar in momentul in care postam anunturile pe didactic la inv. primar si inv. prescolar erau sterse. Te face acest lucru sa nu mai postezi nimic, mai ales ca toate anunturile , fie cu rost, fie fara rost, sunt publicate (fara sa mai vb de calitatea materialelor) Un dascal cu o experienta bogata in urma si care se daruieste scolii ramane cu gura cascata cand vede o fisa, un proiect sau o planificare "de foarte buna calitate". Nu e vina nimanui, e vina sistemului. Daca asa se poate, de ce sa nu facem. Nimeni nu obliga pe nimeni sa participe. Daca nu s-ar inscrie nimeni la concursurile cu taxa in cateva saptamani totul o sa fie gratuit
Toate cele bune
22.01.2009 17:14 nadiaciochina
Domnule Florin Nicolau, credeti-ma ca am ajuns la struguri, si inca de foarte multe ori, si le-am simtit si gustul. Uneori dulce, uneori amar. Recunosc ca am comis eroarea, ca majoritatea cadrelor didactice din invatamantul romanesc, de a participa cu elevii la astfel de concursuri, de a contribui la dezvoltarea acestei masinarii de facut bani pe seama noastra, a copiilor si a parintilor. Imi asum aceasta greseala, greseala care mi-a deschis ochii. Spre deosebire de cei care stau acum sa ma critice, eu incerc sa fac ceva. Am luat o initiativa. Nu m-am asezat confortabil in fotoliu ignorand faptul ca sistemul asta de invatamant are (inca) o problema. Nu este cazul sa vorbiti despre mine, in necunostinta de cauza. La urma urmei, nu ma cunoasteti, nu va cunosc. Nu improsc pe nimeni cu noroi, pentru ca cei despre care am vorbit erau deja innamoliti pana-n gat. Cat despre concursurile fara taxe din judetul meu, credeti-ma, le cunosc si le promovez.
22.01.2009 20:24 mmagdaion
Stimati colegi, vreau sa va relatez si eu o intamplare legata de aceste concursuri si simpozioane (unul postat pe acest site). In perioada 6-14.12.2008 s-a desfasurat concursul "INTERNATIONAL"
de creatie plastica "Craciunul si Anul Nou in tara mea", la Onesti, Bacau. Organizator, doamna inv. Pop Elena. Precizez ca acest concurs "INTERNATIONAL" nu a avut taxa de participare. Pana aici toate bune si frumoase. Am participat cu planse ale elevilor mei, iar saptamana trecuta am primit diplomele. Diplome care sunt niste coli A4, albe, semnate de directorul Scolii George Calinescu din Onesti si de doamna Pop. Si cam atat.... Fara semnatura a ISJ Bacau, fara avizul Ministerului...Chiar oricine dintre noi poate posta pe Didactic un anunt de genul "Organizez concurs international...." fara nicio jena?????
Nu mai spun ca anul trecut aceeasi "doamna", intrebata fiind de ce nu se trimit diplomele sau adeverintele participantilor, a raspuns ca unele planse (primite pentru prima editie a aceluiasi concurs) le-a aruncat la gunoi deoarece erau prea multe......NO COMMENT!!!!!
22.01.2009 21:36 despina6
Sunt extrem de multe concursuri cu taxa. De ce oare? ....Nici eu nu sunt de acord cu aceste concursuri sub a caror masca se ascund interese de tot felul. Cred ca ultimii beneficiari sunt chiar elevii (mai exact cei care platesc pt inscriere).
22.01.2009 22:53 felixmunteanu
Despre acest subiect am discutat pe didactic in diferite forumuri, asa ca nu ma mai revolt "a câta?" oară.
Spun doar că ideea boicotului nu stă în picioare, atâta vreme cât aceste practici nu sunt interzise de "sus", ba sunt chiar parafate de acolo. De ce?! Pentru că nu se face primăvară cu una, două flori. Unul (Don Quijote) boicotează şi 20 în jurul lui nu, sau chiar îl hulesc. Acel "unu" va fi "eroul" (nebunul) iar ceilalţi culeg "roadele": salariu şi gradaţie de merit, posturi sigure, stima părinţilor, copii buni în clasa I.
Şcoala românească nu poate fi altfel decât societatea în care funcţionează.
Nu zic că trebuie să întreţinem compromisul, dar schimbarea trebuie făcută cu o armată de oameni forte nu cu câţiva Don Quijote. Care armată? Nişte marionete!
22.01.2009 22:58 camdyg
Cei care sunt in rural..au o mare problema. Copiii (parintii) nu dau bani doar pt. diplome. Suntem nevoiti sa punem banii din buzunar daca vrem sa paricipam la astfel de concursuri. Saleriile de merit si mai ales gradatiilee sunt doar pt. cei de la orase, pt. inspectori, metodisti, formatori....mai ales cu grila-evaluare- care a aparut acumm
Sa nu credeti ca noi nu muncim cu acesti copii, dimpotriva ,dar rezultatele nu ne multumesc, satisfactii nu prea avem...asta este adevarul.Dascalii din rural stiu acest lucru si nimeni nu le apreciaza munca. Sunt copii...asa cum sunt ei noi ii iubim si incercam permanent sa-i ajutam, chiar daca pe noi nu ne ajuta nimeni.
Concursuri ???!!!Greu.. f greu in timpurile de astazi
22.01.2009 23:08 camdyg
Oare ne "citeste cineva de SUS" sau ne necajim noi singuri..si altii isi fac treaba, vorba proverbului "Cainii latra,ursul merge"
23.01.2009 15:11 bucurlili71
Pentru că foarte curând va începe noul semestru mă înarmasem şi eu cu gândul şi dorinţa de a urmări ce concursuri încep să se desfăşoare, pentru a-mi înscrie elevii. Desigur, cum bine s-a arătat în unele comentarii de mai sus, pentru aşa-zisele "valoroase diplome" care aduc puncte şi, dacă ai noroc, poate şi vreun salar de merit. Acum, citind articolul, mă simt uşurată că, în sfârşit, cineva a surprins şi a mediatizat acest punct f.f.f. negativ ce se petrece în învăţământ. O fi costisitor de organizat astfel de concursuri, dar elevii, în special cei înzestraţi cu diferite-reale inteligenţe, nu trebuie sub nici o formă să dea bani pentru a avea o diplomă, şi nici părinţii lor. E ca şi cum şi-ar cumpăra talentul! De parcă s-ar putea aşa ceva! Din păcate, unii chiar reuşesc să şi-l cumpere de-a dreptul cu bani. Dragi colegi, haideţi să milităm toţi pentru o educaţie de calitate! Nu plătită! (nici din buzunarul nostru şi nici din al părinţilor elevilor). Haideţi să renunţăm cu toţii să mai participăm la astfel de concursuri plătite! Dacă ministerul ar dori cu-adevărat să promoveze calitatea ar găsi soluţii "decente" pentru descoperirea şi promovarea micilor şi marilor adevărate talente. Dar nu doreşte! Li s-ar da astfel şansa celor buni cu adevărat să iasă în faţă...şi ar vedea, şi ar spune, şi ar întreba prea multe! Şi de ce să se întâmple aşa, când cu toţii ne-am obişnuit cu sistemul, aşa cum este el? Nu? Spun şi eu! Că oricum nu-i pasă nimănui! Oricum, m-am lămurit: eu nu mai particip! Concursurile plătite nu fac nimic altceva decât să-i obişnuiască pe copii, de mici, să se obişnuiască cu gândul că dacă vor să ajungă în faţă trebuie să dea bani! E ruşinos! Şi cum inspectoratele, când e vorba să dea explicaţii, susţin că nu ştiu despre nici un fel de astfel de concursuri plătite, atunci "neparticiparea" e binevenită.
23.01.2009 19:10 0503ana
haideti să enumeraăm câteva dintre aceste concursuri: -4 etape la ,,Evaluare în educatie"-la matematica , română, fizica; - concursul ,,Arhimede" la matematica-cu 3 etape(daca eşti bun - la ultima etapă
nu plăteşti);-
Concursul ,,Cangurul"la engleză, franceză şi matematică (daca esti bun la matematica platesti si pt barajul zonal);- concursul ,,Olimpicii cunoaşterii! la multe obiecte ,organizat astfel încât un elev
poate participa la cel putin 4 discipline;
- concursurile :Pro Educaţia, Smart,Eurojunior, Winners; Lumina Math, - toate au avizul ministerului, organizate pentru cei ce au BANI , indiferent de nivelul pe care îl are elevul ; Şi nu am enumerat toate concursurile organizate pe bani. Vă rog să mă completaţi. Şi poate ne aude cineva.....
23.01.2009 19:17 grigore_geta
Domnule Emil, va propun sa nu mai publicati stiri legate de concursurile cu taxa organizate de scoli si alte fundatii. Cei care doresc sa organizeze concursuri, isi pot face publicitate , pe banii stransi, in alte moduri. Didactic.ro sa ramana cancelaria noastra "de suflet", unde sa intalnim preocupari si experiente care sa nu ne faca sa rosim cand citim un articol in care multi dintre noi ne regasim sau nu. Am participat, majoritatea dintre noi, la astfel de concursuri, dar amploarea fenomenului depaseste orice limita. Scolile organizatoare ar trebui sa se multumeasca cu renumele, cu materialele pe care le primesc si pe care nu le returneaza, iar taxele nu ar trebui sa existe intre noi (se spune ca nu elevii platesc, ci cadrele didactice). Rubrica "stiri" s-a transformat de la o vreme in "mica publicitate" sau taraba de unde ne alegem, in fuctie de pret, concursurile la care ne permitem sa participam, nu pe cele la care ne-ar face placere. Alfel, creati o rubrica "Mica publicitate", unde sa fie publicate, contra cost, cu chitanta, aceste anunturi. Din banii obtinuti, puteti premia castigatorii la concursurile initiate de dumneavoastra "pe fata", deschise si nediscriminatorii pe criterii de finante. Va multumesc anticipat ca ne veti scuti de acest tip de "stiri"!
23.01.2009 19:20 grigore_geta
Imi cer scuze ca am uitat sa le multumesc celor care au organizat concursuri fara taxa, la care si eu am trimis lucrari, ca si pentru doua greseli pe care le-am observat dupa trimiterea comentariului : "functie" si "altfel".
23.01.2009 20:06 felixmunteanu
Excelenta idee, Geta!
Subscriu! Subscriu! Subscriu!
23.01.2009 20:31 emil
Si eu imbratisez ideea de a NU mai publica nicio actiune in care se cer bani de la participanti, mai ales de la ELEVI.(e vorba de STIRI pe prima pagina) Va rog sa raspundeti cu sinceritate daca sunteti de acord cu aceasta.
Vom lasa insa la Forum sa publice fiecare cum vrea. Nu pot sa interzic publicarea pe forum decat numai daca se publica activitati comerciale...
Va multumesc foarte mult pentru ideile bune!
23.01.2009 21:25 gherghescudoina
Eu sunt din Vaslui si vreau sa va spun ca, desi exista o Fisa cu criterii de evaluare pt Gradatia de Merit, nu se iau in considerare Premiile obtinute la Concursurile fara taxa ci doar de la anumite Concursuri, agreate de ISJ...........Totusi, consider ca unele lucruri trebuie facute pt elevi, pur si simplu, nu doar pt puncte!
23.01.2009 21:41 liliana_
Ma pronunt contra acestor concursuri cu taxe pentru ca unii initiatori aduna puncte pentru diverse dosare si se uita ca meseria este invatator etc.Dar nu in detrimentul elevilor care au ceva de spus sau de aratat lumii.Poate se va mai schimba si in invatamantul romanesc in beneficiul tuturor. Foamea de puncte se poate astampara cu banii din punga pe care o ai!Insa dra ziarista are dreptate!In Romania si ciupercile se tem sa mai rasara!Si daca tot se vorbeste de proiecte ar fi bine ca fiecare scoala sa-si permita o persoana abilitata in scrierea de proiecte si nu profesorii sa le faca !Ministerul ar trebui sa ia atitudine si sa lase cadrul didactic sa-si faca treaba ca de aceea se inmultesc cazurile de analfabetism, abandon etc.
24.01.2009 00:29 tarchila
Sunt de acord sa nu mai publicati nicio actiune in care se cer bani de la participanti. Mi se pare o idee buna, un pas inainte, ceva mai mult decat o simpla discutie pro si contra activitati pe bani.
24.01.2009 12:43 dragoiu
Este foarte bună ideea să publicaţi ştiri numai despre concursurile fără taxă.Abia aştept să văd câte concursuri vor mai fi publicate zilnic!Prin perceperea acestor taxe,şansa de participare a multor copii talentţi este nulă.Şi dacă mai are şi o învăţătoare fără bani,vai de el.
24.01.2009 13:39 nada
Excelenta ideea doamnei Geta Grigore. Felicitari!
Eu una m-am saturat de cocncursuri cu bani si anul acesta nu am participat la nici unul.
24.01.2009 15:18 janina
Sunt consilier educativ deci in concluzie ma ocup de activitati educative. Personal nu indrum elevii decat spre concursuri fara taxa. Daca alti colegi indruma elevii si spre alte concursuri la care sa percepe taxa este pobrema lor. D-nul Emil ar trebui sa nu mai arunce cu noroi. Sa nu uitam ca la urma urmei suntem colegi si promovam toleranta?!Poate ar trebui sa propuna dumnealui un concurs fara taxa care sa se desfasoare la nivel national. Sa ne comportam civilizat, elevii nostrii citesc aceste randuri, in concuzie cum ar trebui sa se comporte ei, daca doi ne improscam cu noroiunii pe altii?
24.01.2009 15:49 marianaari
Bine ar fi sa NU citeasca elevii nostri ce scriem noi, dascalii, ca ar vedea cati sunt intre noi care scriu cu greseli DE NEIERTAT, DE NEIMAGINAT la un dascal!"Deci (cuvant "en vogue", nu-i asa?)in concluzie", Doamne fereste-ne copiii de profesori care nu stiu sa scrie!!!In rest, toate bune. Succes la concursuri cu si fara taxa!
24.01.2009 16:30 ana_raluca
De acord cu toate cele spuse de toata lumea mai sus. Si eu, recunosc, am triat anul acesta concursurile. Vreau doar sa fac o precizare: la concursurile unde se cere taxa oamenii sunt mai seriosi, pe cand la ce le fara taxa totul lasa de dorit, nu in toate, dar in 80 la suta din cazuri.....
24.01.2009 18:08 zaleeto
Pe la noi, astfel de concursuri se numasc ,,S.R.L” - uri! Părinții achită sumele cerute de domnii profesori și învățători, copiii participă la concursuri de tate felurile, (matematică, engleză, civică, desen, română etc.) și nimeni nu comentează. Mă mir, citind comentariile Dvs. cine le dă dreptul să le organizeze! Doamna ministru Andronescu n-o fi știind chiar nimic de toate acestea? Ce bine că avem la îndemână acest minunat instrument de largă comunicare, unde ne mai putem informa, ține la curent cu noutățile ! Ce fac, însă cei care nu sunt conectați, încă, la internet?
24.01.2009 19:51 valentina_792007
Buna ziua!De curand m-am conectat si eu la internet si pana acum nu am avut curajul sa imi spun parerea, dar ceva in comentariile dumneavoastra m-a determinat sa o fac: sunt invatatoare "fara bani" si, pe deasupra, si in mediul rural.Anul trecut am avut clasa a patra si, din 11 elevi, 2 ar fi putut participa cu succes la concursuri la toate materiile.Nici unul nu a vrut din cauza banilor.Am vazut ca se ocoleste motivul real pentru dorim sa participam la astfel de concursuri: salariile de merit si gradatiile.Ce e rau in asta cand salariul e asa de mic indiferent ca ai 5, 10, 25 ani vechime?Am 10 ani vechime in invatamant si nu am ajuns sa iau 10 milioane lei vechi salariul.
24.01.2009 20:38 emil
Am vrut sa va vad opiniile si mi-am facut o impresie... Confuzia in educatie convine la multa lume, ca iese un banut... Banutul la cei care vand diplomele si banutul la cei care le cumpara, pretinzand ca au salariul mic si astfel imbunatatesc radical calitatea esducatiei ... Prin urmare, din ceea ce e scris mai sus rezulta o majoritate interesata in orice: cu taxa, fara taxa, cu elevi sau fara elevi,... puncte sa iasa! Prin urmare, vom publica stirile, normal...!
Mult succes!
24.01.2009 21:01 ina_mg
Nu trageti concluzii pripite, domnule Emil!!!
Ganditi-va la "majoritatea" ca la cei care nu au acces aici, la cei care din multe motive, nu comenteaza, la cei care sunt cuprinsi de acea "lehamite" care cuprinde romanul cam odata la patru ani.
Ganditi-va ca aceasta majoritate merita ...punctul! (fara taxe!!!)
24.01.2009 23:31 nadiaciochina
Incepusem sa sper... Mai ganditi-va, domnule Emil!
24.01.2009 23:36 florica_b
E o acerba intrecere intre cei ce vor sa organizeze concursuri. De ce? Sunt punctate bine , pe cand adevarata activitate nu se vede. Noi suntem vinovati,cei ce se inscriu la concursuri pentru punctele obtinute ce vor fi folosite la punctajul gradatiei au salariul de merit. Daca s-a ajuns la acest stadiu cu totii suntem de vina. Asa ne trebuie. Si asa ne-am facut de ras, cei din invatamant. Suntem varza.O tara intreaga ne rade in nas.
25.01.2009 09:29 sandutopy
In afara asa ziselor concursuri gen Smart, Cangurul s.a.m.d. ar fi bine sa stiti ca si Olimpiadele scolare se defasoara haotic
. Pentru a duce la centru la olimpiada JUDETEANA LOTUL OLIMPIC A TREBUIT SA-SI PLATEASCA COPIII SINGURI TRANSPORTUL IAR RECUPERAREA BANILOR DE TRANSPORT S-A FACUT DUPA 3 LUNI .
ESTE POSIBIL ASA CEVA ?
CUM SA-I MAI DUCI ANUL VIITOR? DE VINA E SISTEMUL IN CARE UNII CONTABILI UITA DE PRIORITATILE INVATAMANTULUI
Eu as veni cu o propunere : un concurs fara taxe chiar pe didactic .ro .
Banuiesc ca printre cadrele didactice s-ar putea gasi destui Entuziasti care sa adere la o astfel de idee , Marea majoritate s-ar putea inscrie online la aceste concursuri , cu timp limitat de raspuns . E o idee
25.01.2009 11:55 janina
Imi cer scuze pentru greseli, pentru ca am curajul sa imi asum responsabilitatea. Am uitat sa precizez ca in judetul nostru astfel de concursuri nu se puncteaza la gradatiile de merit mai ales daca sunt on-line, am aflat de la colegii care si-au depus dosare pentru gradatii. Scuze inca odata pentru greselile de ortografie, le-am observat dupa ce am trimis comentariul. Gramatica nu este si nu a fost niciodata punctul meu forte.
25.01.2009 12:36 ela52
Incerc sa inteleg de ce pierdeti timpul cu discutii inutile :
-daca nu vreau sa particip, nimeni nu ma poate obliga si tac ;
- daca particip , prin elevii mei, se intelege ,iarasi tac si-mi vad de treaba.
Concursurile acestea pot sa dispara,daca nu sunt de folos nimanui,prin neparticipare.Se pare ca exista si cerere pentru oferta .Hai sa ne folosim energia in scop constructiv !
25.01.2009 14:32 grigore_geta
Pe didactic s-au organizat si chiar acum este in desfasurare un concurs, toate fara taxa, ba chiar cu premii generoase. Exista, de asemenea, concursul on-line "Micul creator" www.miculcreator.ro, tot fara taxa. Doar ca acolo nu se dau diplome tuturor copiilor, ceea ce i-ar putea deranja pe unii, dar totul este "la vedere", lucrarile sunt expuse public si un juriu cu reprezentare nationala puncteaza, premiile fiind putine, dar adevarate.
ela52, e bine pentru tine ca poti sa taci, asa nu-ti faci dusmani, tacerea e ca mierea. Din fericire insa, sunt si din cei ca noi, care isi spun parerea, cu orice risc. Eu cred ca, pentru toti, e mai bine asa!
25.01.2009 18:29 valentina_792007
Cu tot respectul, domnul Emil, nu am zis ca in felul acesta imbunatatesc calitatea educatiei, am vrut doar sa subliniez ca eu personal pentru puncte am participat la astfel de concursuri si, probabil, multi participa tot pentru acest lucru dar nu multi recunosc.
25.01.2009 19:24 9513
Exista concursuri cu taxe pentru elevi (Smart, Arhimede etc), concursuri pe care nu le-am vazut anuntate pe didactic, ci doar prin inspectorate sau alte surse. Exista si concursuri cu taxa pentru profesori. Platesc pentru a-si face punctajul pentru gradatii de merit. Fiecare participa la ce concursuri doreste. Toti au scris despre latura materiala. Totusi trebuie sa punctam ca unele concursuri se desfasoara in timpul programului scolar, perturband activitatea didactica. De ce sa mai facem matematica? Putem sa mergem la Smart sau Cangurul.
25.01.2009 22:27 1xyz2p
Nu este rau ca se organizeaza astfel de concursuri!Rau este ca elevii nu sunt supravegheati cum trebuie !Sunt lasati sa colaboreze intre ei si atunci au dat banii degeaba ! Elevii nu-si dau seama !PS.Are dreptate 9513!Multe dintre ele se desfasoara in timpul programului si nu numai acestea !!!!!!!
26.01.2009 00:06 albertina
Dragi ziaristi, stimate cadre didactice, am o fetita clasa a-3-a. Fara sa ne anunte cineva, si aici ma refer la d-na invatatoare, si copilul meu a participat la o multime de concursuri din proprie initiativa. Cu sau fara taxa am castigat o multime de premii, cele mai multe fiind locul intai mai putin 2 sau 3. Nu ne-a obligat nimeni si vom mai participa. Pana si la olimpiade cheltuim mult mai multi bani. Suntem o fam. cu venituri mici,si nici nu vreau sa ma gandesc la cheltuielile ce le implica olimpiadele. Dar atata timp cat ea va vrea sa participe, si daca stiu ca voi lua cu imprumut, tot o sa participe. Cat despre concursurile fara taxa sa va spun ceva: a participat la doua. La Braila, anul trecut,unde ni s-a promis macar o adeverinta de participare si nu am primit (nu mai vorbesc ca tema concursului a fost una si s-a premiat altceva), iar celalalt la Arad unde a castigat locul 1 si am primit o diploma in format electronic, de toata jalea. Mi s-a facut sila sa o scot la imprimanta, ce sa mai zic ca era postata in pozitie oblica. Iar la cele cu taxa, la foarte multe a avut de castigat: pe langa diplome si o multime de premii materiale, chiar si un volum de poezii cu creatiile elevilor care au participat la concursul respectiv(ea compune poezii si nu numai). Intradevar sunt cam multe si ar trebui promovate doar cele care si aduc, macar premiantilor, pe langa diplome si premii materiale nu neaparat financiare. Despre ziaristi nu mai spun ca mi se par ce mai joasa clasa muncitoare. De ce? Pt ca cineva, din presa locala, a fost instare sa posteze o compunere a ficei mele pe prima pagina a unui ziar local, si s-a dat drept autorul reportajului.
26.01.2009 08:49 emil
Grupuri mari de oameni ai muncii, animati de politica revolutionara a Cantarii Romaniei, au aderat la miscarea senzationala a talentelor cu multe diplome( nu conteaza pentru ce!) Invatamantul, aliniaat la politica marilor SRL-uri paseste inainte spre culmi nebanuite. Elevii nostri au cravate de pionier si diplome albastre rosii si galbene. Ei, impreuna cu multi dintre educatorii lor, pasesc mana in mana spre marea cunoastere si teorie revolutionara a nimicului ... E doar o gluma!
26.01.2009 15:08 anita_anisia
Am participat si eu cu elevii la cateva concursuri cu plata si sa stiti ca nu m/a obligat nimeni.Am vazut insa cum s/au pregatit cei ce/au organizat.Nu cred ca nu au mai pus bani din buzunar,n/aveau cum sa n/o faca.Si/atunci ,i/as ruga pe cei ce au ceva impotriva sa organizeze un concurs fara taxa dar la nivelul celor organizate deja si as fi tare curioasa cu ce bani o pot face.E adevarat insa ca unele solicita taxa prea mare.
26.01.2009 15:36 emil
Cine a participat la concursuri cu taxa si pretinde ca nu l-a obligat nimeni, sa nu uite ca a obligat parintii elevilor sa plateasca, prin SANTAJ. Santajul, ca sa fiu mai explicit, are caracter...sentimental sau chiar obligatie directa. Vinovati de "convingerea" elevilor sau a parintilor, sunt tot colegii nostri interesati de puncte... Vreau sa intreb parintii si educatorii, la ce folosesc acele diplome pentru orice?! Nu cumva acele diplome s-au obtinut in loc sa se faca activitati obisnuite/normale de curs?
26.01.2009 16:35 albertina
Cele mai multe concursuri nu se tin in timpul orelor de curs, d-le Emil.
26.01.2009 20:20 mikidu
E trist, dar adevarat ce se intampla!Din pacate sunt nevoita sa particip la astfel de actiuni cu taxa, intrucat in scoala noastra se anunta o situatie de restrangere de activitate.In astfel de situatii, stim cu totii, conteaza cate hartii ai la ....geamantan.Trebuie si eu sa adun maculatura ca sa nu ma trezesc in ...strada, in ciuda titulaturii, in ciuda calitatii muncii etc.Pana nu se schimba modalitatea de evaluare- ma refer la evaluarea noastra, a cadrelor didactice-nu cred ca adevaratele competitii vor fi promovate.Sa auzim de bine!
26.01.2009 21:02 cloui
Daca nu se vor mai puncta aceste concursuri nu va mai participa nimeni ! Degeaba spun unii ca o fac pentru bucuria copiilor ...Ce e drept anul acesta au aparut si concursuri nationale fara taxa ...
26.01.2009 21:14 emil
Pentru alberina De acord ca UNELE concursuri nu se tin in orele de curs, dar cele mai multe DA! Macar pregatirea lor si tot se face in ore... Iar copiii nu au absolut niciun beneficiu decat diploma dusa acasa si pusa intr-un sertar... Cel putin la prescolari si scolarii mici, este exact NIMIC ... Pana si beneficiul moral este zero, nu mai vorbim de efecte negative in plan psihologic. Nu e cazul sa explic, sunt sigur ca multi educatori cu experienta inteleg...
28.01.2009 23:39 peggy56
Oare nu sunt destui cei ce arunca pietre in noi? Ii mai ajutam inca?
29.01.2009 17:26 mmagdaion
pe fisa de restrangere de activitate pe care am vazut-o anul acesta un articol publicat este punctat cu 0.5 puncte (impartite le nr, de autori), pe cand un an de activitate la catedra (vechime) este punctat cu 0.1 puncte...Mai are cineva nevoie de explicatii.......??????????????
30.01.2009 12:15 laurian
Sunt de acord , intradevar incarcam copiii si-i facem prin impunere sa nu-si mai doreasca sa mai lucreze chiar daca au talent.Dar acesta e unul dintre tristele adevaruri ale scolii noastre.
31.01.2009 00:50 miha23elelenaa
gradatiile de merit se acordau cadrelor didactice inainte de pensionare, ca drept rasplata pentru munca prestata de-a lungul anilor in mijlocul copilasilor si nu pentru arhiva de hartii copiate de pe internet. Iar salariile de merit sunt sursa de discordie si dusmanie intre colegi....de aceea suntem nevoiti sa alergam mereu pe orice cale sa adunam puncte....cu sau fara taxa....
31.01.2009 01:06 simply_g
Avem nevoie de activitate( si ma refer strict la activitate, nu la hartii pentru puncte - asta-i partea a doua), sa recunoastem. Avem timp si pentru concursuri-mai ales fara taxa. Eu, una, ma plictisesc daca nu am activitati extrascolare.
02.02.2009 20:12 carmenmihaela
Hai, fraţilor, să înştiinţăm şi MECI-ul,că poate nu ştie ce se-ntâmplă!Eu cred că se prefac.Cine ne-a aruncat în maratonul culegerii punctelor din fel de fel de adeverinţe sau diplome? Am o propunere. Stoparea tuturor acestor concursuri cu bani. Şi noi şi elevii am obosit.Vom deveni o generaţie de oameni stresaţi.Vai, vai, vai ! Ce bine-ar fi dacă s-ar scoate salariile sau gradaţiile de merit şi banii alocaţi acestora să fie împărţiţi la toate cadrele didactice! Sau să nu se mai dea la nimeni, că şi-aşa ţara e intrată-n criză.
04.02.2009 12:33 lyly_mate
Am citit cu o mare curiozitate laude si critici aduse concursurilor cu si fara bani , si constat ca toata lumea are dreptate din punctul lui de vedere . Si eu ca cei multi am participat la aceste concursuri ,am avut si dezamagiri , dar intotdeauna mi-am laudat elevii si uneori am compensat din buzunar bucuria din sufletele lor.Nu uitati stimati colegi ca nimic nu se compara cu un multumesc din partea unui fost elev.Mai ales la pensie!
04.02.2009 13:57 popanmc
Domnule Emil,scuze dacă mă repet,dar sunt atât de pornită împotriva sistemului,încât m-am săturat,pur şi simplu!E drept ce spuneţi.Ca să mă înţelegeţi,la multe din concursurile la care am participat (doar on-line,pentru că nu am timp la dispoziţie pentru participare directă-pe atunci ştiam doar de serviciu,casă, copil),am plătit eu,tocmai pentru a evita discuţiile părinţilor pe această temă,am ales acei copii care am ştiut că pot participa 8au aptitudini pentru un anumit concurs).lA UNELE DIN ELE MI-A PLĂCUT MULT SĂ PARTICIP,DAR ŞI COPIILOR LE-A PLĂCUT,LA ALTELE AU ŢINUT MORŢIŞ UMII PĂRINŢI(DEŞI NU POŢI NICICÂND MULŢUMI PE TOŢIŞ.
Sincer,la fel,ca alţi colegi,am participat unde a fost taxa foarte mică,sau deloc.Nu pot accepta să particip cu copii mai ales,dacă e taxa mare şi mai ales dacă ştiu că nu fac faţă.Recunosc,dar şi pentru puncte.vreau să plec pe alt post din şcoala în care lucrez şi ,ştiţi mai bine ce înseamnă participări la asemenea concursuri,dar nu numai.Nu mai zic de restul sacrificiilor:stres, pierdere de timp pentru alţii,în loc pentru propria familie,consum de finanţă,material,....Toate pentru ce?PUNCTE,CA SĂ NE AFLĂM UN LOC MAI BUN DE MUNCĂ,NU LAURI SAU MERITE ,GRADAŢII,....DE CE?AŞA CERE SISTEMUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PUNCTE!!!!!!!!!!!!!!CINE CREDEŢI CĂ POARTĂVINA PRINCIPALĂ?RĂSPUNDEŢI ŞI POATE NE CONVINGEŢI CE PUTEM FACE MULT MAI CORECT,TOT PENTRU UN TRAI MAI DECENT ÎN PROPRIA FAMILIE!O ZI BUNĂ ÎN CONTINUARE!
04.02.2009 14:00 popanmc
mII DE SCUZE PENTRU GREŞELILE DE SCRIERE,E DIN CAUZA GRABEI CU CARE TASTEZ
05.02.2009 22:33 roxana
si mai spunem ca nu au romanii bani .... atata timp cat sistemul de conducere al invatamantului te "motiveaza" sa ai multe diplome din cat mai multe concursuri, sa fii organizator de concursuri !!! altfel nu prinzi gradatii, salarii de merit - forme de a ne mari salariul.
sincer mi-ar ajunge pe an 3 participari la concurs. Concursurile sunt stimulante si pt copii, dar taxa ...
06.02.2009 12:20 popanmc
Dragă roxana,mi-ai înţeles mesajul?
18.02.2009 16:01 roxana
vinovat e sistemul --- se zice. dar si noi facem parte din sistem.
18.02.2009 22:04 popanmc
Şi NOI de cine suntem conduşi,roxana?După ce criterii?Intră pe yahoo,ori pe forum şi discutăm despre vinovaţii "fără vină" , câte-n lună şi-n stele!Nu mai fă pe perfecta,că nu-ţi şade!Discută deschis, la subiect,fără generalizere!Chiar azi am primit un mesaj verbal,absolut direct:TOTUL SE REDUCE LA CLASA POLITICĂ!Nu ne convine,aut...Stau alţii la coadă!Dar să-ţi calce munca în picioare nişte oameni fără omenie,bazaţi doar pe interese şi afaceri mizere,ai accepta+Ce zici?Bag mâna-n foc,fără să mă ard:"PEŞTELE DE LA CAP SE-MPUTE!"Dacă nu-i convine cuiva de ceea ce susţin,n-are decât să se convingă singur.Va vedea ce găseşte,dacă nu se va sătura repede!Mai gândeşte-te la ce zici1Ce am în suflet şi în cap nimeni nu îmi poate lua!Dar ,crede-mă.e plină lumea de minciuni,nu te mai amăgi deci,singură1Mai priveşte pe la televizor adevărata realitate a existenţei noastre cotidiene!Te aştept să discutăm pe larg,dar sper să rezişti până la capăt!Deci?
24.02.2009 20:35 faraon_mihaela2000
Dragi ziaristi, si eu sunt invatatoare undeva la tara ,intr-un sat saracacios si particip cu placere la multe concursuri scolare. Acest lucru ii incanta foarte mult pe elevii mei ,mai ales cand reusesc sa se claseze pe primele locuri.Elevii mei stiu doar atat despre concursuri : tema ,cine il organizeaza ,ce produse trebuie realizate si pana la ce data.De celelalte aspecte ma ocup eu. Cel mai important este sa selectezi cu atentie concursurile si sa nu te aventurezi prea mult de dragul acelui SALAR DE MERIT!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.