Ministerul Educaţiei se joacă de-a “baba-oarba” cu programele şcolare
Sursa:http://www.cotidianul.ro/
După reducerea numărului de ore pentru clasele de liceu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că specialişii din subordinea sa pregătesc reforma programelor şcolare. În urmă cu o săptămână un proiect care modifică programa din clasele I-XII a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. Instituţia care s-a ocupat de această “reformă”, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), anunţa că după încheierea dezbaterii, “Ministerul Educaţiei va organiza, până la 31 iulie, şedinţe pentru discutarea şi avizarea proiectelor de programe şcolare”. Acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că ministrul Educaţiei a decis scoaterea rapidă din dezbatere a programelor pentru că ele au fost criticate de experţii pe probleme de învăţământ.
Însă, ministrul Ecaterina Andronescu spune că nici nu ştia că proiectul a fost finalizat. “Pe mine nici nu m-au anunţat că il vor pune în dezbatere publică. Am fost surprinsă pentru că de reviziurea programelor se va ocupa Institutul de Şiinţe ale Educaţiei, care va prelua tot ce ţine de curriculum, politici de evaluare şi manuale de la CNCEIP”, susţine ministrul Educaţiei.
Preşedintele comisiei prezidenţiale pentru educaţie şi alţi specialişti în educaţie chestionaţi de NewsIn, spuneau că proiectul programelor pentru preuniversitar, propus săptămâna trecută, este incoerent, nu are direcţie şi nu face decât să înlocuiască exprimările vechi cu o terminologie europeană. Într-adevăr, programa propusă este identică, în proporţie covârşitoare, cu cea veche, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al exprimării. Reprezentanţii Centrului care s-a ocupat de revizuirea programei enumără pentru Cotidianul câteva modificări aduse. Pentru clasele V-VI, CNCEIP recunoaşte că nu s-au făcut schimbări, pentru că s-au făcut deja în urmă cu un an, iar elevii au învăţat în 2008-2009 după programe revizuite.
La liceu, prin reducerea numărului de ore, Centrul pentru curriculum a tăiat anumite lecţii. De exemplu, la clasa a IX-a, la limba engleză care se studiază ca a doua limbă, “a fost eliminat studiul Diatezei pasive şi Vorbirea indirectă, iar competenţa “Selectarea unor informaţii relevante din fragmente de texte informative” este obligatorie doar pentru elevii care au 2 ore pe săptămână”, spun reprezentanţii CNCEIP. La matematică, liceenii care fac 2 ore pe săptămână nu mai trebuie să rezolve treunghiul dreptunghiular sau funcţii. La educaţie fizică, fitness-ul sau sportul aerobic se vor face doar dacă eleii îşi aleg ore opţionale.
Interes general |
Toate disciplinele |
Ştiri
Propus de: sorinborodi | 29.06.2009 11:39 | 1428 vizualizări
Comentarii (4)
01.07.2009 08:50 floarebernad
Sa se ia in seama opiniile celor ce lucreaza direct cu copiii, nu toate fantasmagoriile celor ce adauga doar termeni 'pomposi", dar continutul e tot cel vechi. Mai mult profesionalism si responsabilitate asteptam, adaptare la cerintele reale ale societatii romanesti.
01.07.2009 18:14 alina101
Este usor de spus ca se va face reforma dar trebuie tinut cont si de componenta comisiilor de modificare a programei pentru ca acolo sunt tot autorii de manuale care cer "sa se revizuiasca dar sa nu se schimbe nimic" sau una se vorbeste si alta se intampla...adica mai exista o supracomisie care zice ca era bine cum a fost si atunci degeaba s-a lucrat.
Traim in Romania...
01.07.2009 20:14 ioncicu
Citat din doamna ministru:“Pe mine nici nu m-au anunţat că il vor pune în dezbatere publică. Am fost surprinsă pentru că de reviziurea programelor se va ocupa Institutul de Şiinţe ale Educaţiei, care va prelua tot ce ţine de curriculum, politici de evaluare şi manuale de la CNCEIP”.
Intrebare: Şi atunci CNCEIP de ce se mai ocupă?
Răspuns: De tocat banii publici.
Comentariu: La aşa ministru aşa reformă.
10.07.2009 13:44 mirelar
Care revizuire? La clasele I-IV nici o schimbare de continut, ci doar inlocuirea termenilor" obiective cadru" cu " competente generale , si altele similare. Ceea ce e curios este ca toate sunt imprumutate din alternativa "Step by step" care nu are continuitate la clasele de gimnaziu , respectiv liceu.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.