Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Din toamnă, la cules de mere, struguri sau cartofi

"În special copiii din mediul urban nu mai au acest contact cu agricultura, cu producţia agricolă. Trebuie să vadă exact cum se produc fructele, care sunt avantajele unei vieţi sănătoase", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Primăriile vor trebui să acopere costul deplasărilor din bugetul alocat programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. În proiectul, deocamdată blocat în Camera Deputaţilor, se prevede ca pe lângă lapte şi corn, fiecare elev să primească zilnic şi câte un măr. În actul normativ se mai spune că elevii vor fi puşi la muncă, dar vor participa şi la concursuri tematice cu premii şi vor primi broşuri din care vor putea afla beneficiile consumului de fructe şi legume proaspete. Sursa- realitatea.net, 18 iunie 2010 http://www.realitatea.net/elevii-ar-putea-iesi--din-toamna--la-cules-de-mere-si-cartofi_719273.html

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: amz | 19.06.2010 11:48 | 7520 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (42)

0 0

19.06.2010 14:55 vioscout

Este o idee buna si pe undeva antrenanta pentru lumea...urbana care, in marea ei majoritate are tente suburbane!

Asa ca o saptamana cu elevii pe ogoarele patriei, fie ele private sau cu capital de stat, consider ca vor avea efecte formative si mai ales aplicative foarte mari din punctul de vedere al achizitiilor si competentelor specifice de tip "savoir-etre" si "savoir-faire"...

0 0

19.06.2010 18:55 adriana_mihai

...si eu care credeam ca e o stire pt. noi, dascalii....zilieri macar...ca salariul pe care il vom lua, il vom da pe rate!...asa poate ne vom castiga ceva bani si pentru utilitati...

Poate d-l Emil face o rubrica si de angajari sezoniere pt. noi!

0 0

19.06.2010 20:31 dobrila

ne intoarcem iar la epoca de aur? atunci elevii din mediul rural incepeau scoala abia in decembrie; si d-l "boc" vrea rezultate la nivel "european" cu copii si cadre didactice manate la cules de musetel; pt elevii din mediul urban se poate organiza parteneriate cu scoli rurale si schimb de experienta; si atunci, putin probabil, vor vedea si cei de la orase ce efort se depune in mediul rural, in viata cotidiana si la scoala; si sper eu - in calitate de profesor "de mediul rural", ca vor fi mai putini cei care sustin ca nu se face scoala la tara!

0 0

19.06.2010 20:44 dobrila

pt cei care citesc mesajul de mai sus : am scris gresit "pt elevii din mediul urban se poate ..."; corectati atunci cand cititi; multumesc

0 0

19.06.2010 20:48 adriana_mihai

D-na Dobrila, dar dv. credeti ca o sa va mai ceara Boc sa faceti scoala???...sau Funeriu???

0 0

19.06.2010 21:09 alirodi

Imi amintesc de vremea cand mergeam cu elevii la cules de mere. Nu stiu daca a fost bine sau rau, dar copiilor le placea, munceau se mai si distrau si plecau acasa cu cate o plasuta cu mere. Asta timp de 2 saptamani. Eu, sincer, nu cred ca le-a facut rau. Credeti ca elevii de azi invata mai bine pt. ca nu mai fac practica agricola? Eu cred ca totul e sa nu exageram, in niciun sens. Copiii care stiu cum se castiga un ban sunt mai pregatiti pentru viata. Desigur, fiecare procedeaza cum crede de cuviinta. Am o cunostinta in Franta al carei copil, la un moment dat, facea un fel de "practica" la o gogoserie. Dupa cum am spus, nu trebuie sa cadem in extreme.

0 0

19.06.2010 22:35 daniella_codrean

Nu le-ar strica cate 2 saptamani de practica pe undeva pe la tara, ca si asa pied vremea prin baruri si mai putin pe la scoala. Atunci nu ne intrebam pe unde sunt, sau daca mai au timp de invatat si de recuperat orele pirdute prin baruri. Pe vremea raposatului, am facut si scoala si practica si n-am murit din asta. Nu le-ar stica nici tinerilor de azi. Prea ii cocolosim si ii scutim de multe. Si pentru ce? Pentru dispret din partea parintilor si a elevilor, nicidecum pentru un MULTUMESC PT CA NE-ATI EDUCAT D-LOR PROFESORI.

0 0

20.06.2010 11:38 ela52

Nu stiu acum, in vacanta, daca ideea e buna sau rea pentru ca refuz sa-mi amintesc de scoala !Ma intreb de unde vom lua atatea mere, pere,prune etc pentru a le culege ? Ca prin Romania nu mai sunt livezi, stiti doar ca totul se importa...Uraaaaaaaa, asa vom calatori si noi prin "alte tari de soare pline " pe banii guvernului!

0 0

20.06.2010 18:55 elsca

Ideea este foarte buna chiar si pentru elevii din mediul rural; nici acestia nu dau in greu cu munca; si ei isi petrec timpul prin baruri sau pe la biliard. Si apoi, educatia prin munca este sfanta. A disparut si agricultura ca disciplina de studiu in mediul rural; la Ed. tehn. este prevazuta, parca, o singura lectie despre agricultura. Dar...de! cum sa indraznim noi cadrele didactice sa-i luam la munca? Tinerii de azi vor sa ajunga pe luna fara sa invete nimic!

0 0

20.06.2010 20:57 lulutz

Poate vor culege pe proprietatile private ale cine stie cui....nu cred ca statul mai ceva din fostele CAP-uri ....

0 0

21.06.2010 09:57 popina

Pana la urma, ar fi o idee buna, dar...ce vor aduna elevii ca ogoarele patriei, majoritatea, sunt pline de ciulini?Probabil vom merge la nea Ghita care are 3 meri si 2 peri in gradina sa adunam...nimic(daca nu vrea vreun guvernant munca fara sa plateasca lucratorii) sau vom sta claie peste gramada in putinele ferme care mai exista.Apropos, cine va deconta transportul elevilor?

0 0

21.06.2010 10:09 1551016182784

În sfârşit o idee bună.Era timpul sa încercam sa formam la elevi si o conceptie pozitiva despre activitatea din agricultura.Nu este o crima ca muncesc cateva ore,la stat sau la o ferma privata.Azi marea majoritate a elevilor habar n-au despre activitatea din agricultura si uite asa ajung peste un timp sa-si dea cu parerea ,pe la televiziuni,despre agricultura .Salut ideea ,cu toate ca vad destui carcotasi.Dar la noi ca la nimeni,unul vine cu o idee si 10 sunt contra.Probabil daca n-ar fi asa nu am aduce produsele agricole din import.

0 0

22.06.2010 10:01 oltea

Daca ar avea unde sa faca asa trebusoara, n-ar fi rau; ar sta macar un timp in aer liber, ar face putina miscare(ca stau ca niste closti in fata calculatorului!), ar sesiza ca lumea in care se invart traieste, ca e plina de vietati pe care ei nu le cunosc, si, de ce nu, s-ar familiariza cu ceea ce inseamna munca reala(desi ei ar face numai munca de final, cea in care se si vede pentru ce muncesc!). Ar cunoaste/recunoaste un pom roditor, l-ar deosebi de un arbore oarecare...ar fi si instructiv. Cu o conditie: sa nu se sara calul!

0 0

22.06.2010 14:26 mhojda

Fiti seriosi! Idee buna sau rea? Voi credeti ca pe copiii de azi i mai pune cineva la munca? La cules de mere ori pere cine are curajul sa mearga cu ei? Copiii din vecini radeau ca abia asteapta sa le ,,traga din greseala" profesorilor cate un mar in cap. Si sunt abia clasa aII-a, cei mari credeti ca vor fi mai cuminti?

0 0

22.06.2010 17:29 professorbujor

Foarte buna idee ! Cu amendamentul ca lucrarea sa aiba loc in Spania , Italia ...

0 0

22.06.2010 23:31 viositavi

eu zic ca ar fi bine sa se gandeasca d-l ministru la alte variantept salvarea agriculturii; asta nu e grozava si nici educativa.Este atata pamant nelucrat incat ma indoiesc ca elevii vor avea ,,de lucru". Daca s-ar organiza acele microferme scolare prin inchiriere de teren si in planul de inv s-ar introduce ca optional si disciplinasub un titlu nai atractiv ar avea mai mult succes.

0 0

22.06.2010 23:36 viositavi

ceva am tastat gresit probanil revin voiam sa spun despre disciplina agricultura, bineinteles sub o denumire mai atractiva sau ca un nou modul la orele de tehnologie care se cam suprapune peste alte discipline deja existente ca obiect de curs.E o parere...si atat

0 0

23.06.2010 10:11 magdutacozma

Din punctul meu de vedere nu este bine,şi vă argumentez de ce:am crescut la sat,iar toamna ne duceau la cules de porumb,cânepă,sfeclă, gulii...munceam de ne trosneau oasele.nu aveai voie să spui că nu mai poţi.Profesorii de atunci ocroteau pe copiii celor din partid,celor sus puşi;părinţii mei nu au fost colectivişti,nu munceam la câmp ci doar grădina de acasă,iar profesorii mă persecutau pentru lucrul acesta.Astăzi sunt şi eu profesor şi nu vreau ca elevii să sufere cum am suferit eu la vremea aceea.Scoateţi-i la muncă pe fiii şi fiicele demnitarilor poate aşa vor preţui tot ce au.Este adevărat că ,,munca înnobilează pe om",dar unde este egalitatea de şanse?Copiii de rând muncesc oricum,mai mult sau mai puţin.Dar cei ai miniştrilor ar trebui să dea un exemplu;aşa dar ,copii ai miniştrilor ,decât să staţi prin baruri treceţi la munca de jos.Cred că v-ar pieri pofta de orice!!!

0 0

23.06.2010 21:51 daridahedvig

"practica" asta se va petrece in anul scolar, sau in timpul vacantei? In primul caz cum ramane cu materia care trebuie predata, iar in al doilea caz noi lucram in concediu? Pentru 75% din salariul nostru..

0 0

24.06.2010 10:45 hirsch

E o mizerie aceasta idee!!!

In primul rand copiii trebuie sa inteleaga is sa fie invatati ca orice munca trebuie platita si fiecare om are treptul sa decida singur pentru ce, cand si cum lucreaza. In spatele intentiilor bune din punct de vedere educativ se ascund in mod vadit alte interese. Nu este normal sa-i obligi pe copii (de fapt pe nimeni) sa presteze o munca (pe care poate nu doresc sa o faca) si sa nu-i platesti. Copiii trebuie sa mearga la scoala, sa invete si sa se bucure de copilarie. In niciun caz nu sunt de acord ca parinte ca statul sa se foloseasca de copilul meu pentru a rezolva problema agriculturii. Si, oricum, amintiti-va de anii din perioada comunista cand pierdeam cate o luna pentru a culege porumb, cartofi etc. Sigur ca cei mici ne si distram, pentru ca eram copii, dar culesul in sine era o bataie de joc.

De asemenea, profesorii isi vor pierde de tot prestanta in fata elevilor si acestia vor capata sentimentul ca anii de scoala sunt un rau pe care trebuie sa-l suporte si numai dupa ce vor depasi aceasta varsta vor incepe sa traiasca cu adevarat.

E regretabil ca-i lasam sa faca ce le trece prin cap cu noi si cu copiii nostri!!!

E ingrozitor ca oamenii valorosi (cititi...) nu ajung niciodata sa aiba putere de decizie in tara asta!!!

0 0

24.06.2010 17:17 dana_mhl

Sper sa nu fie pusa in practica aceasta idee. Imi amintesc cu groaza de zilele in care am prestat si eu o asemenea corvoada. Nu cumva sunt incalcate drepturile copiilor?!!!!!!!!!!! RUSINE!!!!!!!!!!!!

0 0

25.06.2010 08:39 grigore_geta

Eu propun sa li se dea si certificat de culegatori fruntasi. Poate ca la asta vor unii sa se ajunga. Ce atata carte!? Ca sa ajungi foarte sus nu trebuie decat sa stii sa dai din maini si sa aduni repede.

0 0

25.06.2010 23:42 rmdobrescu

Sunt de acord, dacă şi ministrula griculturii vine şi lucrează două săptămâni în agricultură (la sapă!!!), dacă şi ceilalţi numiţi şi aleşi din fruntea statului fac acelaşi lucru. Dacă era o propunere de voluntariat, chiar mi se părea în regulă (dar să fie voluntar, nu... obligatoriu, cum se mai întâmplă pe ici, pe colo); sşa, însă, mi se pare un abuz. Dacă se va aplica această lege o să îi am în vedere la votarea pentru parlamentare şi prezidenţiale pe candidaţi dacă au votat "pentru", iar pe copiii mei nu o să-i las (voi găsi o portiţă legală, că sigur nu îşi vor lăsa nici domniile lor aleşii odraslele la munca de jos şi doar nu oi fi eu mai prost!!!)...

0 0

26.06.2010 09:51 ioara

Nu ideea de a merge la livadă sau în vie este discutabilă ci modul în care s-a pus problema. L-am auzit pe ministrul agriculturii în direct şi în reluare. I-am văzut şi mânuţele delicate când a apucat microfonul şi nu cred că ştie sinonimul de la "COŞARCĂ". Lucrul care m-a deranjat a fost tonul folosit şi sentimentul de vinovăţie pe care l-a descărcat peste elevii care primesc fructe la şcoală. Ar fi trebuit să zică "merci" şi cei cu laptele, şi cei cu napolitanele şi cei cu merele.S-au mai bine zis să conştientizeze şi ministrul nostru şi cel al agriculturii că în mod tacit suntem părtaşi la derularea acestei afaceri din care unii se înfruptă foarte bineee! Îmi aduc aminte cât s-a bătut monedă după revoluţie pe faptul că "Ceauşescu exploata copiii, îi scotea în frig pe tarla....." Eu am încă dilema "De ce l-au omorât unii?"

0 0

28.06.2010 08:47 gica_ionescu

Istoria se repeta!!!Daca aceasta masura ar scoate tara din criza eu as spune ca nu ar fi rau. S-au refacut ei, nemtii, dupa doua razboaie...prin munca!Problema va fi tot de ordin financiar- transportul, masa,cazarea.

0 0

29.06.2010 10:47 dor_ari

In conditiile in care adultii sunt dati pe rupte afara, copiii sunt chemati la munca. Totul e pe dos. Daca ne gandim cum stiu ei sa organizeze lucrurile, atunci trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau. Imi amintesc de merele imposibil de consumat pe care le-au trimis la o scoala din nu mai stiu ce localitate, doar de dragul de a se infaptui programul. Mi-e teama ca elevii vor fi pusi sa munceasca pe tarlaua cine stie carui "gospodar de frunte", cae intre timp isi trimite odraslele sa studieze in strainatate

0 0

30.06.2010 01:40 aidutasmecherita

Daca istoria se repeta sincer ii doresc aceeasi soarta lui base si boc .nu merita sa le scriu numele cu litere mari .Asa imi descarc nervii pentru mizeria in care ne fac sa ne traim viata cu ce vor creste cu slogan de tipul NU AVEM BANI PENTRU A CUMPARA O JUCARIE SAU UN FRUCT SAU ORICE ISI DORESTE UN COPIL asa suntem europeni .Traiasca ei ca noi din munca cinstita nu mai putem. Ma intreb cat au castigat liderii de sindicat ai invatamantului si isi petrec acum vacanta ca de doi ani de zile numai bat campii.

0 0

30.06.2010 01:42 aidutasmecherita

Era vorba despre copiii nostri

0 0

30.06.2010 01:42 aidutasmecherita

Daca istoria se repeta sincer ii doresc aceeasi soarta lui base si boc .nu merita sa le scriu numele cu litere mari .Asa imi descarc nervii pentru mizeria in care ne fac sa ne traim viata cu ce vor creste cu slogan de tipul NU AVEM BANI PENTRU A CUMPARA O JUCARIE SAU UN FRUCT SAU ORICE ISI DORESTE UN COPIL asa suntem europeni .Traiasca ei ca noi din munca cinstita nu mai putem. Ma intreb cat au castigat liderii de sindicat ai invatamantului si isi petrec acum vacanta ca de doi ani de zile numai bat campii.

0 0

30.06.2010 17:20 elena_calin_2007

Saracutii de ei, sa nu se oboseasca! Dar sa injure profesorii, pot?

Sa se "scurga" pe banci , in parcuri, ore si zile in sir, asta pot?

Sa nu mai citeasca o carte, sa nu invete nimic, sa copieze la examene, sa astepte de la parinti de-a gata, asta pot?

Toata Romania viseaza sa se pensioneze. Cine sa asigure pensii? "Saracutii" copilasi ai acestor vremuri, copii nelasti sa faca vreo treaba, ca nu cumva sa se sparga in bucati? Cresteti-va asa copiii si veti vedea rezultate peste cativa ani! Cine a spus ca a culege un fruct este exploatare? Poate multi nici nu stiu ca merele nu cresc in supermarket...Vai de tine, tara bogata! Nu ti-ai ales bine oamenii! Sau poate acesta-i paradoxul: unde da Dumnezeu bogatie, da si capete tampite care prefera nemunca! Treziti-va!

0 0

02.07.2010 01:48 aidutasmecherita

Eu ma refeream la faptul ca ne-au taiat salariile !!!!!! ca mergem la cules de mere nici o problema ...depinde pentru cine le vom culege si pe ,,plantatiile"cui sau a carui parlamentar pentru tara nu mai are nimic al ei

0 0

02.07.2010 21:04 dumitruusurelu

Elevii din mediul urban au neamuri in mediul rural si pot face practica in gospadaria proprie a acestora. LA sfarsit rudele pot da scrisoare de apreciere semnata de doi martori. Astfel se vor scutii primariile de cheltuieli iar elevii vor avea o cazare si asistenta mai buna decat cea asigurata de primarii .Apropiatii elevilor vor avea o mai buna grija de cei care ii ajuta la munca, iar elevii vor munci cu mai multa tragere de inima in gospodaria rudelor decat a cine stie carui privatizat.

0 0

05.07.2010 08:08 gabriela_19652002

Buna ziua tuturor,

Ideea este foarte buna! Voi prelua ideea si in scoala noastra(Navodari). De ce credeti ca vor fi transformati elevii in,,sclavi''? Oare le strica putina munca in locul dezmatului? Se imbina utilul cu placutul...Nu cred ca de aici se degenereaza in,,practica agricola'' din timpul lui Ceausescu. Nu faceti o drama din asta dragi colegi. Pentru cine poate citi si printre randuri va intelege ca nu-i nimic rau in asta.Vacanta placuta tuturor!

gabriela_19652002@yahoo.com

0 0

08.07.2010 08:09 viositavi

,,Draga" domnule ministru si dragi colegi adepti ai acestei idei, sugerate cu atata ,,zel" va intreb cu toata stima, atunci cand a plimbati in toata tara cu diverse mijloace de transport nu priviti pe geam, nu vedeti pe camp in timpul campaniei agricol;e copii alaturi de parinti la munca campului?DE CE SA II MAI FORTATI PE ACESTIA SI ASA ARSI DE SOARE SA MAI MUNCEASCA PE OGOR SI IN TIMPUL SCOLII? CU CE II AJUTATI?SUNT DEPRINSI CU MANUIREA UNELTELOR AGRICOLE.Faceti un amendament la aceasta nobila idee si specificati care copii trebuie sa se obisnuiasca si cu munca de jos.Ati vazut cati copii de demnitari nu stapanesc bine lb romana , poate acestia daca ar vedea cum se munceste in agricultura ar pune mama pe carte .ASTA AR FI DORIT DL MINISTRU SA SPUNA DAR PROBANIL S-A TEMUT DE REACTIA COLEGILOR DE GUVERNARE?!?

0 0

08.07.2010 19:17 professorbujor

Sunt in Romania copii care muncesc alaturi si impreuna cu parintii in agricultura, dar sunt putini ;adevarul crunt este ca romanii au ajuns un popor de asistati social;cititi procentul din PIB alocat pt pomenile sociale.Faceti un raport intre cei care muncesc si cei care cersesc,legal sau mai pe la marginea legalitatii, si veti constata falimentul moral al societatii romanesti.Vinovat este acest conglomerat social cu pretentia de popor care si-a si ales conducatori dupa chipul si asemanarea lui !

0 0

17.07.2010 19:10 sergiu_constantin

Voi credeti ca domnisoarele alea cu unghii foarte lungi si haine mult prea scurte (pentru purtat la scoala) se vor duce la tara sa munceasca? Voi credeti ca flacaii care nu fac deosebirea intre harlet si sapa vor munci? In cel mai bun caz vor merge pentru distractie, bascalie si poate sa experimenteze noi fumuri (poate au aflat de matasea de porumb). Fiti seriosi....tot copiii de la tara obisnuiti prea devreme cu munca si greutatile vor fi cei care vor munci, dar asemenea ineptie nu se va aplica niciodata!

0 0

20.07.2010 23:57 anileve

Nu stiu voi...dar eu am prins la scoala ore din astea de cules mere; care se desfasurau pe principiul profesorul scutura marul si elevul aduna merele in cos si nu mi-au facut nici un rau. Ceea ce nu cred este ca:-in primul rand nu prea mai au de unde culege, in al doilea rand nu cred ca cei din mediul urban sunt dispusi a merge la cules, iar in al treilea rand nu cred ca primăriile vor să acopere costul deplasărilor pentru ca ei niciodata nu au bani.

Ceea ce ma indigneaza este faptul ca foarte multi colegi de-ai nostrii le iau apararea copiilor cand este vorba de "munca" si nu se gandesc ca parintii acestor copiiirad de noi, cadrele didactice , cand aud ca li-i se taie din salarii ,cand nu dau din drepturile cuvenite, sau cand apare vre un coleg de-al nostru pe la televizor. Deci dragi colegi mai ganditi-va si la domniile voastre nu numai la copii,chiar daca si noi la randul nostru avem copii.

...si nu uitati "MUNCA INOBILEAZA OMUL"!

Daca am facut greseli va rog sa ma scuzati pentru ca acest comentariu a fost scris la ora 00.00 .

0 0

27.07.2010 16:45 sandutopy

Ca idee nu merita comentata . Cultura domnului ce a propus aceasta idee se reduce la cultura agricola

0 0

30.07.2010 00:37 marian_dorin

sunt aspecte cu mult mai principale si urgente de rezolvat, "metehnele" sistemului jalnic al invatamantului... decat cel prezentat, adica aceasta stire.Cand intreg sistemul e bun, da roade, e performant, atunci se mai impune si cate o idee natrusnica! Pana atunci, aceasta stire mi se pare inutila si de neluat in considerare!!!

0 0

30.07.2010 00:40 marian_dorin

idee nastrusnica ( erata! )

0 0

31.07.2010 17:07 mmmary_g

E foarte buna ideea, pentru ca tinerii nu mai pretuiesc munca. Termina liceul, primesc ajutor banesc de la stat (somajul)si in acest timp stau prin parcuri, cimitire si distrug tot ce gasesc in jurul lor. Ideea nu tine numai de ,,cultura agricola, ci de a munci si a se distra. Nu uitati ca cei care mergeau in practicile agricole nu s-au plans ca sunt obositi, ci isi amintesc cu multa placere de zilele petrecute in aceste perioade.

0 0

01.08.2010 19:32 magdutacozma

Te contrazic mmmary_g.Nu ştiu unde ai facut tu practica agricolă,dar eu nu-mi aduc aminte de ea cu plăcere după cum spui.Îmi aduc aminte de bătăturile din palme care se transformau în răni,de frigul care pătrundea până la oase,de mersul pe jos câte 30km pe zi,iar acum sufăr de reumatism,deplasare de rinichi cu depuneri permanente de piatră,tasare a coloanei,spondiloză.Nu m-am ferit niciodată de muncă,dar comuniştii şi-au bătut joc de noi-eram copii de 11-13 ani.Nu ţi-aş dori să treci prin ce am trecut eu şi alţi colegi de-ai mei.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

676 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN