Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Proiect "Comunicam intre noi oriunde am fi"

Invatatorii din Ocna Mures de la scoala Lucian Blaga au avut musafiri colegi din Galati, Braila, Constanta, Bacau, Petrila, Craiova, Satu Mare impreuna cu elevi din ciclul primar. Intalnirea a demonstrat ca este deosebit de importanta comunicarea atat in cadrul comunitatii din care facem parte cat si intr-un cadru mai larg. Gazdele noastre s-au dovedit la inaltime, ne-au demonstrat inca odata ospitalitea ardeleneasca. Initiatoarea acestui proiect inimoasa invatatoare Elena Carunta impreuna cu colegele ei au facut totul pentru ca aceasta prima intalnire sa fie de bun augur. Le multumesc si le astept la Braila.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: marinelabr | 17.05.2005 22:34 | 14175 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (16)

0 0

18.05.2005 14:50 orly

Interesanta si de actualitate tema proiectului!Putem afla mai multe despre activitatile propuse?

0 0

21.05.2005 20:32 marinelabr - Autor

Daca vrei mai multe amanunte te rog sa o contactezi pe coordonatoarea noastra Elena Carunta. Scrie-mi pe adresa mea si iti voi da wdresa ei de email. marinela_partene@yahoo.fr

0 0

24.05.2005 19:07 ghebanliliana

VENITI CU NOI!

PROIECT DE COMUNICARE INTRAZONALA



Scoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga” din Ocna Mures, judetul Alba, a initiat un proiect de comunicare intrazonala, in parteneriat, cu finantare extrabugetara la nivelul claselor I- IV; provocarii noastre au raspuns scoli din diferite zone ale tarii, care au devenit parteneri de lucru. Respectivul proiect este aprobat si sustinut de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, dar si de reprezentantii comunitatii locale.

Astfel, in zilele 12-15 mai, 2005, la Ocna Mures a avut loc prima intalnire a scolilor implicate in proiect. Prezente la prima intalnire prevazuta, cadrele didactice, institutori si invatatori, in numar de 18, au insotit un numar de 26 elevi.

Primirea oficiala a avut loc la Scoala „Lucian Blaga” in cadru festiv, in prezenta Inspectorului General Adjunct, economist Oana Badea, care a vorbit elevilor si dascalilor de impactul acestui proiect. Mereu deschis colaborarii, primarul orasului, inginer Sorin Cristea, a salutat initiativa colectivului de invatatori din aceasta scoala, amintind interesul purtat educatiei de catre comunitate, ca factor implicat in educatie.

Activitatile care au urmat au pus in valoare munca invatatorilor din scoala; s-au vizitat clasele I-IV, cabinetul logopedic si un punct expozitional de resurse materiale, constituit atat din materiale ale invatatorilor, cat si din diverse lucrari ale elevilor. S-au expus lucrari metodice de obtinere a gradului didactic, portofolii ale invatatorilor, modele de planificari, seturi de fise de lucru, dosare ale comisiilor metodice, ale cercurilor pedagogice, ale comitetelor de parinti pe clase; nu au lipsit reviste scolare, pe clase, lucrari plastice realizate de invatatori.; de asemenea, mape ale elevilor, cu probe de evaluare, lucrari plastice sau realizate la abilitati practice, caiete model, portofolii tematice, jurnale ale unor clase, colectii tematice si altele.

Lectiile la clasa au fost asistate atat de cadrele didactice, cat si de elevii insotitori; concursuri, cursuri optionale, intreceri in care au fost antrenati chiar si musafirii, au facut obiectul unor placute momente; dupa pauza mare a zilei, s-a lucrat pe echipe formate din oaspeti si gazde- copii- in ateliere de lucru, pe clase. S-au realizat lucrari deosebite, care au fost expuse in punctul amenajat special pentru informare in cadrul proiectului. La acest moment au asistat, ca intr-un furnicar, invatatori, parinti, elevi, alte cadre didactice. In incheierea activitatilor cu elevii, acestia au invatat un cantec pentru copii, amuzant, propus de eleva Muresan Ioana, clasa a IV-a C, care frecventeaza cursurile de chitara de la Clubul Elevilor din localitate.

Dupa ora 12, elevii au mers in familiile unde au fost cazati, pentru a lua masa. Invatatorii au avut o intalnire de lucru, unde s-a prezentat o alternativa educationala, munca in ONG, Asociatia „PRO COPILARIA”, unde frecventeaza majoritatea invatatorilor; s-au purtat discutii legate de profesie, greutati intampinate si modalitati de depasire a acestora. Multe din scolile partener au adus diferite materiale promotionale din scolile de provenienta, dar si altele (materiale de la „Salvati copiii”, Petrila, Hunedoara). De asemenea, in acest moment s-a stabilit frecventa intalnirilor urmatoare pentru vizitarea fiecarei scoli.

In jurul orei 14, intregul grup s-a reunit pentru a vizita Centru de zi „Sfantul Ciprian” de pe langa Fundatia Filantropia Ortodoxa Romana, unde o parte din invatatorii Scolii „L. Blaga” activeaza ca voluntari in supravegherea copiilor la efectuarea lectiilor in timpul liber, dar si Centrul de plasament al Fundatei „Sanctuary”, unde copiii s-au jucat impreuna intr-un spatiu verde deosebit.

A urmat o sesiune de comunicari tematice la Casa de Cultura a orasului; directorul scolii, profesor Liviu Gavrila, a prezentat istoricul scolii, consilierul educativ, profesor Elena Pop a facut o trecere in revista a istoricului orasului, a pozitiei geografice, a populatiei, a economiei si dezvoltarii orasului. Prezent, directorul Casei de cultura, profesorul Virgil Moga, a pus in valoare traditii si obiceiuri folclorice din zona, exemplificand fiecare moment cu vocea, impreuna cu cantareata locala, doamna Rodica Dobrin, detinatoare a multe trofee in cadrul unor concursuri de muzica populara. La manifestare au fost invitate grupuri de dansatori romani si maghiari, care au pus in valoare convietuirea de pe meleaguri ardelene: elevi ai claselor II-IV, sectia maghiara, invatator Irina Schiau, elevi de la Scoala Cisteiu de Mures, invatator, Claudia Plesa si grupul de fete de la Scoala Unirea II, invatator Irina Vastagu. Au interpretat muzica populara si copii, solisti vocali, spre deliciul invitatilor. Seara, copiii au mers in familiile unde au fost cazati, pentru a avea si ei timpul lor liber, iar invatatorii au fost invitati la „iarba verde”, la mici si bere.

De dimineata, sambata, pe o vreme superba, intreg grupul de oaspeti, insotit de invatatori, parinti si elevi din Ocna Mures, un adevarat convoi, a pornit in excursie. Prima oprire a fost la Turda, la minele de sare. Impresia lasata a fost deosebita. S-a continuat cu Cheile Turzii, pana dupa amiaza; rezervatia, jocul, veselia, timpul frumos au facut de neuitat clipele petrecute impreuna de copii si dascali. La monumentul Mihai Viteazul, profesorul Nicolae Mamara a sustinut un scurt moment de istorie, urmat de prezentarea unui portofoliu tematic de eleva Ioana Muresan din clasa a IV-a C; in linistea dupa amiezii au rasunat voci tremurande ale invatatorilor, care cu piosenie au cantat „Pui de lei”.

Seara, nimeni nu a mai simtit oboseala zilei; la „ focul de tabara” imens, aprins de parinti pe dealul din spatele scolii, s-a cantat, s-a dansat, s-a cimentat legatura dintre copii si invatatori, s-a comunicat in aceeasi limba: a prieteniei si bunei colegialitati, a spiritului de buni romani, indiferent de unde am fi!

Intr-o atmosfera de „vechi cunostinte”, cu o nota de nostalgie, dar si cu promisiunea de-a intretine legaturile, duminica grupurile de oaspeti au fost conduse la gara; s-au schimbat adrese, s-au strans maini si s-au introdus in memoria celularelor numere de telefon.

Cu speranta ca intalnirea de la Ocna Mures a fost rodnica, in spiritul scopului si obiectivelor propuse, prezentam proiectul.



SCOALA CU CLASELE I- VIII „L. BLAGA”

OCNA MURES, JUD. ALBA



PROIECT EDUCATIONAL IN PARTENERIAT

COMUNICARE INTRAZONALA LA NIVELUL CLASELOR I-IV

FINANTARE EXTRABUGETARA





1. TITLUL „Sa comunicam intre noi, oriunde am fi!”



2. SCOP Dezvoltarea interrelationarii la copiii din zone diferite prin actiuni educative si culturale



3. OBIECTIVE

a) Stimularea comunicarii intre copii prin actiuni comune ale proiectului

b) Crearea oprotunitatilor de comunicare pentru maifestarea de initiativa si spirit creator la copii

c) Asigurarea schimbului de experienta intre scolile partenere

d) Consolidarea unor aptitudini comunicationale la copii

e) Promovarea valorilor culturale si morale ale poporului roman de pretutindeni

f) Dezvoltarea spiritului competitiv si concurential fair-play intre scolile partenere

g) Colaborarea invatator-invatator, elev-elev, invatator-elev ca membri ai aceleiasi echipe pe toata durata derularii proiectului



4. GRUP TINTA Elevi ai claselor I-IV din scolile implicate in proiect



5. BENEFICIARI -DIRECTI -elevi, cadre didactice

-INDIRECTI - parinti, alte cadre didactice, inspectori scolari, localnici



6. TIMP 3 ani scolari, incepand cu 15 februarie 2005, pe grupe de scoli



7. PARTICIPANTI – TABELUL SCOLILOR



8. LOCATIE- In fiecare din scolile partenere



9. CONDITII PRELIMINARE

a. -existenta sit-ului www.didactic.ro si inscrierea invatatorilor ca membri

b. -discutii generate pe site pe tema proiectelor educationale- provocarea la paticipare

c. -existenta PC si conectare net in unele scoli si in unele familii ale elevior si invatatorilor

d. -dorinta elevilor de-a afla mai multe despre copiii de-aceeasi varsta din zone diferite pentru stabilirea de relatii de prietenie

e. -disponibilitatea invatatorilor de-a lucra in echipa



10. JUSTIFICARE

Datorita schimbarilor majore din societatea romaneasca, s-a impus reforma educationala, care vine in sprijinul reformei sistemului de invatamant. In societatea moderna, informationala, fundamentul procesului educational il constituie perceperea, selectarea si prelucrarea informatiei; rolul important al comunicarii este astfel sustinut de informare si stimuleaza nevoia de informare.

Proiectul de comunicare intrazonala este o modalitate didactica ce combina efectul de informare generala cu practica discutiilor de la copil la copil, de la om la om. Este, in acelasi timp, un bun prilej de provocare a factorilor responsabili de educatie in incercarea de-a gasi cai de coordonare a activitatii din planul educational. De asemenea, proiectul este si o buna modalitate de antrenare si verificare a copiilor si invatatorilor in vederea muncii in echipa.

Diversitatea conditiilor de lucru din scoli, experienta fiecarui cadru didactic participant, dar si permanenta modificare a componentei echipei ajuta la dezvoltarea adaptabilitatii comportamentului comunicativ al copiilor si al invatatorilor.



11. ACTIVITATI

a. CAMPANIE DE MEDIATIZARE

-promovarea proiectului de catre scoala coordonatoare

-selectarea scolilor partenere si formarea grupelor zonale

-stabilirea calendarului de lucru

-contactarea scolilor partenere si prezenatrea proiectului

b. INTALNIRI PROTOCOLARE

-contactarea reprezentantilor comunitatii locale, a reprezentantilor ISJ si a finatatorilor; prezentarea proiectului

-obtinerea aprobarilor

-incheierea contractelor de parteneriat

-atragerea de finantare

c. INTALNIRI DE LUCRU

-intocmirea portofoliului proiectului

-perfectionarea programului de activitati comune

-negocierea repartizarii vizitelor de lucru in scoli

d. ACTIVITATI SPECIFICE

-in domeniul educativ- lectii, concursuri, ateliere de lucru in comun

-in domeniul cultural- serbari, sezatori, searte, expozitii, vizite, carnaval

-in domeniul sportiv-ecologic-turistic- drumetii, excursii, intreceri, actiuni de ecologizare a unor spatii

Teme de abordat: Comunicarea- caracteristica a lumii moderne

Copilul si comunicarea

Cum comunicam?

Sa comunicam despre noi si spatiul in care traim

Jocul- limbajul comun de comunicare intre copii.....s a

12. REZULTATE-acte, documente financiare, de protocol; scrisori de intentie si de multumire; referate, proiecte didactice, fise de lucru, chestionare; materiale promotionale- afise, fluturasi; articole de publicat in presa de specialitate locala si centrala; pliant-revista pt fiecare scoala participanta; casete video, fotografii, CD-uri, albume foto; completarea unei pagini Web cu informatii despre derularea si impactul proiectului

13. RESURSE

-PROCEDURALE-observatia, chestionarul, expunerea, dezbaterea, discutii in grup, studiul de caz, brainstorming, jocul de rol, munca in echipa, exercitiul

-UMANE-elevi, c.d., parinti, inspectori scolari, consilieri educativi, directori, membri ai ansamblurilor folclorice, sportive si corale, reprezentanti ai comunitatii locale, ai firmelor si societatilor private

-MATERIALE-consumabile, aparatura audio-video, sali de clasa, terenuri sportive, sali de spectacol, PC- conectare net

-FINANTARE- fiecare scoala face propria estimare (Ocna Mures, 6 800 000lei)

15. RISCURI PREVENIREA RISCULUI

1. Retragerea unor scoli parteneri 1. Mediatizarea corecta, exacta a proiectului

2. Atitudinea negativa a parintilor 2. Cointeresarea parintilor/si a finatatorilor

3. Dezinteresul copiilor 3.Stimularea motivatiei puternice pt realizarea impactului dorit

16. EVALUARE

CE SE EVALUEAZA PRIN CE METODE

-activitatea in scoala(subproiectul) -observatia, fisa de evaluare, portofoliul

-potentialul comunicativ al elevilor -chestionarul, fisa de evaluare psiho-ped, obs sistematica

-atitudini formate/comportament -chestionarul, observatia sistematica

-relatii dezvoltate in timp -scrisoarea, mesajul prin mail, convorbiri online prin internet si telefonice

-potentialul educativ si cultural al fiecarei -concurs tematic (la final), oral si in scris intalniri eseu



IMPACT



Stimuland prin acest proiect comunicarea verbala corecta, dar si cea scrisa, la varsta scolara mica, stimulam comunicarea si actiunea sa prin strategii didactice adecvate varstei, elevii putand comunica eficient.

Comunicarea, ca proces de transfer de informatie si intelesuri intre indivizi/ grupuri scolare, va avea rezultate pozitive si eficiente in randul copiilor si al cadrelor didactice. Copiii, care simt nevoia sa comunice si sa fie ascultati, vor fi initiati in schimbul de informatie, vor fi dirijati in vointa lor de comunicare, criticati si invatati sa critice si autocritice, vor ajunge sa respecte identitatea fiecarui partener de comunicare.

Comunicand eficient, elevii vor respecta sentimentul stimei de sine al celuilalt, comparandu-se ce cei din jur, acceptand, tolerand, incadrandu-se mai bine in categoria invingatorilor.

Prin acest proiect, vom oferi copiilor comunicarea libera, de participare la diferite actiuni in comun cu noile lor cunostinte- copiii din alte scoli, alte zone- de participare la diverese jocuri si forme de cmunicare, unde vor fi mult incurajati in exprimarea opiniilor si in gandirea libera,

critica.



SCOLI IMPLICATE IN PROIECT



ZONA/ SCOALA



ARDEAL

1. Scoala „L.Blaga”, Ocna Mures, jud Alba – scoala coordonatoare

2. Liceul Teoretic „P. Sandor” , Sacueni, jud. Bihor

3. Scoala cu cls. I-VIII Petrila, jud Hunedoara



MARAMURES

4. Scoala cu clasele I-VIII, Moftinu Mic, jud. Satu-Mare





MOLDOVA

5. Scoala nr. 10, Bacau, jud Bacau

6. Scoala nr. 9 „C.Hogas”, Galati, jud. Galati

7. Sc Gimnaziala 19 „L. Cosma” Galati



DOBROGEA

8. Scoala cu clasele I-VIII Navodari, jud Constanta



MUNTENIA

Scoala nr. 22 Braila, jud. Braila



OLTENIA

10. Grup Scolar Transporturi Auto- Craiova, jud. Dolj



DIRECTOR, INVATATORI IMPLICATI

Prof. Gavrila Liviu IN PROIECT



COORDONATOR PROIECT, Voichita Oniga

Inv. Carunta Elena Mariana Gherasim

Rafila Giurgiu

Irina Schiau

Domnica Marchis Buzgar



PROGRAMUL INTALNIRII DE LA OCNA MURES, ALBA





JOI, 12. V. 2005



-preluarea de la gara Razboieni, cazarea



-ora 19- intalnire de prezentare, cunoastere, prezentarea programului urmatoareleor zile- Terasa „Oglinzile verzi”-



VINERI, 13. V. 2005



-ora9 - primirea oficiala in Scoala „Lucian Blaga”

discurs de bun venit: Inv. Carunta Elena, coordonator de proiect

Insp. General Adj. Ec. Oana Badea, reprezentant al ISJ Alba

Primar, ing. Sorin Cristea, reprezentant al comunitatii locale

Prof. Liviu Gavrila, directorul scolii



-vizitarea scolii:

clasele I-IV, punctul expozitional, cabinetul de logopedie, schimb de daruri



ora 10 -lectii, activitati la clasa:



clasa I A- Curs optional, „Comunicare in situatii concrete”, inv. E. Carunta

clasa I D- Ed. muzicala, inv. V. Oniga

clasa a II-a- Concurs „Ion Creanga”, inv. D. Buzgar

clasa a IV-a- Concurs de cunostinte generale, inv. M. Gherasim si R. Giurgiu

clasele II-IV- Concurs –limba materna- maghiara, inv. I. Schiau



ora 11 –atelier de lucru in comun:



clasele I, gazde si oaspeti, colaj, „Copacul prieteniei”

clasa a II-a, gazde si oaspeti, trasarea pe harta jud Alba a drumului de la Lancram la Ocna Mures, „Scoala prieteniei”

clasele I-IV- sectia maghiara, gazde si oaspeti, desene, „Prieteni calatori”

clasele a IV-a, gazde si oaspeti, colaj, „Harta prieteniei”(fixarea pe harta Romaniei a scolilor participante la proiect)

-invatarea unui cantec in comun „Peripetii”



ora 12- prezentarea Asociatiei „PRO COPILARIA”

- membri fondatori, membri asociati,

- programe si proiecte derulate- invatatorii

-schimb de impresii, de informatii

-prezentarea unor materiale despre zona de provenienta, de catre oaspeti



ora 12- 14- masa in familie



ora 14-16 vizita: Centrul de zi „Sf. Ciprian” si Centrul de plasament al Fundatiei „Sanctuary” din Ocna Mures



ora 16-18- Sesiune de comunicari tematice:

„Comunicarea intre oameni”- inv. Voichita Oniga

„Tehnologia comunicarii scrise”- inv. Mariana Gherasim

„ Rolul cuvantului in comunicarea paraverbala”-inv. Rafila Giurgiu

„De ce comunicam?”-inv Irina Schiau

„Aspecte ale comunicarii cu elevii” -inv. Domnica Marchis Buzgar

„La inceput a fost cuvantul…”- inv. Elena Carunta

-prezentarea orasului: istoric, pozitie geografica, economie, populatie, dezvoltare: prof. Elena Pop, consilier educativ

-prezentarea istoricului scolii, prof. Liviu Gavrila, director

-prezentarea traditiilor, obiceiurilor folclorice, prof. Virgil Moga, director al Casei de Cultura a orasului

-exemplificari: solisti vocali, dansuri populare traditionale romanesti si maghiare



ora 19- „La iarba verde”, moment de relaxare- invatatorii; copiii, in familie



SAMBATA, 14. V. 2005



ora 9- 17- excursie:



Turda- mina de sare, Cheile Turzii, Monumentul Mihai Viteazul- lectie de istorie, prof. Nicolae Mamara, prezentarea domniei cu exemplificari de imagini din portofoliu, elev Ioana Muresan, IV C



ora19 – foc de tabara



DUMINICA, 15. V.2005



- conducerea oaspetilor la gara, ramas bun!







MESAJE DUPA PRIMA INTALNIRE

(www.didactic.ro, forum-invatamant primar-parteneriat)





Între 12 - 15 mai 2005 a fost la Ocna Mureş începutul proiectului de colaborare a şcolilor ce au dorit să participe. A fost o atmosferă deosebită, am întâlnit oameni minunaţi. A fost atât de benefică această întâlnire, încât nu pot decât să o felicit pe Elena Cărunta pe toate colegele ei şi pe toate colegele mele care au ales să fie acolo.

Rigurozitate, responsabilitate, eficienţă, OMENIE prin aceste cuvinte descriu eu acest început.

FELICITĂRI OCNA MUREŞ!

INV. AILINCAI ELENA, SCOALA 19, GALATI



Tine-ti minte de prounerea Elenei Carunta-Proiect in parteneriat cu finantare extrabugetara.iata ca s-a realizat prima intalnire la Ocna-Mures.O scoala primitoare, cu un colectiv inimos care ne-a impresionat pe toti prin volumul si calitatea muncii.

Ineresant e si faptul ca ne cunosteam in lumea virtuala dar acum totul a prins aripi si este viu.

Elevii nostri au realizat astfel o comunicare eficienta prin legarea unor prietenii iar cei care nu se cunosc inca, comunica prin intermediul scrisorilor,internetului si a telefonului.

Eu am sa trimit cateva imagini din timpul desfasurarii actiunilor de la Ocna-Mures ,dar as propune craerea unui spatiu nou in care sa putem trimite materiale despre acest proiect inclusiv imagini.

Felicitari echipei de cadre didactice de la Ocna -Mures pentru tot ce au putut realiza impreuna cu Elena carunta si nu in ultimul rand mii de multumiri!

Echipa din Petrila, INV. LILIANA GHEBAN



Niciodata nu am crezut cu adevarat intr-un proiect maret, realizat prin colaborare virtuala (si rau am facut). Acest parteneriat e dovada ca oameni inimosi, din orice zona a tarii ar fi ei, isi pot da mana pentru a face sa nasca ceva frumos. Cadre didactice si copii s-au intalnit si s-au cunoscut iar, ceea ce este si mai frumos , e ca nu se opreste totul aici. Suntem dornici sa continuam acest parteneriat, sa demonstram tuturor ca aceasta "comunicare intrazonala" exista ,iar noi, invatatorii stim cum sa "comunicam". Multumim Ocna Mures, multumim doamnelor invatatoare de la Scoala "Lucian Blaga" din Ocna Mures pentru acest prim pas. Navodariul va asteapta !

_________________

' Cel care n-a luptat niciodata nu a trait niciodata

INV. ALI LEILA, NAVODARI



Proiect de colaborare, parteneriat, scoli, elevi, invatatori,... cuvinte. Dar daca acestea ar deveni trairi? Poftiti de luati legatura cu Ocna Mures si cu toti cei ce ne-am implicat in proiect si veti avea acces la o comunicare de calitate. Elevii nostri au venit acasa si le-au povestiti tuturor cat de frumoasa este tara noastra, cat de multi prieteni si-au facut, etc. Iar noi, cei mari, dorim din tot sufletul sa oferim cat mai multor scoli ocazia de cunoastere, schimb de experienta si voie buna.

Poftiti asadar, intrati in hora!

Multumim Ocna Mures, multumim Elena Carunta, multumim invatatori, elevi si parinti ce ne-ati facut sa ne simtim atat de bine!

...si, va asteptam la Petrila!…BIANCA



Colegele mele au zugravit cum nu se poate mai frumos ceea ce a fost la Ocna Mures. Ce as mai putea eu adauga? Da, ca elevii mei au invatat geografie, istorie, educatie civica, muzica si multe altele "pe viu". Pentru a ajunge la Ocna Mures am stabatut mai mult de jumatate din tara si nu avem nici o parere de rau. Colegii de acolo sunt minunati, colegele din tara sunt minunate si cred ca am inchegat un colectiv, am reusit sa comunicam cum nu se poate mai bine in cele 3 zile petrecute impreuna. Multumim gazdelor si le asteptam la Braila pentru a continua ceea ce a inceput asa de frumos.

Colectivul de la Braila, INV. MARINELA PARTENE



Felicitari tuturor celor ce au participat la intalnirea din Ocna Mures.

..nam cuvinte doamnelor

Ca parinte ,si participant pe partea de "spectacol..sonorizare..etc" va spun ca a iesit totul OK .



SUnt si multe poze frumoase,daca administratorul site-ului doreste ,..pot trimite sa le postati ..etc .



Si nu in ultimul rand felicitari doamnei Elena Carunta-sufletul acestei intalniri ..cu urarea " la continuitate "



KATANA IOSIF, PARINTE, CLS IA, INV. E. CARUNTA



In urma cu sase zile am pornit un mic grup format din elevi si invatatoare de la Scoala Moftinu Mic, jud Satu Mare spre Ocna Mures. Ne anuntasem dorinta de a participa la un proiect de parteneriat. Era prima noastra "iesire in lume". Aveam emotii, nu stiam ce ne asteapta. Cele doua zile petrecute in Ocna Mures au fost extraordinare. Activitati antrenante atat pentru elevi cat si pentru invatatori, excursii, vizite.... Copiii si doamnele au avut ocazia sa lege prietenii, sa schimbe idei, impresii, sa invete. Au fost zile de neuitat.

Felicitari Ocna Mures, felicitari doamnelor invatatoare, parintilor care au facut posbila aceasta intalnire.

Nu uitati ca va asteptam la Moftinu Mic, Satu aare! INV. CSIGI BOGI



Dacă mai e nevoie de încă o dovadă că la Ocna Mureş a fost minunat, v-o dau eu. Copii din cls. I, singuri la părinţi, răzgâiaţă, alintaţi, ca orice copil voiau pe drumul de la întoarcere să meargă iar la Ocna . În gară când şi-au văzut părinţii au strigat că vor la Ocna Mureş, din proprie iniţiativă.

Atunci noi adulţii cum să nu cântăm imnul comunicării??????

Ailincai Elena, Galati



Dar ce credeti voi ca numai Galatiul a fost reprezentat? Braila nu s-a lasat mai prejos. Am facut o echipa pe cinste cu colegele din Bacau, Craiova, Petrila, Moftiu (Satu Mare), Navodari si cu gazdele, care au fost la inaltime. Asteptam urmatoarele intalniri si vrem sa fim gazde la fel de bune pentru colegii nostri. Copiii au simtit pe viu ce inseamna comunicarea, ospitalitatea si prietenia

Marinela Partene, Braila



Felicitari tuturor celor implicati! Din cate vad, ati avut o activitate bogata si ..,,zile pline". Ma bucur pentru voi si-mi pare rau ca nu am putut sa ma implic in aceasta activitate. Poate mai tarziu.

Inca o data FELICITARI

Acest material este trimis de Elena Carunta



Zizi, Bucuresti























0 0

26.05.2005 21:05 valentina

FELICITĂRI!cine a spus că învăţătorii sunt coloana vertebrală a învăţământului a grăit un mare adevăr.O dovedesc şi desfăşurarea unor astfel de parteneriate....şi nu numai.FELICITARI!

VALENTINA-CONSTANTA

0 0

01.06.2005 13:16 cameliahoara

Felicitari pt.proiect.Si noi cei din Bucuresti am fi fost interesati.Poate cu alta ocazie care se va ivi in curand.Cel putin asa sper!

0 0

04.06.2005 15:49 eqinox

Felicitari pentru proiect si parteneriate. Si Banatul de Munte ar fi interesat. Sper sa aflam in timp util despre astfel de proiecte si sa ne inscriem si noi.

0 0

04.06.2005 15:53 eqinox

Felicitari pentru proiect si parteneriate. Si Banatul de Munte ar fi interesat. Sper sa aflam in timp util despre astfel de proiecte si sa ne inscriem si noi.

0 0

02.09.2005 21:42 marinelabr - Autor

Dragi colegi din parteneriat v-ati reintors din vacanta? Nu mai stiu ninic de voi!Va astept sa continuam anul acesta!

0 0

19.09.2005 00:04 invatator

Cameliafolea, eqinox, eli75...cautati pe forum, invatamant primar si descoperiti topicul din primavara trecuta: "Proiect in parteneriat cu finantare extrabugetara....la nivelul claselor primare". Aveti acolo toate detaliile, daca mai sunt nelamuriri, adresa mea: caruntae@yahoo.com

0 0

06.10.2005 15:01 1967

Felicitari!Munca multa ,satisfactii mari!Poate ati auzit si de Botosani.

0 0

23.10.2005 22:48 invatator

PROIECT DE COMUNICARE INTRAZONALA

ETAPA A DOUA- NAVODARI

Pentru ca nimeni nu a scris despre programul deosebit de care am avut parte la intalnirea de la Navodari, o voi face eu acum, la ceva distanta de timp.

Se stie ca in cadrul proiectului de comunicare de la nivelul claselor primare a avut loc a doua etapa: intalniera de la malul marii…

In functie de ora la care a sosit fiecare grup, format din invatatori si copii, ici colo si cate un director, a fost intampinat la gara, cei sositi cu transport CFR sau la intrarea in oras, cei sositi cu microbuz, pe pod, de doamna invatatoare Leila Ali, coordonator de proiect in Navodari, si condus apoi spre punctul de intalnire cu invatatorii din localitate si parintii care urmau sa cazeze copiii-oaspeti.

Noi, cei din Ocna Mures, am sosit ultimii, putin dupa miezul noptii si am fost intampinati cu acelasi entuziasm; se vede ca nu se diluase prin primirea celorlalte grupuri!

Strigate, bagaje, bucuria reintalnirii pentru unii, surpriza cunoasterii pentru altii, fluierul aducerii la ordine, cazarea…si copiii-oaspeti au plecat spre locuinte insositi de copiii-gazda si parintii lor. Invatatorii au fost condusi spre hotelul din incinta taberei de copii, unde cei din Ocna Mures, ultimii sositi, si-au facut intrarea anuntandu-si prezenta cu fluierul, dupa promisiune! Cu mare bucurie ne-am regasit, imbratisat si am cantat Imnul initiat la Ocna Mures! Gazdele ne-au pregatit gustari alese, pe care le-am savurat. Tarziu, in noapte, am reusit sa ne si odihnim.

Gazdele colegi ne-au intampinat a doua zi la receptia hotelului, proaspete, gata pentru noua zi. Si ce zi…

Masa de dimineata, ca toate celelalte ce i-au urmat, s-a servit la cantina liceului din apropierea Scolii nr. 1, in conditii aparte, cu o pregatire aleasa!

Intalnirea din fata scolii a reunit musafirii mari si mici- dascali si copii; copiii condusi de noii prieteni au intrat in curtea scolii plina de elevii claselor I-IV. Iar cadrele didactice au fost intampinate, la intrarea in scoala, cu paine si sare de o minunatie de fetita imbracata in costum popular si cu un zambet de inger. Am fost condusi la Kilometrul 0, sala extraordinar de utila si bine utilata a scolii, unde au loc intruniri, unde se programeaza planifica si evalueaza. Ne-am recunoscut si cunoscut, cei noi veniti. Am aflat astfel ca Scoala nr 1 din Navodari este condusa de o echipa- aveam sa aflam prin fapte apoi ca e o adevarata echipa- de directoti-femei! Am primit programul celor doua zile de activitati, un fanion al proiectului propus de gazde si steguletul tricolor, pe spatele caruia vedem harta Romaniei cu fixarea distincta a orasului Navodari

Conform programului, la ora stabilita am pornit spre careul din curtea scolii, unde a avut loc deschiderea oficiala a zilelor proiectului la Navodari; pe un soare puternic de octombrie, in prezenta multor copii, a invatatorilor si conducerii scolii, oaspetii au avut placerea de a-l cunoaste pe primarul orasului, sustinator al acestei actiuni. Discursuri, surasuri, sunet de bucium, flori, aplauze…

Se viziteaza scoala cea mare, ingrijita, in care iti face placere sa intri, dar’mi’te sa inveti? Cancelaria, cu coltul specific marii- navodul, papura- ne primeste cu usa larg deschisa, ca sufletul navodarenilor! Clasele, un vis al fiecarui dascal: mobilier nou, individual, dotarea fiecarei clase cu un calculator nou, performant, materiale didactice expuse de calitate copiii, numai un zambet! Vizitam si biblioteca scolii si sesizam usor legatura reala dintre bibliotecar si invatatori, si respectiv copii; expozitii ale copiilor, aranjament facil pentru cautarea de carti pentru cei mici, spatiu de lectura. Sala amenajata special pentru expunerea de material didactic, documente ale invatatorilor sau ale elevilor a tintuit pur si simplu colegii in fata revistelor scolare, a portofoliilor, a proiectelor, a desenelor sau materialelor confectionate la abilitati practice. Doamna invatatoare Anghelescu Mihaela prezinta noua abordare a lectiei prin prisma cursului de formare:

Cum spuneam, scoala emana rolul ei de furnicar, de stup: holurile amenajate cu panouri pe care se expuneau materiale bine alese din munca copiilor, a dascalilor sau rezultate remarcabile, clase dotate, toate asteptau clopotelul care nu a intarziat nici cateva secunde macar. S-a intat la ore; fiecare a asistat unde a dorit, mai bine zis unde a fost interesat sa participe, iar copiii oaspeti au participat efectiv la ore. Mie mi-a parut tare rau ca nu am reusit sa vad toate lectiile sustinute: as fi dorit sa fie totul sub un clopot de sticla si, de undeva de sus, sa asistam la toate deodata!

Kilometrul 0 ne-a reunit pentru analiza lectiilor vazute, impartasire de impresii, invatarea imnului propus de Navodari- alaturi de o foarte simpatica doamna invatatoare si pianina ei, comentarii, discutii libere, dezbateri, pezentare de carte metodica. Intr-un ambient lejer, dar profesional in acelasi timp, se pun in discutie noii pasi ai proiectului, se reaminteste scopul si obiectivele si se mira lumea, in general de ceea ce a vazut! Doamnele directoare aproape se confunda cu invatatoarele prin ceea ce fac si expun; devine din ce in ce mai clar ca aceasta scoala are o echipa de lucru, nu dascali si conducatori/directori!

Dupa masa de pranz, inainte de-a ne odihni in camera, noi, invatatorii, am vizitat marea…cum altfel? Care ne-a primit bucuroasa, revarsand peste picioarele noastre desculte bucuria revederii prin valul ei nici cald, nici rece; pe nisip ne-am jucat care cum voiam, ca niste copii.

La ora 16, in curtea scolii, spectacolul a reunit etniile de la malul marii in cantec si joc: tatari, turci, lipoveni, aromani, romani, spectacol deschis de o echipa de karatisti. In aplauze sustinute, ne-am despartit ca sa ne reintalnim la masa; intre timp parintii care au cazat copii au purtat discutii cu invatatorii oaspeti, iar copiii…aproape nu ne vedeau, erau total absorbiti de noile preocupari pe care le aveau cu noii prieteni! Ei relationau! Vizitam apoi si orasul Navodari, centrul, magazinele.

Masa de seara a dascalilor s-a prelungit cu cantec zonal pentru fiecare grup de invatatori,(”Trandafir de la Moldova ..M-a facut mama oltean, De-ar fi mandra-n deal la cruce…La noi la Galati sa veniti…”) apoi cu auditie si chiar dans. Peste ape si munti si vai si dealuri, invatatorii fac front comun si stiu sa arate cum muncesc, dar si cum se distreaza.

Pana in noapte, tarziu, la receptie au rasunat voci vesele, dispuse sa comunice prin vorbe sau cantec, cu vocea sau chitara.

Dupa admirarea rasaritului- de cine a reusit sa se trezeasca- sambata de dimineata, adunarea in fata scolii; cu microbuze obtinute din sponsorizare se transporta gazda si oaspeti in Constanta; se viziteaza Muzeul etnografix si se merge la Agie, apoi, spre bucuria celor mici, dar nu numai, se intra la Acvariu si Delfinariu; o oprire la malul marii in punctul Mamaia umple de copii plaja, ca vara, in tabara! Marea albastra ii primeste cu soare placut, cu valuri si vant usor. „Scoici, melci, paescarusi!”- strigau cei mai multi dintre copii. Plimbarea cu vaporasul (pilota) pe canalul din Navodari, o alta importanta si atractiva sponsorizare, a incheiat o zi plina, superba, de neuitat. Dupa odihna, se porneste lumea pe costumat pentru carnaval. Bucuria tuturor, mari si mici. In sala de sport, cu muzica asigurata de doamna invatatoare Leila Ali, mastile se perinda in aplauzele si spre deliciul parintilor, dascalilor, copiilor! Se danseaza, se fotografiaza, se comunica prin dans si cant, mari si mici.

Dascalii se retrag la o masa de ramas bun, unde desigur ca nu lipsesc nici icrele, nici bucatile mari de peste sau castoanele cu mujdei; iar baclavalele…aferim, bre! Bufetul rece reuneste grupul format. Se schimba alte adrese, se fotografiaza, se filmeaza si deja parca se simte regretul despartirii ce va urma a doua zi. Dar mai este pana atunci!

In atmosfera calda si foarte prietenoasa, doamnele directoare impreuna cu coordonatorul de proiect din Navodari inmaneaza diplome participantilor, ofera daruri cu specific marin si se zambeste mult, mult! Se intoneaza iar inmul Navodarilor: si un cald „La multi ani!” pe voci, cum sta bine invatatorilor.

Seara se incheie, pentru dascali, din nou la receptia hotelului, cu cantec si voie buna.

De dimineata, multi dintre noi revad marea, regreta, saluta sec sau cu imbratisari lungi; ne preluam copiii, care striga numere de telefon, se saluta, fac cu mana prietenilor carora le promit scrisori si noi intalniri; se canta : „La revedere, Navodaari, /la revedere, noi plecam! /De-ai sti tu draga/ ce rau ne pare /si cat de mult noi regretam…!” si se pleaca, fie cu tenul, fie cu microbuzul insotiti de privirile calde ale gazdelor.

LA REVEDERE, NAVODARI!

0 0

30.10.2005 10:20 marinelabr - Autor

Imi pare rau ca nu am fost si eu cu voi dar promit ca data viitoare nu mai lipsesc! Si eu vreau sa felicit echipa de la Navodari! Colegele mele mi-au povestit si a fost minunat!

0 0

02.11.2005 15:16 anahodoroaba

Intalnirile acestea nu pot fi comparate cu nici o alta forma de comunicare didactica. Trebuie sa fii acolo, in mijlocul celor veniti din toate zonele tarii ca sa-ti dai seama ce inseamna o comuniune trainica. Va asteptam la Bacau in etapa urmatoare!

ANA HODOROABA

SCOALA NR. 10 BACAU

0 0

08.11.2005 15:03 stelutacanache

Multumim din suflet gazdelor pentru tot ceea ce au oferit copiilor, colegilor veniti din toate colturile tarii. Pentru noi, cei de la Bacau, tot traseul, toate activitatile in care am fost antrenati au constituit o experienta unica. Am invatat sa fim mai veseli, mai optimisti, mai tineri. Multumim, Leila, multumim Elena Carunta pentru tot!

Steluta Canache, Bacau

0 0

22.11.2005 08:16 fina

Comunicam intre noi oriunde am fi! Nu e minunat ca aceasta actiune nu a ramas la faza de proiect? Ocna Mures, Navodari inca pastram amintirea acelor zile minunate in care am invatat atatea despre noi! Va multumim pentru aceasta oportunitate!

0 0

04.05.2006 21:08 alena

Perteneriat "Comunicam intre noi, oriunde am fi" etapa a III-a are loc la Galati intre 12-13 mai 2006. Anuntul este in mod special pentru colegele din Craiova, pe care le rog sa ma contacteze.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

118 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN