Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Declaratia Primului Ministru cu privire la învăţământ

"Toate ţările europene consideră că investiţia in educaţie este principalul motor de dezvoltare economică in viitor. Din această perspectivă a fost intocmită şi strategia Lisabona la care Romania s-a alineat. Nu mai este nevoie să spunem că un invăţămant de calitate poate să asigure absolvenţilor un viitor pe măsura aspiraţiilor, dar invăţămantul de calitate trebuie reformat.

in Romania astăzi nu putem să spunem că avem un invăţămant atat de performant pe cat ne-am dori, care să ne facă intotdeauna competitivi cu ţările din UE. Atat la nivelul invăţămantului preuniversitar cat şi la nivelul invăţămantului universitar avem cateva programe pe care vrem să le demarăm. Primul program naţional se va numi campusuri şcolare, este vorba de construirea a 80 de campusuri şcolare moderne care să permită o restructurare a invăţămantului in zone in care există calitate la nivelul educatorilor, la nivelul profesorilor, şi condiţii de invăţămant moderne care să asigure un performanţa. Cu alte cuvinte, preferăm să facem campus universitar acolo unde putem strange 200-250 de elevi, decat să facem invăţămant intr-o şcoală rurală, cu o sală de clasă cu condiţii precare.
La nivelul invăţămantului universitar avem programul naţional cămine şi cantine studenţeşti moderne. Este un element bine cunoscut că infrastructura de cămine şi cantine studenţeşti este extrem de veche, cu condiţii mai mult decat precare. De aceea ministerul Educaţiei şi Cercetări a primit drept sarcină să elaboreze acest program care va incepe tot in anul 2006 şi este prevăzut pe perioada 2006-2008.

Pentru invăţămantul preuniversitar avem al treilea program, programul microbuze pentru şcoli. Dorim să facilităm accesul la invăţămant pentru copiii care provin din mediul rural, fie din localităţi in care nu există unităţi de invăţămant, fie pentru cei care vor să meargă să inveţe la oraş.

Un alt program care incepe să ţină şi de zona de cercetare este programul naţional calculatoare pentru şcoli. Informatizarea unităţilor de invăţămant este o premisă, atat pentru asigurarea unui invăţămant de calitate cat şi pentru deschiderea gustului celor care sunt in invăţămantul preuniversitar pentru a se indrepta către universităţi, către zona de invăţămant superior, şi ulterior către cercetare.

Programul naţional şcoli de arte şi meserii este un alt obiectiv important in zona invăţămantului. Se constată in Romania că există o penurie de cadre cu pregătire medie, cu pregătire de specialitate. Crearea şcolilor de arte şi meserii pentru o varietate largă de specializări va permite absolvenţilor să-şi găsească locuri de muncă bine plătite, şi sigur că aceste şcoli de arte şi meserii chiar dacă vor avea programele stabilite de ministerul Educaţiei şi Cercetării vor trebui să fie in bună măsură coordonate de comunităţile locale. Comunităţile locale sunt cele care cunosc cel mai bine nevoile de pe piaţa forţei de muncă locală. Este foarte greu de stabilit de la Bucureşti nevoile de la Vaslui sau Zalău şi vrem să dăm posibilitatea comunităţilor locale să decidă ele insele infiinţarea acestor şcoli, in funcţie de aspectele locale."

Sursa: http://www.tintapnl.com/declaratii.php

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: sfetnicul | 12.01.2006 19:57 | 1481 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

13.01.2006 17:55 geis

Ideea campusurilor scolare este buna. Ar oferi o sansa in plus copiilor din localitatile izolate. Naveta zilnica este istovitoare pentru ei.

Dar ce credeti ca va deveni satul romanesc fara scoala si biserica?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

675 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN