Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Vacanta in muzee

Fata cu zestrea ei" de Nicolae Grigorescu, "Anemone" de Stefan Luchian sau "Piata de la Venetia" de Nicolae Darascu sunt numai cateva dintre tablourile ce pot fi vazute in muzeele din Capitala.

Muzeul "Antipa" e in top

Un barometru de consum cultural, realizat in decembrie 2005 de Centrul de studii si cercetari in domeniul culturii, arata ca primele trei dintre cele mai vizitate muzee din Bucuresti sunt Muzeul de Stiinte Naturale "Grigore Antipa", Muzeul Satului si Muzeul National de Arta.

Conform studiului, doar 17,64% din romani au fost cel putin o data la "Antipa" 15,96% la Muzeul Satului, 15,52% la Muzeul National de Arta, dar numai 5,25% au vizitat Muzeul de Arta Contemporana.

Cu toate ca nu merg prea des la muzeu, bucurestenii intervievati pentru realizarea studiului au spus ca vizitarea muzeelor se afla pe locul trei in topul activitatilor culturale preferate.

"Cred ca lumea ar merge mult mai des la un muzeu daca am avea expozitii atractive. Dar ne lipseste marketingul cultural, care nu e orientat spre turism si din aceasta cauza publicul nu merge la muzeu", spune Liviu Chelcea, unul dintre autorii studiului.

Aglomeratie la expozitiile realizate in parteneriat

Cele de mai sus sunt confirmate de interesul pentru anumite expozitii unde oamenii au stat ore-n sir.

Cea mai recenta actiune este "Noaptea muzeelor", care a atras sute de bucuresteni. Muzeograful Adrian Majuru spune ca oamenii merg acolo unde ar putea fi surprinsi prin noutate si diversitate, iar cel mai mult succes il au expozitiile organizate in parteneriate cu marile muzee ale lumii.

"Uneori ne lovim si de obtuzitatea sefilor, care nu numai ca nu au idei si nu sunt buni manageri, dar mai si monitorizeaza la minut orele de lucru ale subordonatilor", adauga Majuru.

Moda pentru tineri pe aleile muzeelor

Pentru vara in curs, cateva dintre cele mai importante muzee au pregatit deja programele de vara.

Muzeul "Grigore Antipa".

Pentru ca anul trecut programul "Zoolog printre ruine" a dublat numarul vizitatorilor, in aceasta vara muzeografii au pregatit expozitia de heraldica "Animale cu sange albastru", care va fi deschisa intre 11 si 1 octombrie, cu program de vizitare de miercuri pana vineri, intre 10.00 si 19.00, sambata si duminica prelungindu-se cu o ora.

Muzeul Taranului Roman.

Pana pe 30 iulie, bucurestenii pot vizita expozitia despre Maramures, organizata impreuna cu Muzeul "Antipa" si Muzeul de Geologie. Urmatoarele evenimente care vor avea loc sunt targul "Moda de vara", organizat in preajma Sfantului Ilie (20 iulie).

"Pentru ca multora dintre tineri le plac hainele ce apartin "curentului etno" ne-am gandit ca un asemenea targ va fi un bun prilej pentru ca ei sa-si cumpere haine", spune Eliza Sima, responsabil de relatii publice.

Muzeul Satului. Pe langa expozitia permanenta, activitatea institutiei este orientata catre copii, pentru care se organizeaza targuri de creatie, dar si catre tineri, care se pot cununa la una dintre bisericile de aici.

Taxa pentru un astfel de eveniment este de 3 milioane de lei. "La noi, muzeul este deschis toata saptamana, pana la ora 19.00, cu exceptia zilei de luni, cand programul este pana la ora 17.00.

"Strategia noastra este sa organizam actiuni cat mai active care sa nu plictiseasca publicul", spune Aurelia Cosma, director la Muzeul Satului.

Muzeul National de Arta. Pe langa expozitiile permanente, pe timpul verii se mai organizeaza programe pentru familii si elevi, pentru care inscrierea se face numai telefonic.

"In ceea ce priveste vizitatorii la muzeu, lucrurile depind foarte mult de expozitiile temporare organizate. In ultimii doi ani, de exemplu, cei mai multi vizitatori au fost in lunile de vara, fapt explicabil prin organizarea in perioadele respective a unor expozitii-eveniment ("Spada lui Stefan cel Mare" in 2004 si, respectiv, "Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza" in 2005).

Sursa: Evenimentul Zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 24.06.2006 23:45 | 1180 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

210 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN