2 Decembrie, Ziua Mondială a Viitorului
Începând cu 2022, Ziua Mondială a Viitorului este sărbătorită pe 2 Decembrie, o sărbătoare menită să promoveze dezbateri și reflecții transdisciplinare și multidisciplinare despre viitor, cu scopul de a promova și construi un viitor mai durabil pentru toate generațiile.
“După cum afirma romancierul canadian Steven Erikson, „viitorul nu poate promite niciodată decât un singur lucru: surprize”. Este de datoria noastră să ne asigurăm că acest aspect neprevăzut conține elemente importante de dezvoltare. De aceea, în această Zi mondială a viitorurilor, UNESCO face apel la statele sale membre, precum și la societate în ansamblul său, să deschidă orizontul de oportunități cu ajutorul cunoașterii și imaginației” afirmă Doamna Audrey Azoulay, Director General al UNESCO.
Tema din acest an este „Viitorul progresului social și economic global”, atrăgând atenția asupra felului în care concentrarea atenției cercetărilor asupra viitorului poate contribui la rezolvarea principalelor provocări cu care ne congfruntăm la nivel global: inegalitatea, schimbările climatice și impactul tehnologiei asupra societății.
În România, în perioada 13-14 mai 2024, Comisia Naţională a României pentru UNESCO în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a organizat atelierul de lucru “Summitul ONU al viitorului pe înțelesul celor care vor conduce lumea în anul 2050”. Scopul acestei activități a fost de a oferi tinerilor români ocazia de a-și exprima viziunea asupra viitorului, participând 45 de elevi, reprezentanți ai biroului executiv al Consiliului Național al Elevilor și ai consiliilor școlare din școli UNESCO și profesori. Aceștia au participat la discuții între generații pe teme de actualitate la nivel global, cu impact asupra viitorului: inegalitatea, sărăcia, schimbările climatice, conflictele și efectele tehnologiei asupra societății.
Cu această ocazie, Comisia Națională a României pentru UNESCO atrage de asemenea atenția asupra publicației România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO, document creat în 2021, la aniversarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO. Documentul este rezultatul unui exercițiu de reflecție prospectivă cu privire la tendințele care ar putea influența prioritățile și obiectivele țării noastre în 2056, în domeniile majore ale UNESCO: educație, științe, cultură, dezvoltarea capitalului uman.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: webmaster | 02.12.2024 12:58 | 148 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.