Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

5 METODE EFICIENTE prin care îi încurajăm pe copii să citească în vacanța de vară

Incurajarea lecturii

Iată câteva sfaturi utile pentru părinți și/sau bunici oferite de specialiștii INTUITEXT în educație:

 

- Alegeți lecturi care știți că fac parte din genurile preferate de copil: aventură, povești, lecturi despre animale etc. Atunci când recomandările profesorului sau ale părinților coincid cu preferințele literare ale copilului, motivația de a termina cartea este uriașă.


- Încercați să găsiți lecturi pline de haz, cu personaje vesele, care trec prin situații de viață specifice universului copilăriei, care se termină cu happy end. Evitați cărțile în care sunt prezentate personaje triste, care suferă și întâmplări care se termină tragic.


- Arătați interes pentru lectura zilnică a copilului. Întrebați-l zilnic ce a mai citit și rugați-l să vă povestească ceva interesant sau hazliu din cartea respectivă. Arătați-i copilului, prin interesul viu manifestat de dvs., că lectura este un element important din viața fiecărui om.
Povestiți-i celui mic despre lecturile citite de dumneavoastră la vârsta pe care o are el acum. Arătați-i că vă amintiți cu multă plăcere de acele lecturi și că au rămas vii în amintirea dvs.


- Organizați în familie „Ora de lectură”, care poate fi seara, înainte de culcare, sau după amiaza, când arșița verii ne mână în casă. În acest timp membrii familiei citesc, fiecare lectura sa preferată sau adulții îl pot ruga pe copil să le citească ceva cu voce tare. Dacă există un frate mai mic, lectura pentru acesta ar trebui să fie o prioritate pentru copilul mai mare.

 

În plus, în cadrul unui interviu acordat pentru site-ul educațional Școala Intuitext (Campania #PărințiCelebri), Virginia Costeschi, coordonator al grupului editorial Trei și al colecției de cărți pentru copii Literati, oferă câteva sfaturi pentru a le insufla copiilor plăcerea de a citi:

„În primul rând, părinții trebuie să petreacă timp cu copiii și cărțile. Chiar și zece minute pe zi dau rezultate. Sunt zece minute de apropiere, de împărtășire a unei pasiuni sau de creare a unei rutine. O rutină care se va dovedi benefică, pe măsură ce copilul crește și are de asimilat din ce în ce mai multă informație. Un copil obișnuit cu lectura va învăța întotdeauna mai bine și mai repede decât unul pentru care lectura nu este în programul familial.

Pe cadre didactice le-aș sfătui să se uite în ochii copiilor când le recomandă listele acelea de lecturi suplimentare din secolul trecut. Lecturi de care copiii noștri nu sunt deloc atrași. Știu, e comod să aplici aceeași rețetă, dar când încerci ingrediente noi, gustul s-ar putea să te surprindă. Așadar, stimate cadre didactice, încercați să alegeți cărți potrivite spiritului generației pe care o educați. Nu mai înghițiți pe nemestecate nici liste vetuste de lectură, nici pachete oferite de-a gata de edituri.

Eu nu recomand niciodată o carte pe care nu am citit-o. E un exercițiu bun. Am învățat la Caragiale, unde profesoara de Română ne cerea să citim o carte pe săptămână. O discutam apoi, comentam acțiunea, ne împărțeam în tabere care susțineau cutare sau cutare personaj, făceam fișe de lectură, rezumate. Erau ore de Română vii, frumoase.

Eu sunt sigură că sunt multe profesoare și mulți profesori de Română foarte buni în țara asta (eu le spun Bixby, avem o carte minunată despre cum un profesor bun poate schimba destinele elevilor săi). Dar cred că nu prea le spune nimeni cât de buni sunt, cât contează munca lor pentru copiii noștri și pentru viitorul nostru ca nație.“

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 26.06.2018 19:29 | 1142 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

181 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN