Ce gasim prin librarii?
LA INCEPUT DE AN SCOLAR - NOUTATI IN SPECIALITATE
Se cere astazi mai mult ca oricand sa se realizeze un invatamant de calitate iar Reforma din invatamant puncteaza caile pe care dascalii trebuie sa le urmeze. Nu este de inteles ca poti sa te inscrii in directia pe care invatamantul actual o arata fara sa fii cat mai bine pregatit . Generatia actuala de dascali are formate competentele necesare pentra cauta tot timpul sa se autoperfectioneze sau sa aleaga dintr-o multitudine de sugestii pe acelea care ii convin mai mult , pe acelea pe care, intr-o prima, faza crede ca o ajuta mai mult in munca ei .
Daca s-ar face o statistica a celor care se intereseaza cel mai mult de ultimele publicatii, excluzand calitatea de parinte sau pe cea de elev, cu siguranta ca dascalii ar fi pe primul loc.
Cu totii stim ca intram in librarii la inceput de an scolar, si nu numai, din dorinta de a descoperi noutati care sa ne ajute in activitatea de la catedra .
Oferta editurilor este foarte generoasa.
Editura Didactica si Pedagogica la aniversarea a 50 de ani in slujba scolii romanesti ne ofera lucrarea doamnelor Georgeta Aldea si Gabriela Munteanu:,,Didactica educatiei muzicale in invatamantul primar. Autoarele ne propun prin aceasta lucrare repere teoretice si practice necesare desfasurarii eficiente a activitatii de educatie muzicala in conditiile in care in amplul process de reforma in care este angrenat invatamantul romanesc, educatiei muzicale ii revine un rol special. Titlul se pare ca se inscrie pe linia noua a pedagogiei care recunoaste ca se simte nevoia renuntarii la termenul de ,,metodica in favoarea celui de ,,didactica. Lucrarea este foarte generoasa si ne ofera foarte multe abordari metodologice ale continuturilor invatarii precum si sugestii privind proiectarea-evaluarea in procesul de educatie muzicala.
Tot Ť E.D.P. ť a publicat lucrarea domnilor Iosif Marcusanu, Valeriu Dumitru, Eugen Dragos Marcusanu: ,,Limba romana pentru educatoare, invatatori si profesori .
Autorii si-au propus prin aceasta lucrare sa clarifice unele neintelegeri care duc la greseli majore facute de elevii ce se prezinta la examenele scolare. In urma unui experiment intreprins de dansii au ajuns la anumite constatari iar lucrarea incearca sa orienteze cadrele didactice spre eliminarea limitelor semnalate si a altora asemanatoare din pregatirea prescolarilor si a scolarilor
Din randul publicatiilor pe care putem sa le folosim cu elevii la clasa sub forma materialelor auxiliare , mi-a atras atentia lucrarea aparuta la editura ŤAramis ť ( autori Aurel Maior si Elena Maior):
,, Matematica distractiva - clasa a II-a . Este un caiet pentru elevi si poate fi material de baza pentru un optional . Chiar daca nu, putem folosi caietul pentru sarcini de munca independenta sau teme pentru aca-sa. Sarcinile de lucru sunt corelate cu obiectivele de referin-ta ale noului curriculum.
Editura Ť Ana ť, prin autoarea Marcela Penes, vine in sprijinul celor care folosesc manualele dansei de Limba si literatura romana-clasa a II-a cu lucrarea ,,Sa aprofundam textele literare . Lucrarea cuprinde exercitii suplimentare de aprofundare, exercitii pentru fiecare text din manual. Cartea se constituie intr-un util auxiliar care doreste sa o-bisnuiasca elevii cu tehnicile noi de aprofundare, de recapitulare si de evaluare a cunostintelor si, mai ales, abili-tatilor dobandite de elevi.
In perspectiva anului scolar urmator, am gasit in librarii: ,, Noi toti scriem corect -exercitii de limba romana pen-tru clasele a III-a si a IV-a , autor Rodica Chiran, Editura Ť Aramis ť.Lucrarea incearca printr-o varietate de exercitii sa-i ajute pe elevi sa deprinda mestesugul unei scrieri co-recte a celor mai uzuale ortograme. Dintre ele multe sunt prevazute in programa actuala de clasa a II-a .
Intr-o forma foarte atractiva (cu multe ilustratii), ,,Dictionarul limbii romane pentru clasele I-IV editat de Editura Ť Ana ť atrage interesul prin cuprinsul sau generos. Astfel gasim atat explicarea sensului cuvintelor de la A la Z, cuvinte cu sens asemanator, cu sens opus, cu aceeasi forma dar cu sensuri diferite, cat si un capitol intitulat ,,Cuvinte, expresii, enunturi .Consider necesara folosirea a-cestui dictionar ,dar mai ales preocuparea de a forma elevi-lor abilitatea de a se documenta citind si alte carti decat manualul.
Mult mai pretentios se prezinta ,,Dictionarul explicativ scolar aparut la Editura VOX, al carui autor este Marin Buca . Lucrarea are drept motto cuvintele lui Mihai Eminescu :
,,Cuvintele au intelesul lor. Daca acum le dam un inteles, acum un altul,nici o discutie nu e cu putinta.
Autorul este incredintat ca cititorii dictionarului vor gasi in el un instrument de lucru ,,prietenos in utilizare si eficient in atingerea telului enuntat dintru inceput :imbogatirea vocabularului activ al limbii romane, dincolo de necesitatile strict legate de orele de limba romana din scoala.
Ceea ce a luat amploare foarte mare in ultimul timp, cu foarte mare ,,priza in randul tinerilor este, de buna seama, utilizarea computerelor. ERC Press Multimedia vine in sprijinul sistemului de invatamant cu o paleta diversificata de C.D.-uri. Folosite cu tact,ele ne pot fi de un real sprijin. Astfel putem aminti :,,Matematica-inmultirea si impartirea; ,,Matematica-adunarea si scaderea ; ,,Concurs de cultura generala; ,,Dragonii salveaza tara muzicii; ,,Dragonii te invata limba engleza.Toate jocurile sunt deosebit de atractive si-i determina pe elevi sa se concentreze spre a rezolva sarcinile de lucru, deci au o valenta formativa foarte mare. Este o modalitate de a inlatura rutina zilnica si, lucru bine cunoscut, sa invete prin joc.
*** Mult mai lunga ar fi lista publicatiilor recent aparute. Nimeni nu poate pretinde ca tot ce apare poate fi folosit in practica didactica. Fiecaruia ne revine dreptul de a alege ceea ce consideram bun la momentul oportun. Lucru cert este ca acum avem de unde alege.
Inv.CATALINA SITARU Sc. cu clasele I-VIII NR. 3 ,,Ioan Boldescu
Giurgiu
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: babiuc_catalina | 16.09.2004 09:53 | 5455 vizualizări
Comentarii (1)
01.10.2004 14:51 eliscriba
" Lucru cert este ca acum avem de unde alege."
Poate chiar primim banii pentru carti , asa cum s-a propus intr-un proiect.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.