Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

70.000 de profesori sunt agresati de elevi si parinti

O treime dintre elevi cred ca profesorii nu sunt suficient de pregatiti si din acest motiv nici nu ii respecta, ba chiar ii insulta si ii lovesc. Chemati sa isi disciplineze copiii, parintii apeleaza si ei la injurii si bataie.

Ministerul Educatiei a aflat ca 20% dintre scolari isi injura sau insulta profesorii, iar 5% dintre ei au lovit cu salbaticie cadrele didactice. Din cifrele oficiale rezulta ca cel putin 70.000 de profesori au fost cel putin o data jigniti, insultati, amenintati sau chiar loviti de parinti ori elevi.

“Cand i-am pus o nota mica a luat catalogul si l-a aruncat pe fereastra”, a marturisit o profesoara. “Am fost sunata acasa cateva luni de zile, in fiecare noapte. Un copil ma injura, imi punea muzica. Mi-a fost si imi este foarte teama”, a spus si o profesoara din Timisoara. “Am colegi care au fost amenintati si chiar batuti de parinti. Cativa colegi de-ai mei au cerut sa iasa la pensie pe caz de boala si au ramas mutilati psihic pentru tot restul vietii”, s-a plans un profesor de tara din Timis. “Tatal unei fete a venit la scoala, m-a injurat, m-a amenintat, m-a trantit pe scaun si nu mi-a permis sa ma ridic. Mi-a spus ca daca scot un sunet ma loveste si ma baga in coma. Asta de fata cu elevii, care erau de clasa a IV-a”, a declarat o alta profesoara din Timis.

“Am certat un elev pentru ca a venit beat la ore. El s-a suparat, s-a suit intr-un taxi si s-a intors cu parintii. Intai mi-au tras palme si apoi au spus de ce au venit”, a spus si un profesor din Giurgiu.

Studiul cerut de Ministerul Educatiei a fost facut pe un esantion reprezentativ, in 1.207 scoli, cu un numar total de elevi de 586.000. Dintre acestia, 6.683 au recunoscut ca aduc prejudicii profesorilor proprii, iar zeci de scolari au marturisit ca au batut cel putin o data un cadru didactic. Alti 2.400 de elevi au insultat si injurat oamenii de la catedra.

Cercetatorii spun ca de vina pentru aceste agresiuni sunt familiile care gasesc prea putin timp pentru educatia copiilor si ii lasa prea mult la televizor. Potrivit Consiliului National al Audiovizualului, 87% dintre copiii de 6-11 ani se uita la emisiunile interzise pentru aceasta varsta, iar 24% se uita si la emisiunile interzise si celor peste 16 ani.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 26.02.2006 10:26 | 3011 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

26.02.2006 16:44 nanca_g

Este foarte trist si ingrijorator daca este asa cum scrieti;sunt profesoara de peste 30 de ani in invatamantul liceal si nu mi s-a intamplat asa ceva.Respectul pe care l-am aratat intotdeauna elevilor mei s-a intors ca respect din partea lor si a parintilor lor.Au simtit mereu ca ii ajut sa devina oameni si au acceptat si notele mai mici.Nu prea sunt retete pentru asta.E ceva cu empatia...

0 0

26.02.2006 17:07 cornelia_ardel

Respectul si dragostea nu se impune, ci se castiga. Poti fi un profesor bun nu numai daca stii sa predai rigorile stiintei ci si daca ceea ce ai de transmis transmiti si cu sufletul. Eu sunt foarte apropiata de elevii mei. Ma iubesc si ma respecta, si eu ii iubesc si incerc sa-i inteleg cu "scaparile" inerente varstei.

0 0

26.02.2006 17:52 crina_butarescu - Autor

Si eu sunt unul din cazurile fericite, in ciuda varstei mele fragede de debutant, am reusit sa ma impun "lovind cu vorba buna, chiar daca predau intr-un colt rupt de lume, unde valorile etice ori sunt vazute in alta lumina, ori sunt frumoase si stimabile dar lipsesc cu desavarsire.Si totusi,exista scoli cu colectiv preponderent de rromi,sau scoli in care pur si simplu se intampla aceste lucruri, nevorbind neaparat de mediul rural..Sa fie de vina indulgenta profesorului prost inteleasa, faptul ca nu au fost pedepsiti la timp, sistemul haotic de conducere?

0 0

26.02.2006 18:24 gina

Parerea mea este identica cu a lui res; sunt convinsa ca numarul este mult mai mare! Poate ar fi bine sa deschidem un topic pe forum! Am asistat la scene cu profesori debutanti parasind sala de clasa in lacrimi!

0 0

27.02.2006 19:32 nerida_trofin

...Sunt si eu un profesor debutant. Am pornit in meseria asta plina de sperante si m-am gandit ca totul va fi grozav.Terminasem un liceu renumit si o facultate, urmam un masterat...Ce emotii am avut,...sa fie totul bine,...perfect chiar. Si...am ajuns la liceu, in oras, de fapt o scoala de arte si meserii.Posturile din fiecare an sunt o bataie de joc.Totul pus la punct, perfect, tinuta impecabila...pregatita de orice!Si au venit si primele cursuri!!!In prima ora de predare am fost invitata in oras, mai exact ..la o cafea. Comentarii pe hol...aluzii,...golani! Nu mult a fost pana cand un elev sa imi atraga atentia ca i-am pus absenta, spijinindu-se de catedra amenintator! Limbaj vulgar!O indiferenta dureroasa...si din partea mea aceeasi preocupare! Totul era perfect pana cand ajungeam in clasa!Nu toti sunt la fel dar e de ajuns sa te umileasca unul...!ceea ce vreau de fapt sa zic este ca uneori profesorii trec cu vederea multe lucruri...si zic"nu avem ce face!!!" se resemneaza si inghit nesimtirea golanilor pe care trebuie sa ii scolarizeze obligatoriu 10 clase.Batai...injurii, orice! Anul acesta predau in mediul rural!!!Sunt fericita...sunt un profesor ambitios...iubesc copiii si ei simt asta, lucrez cu ei extraordinar, si ei au probleme, sunt saraci dar fac orice pentru ei...nu vreau sa plec din invatamant insa nu ma voi mai intoarce niciodata intre golani! Ceea ce vroiam sa spun este ca ceea ce m-a deranjat cel mai mult anul trecut a fost aroganta colegilor profesori cu "experienta". De multe ori au ras atunci cand, asa cum ati spus, ieseam de la ore cu ochii in lacrimi.E adevarat, respectul il castigi insa din partea oamenilor care stiu ce reprezinta acest sentiment!!! Anul trecut a fost unul pierdut!!! De-abia anul acesta sunt intr-adevar profesor!

0 0

28.05.2006 23:11 crynight1969

multi chemati, putini alesi....dar asta e soarta dascalului, sa fie mereu un paria al societatii. Insa depinde nu ce esti, ci "urma" lasata de tine, adica amintiri frumoase elevilor.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

65 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN