Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cei mai influenti intelectuali ai lumii

1. Noam Chomsky (78 de ani, nascut in Philadelphia, Pennsylvania) a revolutionat studiul stiintific al limbajului uman cu "Teoria Gramaticii Universale" si prin "Ierarhia Limbilor Formale", aplicata in cibernetica si psihologie. Este un critic vehement al politicii externe americane. Chomsky nu a ezitat sa numeasca America "un important stat terorist."

2. Umberto Eco (74 de ani, nascut in Alessandria, Italia), filosof recunoscut, s-a specializat in estetica si semiologie. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este "Opera deschisa"."„Numele trandafirului", cea mai renumita carte a sa, a fost dramatizata si ecranizata.

3. Richard Dawkins (65 de ani, nascut la Nairobi, Kenya). Profesor la Universitatea din Oxford, a devenit cunoscut in 1976, dupa ce a publicat cartea "Gena egoista", care prezinta gena ca unitate centrala in selectia naturala. Critic implacabil al religiei institutionalizate, Dawkins este cel mai cunoscut ateu al lumii.

4. Vaclav Havel (70 de ani, nascut la Praga, in fosta Cehoslovacie). Cunoscut initial ca dramaturg, s-a remarcat in timpul miscarii "Primavara de la Praga" ce a culminat cu invazia rusa din 1968. Dupa prabusirea comunismului de tip sovietic, Havel a devenit, in 1989, primul presedinte ales al Cehoslovaciei.

5. Christopher Hitchens (57 de ani, nascut la Portsmouth, Anglia), o autoritate in materie de stiinte politice. A emigrat in SUA unde si-a castigat notorietatea atacand-o pe Maica Teresa, pe fostul presedinte american Bill Clinton si pe Henry Kissinger.

6. Paul Krugman (53 de ani, nascut in Long Island). Economist cu vederi liberale, a scris peste 20 de carti si 200 de editoriale in "The New York Times". Isi exprima opiniile intr-un limbaj accesibil publicului larg si este un critic feroce al presedintelui George W. Bush.

7. Jürgen Habermas (77 de ani, nascut in Düsseldorf, Germania). Filosoful german este astazi cel mai cunoscut ganditor din lume, iar opera sa este "neo-marxista". A studiat epistomelogia si teoria sociala. Este membru al Scolii de la Frankfurt, creata de Theodor Adorno si Max Horkheimer.

8. Amartya Sen (73 de ani, nascut in Bombay, India). A studiat in Anglia, a primit Premiul Nobel pentru economie in 1998. Autor al lucrarii "Noul examen al inegalitatii", este o autoritate mondiala in studiul contrastelor dintre tarile lumii a treia si statele dezvoltate.

9. Jared Diamond (69 de ani, nascut la Boston, SUA) este biolog evolutionist, antropolog, sociolog si scriitor american. In 1997 a castigat Premiul Pulitzer pentru cartea "Arme, germeni si otel".

10. Salman Rushdie (59 de ani, nascut in Bombay, India). Dupa ce a publicat, in 1989, "Versetele satanice", a fost obligat sa se refugieze in Anglia, in urma condamnarii sale la moarte de catre ayatollahii iranieni. A fost acuzat de "terorism intelectual".

Papa Benedict al XVI-lea, pe locul al 17-lea

Printre urmatorii zece clasati pana la locul al 20-lea se numara Papa Benedict al XVI-lea (locul al 17-lea), Naomi Klein, ziarist care a criticat vehement ideea de advertising (locul al 11-lea), si Shirin Ebadi, prima femeie musulmana care a primit, in 2003, Premiul Nobel pentru pace (locul al 12-lea). Eric Hobsbawm, specialist in istorie recenta, se situeaza pe locul al 18-lea. Paul Wolfowitz, om de stat american, presedintele Bancii Mondiale, se afla pe locul al 19-lea in clasament. Camille Paglia, cunoscuta datorita opiniilor sale cu privire la studiul artei si al sexualitatii umane, ocupa locul al 20-lea in clasament.

articol preluat din "Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 27.02.2006 16:13 | 1059 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

64 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN