Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Meditatii cu factura fiscala

Dorin Tascau spune ca profesorii trebuie, in primul rand, sa fie corecti cu ei insisi si, de asemenea, sa reprezinte un exemplu pentru societate: "Profesorii nu trebuie sa-si ascunda veniturile. Eu le-am recomandat si colegilor mei sa-si declare toate veniturile. Profesorii trebuie sa fie adevarate exemple pentru cei din jurul lor".

Parintii nu sunt obisnuiti sa li se elibereze facturi pentru meditatiile copiilor. "Am ramas muta de uimire cand copilul meu a venit acasa cu factura si chitanta. Nu am mai intalnit asa ceva. Este o initiativa laudabila", ne-a spus mama unui baiat din clasa a XI-a.

Initiativa lui Dorin Tascau n-a fost foarte simplu de pus in practica, pentru ca nu exista o incadrare specifica in nomenclatorul oficial a veniturilor realizate din consultatiile scolare. Acest fel de activitate a fost trecut la codul 9500 ca activitati in gospodarii particulare. Ca sa poata fi in regula, profesorul Tascau si-a trecut activitatea de meditatii pe firma.

Norma de venit, 70 de milioane de lei vechi

Doar opt profesori din judetul Gorj si-au declarat veniturile la Directia Finantelor Publice. Acestia s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate si platesc un impozit de 16a care se aplica la o norma de venit de 70 de milioane lei. Astfel, in fiecare an, un profesor care si-a declarat veniturile din meditatii plateste la stat aproximativ 11 milioane de lei vechi.

Gheorghe Paraschivu, directorul general al Directiei Finantelor Publice Gorj, a spus ca, indiferent de cat realizeaza din meditatii, profesorii platesc impozit la suma de 70 de milioane de lei: "Este o norma de venit stabilita pentru profesori, care nu trebuie sa-i sperie, ci trebuie sa-i determine sa intre in legalitate".

Dumitru Parvulescu, directorul adjunct al Directiei de Finante, spune ca numarul cadrelor didactice care platesc impozit pentru sumele incasate de pe meditatii ar putea creste daca s-ar schimba clasificarea activitatii desfasurate de ei: "Un profesor care face meditatii intra in aceeasi categorie cu persoanele ce desfasoara activitati casnice sau au grija de copii, precum bonele sau femeile de serviciu".



--------------------------------------------------------------------------------
Meditatiile, interzise de noul cod deontologic

In timp ce guvernantii vor neaparat impozitarea meditatiilor, dascalii se plang ca, din punct de vedere legal, nu au cum sa-si declare aceste venituri. Pentru ca au nevoie de o autorizatie. Pe care nu o pot primi insa decat daca-si infiinteaza o firma sau o fundatie.

De vina e nomenclatorul profesiilor liberale, care nu pomeneste nimic despre meditatori.

"Putini profesori fac meditatii si nu cred ca impozitarea lor rezolva problema gaurilor negre de la buget", declara Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei "Spiru Haret".

Pe agenda conducerii Ministerului Educatiei nu se gaseste niciun proiect referitor la impozitarea meditatiilor, pentru ca "ne supunem deciziilor guvernului", afirma Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar.

Ea precizeaza ca "se lucreaza la un cod deontologic al profesorilor preuniversitari, prin care vor fi interzise meditatiile cu propriii elevi". Petrescu a mai spus ca aceia care vor incalca respectivul cod vor fi sanctionati, fara insa sa precizeze in ce mod.
articol preluat din "Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 27.02.2006 16:14 | 2825 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (1)

0 0

27.02.2006 19:32 matecris_i

EXISTA PROFESIA DE MEDITATOR SAU DE PROFESOR MEDITASTOR?DUPA STIINTA MEA, NU, DECI CARE ESTE TEMEIUL LEGAL PT. A PLATI IMPOZIT?

SA CEXISTE PREVEDERI CLARE SI NE VOM COMFORMA, SA NU MAI MERGEM DUPA URECHE!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

7 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN