Liceenii, legati de glie prin Legea 248/2005
E de presupus ca intentia legii, care reglementeaza calatoriile minorilor in afara granitelor tarii, va fi fost buna de a preveni migratia ilegala, traficul cu persoane, cersetoria, prostitutia juvenila si alte asemenea nenorociri. In practica insa, una dintre prevederile sale (art. 2, alin.
2) "cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali" risca sa loveasca tocmai in cine nu trebuie.
In vreme ce nu e de crezut ca aceia care trimit minori "la produs" in strainatate se vor impiedica de prevederea de mai sus fie si pentru ca oricum trebuie sa-i insoteasca pentru a-i supraveghea si colecta veniturile parintii care vor sa-si trimita copiii la studii in strainatate se vad pusi in fata unui obstacol neasteptat.
Elevi de liceu merg in fiecare an pentru un trimestru, semestru sau an scolar in tari ale Uniunii Europene, in Statele Unite sau Japonia. Ei sunt inscrisi in licee publice din aceste tari prin programele Centrului de Educatie Internationala Iasi, programe acreditate de Ministerele Educatiei din tarile respective.
Copiii nostri pot schimba chiar si 4 avioane pana ajung la destinatie. Obligatiile insotitorului, asa cum sunt ele prevazute de lege, devin practic imposibil de indeplinit", spune Mihai Viorel Timofte, Coordonator Programe la Centrul de Educatie Internationala (www.iec.ro).
Carl Liwell, Product Manager la STS Foundation, cel mai mare operator de programe educationale pentru elevi din Europa, este de aceeasi parere: "Povestea asta suna foarte ciudat si intr-adevar limiteaza posibilitatea de a calatori.
E adevarat ca minorii au nevoie de permisiunea parintilor, dar nu e cazul sa fie tinuti de mana pe tot parcursul calatoriei".
Aceasta cu atat mai mult, spune Timofte, cu cat procedurile prin care Centrul de Educatie Internationala selecteaza participatii la program includ o foarte severa componenta destinata testarii responsabilitatii si maturitatii elevilor.
"In fond, daca acesti elevi se pot decurca vreme de un an de zile intr-o tara straina, e de presupus ca se vor descurca si cateva ore pe avion".
Intalnirea desfasurata sambata, 18.02.2006, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, intre reprezentantii Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale din cadrul I.G.P.F, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si Asociatiei Carausilor Particulari din Romania, a rezultat intr-un protocol care rezolva problema doar aparent.
S-a stabilit astfel ca in asemenea situatii poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
"Problema ramane in picioare", spune insa Timofte. "Cum anume certifica insotitorul ca minorul este inmanat autoritatilor din tara de destinatie cand pana acolo se pot schimba cateva avioane si implicit insotitori? Apoi, protocolul se refera doar la trecerea prin punctele aeroportuare.
Anul acesta, doi copii de-ai nostri au mers in Austria, iar unul in Danemarca, cu autocarul. Ce-ar fi facut ei in noile conditii?"
Intrebari care isi asteapta inca raspunsul
stire preluata de la agentia "Ager press"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 27.02.2006 20:04 | 850 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.