Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Fondul de 1,1 miliarde de euro, impartit

Din suma de 1,1 miliarde de euro, prevazuta pentru realizarea proiectelor de infrastructura in Invatamant, o treime va ''merge'' catre domeniul universitar si doua treimi catre cel preuniversitar, dupa cum ne-au declarat liderii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si cei ai Federatiei ''Alma Mater''.
''Daca se aloca o treime pentru invatamantul universitar este bine avand in vedere necesitatea dotarii laboratoarelor si finalizarea constructiilor incepute la camine si cantine. Potrivit calculelor efectuate pana acum, din acea treime putem aloca doar 100 de milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor, in conditiile in care necesarul este de 380 de milioane de euro'', ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei ''Alma Mater''.
Acesta a mai precizat ca suma de 1,1 miliarde de euro ''nu este cuprinsa in Legea bugetului. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, insa, ne-a promis, la data de 28 noiembrie 2005, in momentul semnarii acordului intre federatiile sindicale din invatamant si Guvern, ca obtine acesti bani''.
La randul sau, Catalin Croitoru, presedintele FEN, ne-a spus ca ''cele 1,1 miliarde de euro nu sunt bani dintr-un singur sac si nu provin neaparat din bugetul statului. Acesti bani vor veni de la Ministerul Finantelor, din fonduri externe, din granturi. Ceea ce nu intelege sau nu stie lumea este faptul ca dispunem de fonduri utilizabile mai mari decat putem absorbi. Totul este sa realizam proiecte eligibile pentru a primi acesti bani''.
MEdC asteapta proiecte
De asemenea, acesta a afirmat ca ''putine judete au trimis pana in prezent la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) proiecte. Nu exista un termen limita pana la care pot fi trimise aceste proiecte, dar ar fi bine ca acestea sa ajunga pana la sfarsitul anului avand in vedere ca trebuie evaluate, avizate. Nu neaparat inspectoratele scolare judetene trebuie sa elaboreze proiecte. Chiar si un primar de comuna poate intocmi un proiect, spre exemplu pentru construirea unei scoli. Conteaza ca proiectele sa fie eligibile''.
Croitoru a adaugat ca ''banii neutilizati in acest an pot fi cheltuiti si anul viitor''.
Totodata, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sustine ca ''a primit din partea Comisiei Buget-Finante a Senatului asigurari de sprijin in vederea obtinerii finantarii din surse interne, pentru aplicarea unei finantari descentralizate in realizarea acestor proiecte la nivelul judetelor''.
Pe de alta parte, Catalin Croitoru a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste elaborarea proiectului noii Legi a salarizarii bugetarilor: ''MEdC nu a inceput, inca, discutiile pe aceasta tema cu federatiile sindicale din invatamant. Reprezentantii MEdC dau vina pe Ministerul Muncii spunand ca aceasta institutie ar fi trebuit sa elaboreze proiectul acestei legi. Dar, discutia era ca noi - federatiile sindicale din invatamant - si MEdC sa intocmim un proiect de salarizare pe partea de invatamant. Acesta urma sa fie trimis Ministerului Muncii pentru a fi avut in vedere la elaborarea proiectului global''.
Gabriel Botezatu / gabriel.botezatu@curierulnational.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 03.03.2006 22:28 | 801 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (4)

0 0

04.03.2006 20:58 lore

As vrea sa stiu care este procedura care trebuie urmata pentru a intocmi un proiect eligibil.

0 0

04.03.2006 22:52 lia

Exista un manual de bune practici? O metodologie de aplicare? Si daca DA, cum se poate intra in posesia acesteia?

0 0

05.03.2006 07:56 floricaion - Autor

Am propus la stiri un formular de subproiect, care cred ca ar putea fi de folos celor care doresc sa se initieze in acest scop. Eligibil va fi proiectul care justifica necesitatea si urgenta aplicarii acestuia (dupa mine).

0 0

05.03.2006 22:22 emil

Din pacate MEdC amana sine die, proiectele ce se adreseaza direct scolilor. In acelasi timp, sunt anuntate "proiecte in derulare" !

Este foarte bun modelul dat de Domnul Florica. Colega lia are mare dreptate...

Nu stim nici un fel de conditii de lucru, de acces la finantari. Probabil vom fi anuntati cu cateva zile inainte de termenul final!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

7 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN