Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

SUA schimbă tactica vânătorii de creiere

Autor: Florentina STOIAN,sursa: Adevarul

"Statele Unite ale Americii sunt în pericol să-şi piardă supremaţia în atragerea şi înrolarea studenţilor internaţionali în universităţile americane. Problemă supărătoare şi vizibilă, mai ales în domeniul ştiinţei şi al ingineriei, cu implicaţii negative serioase cât priveşte economia Americii, supremaţia tehnologică şi rolul ei în lume", se precizează într-un studiu recent, realizat de National Foundation for American Policy (NFAP). Numărul studenţilor străini, înscrişi în programele universitare de inginerie, a scăzut în ultimii doi ani cu opt procente, în vreme ce programele de ştiinţe ale naturii au înregistrat o scădere de zece procente. În instituţiile de învăţământ superior americane studiau sau efectuau proiecte de cercetare, în anul universitar trecut, 565.039 de studenţi din alte ţări, cu un procent mai puţin decât în anul precedent.
Statisticile realizate de organismele cu profil educaţional sunt confirmate şi de U.S. Department of State: în perioada 2001-2004, numărul vizelor acordate studenţilor străini a scăzut cu 25%."Într-o perioadă în care succesul unei naţiuni nu se bazează numai pe legi şi instituţii, ci şi pe aptitudinile oamenilor săi, politica de vize a SUA blochează în mod clar accesul unor minţi strălucitoare din alte ţări, care doresc să studieze şi, mai târziu, să rămână în Statele Unite", afirmă Stuart Anderson, director executiv al NFAP. "Aşa cum America nu mai este singurul loc din care să-ţi cumperi o maşină de prima mână, ea nu mai deţine supremaţia nici în ceea ce priveşte traseul educaţional", mai menţionează Anderson, care arată că . Costurile perioadelor de studii în America pot fi şi ele descurajante pentru cetăţenii anumitor ţări, după cum descurajante sunt şi greutăţile întâmpinate de absolvenţi în găsirea ulterioară a unui loc de muncă în SUA.

Tactici de atragere a creierelor în SUA
"Ca orice altă naţiune, Statele Unite au capacitatea de a schimba politicile atunci când e în interesul lor să o facă. Astăzi, este în interesul nostru să modificăm ceea ce poate restricţiona accesul studenţilor internaţionali în America", precizează Anderson. "Trebuie să eliminăm cerinţa ca studenţii străini, care vor să facă un master sau un doctorat în Statele Unite, să demonstreze că vor să vină acasă după finalizarea studiilor". Stuart Anderson propune şi simplificarea procesului de imigrare, ca şi introducerea unor avantaje pentru cei care vor să-şi desăvârşească studiile în inginerie şi ştiinţă, domenii de care depinde supremaţia naţiei americane: "Studenţii internaţionali au primit aproape 60% din titlurile de doctor în inginerie, acordate în 2002. Este în interesul american ca majoritatea acestor indivizi să stea şi să lucreze în sectorul privat, să facă cercetare în laboratoarele noastre sau să predea în universităţile noastre". Una dintre tacticile de "a reţine" în SUA creiere provenind din alte zone o reprezintă chiar introducerea unei vize speciale pentru cei care şi-au finalizat studiile în State şi care vor să rămână aici să lucreze. Universităţile americane trebuie, de asemenea, să-şi îmbunătăţească instrumentele de atragere a studenţilor străini. "De asemenea, universităţile, mediul de afaceri şi guvernul american trebuie să lucreze împreună în transmiterea mesajului că America este cel mai bun loc în care să-ţi faci studiile. În plus, în condiţiile în care SUA vor continua să acorde sprijin financiar anumitor ţări, putem lua în considerare ca o parte din această asistenţă financiară să fie acordată tinerilor merituoşi din respectivele zone, pentru a-i atrage să studieze în America".

Imigranţii şi copiii lor, viitorul Statelor Unite
Un alt studiu realizat de NFAP a dovedit că liceenii cei mai talentaţi la matematică şi ştiinţe din Statele Unite sunt, în majoritatea lor, copii de imigranţi. Concret, 65% din liceenii care au obţinut cele mai mari note în 2004 la Olimpiada de Matematică, 46% din cei care au alcătuit echipa de fizică în acelaşi an, precum şi 65% din finaliştii concursului Intel Science Talent Search, cunoscut şi sub denumirea "Junior Nobel Prize", erau copiii celor care imigraseră cu ceva ani în urmă în SUA în calitate de studenţi sau în calitate de câştigători ai Loteriei Vizelor. Printre cei 40 de finalişti ai Intel Science Talent Search s-a numărat, în 2004, şi românul Andrei Munteanu, de 18 ani, a cărui mamă emigrase în SUA în 1999. Potrivit statisticilor, circa 4.000 de tineri români studiază în această perioadă în SUA. Iau avionul către State "cei mai deştepţi dintre cei mai deştepţi". Liceenii din clase terminale, cu medalii la olimpiadele internaţionale de matematică, informatică, fizică, chimie sau biologie, îţi spun invariabil că vor să se desăvârşească profesionale pe tărâm american. Printre tinerii talentaţi ai României care au ales drumul american se numără: Gabriel Kreindler, fost olimpic la matematică şi actual student la Universitatea Princeton. La Princeton e şi matematiciana Ana Caraiani, absolventă a Colegiului "Mihai Viteazul" din Capitală. Irina Chiriac, medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie, a ales California Institute of Technology, iar Patricia Tcaciuc, tot bronz la Olimpiadă şi tot la chimie, este din toamnă la Massachusetts Institute of Technology. Mulţi dintre câştigătorii concursului "Bursa Specială Guvernul României" au ales şi ei universităţi din State, aşa cum au ales SUA şi Mihai Pătraşcu, doctorand la MIT, Mădălina Ivan, masterand la Tennessee Temple University, sau Călin Buia, cercetător la University of North Carolina. De pe urma lor, Statele Unite au numai de câştigat: anul acesta, de pildă, cel mai important premiu în domeniul securităţii informatice a fost decernat românului Virgil Gligor, profesor de electronică şi calculatoare la Universitatea din Maryland, care a plecat din România în 1968, unul dintre primii cinci studenţi din Europa de Est trimişi la studii în State după cel de-al doilea război mondial...

Unde sunt majoritatea românilor
* New York - 318 români în 54 universităţi
* Ohio - 194 români în 22 universităţi
* Pennsylania - 186 români în 32 universităţi
* California - 183 români
* Michigan - 183 români
* Massachusetts - 176 români în 22 universităţi
* Texas - 136 români în 27 universităţi
* Florida - 131 români în 18 universităţi
Sursa: Comisia Fulbright

Data: Sâmbătă, 11 martie 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 11.03.2006 07:08 | 772 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

180 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN