Calculatorul care citeste gandurile
Dupa ce subiectul si-a postat pe cap dispozitivul de citire, semnalele electrice de la creier au fost transmise, prin intermediul senzorilor si cablurilor, catre calculator. Acesta le-a analizat si le-a transformat ulterior in cuvinte si mai apoi in fraze.
Klaus-Robert Muller, de la Institutul Fraunhofer, a explicat ca persoanele ale caror ganduri au fost citite si-au imaginat diverse lucruri. Subiectii si-au imaginat fie ca iau o minge in mana, fie ca imping o usa sau orice alte miscari, a spus el.
Fiecare actiune imaginata a determinat deplasarea cursorului de pe monitor si selectarea literelor necesare pentru scrierea cuvintelor.
Dispozitivul functioneaza conform unui principiu simplu, calculatorul nefiind decat un interpret al reactiilor fiziologice de la nivel cerebral, transformate in algoritmi informatici, a explicat neurologul Gabriel Curio.
Nu omul, ci masina trebuie sa invete, a spus Curio.
Calculatorul are nevoie de 15-20 de minute pentru a configura un profil individual, necesar citirii celui din fata sa. Specialistii cred ca aparatul este un pas inainte in recastigarea libertatii pentru persoanele cu handicap, al caror creier este intact, dar inchis intr-un corp care nu mai reactioneaza, a spus Curio.
Prototipul prezentat la Hanovra este rezultatul a cinci ani de munca, iar cercetatorii spera sa elaboreze o casca cerebrala cu senzori mai eficienta, a carei amplasare sa nu mai dureze o ora, ca cea folosita in timpul experimentelor.
"Libertatea"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 13.03.2006 00:05 | 679 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.