Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Invatati si iar invatati la universitati occidentale!


Romanian International University Fair (RIUF) este singurul targ ce aduce oferta educationala internationala in Romania.

Daca anul trecut intr-o singura zi de targ au fost 7.200 de participanti si 58 de expozanti din 14 tari, intre care Harvard, Stanford si Princeton, anul acesta organizatorii estimeaza peste 15.000 de vizitatori si 100 de institutii participante. Editia a doua a targului se va desfasura la Universitatea Politehnica Bucuresti, pe 1 si 2 aprilie.

"Se vorbeste de mii de participanti", spune Alexandru Ghita, dand exemplul targului din Polonia, ce atrage an de an peste 60.000 de vizitatori.

Esential la astfel de targuri e ca oamenii au ocazia sa interactioneze cu reprezentantii universitatilor si sa afle informatia intr-un alt mod decat citind o brosura.

Dar, dincolo de bagajul strict informational, se poate vorbi si de relatiile empatice ce se construiesc intre expozanti si vizitatori.

Mediu cosmopolit

Studentul trebuie sa cunoasca oameni noi, sa se descurce intr-o limba straina, sa aiba viata sociala. "Faptul ca intalnesti oameni de tot soiul, mai ales in universitatile cosmopolite, cum sunt in Marea Britanie sau in SUA, unde procentul de studenti internationali e foarte mare (45%), este un lucru extraordinar.

Inseamna ca, daca esti intr-o serie de 70 de oameni, 35 sunt din alte sapte tari", socoteste Alexandru Ghita. Acesta e cel mai mare beneficiu al unui stagiu de studii internationale: interactiunea culturala.

"Adica dimineata te delectezi cu mancare japoneza, la pranz asculti muzica africana si seara te pupi cu cineva din Elvetia", glumeste organizatorul.

Investitia in educatie, afacere profitabila

Dincolo de granitele tarii, educatia e vazuta ca una dintre cele mai profitabile investitii. "Stii ca platesti pe patru ani de scoala o suma mare de bani, dar investitia se dovedeste extrem de profitabila", certifica Alexandru Ghita.

Cu alte cuvinte, faci un efort financiar pentru un master la Harvard, dar poti sa lucrezi apoi si cu 100.000 de dolari pe an. Potrivit unor studii realizate in Germania, Marea Britanie si SUA, 80% din directorii de companii considera ca un MBA (master) e absolut necesar ca sa ajungi intr-o functie de top. Iar un MBA (doi ani si jumatate) poate costa si 130.000 dolari.

Intrarea in UE va scadea taxele

"E greu de spus daca o universitate este proasta sau nu, e mai important daca institutia respectiva se potriveste cu tine, daca iti gasesti locul acolo", precizeaza Ghita, adaugand ca cea mai importanta latura e cea materiala.

Studiile in SUA sunt evident mai scumpe. Daca la o universitate din Bulgaria un program costa 3.000-4.000 de euro, in SUA poate ajunge si la 30.000 de dolari.

Odata cu intrarea in UE insa taxele de scolarizare la universitati europene vor fi semnificativ mai scazute pentru romani: un program ce costa acum 7.000 de euro va ajunge, in 2007, la aproximativ 1.500 de euro.

Admiterea nu e ca in Romania

Cum se poate sa studiezi in alta tara? In primul rand, trebuie sa te lamuresti care e domeniul general ce te intereseaza, ca sa te poti orienta la universitatile performante ce ti se potrivesc. Trebuie sa vezi care sunt cerintele generale, daca se cer cunostinte de engleza sau franceza.

Intr-o aplicatie pentru universitatile internationale ai un eseu sau mai multe in care sa-ti creionezi personalitatea: cine esti, ce valori ai, ce principii, de ce te duci si daca te potrivesti cu facultatea.

"Daca faci un eseu in doua-trei zile, sansele sunt foarte mici. Un eseu trebuie lucrat o perioada indelungata", atentioneaza Ghita.




--------------------------------------------------------------------------------

Harvard University

Harvard University, aflata in orasul Cambridge, statul Massachusetts, a fost creata la 8 septembrie 1636, fiind cea mai veche universitate din SUA.
Personalitati: Au studiat aici F.D. Roosevelt, J.F. Kennedy, George W. Bush
Admitere: "Nu exista nicio reteta pentru a fi declarat admis la Harvard", scrie pe site-ul renumitei universitati. In afara examenelor de admitere si a testelor de limba engleza, Comisia de admitere pune foarte mult accent pe criterii privind implicarea individului in viata comunitatii din care face parte, participarea si evidentierea in activitati extra-curriculare.
Scrisori de recomandare: din partea profesorilor, a parintilor si a prietenilor. Studentii ale caror dosare au fost acceptate sunt intervievati in tara de origine de reprezentanti ai Harvard University.
(www.harvard.edu)
Taxa: aproximativ 28.752 dolari


--------------------------------------------------------------------------------

Stanford University
Universitatea Stanford din California este considerata una dintre cele mai prestigioase din lume. Se pot studia, printre altele: stiintele naturii, inginerie, stiinte socio-umane, drept si medicina. Aproximativ 8.000 de studenti din 63 de specializari distincte termina an de an programe marca Stanford University. Universitatea se mandreste cu cei 17 castigatori ai Premiului Nobel care au absolvit aici, dar si cu o biblioteca ce numara peste opt milioane de volume.
Admitere: Conditia esentiala pentru romanii care doresc sa studieze la Stanford este sa stie limba engleza la perfectie. Testele recomandate si cerute de universitate sunt Test of English as a Foreign Language (TOEFL) si Test of Spoken English (TSE). Doritorii pot aplica pentru Stanford si on-line, pe site-ul institutiei.
(www.stanford.edu)
Taxa: aproximativ 32.450 dolari






--------------------------------------------------------------------------------



Yale University

Situata in New Haven, Connecticut, Yale este una dintre cele mai vechi si cunoscute universitati din SUA, fondata in 1701, sub numele de Collegiate School of Connecticut. Pentru a termina un an academic la Yale ai nevoie de aproximativ 45.000 de dolari. Universitatea are o serie de 16 publicatii si jurnale in care publica atat studentii, cat si profesorii.
Admitere: Succesul admiterii la Yale este garantat de numarul mare de puncte obtinute la testul de cunostinte generale, un fel de eseu ce are drept scop cunoasterea personalitatii candidatului. Comisia de admitere pune mare accent si pe calitatile de lider, dar si pe alte experiente extra-scolare ale candidatului.
(www.yale.edu)
Taxa: aproximativ 32.000 dolari






--------------------------------------------------------------------------------
MIT


Massachusetts Institute of Technology a admis primii studenti in 1865. Misiunea MIT este formarea de profesionisti in domeniul tehnicii. Numai in 2005 la MIT au aplicat 10.440 de candidati si au fost declarati admisi 1.494, dintre care un mare procent il reprezinta studentii din alte tari. La Massachusetts Institute of Technology sunt cinci scoli si un colegiu, ce cuprind in total 34 de departamente academice, divizii si programe de cercetare, dar si numeroase centre interdisciplinare si laboratoare.
Admitere: Pentru a studia la MIT trebuie sa dovedesti ca ai potential academic si o bogata experienta in activitatile extrascolare. Fara indoiala, cunoasterea la perfectie a limbii engleze este o conditie esentiala pentru admiterea la institutul american. Aceasta trebuie dovedita prin teste recunoscute pe plan international.
(www.mit.edu)
Taxa: aproximativ 33.400 dolari






--------------------------------------------------------------------------------



Trinity Hospitality Studies

La universitatea din Creta, situata pe malul marii, se face management hotelier si de evenimente. Este una dintre cele mai cunoscute universitati din Grecia, situata chiar pe malul marii. Dimineata mergi la cursuri, dupa-amiaza faci practica pe plaja. In urma participarii la RIUF 2005, Universitatea Trinity a oferit romanilor trei dintre cele patru burse anuale.
Admitere: Pentru a studia la Trinity Hospitality Studies din Grecia, aplicantul trebuie sa dovedeasca ca stie limba engleza (atestat/certificat de limba) si sa depuna o foaie matricola cu notele obtinute in timpul liceului. In plus, aplicantul trebuie sa ataseze orice alte diplome obtinute la scoala si in cadrul unor activitati extra-curriculare.
(www.trinity.edu)
Taxa: aproximativ 7.000 euro






--------------------------------------------------------------------------------



Hong Kong Polytechnic University

Universitatea Politehnica Hong Kong are o suprafata totala de 93.500 de metri patrati si 29 de departamente specializate, cateva dintre acestea fiind: inginerie, industrie textila, stiinte ale comunicarii, sanatate si stiinte sociale, fizica aplicata, management si turism. La Politehnica Hong Kong este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume, iar numarul de aplicanti straini este foarte mare. In anul academic 2005-2006 au fost declarati admisi 14.996 de studenti, din care mai mult de un sfert sunt straini.
Admitere: Cei care aplica pentru Politehnica Hong Kong trebuie sa puna la dosar diploma de liceu sau echivalentul acesteia. Institutia chineza accepta si echivaleaza sapte tipuri diferite de teste de limba engleza, ce sunt o conditie necesara pentru acceptarea candidatului.
(www.polyu.edu)
Taxa: intre 2.100 si 2.400 dolari Hong Kong/ curs ales

"Evenimentul Zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 21.03.2006 00:21 | 1318 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

7 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN