Materiale didactice interzise
Inspectorii au constatat că o parte din aceste materiale conţin erori grave şi că utilizarea lor duce la supraîncărcarea şi demotivarea elevilor.
"Evenimentul zilei"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 23.03.2006 16:51 | 3603 vizualizări
Comentarii (11)
24.03.2006 06:14 sfetnicul
Aha. O buna portita de a transforma inspectorii in UNICI distribuitori.
Problema ar trebui sa fie rezolvata prin "Avizul MEdC" si "Acordul părinţilor" - primul pentru calitate, al doilea pentru "supraincarcarea si demotivarea...".
Pentru predarea in condiţii simultane aceste caiete speciale sunt mană cerească - economisesc timp şi sunt atractive.
24.03.2006 07:53 toni
Corecta observatia! Inspectorii sa faca recomandari, nu VANZARI!
Si sa le gasim in librarii, sa putem alege ce credem noi ca ni se potriveste! Nu sa fim serviti la "botul calului"!
24.03.2006 13:37 florisc
Intr-adevar, unele auxiliare contin erori,dar sunt de folos celor care le-au conceput,uneori chiar de mare folos,ca nu degeaba le fac.A devenit o moda elaborarea auxiliarelor.Mai esti cadru didactic de valoare daca nu ai cel putin o carticica?
De ce nu se verifica tot ceea ce se scoate pe piata,daca se scoate cu ISBN? Cei care le utilizeaza ar fi siguri ca nu contin date eronate si le-ar folosi cu mare succes pentru ca, intr-adevar, usureaza munca si de multe ori mai dau si sugestii.
24.03.2006 18:09 dova
Matrrialsls auxiliare ofera un suport didactic care genereaza idei noi.Am vrut si noi si parintii sa decongestionam manualele .Putin le dam, putin vor cunoastr, mult le dam, vor retine fiecare dupa motivatia lui. In curand vom juca concursuri de capacitate "Nu stii, dar castigi!"
24.03.2006 18:34 stelacor
De obicei, un autor de manual concepe rapid si un auxiliar didactic+un ghid de utilizare pentru invatatori. Profitul este asigurat, pentru ca suntem tentati sa comandam auxiliarul de acest gen "pe neve", convinsi fiind ca autorul manualului, om de buna credinta, a elaborat si un material auxiliar de buna calitate. De cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla.
Sunt de acord sa se faca o triere a acestor materiale auxiliare, dar sunt la fel de curioasa: cine va detine monopolul distributiei lor?
24.03.2006 20:29 stefanavoicu
Din pacate inspectorii care vin te intreaba de ce nu utilizezi auxiliare, chiar daca colectivul clasei nu permite ( fie din cauza saraciei , fie din cauza nivelului ). Unele manuale sunt mult prea simple , contin foarte putine exercitii. Auxiliarele sunt foarte bune atunci cand respecta manualele, dar de cele mai multe ori au scop pur comercial si contin multe erori, De exemplu desi sunt concepute pentru un anumit abecedar sunt strecurate litere inainte de fi studiate. Nu este bine sa fie monopolizate aceste materiale pentru ca nu ai de unde alege si atunci esti nevoit sa platesti pretul impus. Unde este economia de piata?
25.03.2006 11:35 anne_marie
Stimati colegi , trebuie sa recunoastem totusi , ca unele doamne invatatoare exagereaza , incarca copiii foarte mult (de fapt , parintii , pt ca ei sunt aceia care muncesc acasa)
25.03.2006 15:21 mihavera
Atata timp cat MEdC distribuie prin rechizitele gratuite oferite de Guvern pentru copiii provenind din familii cu venituri mici sau fara venituri auxiliare didactice(caiet de ed. plastica, abecedar si matematica), nu numai ca ne incurajeaza in folosirea acestora, dar ne si ingradeste libertatea de a utiliza ceea ce se potriveste colectivului de elevi cu care lucram. Cum se face selectia pentru rechizitele oferite de Guvern? Poate ca ar trebui sa distribuie Ministerul manuale insotite de auxiliare pentru a nu mai fi nevoiti parintii sa le cumpere. Unele sunt chiar indispensabile.
25.03.2006 16:21 didita
Stimati colegi, haideti sa recunoastem ca uneori ne sunt de folos auxiliarele , mai cu seama ca ne usureaza munca , ne economisesc timpul si atunci cand sunt alese corespunzator *calitate , concordanta cu programele* devin chiar ff.bine primite .Asa se evita xeroxul pentru fise , conceperea si executarea unor materiale didactice , si sa fim seriosi , chiar si pe alte vremuri , invatatorii si profesorii foloseau tot planse , desene , imagini , iar culegerile erau indispensabile . Nu cred ca cineva dintre noi ar fi facut o facultate fara lucrul suplimentar de pe acele culegeri sau ar fi inteles biologia , geografia etc. fara planse , harti si alte materiale pe care *Conducerea de Partid si de Stat* nu le punea la dispozitia profesorilor nostri si pe care ca si acum , trebuiau sa si le conceapa si chiar confectioneze de cele mai multe ori singuri .
Bineinteles ca nu este nevoie de exagerari , in ceea ce priveste achizitia de auxiliare , in special pentru buzunarele parintilor .
Totusi renuntarea la planse , ca si *controlul * din partea Inspectorilor Scolari si al MEC asupra acestor materiale mi se pare o TIMPENIE !!!Sa controleze inainte de a fi publicate auxiliarele , nu atunci cind sunt pe piata si asa cum spunea cineva sunt achizitionate PNV direct in scoli , fara a fi studiate in prealabil de catre profesori si invatatori , doar pentru ca directorul , inspectorul , etc. are de luat un comision din vanzari , ori are un amic ce trebuie sa/si vanda neaparat materialele.
Imi pare rau ca abordez un asemenea ton , dar revolta mea nu are cuvinte . Am impresia ca in Minister sunt doar personaje ciudate , vedeti ca nu spun nici macar persoane ! care habar n/au cum e la catedra , sau si mai grav au uitat!! Altfel nu se explica dobitoceniile elaborate pe banda rulanta care apar ca ciupercile dupa ploaie si care sunt emise de dragul de a avea o activitate acolo sus !
Ar fi indicat ca indivizii acestia sa mai mearga si *in teritoriu * dupa ce se suie pe scaunele lor bine platite si sa vada cum se lucreaza efectiv !Poate atunci nu ar mai emite timpenii in sir , schimbari de dragul activitatii care nu servesc nimanui , nici copiilor , nici cadrelor didactice .
Inca o data , pentru colegi numai bine !
27.03.2006 09:45 violeta13
Materialele auxiliare sunt de mare folos deoarece uneori nu avem o plansa corespunzatoare , o imagine, fara de care nu reusim sa transmitem cunostintele corect. Fisele , exercitiile , varietatea lor si faptul
ca putem sa lucram direct ne face sa economisim timp si sa lucram mult mai eficient si mai mult . Nu mai pierdem timpul sriind doar cateva tipuri de exercitii . Este in avantajul elevului si al cadrului didactic . Din mult mai ramane ceva . Conditia e sa alegem singuri ce credem ca se potriveste colectivului de elevi pe care il conducem .
05.04.2006 22:35 anuta
Care sunt demersurile pentru a reusi avizarea unui manual, caiet special,etc.de MEdC sau chiar NSBN?
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.