Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un roman din zece nu are nici macar o carte in casa

Iar in timpul liber, cei mai multi prefera sa doarma ori sa bea si sa manance cu prietenii. Atentie, un roman din 10 nu are nici macar o carte acasa, 40% din populatia tarii noastre nu cunoaste nici un pictor autohton, in timp ce 8,5% n-au auzit de nici un scriitor de pe meleagurile carpatine. Iata cateva din rezultatele Barometrului de consum cultural pe 2005 realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor.

Cat de curand, vom intra in Europa, dar noi nu stim bine nici cum ne cheama. Multi stiu doar sa scrie ori sa citeasca, dar in schimb cultura lor generala este zero. Acesta este semianalfabetismul. Dar sa nu va faceti iluzia ca numai tinerii din ziua de azi sunt asa. Aici e vorba de oameni de toate varstele, pentru ca sondajul la nivel national a cuprins 1.636 de persoane reprezentand toate cele opt regiuni istorice ale tarii, atat din mediul rural, cat si din cel urban. Mai trebuie spus ca 389 din totalul celor intervievati provin din Capitala. Intre cei chestionati au fost pensionari, casnice, militari in termen, someri, elevi, studenti, zilieri, muncitori calificati, salariati cu studii superioare, agricultori si patroni.

Fara opera sau cinematograf

Chestionarele au fost facute fata in fata cu subiectii studiului. Oamenii au fost intrebati de cate ori s-au dus la opera, opereta, teatru, in muzee sau la spectacole. Trebuie sa stiti ca 88% dintre cei chestionati au spus ca nu s-au dus niciodata la opera sau la opereta, 76% n-au fost in viata lor la teatru, 73% nu stiu ce este acela un cinematograf, 61% n-au vizitat nici un muzeu, 57% nu frecventeaza spectacolele, iar 46% nu sunt interesati de diverse evenimente culturale din localitatea lor. Este de remarcat si faptul ca 45% dintre subiecti au spus ca n-au fost, cel putin in ultimul an, intr-un muzeu. In schimb, la capitolul dotari personale vedem faptul ca 97% dintre romani au televizor, 80% un aparat de radio, 63% un casetofon, 33% au calculator acasa, iar 22% au aparat video.

Cultura este la pamant

Acum vine partea cea mai "frumoasa". Din care se vede ca "bagajul" cultural al romanilor este "sublim, dar lipseste cu desavarsire", ca sa-l parafrazam pe Caragiale. La capitolul carti e jale. Vorbim de cartile pe care le are fiecare acasa. Sondajul arata ca unul din 10 romani nu are nici macar o carte in casa lui, in timp ce unul din patru romani are mai putin de 50 de carti. Probabil ca acelea sunt de bucate si de cusut, ramase de la strabunici. Sa vedem cultura generala a romanilor. Aici descoperim ca 8,5% dintre concetatenii nostri nu cunosc nici un scriitor roman, iar 37% n-au auzit de nici un scriitor strain. Mai mult decat atat, 40% dintre romani nu cunosc nici un pictor nascut in tara noastra. In plus, unul din trei romani nu cunoaste nici un regizor din tarisoara noastra. Oamenii au fost intrebati daca si cat cheltuiesc din bugetul lunar al familiei pentru cultura. Raspunsul a fost ca 35% nu dau nici un ban ori se scormonesc prin buzunare numai dupa maruntis pentru un asemenea scop. Cu totul alta e situatia cand vine vorba de timpul liber. Cei mai multi au spus ca in intervalul respectiv prefera sa doarma ori sa bea si sa manance cu prietenii, sa faca in casa curat si sa-si ajute copiii la lectii.
"Curierul National"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 31.03.2006 21:42 | 878 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (3)

0 0

02.04.2006 14:42 renee

N-as putea spune ca ma situez la un nivel foarte "inalt", dar am, totusi, mai mult de 50 de carti in biblioteca , cumpar, cand ma tenteaza in mod deosebit, cate o carte,imprumut de la cunostinte cate una despre care imi spune ca a citit-o si ma intereseaza subiectul tratat,stiu ca exista biblioteci, am fost pe la teatru ,stiu ca exista cineatograf,ma uit la televizor doar la filmele sau emisiunile care au ,intr-adevar ,ceva de transmis.Nu pot intelege cum poti trai fara sa citesti macar un rand pe zi ,fara sa asculti un vers sau o fraza a carei vorbire sa nu te ridice, cu tot cu suflet, deasupra acestei lumi efemere.E trist caci ai nostrii copii nu pot fi motivati sa citeasca poezie adevarata in loc sa digere manele. Cer ajutor lumii intregi:faceti bombe cu poezii si rachete cu opere,lansati arma nucleara cu tablouri senzationale si va curge mai mult petrol pentru masinile voastre iar calculatoarele dumneavoastra se vor vinde mai bine!AFERIM!

0 0

04.04.2006 09:33 nicole70

Sunt doua categorii

1. analfabeti, adica nestiutori deloc

2. "analfabisti", adica stiutori de carte aproximativa, cei care o zi dau sau au dat pe la scoala si alte zece zile, nu.

0 0

05.04.2006 17:47 irimia_dana

nu putem spune ca suntem surprinsi de situatie, in conditiile in care multi romani nu-si lasa copiii la scoala sau nu le pasa de rez acestora ca doar"nu te fac ministru"iar cartile"nu tin de foame"!nu stiu daca e bine sa-i compatimim, sa-i plangem doar pe ei sau sa ne plangem noua, tuturor, de mila ...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

181 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN