Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Asociatia Editurilor, hotarata sa o dea pe Paloma Petrescu pe mana DNA

Asociatia Editurilor cu profil Pedagogic si Cultural (AEPC) a amenintat conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii ca o va da pe mana DNA. Motivul care i-a impins pe editori sa recurga la asemenea "metoda" este legat de licitatiile manualelor scolare pentru clasa a IV-a.

Demnitarul vizat, in scandalul licitatiilor manualelor scolare, de catre reprezentantii editurilor este nimeni altul decat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar Paloma Petrescu. Acestia considera ca demnitarul, din postura de presedinte al Comisiei de licitatie, a favorizat un trust editorial "de familie". "Editura ARAMIS, condusa de Sorin Penes si de mama acestuia, Marcela Penes, domina piata manualelor inca din anul 2001. In momentul de fata, ARAMIS are, pentru clasa a IV-a, 21 de manuale castigate. Despre care pot spune ca sunt de cea mai proasta calitate, deoarece contin atat greseli de ortografie si punctuatie, cat si greseli de continut, iar MEdC se face ca ploua”, a declarat vicepresedintele (AEPC) Dana Papadima. Aceasta a mai afirmat ca evaluarea manualelor se face neprofesional, criteriile de selectie fiind aceleasi ca si la manualele de clasa I si la cele de clasa a XII-a, indiferent de materie, iar evaluatorii sunt alesi la intamplare. "Evaluatorii nu au nici un cuvant de spus in alegerea manualelor, cei care Ťgestioneazať totul sunt secretarul de stat Paloma Petrescu si directorul financiar din minister Mihail Paunica", a mai afirmat Daniela Papadima. Liderii AEPC considera ca Editura ARAMIS este favorizata de "mai-marii" din minister, datorita faptului ca aceasta vine la licitatie cu preturi extrem de mici. "Banii pentru achizitionarea manualelor sunt centralizati de catre minister. Conform reglementarilor actuale, sunt eliminate din licitatie toate ofertele al caror pret depaseste cu 40% pretul minim ofertant care se incadreaza intre 9.000 si 18.000 lei vechi. Este cazul acestei edituri, care Ťspargeť piata oferind cel mai mic pret posibil, dar care, ulterior, beneficiaza de un profit enorm, in urma vanzarilor de caiete auxiliare, care au preturi de peste 100.000 lei pe bucata", explica presedintele Asociatiei, Mihail Penescu. Mai mult, este de parere ca iesirea din aceasta situatie consta in schimbarea mecanismului de achizitionare a manualelor, adica banii acordati de minister pentru cartea scolara sa fie alocati direct scolilor, iar acestea sa cumpere, in sistem de concurenta libera, manualele aprobate.


Punctaje masluite

Vicepresedintele AEPC, Dana Papadima, a afirmat ca "unul dintre manualele elaborate de catre Editura CORINT, care a fost respins de comisia de evaluare din cadrul Ministerului Educatiei pe motive de calitate, dar care, intr-o saptamana, dupa amenintarea ca va fi sesizat DNA, a intrat la calitate, a devenit bun. Asta inseamna ca punctajele au fost masluite, iar evaluarile, facute in Ťlaboratorť. Demnitarii nu doresc sa priceapa ca licitatiile se fac pe bani publici si ca atare nu pot sa-i manevreze dupa bunul plac". In replica, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mircea Muresan, a declarat pentru "Gardianul": "In orice competitie sunt castigatori si altii care pierd. Intreaga licitatie s-a facut dupa un regulament facut public, dupa o metodologie publica, iar comisiile si-au facut datoria. In plus, a mai existat si o comisie de contestatii care a inregistrat orice nemultumire. Nici vorba de favoritisme in aceste conditii".

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 02.04.2006 22:02 | 934 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

04.04.2006 11:56 mirmindel

acest fapt(alegerea manualelor dupa alt criteriu decat acela al calitatii)dureaza de foarte mult timp , asa ca se impune luarea unor masuri.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

67 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN